Filiżanki
- hskprzemek
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 224
- Rejestracja: wt 10 lut 2009, 11:42
- Lokalizacja: Stolyca
Chylę czoła przed wiedzą i doświadczeniem Jogiego i hskprzemka. Okazuje się, że moja wiedza wymaga jeszcze uzupełnienia. Sprowadzenie do norm INEI jest jak najbardziej wskazane. Ale to są tylko normy. Wikipedia podaje objętość 120-150ml. Czyli od * do. Mierzyłem też moje filiżanki objętościowo; nie trzymają normy. Chyba je wymienię na plastikowe kubki. Jedno mnie tylko zastanowiło po przejrzeniu tego artykułu
========
Nie dawało mi to spokoju i poszukałem u źródła
Tu też nie trzymam się normy a espresso jest ok. Zresztą temat siły ubicia wałkowany w innym temacie. Dzięki za sprostowanie.slZmielona kawa powinna być równomiernie rozprowadzona w sitku i ubita tamperem z naciskiem 15-20 kg.
========
Nie dawało mi to spokoju i poszukałem u źródła
Natomiast co do espresso przewidują taką rozpiętość jeśli chodzi o pojemność filiżankiCento millilitri di latte freddo (3-5°C) sono montati
con vapore fino al raggiungimento di un volume pari
a circa 125 ml e una temperatura di circa 55°C e poi
versati su un Espresso Italiano Certificato in una tazza
della capacità di 150-160 ml. La preparazione è affidata
a un Espresso Italiano Specialist, un barista professionista
formato dall’Istituto
Nazionale Espresso
Italiano e dall’Istituto
Internazionale Assaggiatori
Caffè.
Qual’è la tazzina
ideale per l’Espresso Italiano?
È una tazzina di ceramica bianca e senza decori interni,
di sezione ellittica, con una capacità di 50 - 100
millilitri. Solo con una simile tazzina è possibile apprezzare
pienamente l’aspetto di una crema eccellente,
il profumo prezioso e il gusto caldo e morbido di un
espresso.
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie 
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60
- raff
- kawa w żyłach
- Posty: 419
- Rejestracja: śr 15 sie 2007, 11:32
- Sprzęt: NS Oscar + Compak K10 WBC
Aeropress, Hario V60, Chemex - Lokalizacja: 05-092
U mnie z tymi filizankami to troche jak z GS3 - od dawna chcialem, ale nie bardzo bylo jak
GS3 poki co nadal poza zasiegiem, ale filizanki udalo się dorwac. Jesli chodzi o promowanie nieswojego logo, to mysle ze mimo wszystko La Marzocco znajdzie poki co wiecej amatorow niz ja 


Decaffeinated coffee is kind of like kissing your sister.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości