Woda

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
Yuurei
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 286
Rejestracja: ndz 11 lis 2007, 21:22
Sprzęt: VBM:Domobar:Junior:DB + Macap:M4 + Hario Drip Pot + Hario Skerton
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Yuurei » ndz 14 mar 2010, 10:45

Nasuwa się zatem pytanie: Jaka to jest dobra woda butelkowana?
:)
ObrazekVibiemme Domobar Junior DB + Macap M4 R C83
ObrazekLa Brasiliana Marfisa

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 14 mar 2010, 11:45

Dobra woda butelkowana == w szkle, nie w plastiku.

Awatar użytkownika
Yuurei
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 286
Rejestracja: ndz 11 lis 2007, 21:22
Sprzęt: VBM:Domobar:Junior:DB + Macap:M4 + Hario Drip Pot + Hario Skerton
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Yuurei » ndz 14 mar 2010, 12:25

A to szkło takie ważne? Jak by naszą Kroplę Bezkitu rozlewali w szkło a nie w plastik to lepsza by była? :-)
ObrazekVibiemme Domobar Junior DB + Macap M4 R C83
ObrazekLa Brasiliana Marfisa

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 14 mar 2010, 12:28

Podobno tak... Z natury ten plastik nie jest czysty. Brak mi tu szklanych 1-litrowych butelek z dobrą wodą --- w Italii jest to norma w gastronomii.

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » pt 19 mar 2010, 19:04

Woda Żywiec "Zdrój"* - A FUJ!!! KLIKNIJ

Acik
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 55
Rejestracja: wt 02 cze 2009, 18:22

Postautor: Acik » pt 19 mar 2010, 22:26

[quote="Yuurei"]Nasuwa się zatem pytanie: Jaka to jest dobra woda butelkowana?
:)[/quote]
Od miesiaca używam do zaparzania kawy, wody zdrojowej San Terra ,kupowanej w markecie Kaufland , 1.5l. Jej parametry są następujące:
anion wodorowęglanowy - 170,80mg/dm3
anion fluorkowy - 0,13mg/dm3
anion siarczanowy - 24,80mg/dm3
anion chlorkowy - 5,30mg/dm3
kation magnezowy - 6,38mg/dm3
kation wapniowy - 56,61mg/dm3
kation sodowy - 2,50mg/dm3
kation potasowy - 0,50mg/dm3
suma składników 286,91 mg/
Napar na tej wodzie wychodzi "bogaty", pełen smaczków.
Zawiodłem się natomiast na wodzie zdrojowej "Zywiecki Kryształ".Ze względu na zbyt niską zawartość składników mineralnych, które decydują o tym, czy napar będzie "bogaty", oraz filtracje, która psuje smak i wody i kawy (filtruje się przy użyciu składników chemicznych, które pozostają w wodzie), napar na tej wodzie, był pozbawiony wszelkich niuansów smakowych.

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » sob 20 mar 2010, 7:35

Żywiec kryształ w 5 litrowych butlach 128 mg, nie 1,5 litra tam jest inne ujęcie i coś ponad 250 mg
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

Awatar użytkownika
vampiros
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 121
Rejestracja: pn 07 maja 2007, 17:54

Postautor: vampiros » sob 20 mar 2010, 8:24

Od miesiaca używam do zaparzania kawy, wody zdrojowej San Terra ,kupowanej w markecie Kaufland , 1.5l.
Używam dokładnie tej samej ale w 5 l butlach. Suma składników to 389 mg/L. Pewnie inne ujęcie. W każdym razie się sprawdza. Czasem też używam wody Primavera, ale jest to mniej ekonomiczne rozwiązanie.

Acik
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 55
Rejestracja: wt 02 cze 2009, 18:22

Postautor: Acik » ndz 21 mar 2010, 0:02

San Terra 1.5.l jest ze żródła BEWA IV z Rogowca, natomiast San Terra 5 l. z ujęcia S-1 w Turowie.Polecam tą w butelkach 1.5 litra.Cenowo wychodzi prawie tak samo.
"Zywiecki Kryształ" jest sprzedawany w butelkach 5 l., nie spotkałem go w mniejszych.

Awatar użytkownika
ummagumma
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: pn 12 kwie 2010, 9:13
Lokalizacja: Kielce

Postautor: ummagumma » wt 13 kwie 2010, 15:19

Czy używając do ekspresu wody butelkowej można darować sobie kupno filtra zmiękczającego ?
Diet on coffee and music

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » wt 13 kwie 2010, 15:24

Zależy jaka to woda i jakie przyjmiesz parametry wody za odpowiednie.

Awatar użytkownika
ummagumma
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: pn 12 kwie 2010, 9:13
Lokalizacja: Kielce

Postautor: ummagumma » wt 13 kwie 2010, 15:27

Nie posiadam wiedzy na temat właściwych parametrów. Polegałbym bardziej na tym czego dowiem się od użytkowników forum.
Diet on coffee and music

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » wt 13 kwie 2010, 15:30

Na forum jest już sporo informacji, trzeba szukać....

Awatar użytkownika
ummagumma
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: pn 12 kwie 2010, 9:13
Lokalizacja: Kielce

Postautor: ummagumma » wt 13 kwie 2010, 15:32

Wiem, jedyne co mnie ciekawi to czy używanie "dobrej" wody wyklucza potrzebę kupna filtra.
Diet on coffee and music

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » wt 13 kwie 2010, 15:41

Mam inny system zaopatrzenia ekspresu w wodę. Zmiękczam wymieniaczem jonowym i następnie mieszam celem uzyskania 7 stopni(stałe zasilanie w wodę). Większość na forum kupuje wodę butelkowaną i taką leje do maszyn - poczekaj na wypowiedzi tych osób.


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość