Woda

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
pytlakos
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 116
Rejestracja: sob 03 mar 2007, 1:00
Sprzęt: Isomac Tea II, Macap MD5
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Woda

Postautor: pytlakos » czw 01 gru 2011, 22:13

A jak zauważyłeś, że to kranówa? Po prostu po smaku?

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Woda

Postautor: Jogi » pt 02 gru 2011, 8:14

Woda źródlana ( w tym Żywiec Zdrój) i woda z kranu różnią się od siebie zasadniczo.
Nie chcąc używać kolokwializmów napiszę, że w wyżej przytoczonym artykule można znaleźć informacje, które świadczą o tym, że w niektórych miejscach Polski woda jest nawet lepsza niż butelkowana. Naciąganie więc Bogu ducha winnych dzieci w przedszkolach na jakieś głupie promocje ze "zdrojkiem" i drżących o los swych pociech matek karmiących jest niczym innym jak żerowaniem na ludzkiej naiwności i wyciąganiem pieniędzy w sposób niemoralny.
T2
T2 to właśnie ta kranówa z Tymbarku. Kryształ to chyba K-2. Właśnie miałem o tym pisać. Sprawdziłem i kupiłem. Cena wychodzi prawie taka sama za litr. Boję się tylko, że jak się dostawa skończy, to i tutaj będzie kranówa. A winnym tanim źródle jej na razie nie spotkałem. :wink:
A jak zauważyłeś, że to kranówa? Po prostu po smaku?
Po jednorazowym zagotowaniu w czajniku na dnie wybiły się niemal kulki osadu wapiennego, woda miała kolor angielskiej mgły i jeszcze na powierzchni pływały drobinki osadu. Przez prawie rok z Kryształem czajnik bez dotykania go palcem lśnił srebrnym dnem (metalowy na kuchenkę) jak kryształ. :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Woda

Postautor: Maciej1 » wt 20 gru 2011, 19:51

Rzeczywiście oznaczenie to K 2 w tych butelkach 1,5 litra. Dziś z ciekawości sprawdziłem twardość tej wody i wyszło mi między 6 a 7 stopni w niemieckiej skali, czyli jest to woda miękka.
_, w kolejce _

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Woda

Postautor: Jogi » śr 21 gru 2011, 9:03

Dokładnie to nawet nie K2, a Kryształ nr 2, ale to nie ma znaczenia. W tym sklepie, w którym kupuję wody ubywa, a nowej nie dostarczają. :evil: Mam nadzieję, że nie będę musiał znowu obszukać pół świata, bo naprawdę do gotowania to woda idealna. Na jakimś forum bodajże kolarskim podawali zawartość wapnia w poszczególnych wodach i właśnie podawali tam zawartość wapnia. W kryształ/saguaro jest to chyba 40 mg i pod tym względem utrzymuje się na końcu listy.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Re: Woda

Postautor: maro » śr 21 gru 2011, 11:30

A po co jakieś butelki kupować ? Ja mam od roku filtr RO pod zlewem w kuchni z kilkoma "autorskimi" dodatkami. Na blacie kuchennym wylewki do wody zmineralizowanej i przed remineralizajcą. Dodatkowo odejście ze zbiornika na ekspresy przez dodatkowy filtr z manometrem. Wszystko działa wzorowo a ja mam kontrolę nad ciśnieniem, stopniem ponownej mineralizacji wody bo z samego filtra jak wiadomo wypływa "wyzerowane H2O" bez dodatków organicznych czy mineralnych. Cała instalacja kosztowała kilkaset złociszy i kilka godzin roboty. Przewody mają średnicę 6mm więc nie wierzę, że się komuś taka rurka nie zmieści gdzieś pod listwa przyścienną czy nawet w fudze pomiędzy kafelkami. O komforcie podłączenia do wody nie będę się tu rozpisywał bo na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie użytkowania ekspresu bez tego dobrodziejstwa.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kupię ekspres dźwigniowy.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Woda

