Kakao / czekolada z ekspresu ciśnieniowego - czy to możliwe?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
katoniel
Posty: 2
Rejestracja: wt 18 lis 2008, 14:40

Kakao / czekolada z ekspresu ciśnieniowego - czy to możliwe?

Postautor: katoniel » wt 09 gru 2008, 21:12

Witam,

Kupilem zonie ekspres Ariete Cafe Novocento i chcialem zapytac czy na takim ekspresie mozna zrobic kakao badz czekolade? Jezeli tak to w jaki sposob i jakie/gdzie najlepiej kupic? Nie znalazlem zadnej informacji na ten temat na forum. Prosze o rade.

Awatar użytkownika
jarma
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 914
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 22:11
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: jarma » wt 09 gru 2008, 21:44

Czekolady jako takiej z ekspresu nie zrobisz, ale możesz ładnie spienić i podgrzać mleko dyszą pary i w niej rozpuścić czekoladę/kakao (albo rozpuścić w małej ilości gorącej wody i dopełnić spienionym mlekiem).
Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera :)

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 10 gru 2008, 8:16

Jest specjalny typ gotowej czekolady w proszku właśnie stworzonej do przygotowywania za pomocą dyszy ekspresu. Jest dostępna w saszetkach lub słoikach w niektórych sklepach lub serwisach aukcyjnych.
Wtedy wystarczy wsypać proszek do zimnego mleka i spieniać tak jak do kawy, powstaje coś bardzo gęstego, w rodzaju budyniu czekoladowego. Można też ją robić w większym kubku, wtedy jest mniej słodka i rzadsza.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » śr 10 gru 2008, 11:43

nie mam jakiegoś gigantycznego doświadczenia w takich czekoladach, ale jak zdążyłem się zorientować, nie z każdego półproduktu wychodzi czekolada gęsta (a nie mleko o smaku czekolady) - z Manuela wychodziła świetna i gęsta, czekolada sprzedawana pod marką Segafredo była raczej rzadka, niezależnie od ilości wsypanego proszku - bardziej przypominała te wszystkie "kakałka" dla dzieci.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 10 gru 2008, 11:54

A ja także chętnie służę czekoladą --- namiary i przepis na przygotowanie w stopce :-) To co można znaleźć na włoskim rynku jest różnorodne. Warto poszukać czekolady złożonej tylko z naturalnych składników, bez konserwantów i stabilizatorów.

katoniel
Posty: 2
Rejestracja: wt 18 lis 2008, 14:40

Postautor: katoniel » śr 10 gru 2008, 12:41

Dzieki wszystkim za szybka odpowiedz. Jestem mile zaskoczony tym jak to forum dziala - no i wiedza uczestnikow oczywiscie :-)

czosnek112
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: śr 17 gru 2008, 19:02

Postautor: czosnek112 » śr 17 gru 2008, 19:14

Czy istnieją jakies inne produkty tego typu niż "Hot Ciok" z Segafredo , a dostępne są w ZWYKŁYCH supermarketach we włoszech ?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 17 gru 2008, 19:28

We Włoszech? I tam w supermarketach znajdują się często produkty gorszej jakości... Dlaczego interesują Cię akurat włoskie sklepy?

czosnek112
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: śr 17 gru 2008, 19:02

Postautor: czosnek112 » śr 17 gru 2008, 20:39

Mój tatus tam pracuje , no i myślę zeby coś kupil ,ale on na takim zadupiu mieszka ze conajwyżej carrefour,euro spin jest itp.

marek602
Posty: 4
Rejestracja: pn 18 sty 2010, 9:51
Lokalizacja: z kątowni

Postautor: marek602 » pn 18 sty 2010, 10:03

Witam! Zastanawiam się nad kupnem ekspresu ciśnieniowego dla mamy ;) Jako ze ja kawy nie pijam, mógłbym go używać jako ekspesu do czekolady.

Jest możliwość zrobienia w ekspresie ciśnieniowym czekolady ?

Zastanawiałem się nad kupnem Dolce Gusto, ale z tego co czytam to nie jest to zbyt opłacalna inwestycja, moze lepiej jakis tradycyjny ekspres.
Jaki inny ekspres moznaby kupic cenowo podobny do DG ?
...
Wtedy wystarczy wsypać proszek do zimnego mleka i spieniać tak jak do kawy, powstaje coś bardzo gęstego, w rodzaju budyniu czekoladowego. Można też ją robić w większym kubku, wtedy jest mniej słodka i rzadsza.
tak jak Jogi pisze, czyli spieniamy mleko za pomoca pary wodnej? czy do ekspresu lejemy mleko ? ;) Bo nie znam się na temacie jeszcze tak(ale chyba by się zwarzylo przy takim cisnieniu mleko no nie?)...

Czy w jaki sposob mozna zrobic czekolade?

(W sobotę udalo mi się w mikrofali zrobic pierwszy raz gęsta czekoladę, ale chyba pol kubka czekolady bylo wsypane, niestety juz nie udalo mi się powtorzyc tego :(

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 18 sty 2010, 11:56

Inne rozwiązanie to senseo. A para wodna jest w stanie przygotować czekoladę z dostępnych proszków przeznaczonych do tego celu, specjalnie właśnie do ekspresów. Ale mając taki gotowy proszek ekspres wcale nie jest potrzebny, efekt będzie taki sam z kuchenką i szybkim mieszaniem. :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

marek602
Posty: 4
Rejestracja: pn 18 sty 2010, 9:51
Lokalizacja: z kątowni

Postautor: marek602 » pn 18 sty 2010, 13:59

No niby ekspres nie potrzebny, ale ekspres chce użyć do kawy, bo rodzice pija dość dużo, a ja bym chciał czekoladę przy okazji sobie robić w tym. to jaki model ekspresu bym potrzebował żeby mógł robić kawy i czekoladę w nim ?

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 18 sty 2010, 14:05

Każdy, który ma dyszę pary, czyli praktycznie każdy. Do wyboru do koloru.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
xczabajx
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 300
Rejestracja: wt 06 maja 2008, 11:50
Sprzęt: W pracy: LaMarzocco Linea z Mazzer Super Jolly manual
W domu: Bialetti Mukka / Bodum french press / Drip Hario z Hario Skerton
Lokalizacja: Szczyrk

Postautor: xczabajx » pn 18 sty 2010, 14:15

Ja jeszcze dodam do postu Jogiego: Każdy ekspres, który ma DZIAŁAJĄCĄ PRAWIDŁOWO dyszę pary bo to w tanich ekspresach nie jest "oczywistą oczywistością" :)
ESPRESSO TILL DEATH!

marek602
Posty: 4
Rejestracja: pn 18 sty 2010, 9:51
Lokalizacja: z kątowni

Postautor: marek602 » pn 18 sty 2010, 15:02

np BOSCH TCA 4101 ?

Powinien mieć wbudowany filtr wody ? Bo u mnie woda nie najlepszej jakości:(

Lepszy taki na sypana kawę, bez kapsułek ?

A ta czekolade jak zrobic? wsypac ja zamiast kawy do zbiornika, czy czekolade wsypac do filizanki i zalac mlekiem czy tak to robic? bo jeszcze nie mialem do czynienia z takim sprzetem :oops:

Jak kolega xczabajx napisal, to jednak nie warto brac co leci... takie cos w okolicy 500 co byscie polecili ?


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość