Jogi jak możesz to napisz jaka to norma bo jestem ciekawy kto i kiedy wprowadził taką norme na kawe .(Jakis DEBIL)Obecne normy dopuszczaja ,żeby w produkcie sprzedawanym jako kawa naturalna nie było mniej kawy niż 70%
Zawartość kawy w kawie czyli dziwne normy
- Long Johnny
- ojciec chrzestny
- Posty: 2234
- Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
- Lokalizacja: Wrocław
Zawartość kawy w kawie czyli dziwne normy
Rozmowa przeniesiona stąd.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem
.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.
.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.
Trochę więcej na ten temat (itp.) w artykule, który jest tutaj.
Pisałem to już dość dawno, ale z tego, co pamiętam to znalazłem gdzieś takie informacje w materiałach Fair Trade.
Pisałem to już dość dawno, ale z tego, co pamiętam to znalazłem gdzieś takie informacje w materiałach Fair Trade.
?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M


- cafe roma
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 257
- Rejestracja: wt 17 lip 2007, 19:35
- Lokalizacja: piotrków tryb.
- Kontaktowanie:
Jogi więc nie mówisz o normie tylko o nazwie produktu.Jezeli produkt zawiera 60-70% kawy naturalnej to mozna nazwać go kawą i to nie jest norma.To tak jak wyroby czekoladopodobne zawierają jakaś ilość kakao to można je nazwać czekoladą chociaż nie maja nic z nia wspólnego.Jeżeli producent polski pisze na opakowaniu "wyprodukowano zgodnie z PN-93/A-76100 "to ma się tej normy trzymać i nie ma przeproś i wiemy ze jest to 100% kawy naturalnej o zapachu ,smaku,wygladzie ziaren przed jak i po upaleniu,po zaparzeniu itd.tak jak przewiduje to Polska Norma.Swojego czasu Galaxia musiała wycofać olbrzymie partie kawy ze sklepów bo na opakowaniu napisali PN..... a po sprawdzeniu kawa nie spełniała wymogów tej normy. 

- Long Johnny
- ojciec chrzestny
- Posty: 2234
- Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
- Lokalizacja: Wrocław
Witam bardzo serdecznie
Swego czasu w znanym filmie komediowym badano zawartość - CUKRU W CUKRZE.
Wówczas było to śmieszne ale obecnie - na poważnie trzeba potraktować pytanie - ILE KAWY JEST W KAWIE ?
Rozpuszczalnymi się nie warto zajmować ze względów oczywistych.
Chciałbym mieć pewność, że moja kawa jest naprawdę naturalna 100/100.
Może ten temat wzbudzi zainteresowanie.
Albert
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem
.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.
.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.
Kawa, to kawa. Tak mi się wydawało. Ziarna kawy, to ziarna kawy. Czy mogą być mniej kawowe. A może rozpatrywać to w takim kontekście - klik.
Natomiast co do naturalności. Czy może być czymś wzbogacona?
Aromatyzowane, wiadomo, coś tam dodają w fazie palenia.sl
Natomiast co do naturalności. Czy może być czymś wzbogacona?
Aromatyzowane, wiadomo, coś tam dodają w fazie palenia.sl
Ostatnio zmieniony śr 09 gru 2009, 21:09 przez slavik, łącznie zmieniany 2 razy.
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie 
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60
-
- zagląda śmielej
- Posty: 39
- Rejestracja: pn 23 lis 2009, 17:58
- Lokalizacja: Radzyń Podlaski
Temat oczywiście wydaje się bardzo śmieszny i nieprawdopodobny.
Ziarno kawowe to nie prosty filtr do wody.
W przypadku filtru do wody- pomiar przewodności - i z mamy pewność.
A w przypadku ziarna kawowego takich testów nie ma.
Na pewno czytający się zastanawiają , jak można zafałszować ziarno kawowe.
Jest to bardzo fajna zagadka technologiczna .
Da się to zrobić czy nie np . z jednego kilograma ziarna kawy dwa a może i więcej ?
Czy to nie jest interesujące.
Albert
Ziarno kawowe to nie prosty filtr do wody.
W przypadku filtru do wody- pomiar przewodności - i z mamy pewność.
A w przypadku ziarna kawowego takich testów nie ma.
Na pewno czytający się zastanawiają , jak można zafałszować ziarno kawowe.
Jest to bardzo fajna zagadka technologiczna .
Da się to zrobić czy nie np . z jednego kilograma ziarna kawy dwa a może i więcej ?
Czy to nie jest interesujące.
Albert
Z fałszowaniem mielonej kawy to się zgodzę. Cykoria, buraki, zboża, to materiały jak znalazł. Można też zamienić robustę z arabiką w ziarnach.
Ale jak technologicznie zwiększyć ilość ziarna z kilograma do dwóch kilogramów - też ziarna????.
Technologicznie, czyli gdzieś w fazie produkcji.....?
To ja nie mam pomysła.sl
Chyba, że "kawa Mogdad".
Ale jak technologicznie zwiększyć ilość ziarna z kilograma do dwóch kilogramów - też ziarna????.
Technologicznie, czyli gdzieś w fazie produkcji.....?
To ja nie mam pomysła.sl
Chyba, że "kawa Mogdad".
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie 
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60
Zastrzegam jako czystoteoretyczny przykład; ziarno zboża przed dalszą przeróbką na mąke, kasze poddaje się kondycjonowaniu( nawilżanie przy podwyższonej temp). Efektem tego procesu jest zwiększenie sumy wagowej końcowych produktów o ilość wchłoniętej wody. W procentach jest to przyrost do ok 5 i więcej (np z 100 kg surowca mamy 105 kg produktów).
Może już nie będę wspominał o zawartości mięsa w mięsie w tzw. foliowanych produktach typu szynka, bo już kiedyś przeżyłem szok - rekord 19%, mam nadzieję, że z ziarnistą kawą mogą nas c... najwyżej na 10%, a nie na 500%, co innego jakościowo, ale jak to sprawdzić? jak udowodnić?
PS.
uważajcie, Albert jest chyba podstawionym agentem obcego portalu kawowego, wiem to z pewnych kręgów.
PS.
uważajcie, Albert jest chyba podstawionym agentem obcego portalu kawowego, wiem to z pewnych kręgów.

szukam dobrego ekspresu do kawy
Temat jakiś wyssany z palca, jak w sezonie ogórkowym w telewizji.
Więc podpowiem jedną możliwość. A oglądaliście film "Skrzydełko czy nóżka"? Tak więc odpowiedź jest jasna jak słońce: kawy, które kupujemy produkuje się w jakichś kamieniołomach pod Paryżem, stąd te kamienie, które czasem znajdujemy.
Więc podpowiem jedną możliwość. A oglądaliście film "Skrzydełko czy nóżka"? Tak więc odpowiedź jest jasna jak słońce: kawy, które kupujemy produkuje się w jakichś kamieniołomach pod Paryżem, stąd te kamienie, które czasem znajdujemy.

?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M


Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości