Yerba mate
-
- zagląda od święta
- Sprzęt: nie mam
Yerba mate
Wiecie, gdzie można kupić Yerba-matę?
Re: Yerba mate
w sklepie spożywczym stacjonarnym, w sklepie internetowym , itp
-
- zagląda od święta
- Sprzęt: nie mam
- Kontaktowanie:
A czy jest jakaś yerba którą polecacie?
Rosamonte jest sprawdzona i zawsze dobra a osobiście lubie takie z dodatkiem ziół lub owoców
-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: do kawy...
- Kontaktowanie:
Rosamonte własnie nie zawsze jest dobra, czasami podjeżdza pleśnią leśną i mchem, co mi nie odpowiada
Poza tym nie wierze w nie szczelnie pakowane paczki z których się pył sypie
Spróbuj po kolei - La Merced Del Campo, Amandy Niebieskiej Sin Palo i Kraussa zielonego bodajże i tego drugiego organicznego. Chyba że podwędzane wolisz, znaczy w dymie suszone... to La Merced Barbequa jest najsensowniejsza...

Ja kupuję w małych paczkach po 50 gram różne smaki. Nie mam jednego ulubionego.
Ja polecam Mate Green Frutas, dobra jakościowo w przystępnej cenie, naturalny smak:)
-
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Gaggia Classic, Mazzer SJ
La marced to najwyższa półka, bardzo dobre wszystkie, barbacua chyba najbardziej mi smakuje. Kraus organiczny to kompletnie co innego, zupełnie inny smak, moje pierwsze wrażenie po yerbach typu Pajarito, Rosmaonte, Amanda, Pipore było takie że to nie yerba... Jakaś trawiasta taka, mi nie smakuje. Tak samo green frutas, też bezdymnie suszona, nie ma smaku klasycznej yerby. No i sin palo/despalada (czyli bez patyczków) tez inaczej smakują, są mocniejsze kup na początek con palo/elaborada (czyli listki i patyczki) Pajarito albo Amandę (plantacje Amandy założone przez polskich osadników) - to najbardziej klasyczne smaki. Żadnych smakowych czy ziołowych - najpierw skosztuj prawdziwej yerby. Jest kilka forum o yerbie i masa sklepów internetowych. Radzę tam poszukać, a nie iść po najmniejszej linii oporu. Aha i nie kupuj w kawa czy herbata tej Cejrowskiego. To zwykła Pipore albo Rosamonte (słabsza) pakowana w torebki kawa czy herbata (czy jak tam się ten sklep nazywa) i kartony Cejrowskiego. Zwykłe naciąganie. No i patrz na datę świeżości, im świeższa tym lepsza.
Ja polecam Taragui Sin Palo (granatowa). W niej jest moc. Dodatkowo jedna z tańszych despelad. Smakowo ciężka , moja ulubiona.