Postautor: Jogi » śr 21 gru 2011, 12:07

W przypadku podłączenia ekspresu do sieci ma to jakiś sens w kwestii wygody. Wiadomo też, że zużycie wody będzie do innych celów spożywczo-konsumpcyjnych. W przypadku rozważenia współczynnika koszt/opłacalność/czas może już nie być tak wesoło. Koszt instalacji zwróciłby się u mnie po około 1,5 roku używania wody, a gdy dołożymy do tego wymianę filtrów czas ten się wydłuża. Raczej sam bym tego nie umiał zamontować, więc dodatkowo trzeba zapłacić za montaż. To podobnie jak z instalacją LPG, trzeba dużo jeździć, żeby na tym zaoszczędzić. Tu może wchodzić w grę zakup jakichś tańszych zamienników brity. Bo z tego, co kiedyś wyliczałem kupno brity i wody to porównywalny koszt. A zbierając zakrętki pomagam potrzebującym. :D
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Re: Woda

Postautor: maro » śr 21 gru 2011, 12:39

W moim przypadku różnica kosztów woda butelkowana/filtr licząc dla filtra amortyzację i koszty jego eksploatacji zdecydowanie przemawia za filtrem a zużywam około 5-6 litrów wody na dobę. Najwięcej wody zużywam nie na espresso a przygotowanie posiłków - gotowanie potraw itp... Poza tym odkąd mam filtr nie kupuję wody destylowanej np. do żelazka. Nie kupuję też płynu do spryskiwaczy samochodowych w którym głównym składnikiem jest woda "zdemineralizowana"
Dodam na koniec, że odnośnikiem do porównania kosztów była dla mnie woda "Żywiecki Kryształ" w 5L butlach. Na temat jakości innych tańszych wód szkoda dyskutować.
Kupię ekspres dźwigniowy.

Awatar użytkownika
GUCIO-59
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: ndz 27 lis 2011, 13:44
Sprzęt: Siemens EQ.5 TE506509 macchiatoPlus - czarny piano, kawiarka - BIALETTI "Brikka", tygielek - "GiPFEL", Brasilia Zassenhaus - młynek.
Lokalizacja: STA/RP

Re: Woda

Postautor: GUCIO-59 » wt 18 wrz 2012, 15:05

Już tu jestem i tu piszmy dalej o wodzie...
Co by w innych tematach nie robić bałaganu, to tu wszystko piszmy o wodzie, filtrach itp...

Dużo w tym co piszesz jest prawdy. Co nie znaczy, że woda jest niedobra po przefiltrowaniu filtrem. Napisałem do kilku sklepów, które tak ładnie opisują i promują zachęcając do kupna filtrów . Poczekamy na odpowiedź.
http://www.osmoza.pl/ciekawostki.html

Już uzyskałem odpowiedź z jednego z trzech sklepów do których napisałem, cytuję:
Wszelkie związki chloru i jego pochodne usuwa filtr węglowy – sama membrana osmotyczna nie jest odporna na działanie chloru więc filtr węglowy występuje w każdym zestawie osmotycznym.

Kryptosporydium – nie mam informacji, ale membrana usuwa 90-99% wszystkich związków występujących w wodzie.

Odrzut wody do kanalizacji – zależy od ciśnienia, zasolenia i temperatury wody zasilającej – w każdym wypadku jest inny. W urządzeniach poprzedniej generacji (bez elektronicznego sterowania) odrzut może być taki jak Pan podał. W nowych urządzeniach (z pompą i sterowaniem, jak np. RO400 Advance, lub Cristalle) ten stosunek to 3:1

Nie ma mineralizatorów z syntetycznymi składnikami mineralnymi. Mineralizatory to wkłady ze sproszkowanymi skałami dolomitowymi o określonej zawartości pierwiastków.

Foto w załączniku.

Prawdą jest, że z wody i tak nie przyswajamy prawie żadnych składników, są one bowiem w formie nieorganicznej, więc dla nas bezużytecznej.
Teraz siedzę w drukarkach fotograficznych i to mnie bardziej interesuje.

Jest odpowiedź z drugiego sklepu ale nie na wszystkie pytania.
co do pytań nr 1 i 2 w tej chwili nie wiem ale sprawdzę i odpowiem. Natomiast sprawność każdej osmozy domowej wynosi około 30% czyli 3 litry wody czystej i 7 litrów wody odpadowej (można ja wykorzystać np. do podlewania ogródka itp.
Osmoza RO 3 to osmoza akwarystyczna do zasilania wody w akwarium, natomiast osmoza domowa posiada mineralizator np. dolomitowy czyli naturalny i nie ma w nim nic sztucznego a zasila wodę w potrzebne minerały.
Tyle pokrótce, trzeba pamiętać że system odwróconej osmozy jest w zasadzie filtrem mechanicznym i oczyszcza wodę z drobin rzędu części mikrometra ( mikrometr o 1/1000 mm) usuwa więc np. bakterie !
CELLINI nr. 1 Zgodnie z przepisami USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych wszelkie prawa do fotografii są własnością jej autora. Kopiowanie i rozpowszechnianie jej w jakiejkolwiek formie jest zabronione.

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Woda

Postautor: Freezer64 » sob 22 wrz 2012, 12:58

Prawdą jest, że z wody i tak nie przyswajamy prawie żadnych składników, są one bowiem w formie nieorganicznej, więc dla nas bezużytecznej.
Ja tam się nie znam, ale na ten temat można akurat zależnie od źródła uzyskać zupełnie sprzeczne informacje.
Innymi słowy - oczywiste jest, że na stronie z filtrami będą pisać, że nie przyswaja się nic, a na stronie z wodą mineralną odwrotnie, czyli że minerały w tej formie przyswajają się najłatwiej. Trzeba poczytać, a najlepiej zapytać się osoby z "neutralnego gruntu", np. lekarza, farmaceuty, chemika, etc. ;)

gunio
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 99
Rejestracja: pn 17 paź 2011, 16:12
Sprzęt: Gaggia Classic, Graef CM70
Bialetti Dama 2 cup + MPM MMK-01+ COMBAT Frabosk 3

Re: Woda

Postautor: gunio » czw 03 sty 2013, 22:15

Żywiecki Kryształ jest dostępny znowu w Lidlu w butelkach 2L

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Woda

Postautor: skarbimirek » sob 05 sty 2013, 11:29

To fajnie;), a w jakiej cenie?

gunio
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 99
Rejestracja: pn 17 paź 2011, 16:12
Sprzęt: Gaggia Classic, Graef CM70
Bialetti Dama 2 cup + MPM MMK-01+ COMBAT Frabosk 3

Re: Woda

Postautor: gunio » ndz 06 sty 2013, 17:22

Z tego co pamiętam to po 77 groszy.

lafarek
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: sob 14 mar 2009, 18:34
Sprzęt: Gaggia Classic , Krups F880 , Graef CM80,
Bialetti Moka Ekspress ,
Dripper Clever
Lokalizacja: Szczecin

Re: Woda

Postautor: lafarek » pt 04 paź 2013, 8:31

Witam
Ostatnio we wszystkich Lidlach w mojej okolicy nie ma dostępnej wody Saguaro z ujęcia K2. Od kiedy wodę tą zacząłem
używać zapomniałem o kamieniu . W czajniku po 3 miesiącach zero kamienia , także w ekspresie kamienia brak.
Na próbę musiałem kupić więc zgrzewkę wody Saguaro ale z ujęcia S2. Po jednym dniu gotowania widzę w czajniku powstający osad.
Szkoda mi lać tej wody do ekspresu.
Może polecicie jakąś wodę której teraz używacie. Szukałem w Szczecinie w sklepach oryginału - żywieckiego Kryształu polecanego też na grupie
ale nie mogę na nią trafić

pozdrawiam

Awatar użytkownika
pafcio0
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 166
Rejestracja: czw 29 lis 2012, 13:51
Sprzęt: Arrarex Caravel, Dripy Tiamo i Hario , Chemex, Phin, Kawiarki Bialetti, tygielek, młynek Eureka Mignon, Hario slim, Grindripper

Re: Woda

Postautor: pafcio0 » pt 04 paź 2013, 14:10

Jeśli zależy Ci na braku kamienia to dzbanek Brita lub AEG załatwi sprawę.

Awatar użytkownika
GUCIO-59
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: ndz 27 lis 2011, 13:44
Sprzęt: Siemens EQ.5 TE506509 macchiatoPlus - czarny piano, kawiarka - BIALETTI "Brikka", tygielek - "GiPFEL", Brasilia Zassenhaus - młynek.
Lokalizacja: STA/RP

Re: Woda

Postautor: GUCIO-59 » pt 04 paź 2013, 23:02

Jeszcze jest osmoza, ja od lat nie wiem co to kamień, w ekspresie, czajniku itd...
CELLINI nr. 1 Zgodnie z przepisami USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych wszelkie prawa do fotografii są własnością jej autora. Kopiowanie i rozpowszechnianie jej w jakiejkolwiek formie jest zabronione.


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości