Zawartość kawy w kawie czyli dziwne normy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Zawartość kawy w kawie czyli dziwne normy

Postautor: Long Johnny » śr 30 sty 2008, 21:55

Rozmowa przeniesiona stąd.
Obecne normy dopuszczaja ,żeby w produkcie sprzedawanym jako kawa naturalna nie było mniej kawy niż 70%
Jogi jak możesz to napisz jaka to norma bo jestem ciekawy kto i kiedy wprowadził taką norme na kawe .(Jakis DEBIL) :D
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

Awatar użytkownika
Yuurei
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 286
Rejestracja: ndz 11 lis 2007, 21:22
Sprzęt: VBM:Domobar:Junior:DB + Macap:M4 + Hario Drip Pot + Hario Skerton
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Yuurei » śr 30 sty 2008, 23:15

:shock:

Myślałem, że mnie już nic na noc nie zaskoczy :)
ObrazekVibiemme Domobar Junior DB + Macap M4 R C83
ObrazekLa Brasiliana Marfisa

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » czw 31 sty 2008, 7:10

Trochę więcej na ten temat (itp.) w artykule, który jest tutaj.
Pisałem to już dość dawno, ale z tego, co pamiętam to znalazłem gdzieś takie informacje w materiałach Fair Trade.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
cafe roma
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 257
Rejestracja: wt 17 lip 2007, 19:35
Lokalizacja: piotrków tryb.
Kontaktowanie:

Postautor: cafe roma » czw 31 sty 2008, 17:42

Jogi więc nie mówisz o normie tylko o nazwie produktu.Jezeli produkt zawiera 60-70% kawy naturalnej to mozna nazwać go kawą i to nie jest norma.To tak jak wyroby czekoladopodobne zawierają jakaś ilość kakao to można je nazwać czekoladą chociaż nie maja nic z nia wspólnego.Jeżeli producent polski pisze na opakowaniu "wyprodukowano zgodnie z PN-93/A-76100 "to ma się tej normy trzymać i nie ma przeproś i wiemy ze jest to 100% kawy naturalnej o zapachu ,smaku,wygladzie ziaren przed jak i po upaleniu,po zaparzeniu itd.tak jak przewiduje to Polska Norma.Swojego czasu Galaxia musiała wycofać olbrzymie partie kawy ze sklepów bo na opakowaniu napisali PN..... a po sprawdzeniu kawa nie spełniała wymogów tej normy. :D

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » śr 09 gru 2009, 19:12

Witam bardzo serdecznie

Swego czasu w znanym filmie komediowym badano zawartość - CUKRU W CUKRZE.
Wówczas było to śmieszne ale obecnie - na poważnie trzeba potraktować pytanie - ILE KAWY JEST W KAWIE ?

Rozpuszczalnymi się nie warto zajmować ze względów oczywistych.

Chciałbym mieć pewność, że moja kawa jest naprawdę naturalna 100/100.

Może ten temat wzbudzi zainteresowanie.

Albert
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » śr 09 gru 2009, 19:26

Kawa, to kawa. Tak mi się wydawało. Ziarna kawy, to ziarna kawy. Czy mogą być mniej kawowe. A może rozpatrywać to w takim kontekście - klik.

Natomiast co do naturalności. Czy może być czymś wzbogacona?
Aromatyzowane, wiadomo, coś tam dodają w fazie palenia.sl
Ostatnio zmieniony śr 09 gru 2009, 21:09 przez slavik, łącznie zmieniany 2 razy.
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
PeterD
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 338
Rejestracja: pt 20 lis 2009, 9:29
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: PeterD » śr 09 gru 2009, 20:58

Albert:
Ale nie zmierzamy do pomiaru przewodności elektrycznej :?:

Edit:
Bo podobno są już testy paskowe mierzące zawartość kofeiny w kawie.
szukam dobrego ekspresu do kawy

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » śr 09 gru 2009, 21:05

Peter
Bądź poważny :D, bo zaraz zaczniemy się zastanawiać co kawa rozpuszcza, a co nie? :roll: .sl
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Kałuszyński Albert
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 39
Rejestracja: pn 23 lis 2009, 17:58
Lokalizacja: Radzyń Podlaski

Postautor: Kałuszyński Albert » śr 09 gru 2009, 21:46

Temat oczywiście wydaje się bardzo śmieszny i nieprawdopodobny.
Ziarno kawowe to nie prosty filtr do wody.
W przypadku filtru do wody- pomiar przewodności - i z mamy pewność.
A w przypadku ziarna kawowego takich testów nie ma.

Na pewno czytający się zastanawiają , jak można zafałszować ziarno kawowe.

Jest to bardzo fajna zagadka technologiczna .
Da się to zrobić czy nie np . z jednego kilograma ziarna kawy dwa a może i więcej ?

Czy to nie jest interesujące.
Albert

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » śr 09 gru 2009, 22:01

Z fałszowaniem mielonej kawy to się zgodzę. Cykoria, buraki, zboża, to materiały jak znalazł. Można też zamienić robustę z arabiką w ziarnach.

Ale jak technologicznie zwiększyć ilość ziarna z kilograma do dwóch kilogramów - też ziarna????.
Technologicznie, czyli gdzieś w fazie produkcji.....?

To ja nie mam pomysła.sl

Chyba, że "kawa Mogdad".
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » śr 09 gru 2009, 22:52

Można zapewne zmieniać wilgotność a poprzez taki zabieg masę. Przy skupie zboża np oprócz wagi mierzona jest wilgotność.

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » śr 09 gru 2009, 23:05

Ale czy to się /i jak/ przełoży na produkt finalny?. Bo z ziarna gotowego do zmielenia i wypalonego to już tylko spożycie.sl
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » śr 09 gru 2009, 23:24

Zastrzegam jako czystoteoretyczny przykład; ziarno zboża przed dalszą przeróbką na mąke, kasze poddaje się kondycjonowaniu( nawilżanie przy podwyższonej temp). Efektem tego procesu jest zwiększenie sumy wagowej końcowych produktów o ilość wchłoniętej wody. W procentach jest to przyrost do ok 5 i więcej (np z 100 kg surowca mamy 105 kg produktów).

Awatar użytkownika
PeterD
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 338
Rejestracja: pt 20 lis 2009, 9:29
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: PeterD » śr 09 gru 2009, 23:25

Może już nie będę wspominał o zawartości mięsa w mięsie w tzw. foliowanych produktach typu szynka, bo już kiedyś przeżyłem szok - rekord 19%, mam nadzieję, że z ziarnistą kawą mogą nas c... najwyżej na 10%, a nie na 500%, co innego jakościowo, ale jak to sprawdzić? jak udowodnić?

PS.
uważajcie, Albert jest chyba podstawionym agentem obcego portalu kawowego, wiem to z pewnych kręgów. :roll:
szukam dobrego ekspresu do kawy

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » czw 10 gru 2009, 8:32

Temat jakiś wyssany z palca, jak w sezonie ogórkowym w telewizji.
Więc podpowiem jedną możliwość. A oglądaliście film "Skrzydełko czy nóżka"? Tak więc odpowiedź jest jasna jak słońce: kawy, które kupujemy produkuje się w jakichś kamieniołomach pod Paryżem, stąd te kamienie, które czasem znajdujemy. :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości