Jak zrobić dobrą kartę kaw?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
pziemski_wrc
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: sob 01 mar 2008, 22:53

Jak zrobić dobrą kartę kaw?

Postautor: pziemski_wrc » sob 01 mar 2008, 23:55

hej właśnie przygotowuje kartę kaw do restauracji niewiem jednak w jaki sposób zrobić to profesjonalnie!! mam pewien pomysł ale niewiem czy jest on ok: wygląda to tak: kawy które podajemy to: espresso, ristretto, duża kawa-americano, latte machiato, latte baileys, cappucino, kawa po wiedeńsku , kawa meksykaćska, kawa mrożona, mocca. Co sądzicie o tej liscie kaw? czy warto robić espresso i ristretto? jeśli tak czy może dodać rówież doppio? a co sądzicie o reszcie kaw? A jak sadzicie czy powinno się napisać np w nawiasie lub poniżej nazwy kawy jako to kawa np. cappucino Włoski specjał przygotowany z espresso , gorącego mleka i mlecznej piany. Co sądzicie na ten temat? z góry dziekuje i pozdrawiam!!

Awatar użytkownika
ginos
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 29 sty 2007, 19:48
Lokalizacja: dolnośląskie

Postautor: ginos » ndz 02 mar 2008, 9:43

Witam

Warto poszukać w internecie. Znajdziesz tam wiele stron kawiarni, a w nich podane menu kawowe. Myślę, że na tej podstawie będziesz mógł wyciągnąć wnioski co do wyglądu własnego menu. Poza tym wszystko zależy od właściciela.

Pozdrawiam
Nie sztuką jest zaparzyć kawę. Sztuką jest zaparzyć ją dobrze...
Isomac Venus, Clever, Phin :D + I-mini, Graef CM80

Nikodem
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: śr 27 lut 2008, 11:55
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Nikodem » ndz 02 mar 2008, 10:37

Ja patrzac w kawiarni na karte kaw bardziej jestem zainteresowany jakie mieszanki sa uzywane do parzenia, czy mozna wybrac sobie kawe, co oczywiście nie wszedzie jest mozliwe, bo jak na barze jest napisane Lavazza to tylko to jest dostepne...
espresso ciągle przede mną...

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » ndz 02 mar 2008, 10:44

czy mozna wybrac sobie kawe
Rzadko kiedy jest to możliwe, czy inaczej — uzasadnione. Konieczność przeznaczania osobnej grupy i osobnego młynka na każdą mieszankę trudno uzasadnić ekonomicznie. Jeśli już, to stosuje się jedną mieszankę do espresso, a jedną do kaw mlecznych.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

pziemski_wrc
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: sob 01 mar 2008, 22:53

Postautor: pziemski_wrc » ndz 02 mar 2008, 14:19

ja używam tylko segafredo extra strong, od lat jestesmy zwiazani z ta firmą więc niema szans na innego producenta. poza tym w małym mieście nie ma to sensu, ludzie nie wiedzą co to jest espresso, nazywają je ekspreso i dziwią się dlaczego dostaali taką małą kawę! Dzięki za odpowiedzi. poszukam menu różnych kawiarni i coś wymyśle pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Mac'Qudy
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: wt 06 mar 2007, 10:56
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: Mac'Qudy » ndz 02 mar 2008, 19:03

Espresso doppio jak najbardziej. Myślę, że jest zamawiane częściej niż ristretto.
Opisy serwowanych napojów kawowych to także dobry (i często praktykowany) pomysł — edukacja i uświadomienie klienta, mniej rozczarowań i reklamacji :wink:. Najciekawsze komentarze do kaw, jakie miałem okazję czytać, ma w swoich kartach antonio.
Obrazek La Marzocco GS/3 parzy, Mazzer Mini miele: Arcaffè Roma ▪ w spiżarni: Jolly ▪

Awatar użytkownika
Voit
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: pn 17 gru 2007, 0:23
Sprzęt: Ekspres: ECM Mechanika Profi
Młynek: ECM Casa
Kafetierka: BRA Bella
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontaktowanie:

Postautor: Voit » pn 03 mar 2008, 17:28

Hej,
Rzadko kiedy jest to możliwe, czy inaczej — uzasadnione. Konieczność przeznaczania osobnej grupy i osobnego młynka na każdą mieszankę trudno uzasadnić ekonomicznie.
Osobnej grupy wyznaczonej do parzenia innej niż podstawowa mieszanka rzeczywiście jeszcze w żadnym barze nie widziałem, ale za to widziałem wydzielony, osobny młynek. W dużym młynie była firmowa mieszanka tego baru, a w małym młynku czekały na amatora, albo ziarna bezkofeinowej (!) kawy, albo też jakiejś nietypowej kawy wykorzystywanej do fikuśnych drinków kawowych.

Osobiście też bym cenił sobie możliwość wyboru ziarna w kawiarni do której chodzę, albo chociaż odczytania z karty kaw pełnej informacji co do składu serwowanej mieszanki. Gdy zdarza mi się pytać o to jaką kawę podają, to najczęściej słyszę - "specjalnie przygotowana dla nas mieszanka", albo "arabica". W obu przypadkach wiem tyle samo po jak i przed uzyskaniem tej odpowiedzi. :lol:

Voit

Nikodem
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: śr 27 lut 2008, 11:55
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Nikodem » pn 03 mar 2008, 18:42

Nie wiem gdzie chodzicie, ale mnie zdarzyło się kilka razy ze miałem wybór jaką kawe chce wypić.
Nawet jezeli nie było mozliwosci zrobic takiej kawy z ekspresu, to miałem propozycje innego parzenia...
Juz nie wspomne ze to oczywiscie z Polsce, ale oczywiście nie w cukierni w której ktos udaje ze podaje do ciastek kawe, tylko w kawiarni, gdzie ciastka są dodatkiem do kawy lub herbaty...
espresso ciągle przede mną...

Awatar użytkownika
robinx
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 184
Rejestracja: pn 02 lip 2007, 12:32
Lokalizacja: Krosno

Postautor: robinx » pn 03 mar 2008, 19:49

W herbaciarnio/kawiarni trafiłem na 6 gatunków kawy do wyboru :opad:(pięknie opisane w karcie). O dziwo nie widziałem żadnego młynka w pobliżu. Podejrzewałem co będzie grane ale z ciekawości zamówiłem espresso. Po przyjęciu zamówienia panienka zniknęła za kotarą; wróciła z naładowaną kolbą i młynka w tym czasie słychać nie było. Szkoda słów, by opisywać smak. Miejsce to omijam z daleka, a pisze o tym ku przestrodze właścicielom. Może lepiej bym na tym wyszedł gdybym zamówił herbatę?
Wąchacz spalin Obrazek
Gaggia Baby Class / Demoka M203

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » pn 03 mar 2008, 22:19

No i właśnie o tym pisałem.
Chyba że ktoś poszukuje wrażeń pochodzących z kilku aromatyzowanych mielonek — niestety, dość wyblakłe będą to wrażenia.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

Awatar użytkownika
ananke
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: czw 06 mar 2008, 21:14
Lokalizacja: Herbawa
Kontaktowanie:

Postautor: ananke » wt 11 mar 2008, 23:07

Może lepiej bym na tym wyszedł gdybym zamówił herbatę?
To byś dostał Dilmah albo Lipton, Boże broń szeczególnie przed tym drugim. Już chyba lepiej Colę czy Pepsi, chociaż też nie wiadomo, jaka będzie proporcja wody do bąbelków. Rzadko się zdarza dostać szklaną butelkę, którą kelner otwiera w obecności zamawiającego. Chyba tylko wodę mineralną, i to niegazowaną, żeby się nie rozczarować.


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość