Filmy o kawie
Filmy o kawie
http://www.blackgoldmovie.com/story.php
To strona poswiecona zasadom fair trade; poruszony problem biedoty ludzi pracujących na planatcjach kawy w Etiopii - film stowrzony przez dwóch braci anglikow - jeśli ktoś widział lub jest szczęśliwym posiadaczem - to prośba o informacje; wynagordzenie tych ludzi to 30 pensów na dzień; jest kawiarnia w wielkopolsce, ktora właśnie tej idei przystaje - tj.założenie, ze cena jaką placimy za filiżankę kawy niejako trafia dzięki akcji we własciwe ręce tj do tych ktorzy rzeczywiście uczestnicza w cięzkię pracy (szczególnie odmiana arabica uprawiana na zboczach i w trudnych warunkach się ją zbiera) a nie zgarniają pieniedzy pośrednicy po drodze..,sama wartość globalna kawowego przemysłu to ok. 80 bilionów dolarów, a tamci ludzie zyja bez wody i ponizej granicy ubóstwa..
To strona poswiecona zasadom fair trade; poruszony problem biedoty ludzi pracujących na planatcjach kawy w Etiopii - film stowrzony przez dwóch braci anglikow - jeśli ktoś widział lub jest szczęśliwym posiadaczem - to prośba o informacje; wynagordzenie tych ludzi to 30 pensów na dzień; jest kawiarnia w wielkopolsce, ktora właśnie tej idei przystaje - tj.założenie, ze cena jaką placimy za filiżankę kawy niejako trafia dzięki akcji we własciwe ręce tj do tych ktorzy rzeczywiście uczestnicza w cięzkię pracy (szczególnie odmiana arabica uprawiana na zboczach i w trudnych warunkach się ją zbiera) a nie zgarniają pieniedzy pośrednicy po drodze..,sama wartość globalna kawowego przemysłu to ok. 80 bilionów dolarów, a tamci ludzie zyja bez wody i ponizej granicy ubóstwa..
kurcze gdzies zapodzialam ten artykuł - tam wlasnie była wzmianka o starbucks, który teraz protestuje i odwołuje się od informacji zamieszczonych w filmie - dodatkowo ujecia filmu w kawiarniach starbucks - konsumenci rozkosznie raczący się kawą - w zestawieniu z wieśniakami przebierającymi ziarna kawy; w dość dużym stopniu ten film przedstawienie skali problemu - poruszyło wyobraźnię społeczeństw zachodnich - pytanie jak jest u nas...
-
- S Z A M A N
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Kontaktowanie:
Tak jak wszędzie... wielu ludzi nie wie, gdzie uprawia się kawę. Kupują ją sobie w supermarkecie albo w Pożegnaniu z Afryką
albo w Coffee Heaven... I pewnie mało kto już słyszał coś o Etiopii. Mało kto czytał Kapuścińskiego... A Starbucks nie chce zrzec się praw do nazw etiopskich kaw... Gdzie jest ta kawiarnia fair trade? W Poznaniu? Chyba nie...
W Poznaniu wszystko poukładane jest od lat i jednakowo denne
w kwestii kawy w kawiarniach. Mało kto ma coś wyróżniającego go z tłumu... wszystkie kawiarnie noszą dumnie identyczne szyldy
niczym chińscy towarzysze swoje szare uniformy
Poza tym wszystkie są urocze
A.

kawiarnia jest w Koninie wiem od znajomego - gdzie się miesci ani jak się nazywa dokladnie nie wiem - zakładam, że jak pochodzę po Koninie to w końcu trafię - to nie jest duże miasto - ciekawam jakich mają dostawców kawy - trzeba własnie pojść dalej jak to się mówi 1 milę i postarać o cos innego - tak jak to określasz wyróżniającego się z tłumu;
co wg ciebie oznacza, że w POznaniu "wszystko jest poukładane od lat?" - i o co chodzi z tymi szyldami? - takie wrażenie "denne" przyjezdnego? - bez ciekawych miejsc? a w zestawieniu z innymi miastami - co na pierwszy rzut oka "razi" w Poznaniu i zniechęca smakoszy kawy do poszukiwania?
czy odbiorcy - konsumenci są niewybredni, nijacy - ze i nikt nie tworzy ambitniejszej oferty - to tu nie ma rynku?
czy odbiorcy - konsumenci są niewybredni, nijacy - ze i nikt nie tworzy ambitniejszej oferty - to tu nie ma rynku?
-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
Pod względem ilości uroczych kawiarni Poznań jest wyjątkowy
Kawiarni jest coraz więcej w Poznaniu i są one coraz bardziej sympatyczne... do momentu, gdy poprosisz o kawę
Parę razy wspominałem już, że na niektórych ulicach, kilka z rzędu sąsiadujących ze sobą lokali podaje kawę tej samej marki, często tę samą, najgorszą mieszankę i jednakowo źle zaparzoną. Cóż się dziwić, gdy wszyscy zaopatrują się u jednego bardzo "zalatanego" przedstawiciela...
O rasowe espresso bardzo trudno, bo nawet skądinąd inteligentni i rozgarnięci ludzie nie za bardzo orientują się we wszystkich niuansach, a często nie znają definicji espresso. Uparcie trzymają się dużych kubłów i tzw. dużej czarnej kawy --- nie są w stanie zrozumieć, że przelewając duże ilości wody przez grubo zmieloną kawę mają w niejakiej pogardzie własnych klientów. Szczególnie tam gdzie stoją dwa młynki, jeden skalibrowany na espresso, drugi na tzw. dużą czarną kawę, właściciele przeszli długoletnie "pranie mózgu" i żadne rozsądne argumenty do nich nie docierają...
A.

Parę razy wspominałem już, że na niektórych ulicach, kilka z rzędu sąsiadujących ze sobą lokali podaje kawę tej samej marki, często tę samą, najgorszą mieszankę i jednakowo źle zaparzoną. Cóż się dziwić, gdy wszyscy zaopatrują się u jednego bardzo "zalatanego" przedstawiciela...
O rasowe espresso bardzo trudno, bo nawet skądinąd inteligentni i rozgarnięci ludzie nie za bardzo orientują się we wszystkich niuansach, a często nie znają definicji espresso. Uparcie trzymają się dużych kubłów i tzw. dużej czarnej kawy --- nie są w stanie zrozumieć, że przelewając duże ilości wody przez grubo zmieloną kawę mają w niejakiej pogardzie własnych klientów. Szczególnie tam gdzie stoją dwa młynki, jeden skalibrowany na espresso, drugi na tzw. dużą czarną kawę, właściciele przeszli długoletnie "pranie mózgu" i żadne rozsądne argumenty do nich nie docierają...
A.
Marto burzysz się na słowa Antonia ale nie podałaś nam przykładu dobrej kawiarni w Poznaniu. Niestety muszę z przykrością potwierdzić słowa Antonia, w Poznaniu nie ma gdzie iść na dobrą kawę. I o zgrozo już nie wspominam o espresso ale zaczyna się problem ze zwykłym caffe latte.
Bo bez góry piany nie dostaniesz
Bo bez góry piany nie dostaniesz

- adriannatrz
- zagląda śmielej
kawa fairtrade
jesli chodzi o kawe i kto zyskuje na jej sprzedazy to juz jak wiecie bardziej zlozony problem. Gdzie sa w Polsce kawiarnie z kawa Fairtrade nie wiem, ale na stronie, w sklepie online www.sprawiedliwyhandel.pl mozna kupic kawe ze spawiedliwego handlu (polskie tlumaczenie Fair Trade)
Mnie osobiscie bardzo interesuje ten temat, napisalam w zeszlym roku nawet prace magisterska o tym - Sprawiedliwy handel kawa. Niesamowite doswiadczenie laczyc przyjemne (picie kawy) z pozytecznym (sprawiedliwy handel)
Jakby co sluze doswiadczeniem kawowym
Wlasnie znajduje się w Kolumbii i pracuje u eksportera kawy.
Niezmiernie cieszyloby mnie wieksze zainteresowanie sprawiedliwym handlem kawy
poki co pozdrawiam kawowo z kawowego kraju,
Mnie osobiscie bardzo interesuje ten temat, napisalam w zeszlym roku nawet prace magisterska o tym - Sprawiedliwy handel kawa. Niesamowite doswiadczenie laczyc przyjemne (picie kawy) z pozytecznym (sprawiedliwy handel)

Jakby co sluze doswiadczeniem kawowym

Niezmiernie cieszyloby mnie wieksze zainteresowanie sprawiedliwym handlem kawy

poki co pozdrawiam kawowo z kawowego kraju,

kawowo zakręcona
jinn?
wiec nie oburzam się na antonio (smiesznie brzmią te przybrane nazwy
nie oburzam się ale wlasnie złozylam wniosek o wsparcie inwestycyjne działanie 2.5; i nadal czytam, pytam chodze po kawiarniach i pytam praktykow i jedyne co wiem, ze ktokolwiek kto ma jakies marzenia zwiazane z prowadzeniem wlasnej kawiarenki po czasie uprzytamia sobie, ze srodki o ktore walczy (ja
) nie sa najważniesze - obym dobrnęła do momentu az je zdobędę - ale to początek góry lodowej....
wiec nie oburzam się na antonio (smiesznie brzmią te przybrane nazwy

nie oburzam się ale wlasnie złozylam wniosek o wsparcie inwestycyjne działanie 2.5; i nadal czytam, pytam chodze po kawiarniach i pytam praktykow i jedyne co wiem, ze ktokolwiek kto ma jakies marzenia zwiazane z prowadzeniem wlasnej kawiarenki po czasie uprzytamia sobie, ze srodki o ktore walczy (ja

-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
Marto, śmieszne są te przybrane nazwy? Może. "Antonio" ma swój pierwowzór w strasznie starym filmie z signore Marcello Mastroiani w roli głównej
Film ów nosi tytuł: "un bel Antonio". Wiesz, mnie śmieszą stylistyczne i gramatyczne błędy, więc uważaj
jak piszesz... Do dziwacznych nicków już przywykłem, choć nie mogę znieść nicku "kfadrat"
naszego nowego kolegi... Jeśli zamierzasz uruchomić kawiarnię, to zapraszam na konsultacje, szkolenie itd. A.

- APG
- kawa w żyłach
- Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80 - Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław
Antonio, wzorcu nasz językowy, wytłumacz mi co to znaczy "strasznie stary"?...w strasznie starym filmie...
Według mnie to bez sensu i zawsze mnie irytowało gdy ktoś używał słowa "strasznie" zamiast "bardzo", próbując zmienić jego znaczenie, ale teraz, kiedy widzę, że Ty też tak piszesz, to już zwątpiłem

- Iadurobros
- Consigliere