Syropy do kawy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
romanista
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: czw 23 lut 2012, 13:50
Sprzęt: Saeco Minuto, Moka -> młynek De Longhi KG79

Re: Syropy do kawy

Postautor: romanista » sob 17 mar 2012, 8:33

Ja zamierzam kupić orzechowy. Tylko czy będzie? Jak ostatnio (2-3 miesiące temu) były w gazetce, to do Lidla, do którego mam najbliżej, nie dojechały.
U mnie nie ma ani śladu po syropach w Lidlu, to chyba najbardziej wkurza mnie w tej sieci, że z gazetki połowy produktów nie ma już po kilku godzinach, albo w ogóle nigdy nie było...

misiauek
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: ndz 18 mar 2012, 9:23
Sprzęt: De Longhi Magnifica; Moka Bialetti

Re: Syropy do kawy

Postautor: misiauek » ndz 18 mar 2012, 14:47

Czy ktoś może polecić syropy, które miałyby minimalną możliwą słodycz, ale dużo ciekawych aromatów? :?: Nie słodzę żadnego typu kawy, ewentualnie czasem odrobinkę brązowego cukru do niektórych marek espresso i generalnie po dodaniu syropu nie mogę tego wypić bo jest przesłodzone.... :?

baania
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 74
Rejestracja: ndz 26 cze 2011, 13:17
Sprzęt: Severin KA5987
Młynek ostrzowy
French press
Dripper
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: Syropy do kawy

Postautor: baania » ndz 18 mar 2012, 16:34

Raczej ciężko będzie coś znaleźć, bo to są syropy cukrowe. Ja kiedyś dodałem olejku do ciasta do kawy. Kropla starczy, ale nie jest to mistrzostwo świata.

EDIT:
Przed chwilą wróciłem z Lidla z orzechowym syropem. W zapachu jest jak orzechowa princessa - słodki zapach, orzechowy z mleczną czekoladą. Sam syrop nie jest przesadnie słodki (Victorias jest), w kawie jest przyjemnie orzechowy. Jak ktoś lubi syropy, to warto kupić.

Awatar użytkownika
romanista
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: czw 23 lut 2012, 13:50
Sprzęt: Saeco Minuto, Moka -> młynek De Longhi KG79

Re: Syropy do kawy

Postautor: romanista » wt 20 mar 2012, 13:36

Udało mi się zakupić Lidlowski o smaku orzechów laskowych. Muszę powiedzieć że nawet niezły, w zapachu niewyczuwalna sztuczność. Co prawda jest to dopiero mój pierwszy syrop, który kupiłem do kawy także nie mam odniesienia.... ale za 7,90 można spróbować.

ssc_lbn
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: pn 09 sie 2010, 21:27

Re: Syropy do kawy

Postautor: ssc_lbn » wt 20 mar 2012, 20:35

Również i ja jestem od dzisiaj w posiadaniu tego lidlowskiego syropu (orzechowy).
Wrażenia smakowe mam podobne. Pierwszy raz spróbowałem kawy z dodatkiem syropu. Nie mam zatem porównania, ale nawet przypadło mi do gustu.
Napiszcie mi proszę, ile tego dolewacie :D

baania
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 74
Rejestracja: ndz 26 cze 2011, 13:17
Sprzęt: Severin KA5987
Młynek ostrzowy
French press
Dripper
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: Syropy do kawy

Postautor: baania » wt 20 mar 2012, 21:40

Ja daję 20-30ml na kubek 400ml.

Awatar użytkownika
romanista
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: czw 23 lut 2012, 13:50
Sprzęt: Saeco Minuto, Moka -> młynek De Longhi KG79

Re: Syropy do kawy

Postautor: romanista » śr 21 mar 2012, 22:39

no to ja dałem zdecydowanie mniej i wydawało mi się że jest za słodki, dodaje teraz dosłownie ciutkę i jest ok :)

edtheduck
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 178
Rejestracja: śr 30 lis 2011, 19:24
Sprzęt: clever dripper | Porlex
mukka express | Aeropress
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Syropy do kawy

Postautor: edtheduck » czw 22 mar 2012, 12:23

Każdy dodaje tyle, ile mu najlepiej smakuje :)
Dla siebie daję cienką warstwę na dnie, a dla narzeczonej nieco grubszą :wink:

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Syropy do kawy

Postautor: Poe » czw 22 mar 2012, 18:23

kurcze, a myślałem, że będę pierwszy z informacją lidlowską ; ) ja z kolei zakupiłem karmelowy. zapach ładny, faktycznie karmelowy, posmak dobry, bez sztuczności (sam skład z resztą też nie jest jakiś mocno chemiczny. woda cukier, aromat, barwnik). nie mam porównania do innych syropów, też to mój pierwszy, ale myślę, że można kupować w przyszłości.

jak smakuje z kawą, dowiem się dopiero jutro i przekażę spostrzeżenia : )

m.

Właśnie popijam popołudniowe latte z ok. 2 łyżeczkami syropu karmelowego z Lidla. mi pasuje : ) przyjemna, słodka nutka w smaku i zapachu, ale bez niemiłej dominacji.


Połączyłem oba, występujące po sobie posty // cyrus
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Wazon | AP | FP | Bialetti Musa | Melitta 102 | DL KG40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Syropy do kawy

Postautor: trickykid » pt 23 mar 2012, 17:38

A co dobrego jest w składzie? Bo ja cały czas zastanawiam się nad sensem kupowania czegokolwiek karmelowego do kawy gdy z łatwością mogą zrobić kilogram półpłynnego karmelu w domu i koszt takiej fury słodkości nie przekroczy 5 zł.
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Syropy do kawy

Postautor: Poe » pt 23 mar 2012, 18:18

nic specjalnego - woda, cukier, aromat, karmel. Z czym że wydaje mi się, iż jest to o tyle lepsze od bawienia się w domowe sposoby, jest fakt, że dobrze się rozpuszcza, a półpłynny karmel, to półpłynny karmel - rozpuszczalność jest gorsza niż syropu.
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

ssc_lbn
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: pn 09 sie 2010, 21:27

Re: Syropy do kawy

Postautor: ssc_lbn » pn 26 mar 2012, 20:00

nic specjalnego - woda, cukier, aromat, karmel.
Czy ktoś z Was ma ochotę pobawić się proporcjami i stworzyć własny syrop? :)

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Syropy do kawy

Postautor: Poe » pn 26 mar 2012, 20:34

Lejesz 0,5 litra wody, sypiesz cukru i aromaty, podgrzewasz aż do uzyskania konsystencji syropu, dosypując cukru, jeżeli byt mało gęste ; )
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

olak
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 725
Rejestracja: sob 05 lis 2011, 16:56
Sprzęt: Moka 3cup/FP/Skerton/Clever Dripper/Aeropress

Re: Syropy do kawy

Postautor: olak » wt 27 mar 2012, 18:18

Proporcje syropu prostego, bazy dla wszystkich syropów: 64g cukru i do 100g wody. Rozpuścić na ciepło, zagotować, ciągle mieszając (uważać, żeby nie przypalić!), uzupełnić do 100g wodą po wystudzeniu. Zamieszać i zakręcić. To tzw. syrop prosty (Sirupus simplex). Myślę, że na bazie syropu prostego można robić syropy smakowe.

Dydona
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: sob 20 paź 2012, 13:12
Sprzęt: Caffisimo Tchibo
młynek ręczny Tiamo
Lokalizacja: Olkusz

Re: Syropy do kawy

Postautor: Dydona » pn 29 paź 2012, 11:19

A ja polecam syrop klonowy z Aldi - bardzo fajnie smakuje z kawą cappuccino i late.Poczytałam gdzieś nie wiem czy na forum, z enalac należy syropu na dno, włozyc łyżkę i lać po łyżce mleko speinione, a na koncu kawę. jest wtedy dodatkowa warstwa syropu na dole, kóry nie łaczy się z mlekiem, dopiero po wymieszaniu łyżką. I taka jest prawda bo robiłam w ten sposób z syropem klonowym, który nie przeszkadza kawie w wydobyciu smaku jak inne perfumowane :D


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość