Kakao / czekolada z ekspresu ciśnieniowego - czy to możliwe?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 18 sty 2010, 15:05

Do zrobienia czekolady nada się nawet ta najgorsza. No, a żeby mieć wszystko w jednym i dobrej jakości, to już trzeba bardziej poszukać i grosiwa wyłożyć.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
xczabajx
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 300
Rejestracja: wt 06 maja 2008, 11:50
Sprzęt: W pracy: LaMarzocco Linea z Mazzer Super Jolly manual
W domu: Bialetti Mukka / Bodum french press / Drip Hario z Hario Skerton
Lokalizacja: Szczyrk

Postautor: xczabajx » pn 18 sty 2010, 15:08

Nie znam się na ekspresach domowych więc wiele nie pomogę ale podpowiem, że na każde z twoich pytań była już udzielona odpowiedź więc dość leniuchowania i zapraszam do studiowania forum ;)
ESPRESSO TILL DEATH!

marek602
Posty: 4
Rejestracja: pn 18 sty 2010, 9:51
Lokalizacja: z kątowni

Postautor: marek602 » pn 18 sty 2010, 18:34

Ale np ta dysza to ma byc do spieniania mleka? czy ona ogolna jest do kawy i do mleka? Bo tak czytam i czarna magia, a tu jeszcze pisza o jakichs zaworkach 3 droznych czy cos :(

Czarna magia dla mnie :(

Jakis model moglibyscie mi polecic? Bo juz zglupialem :/

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » pn 18 sty 2010, 18:50

Dysza jest na ogół tylko do spieniania mleka, ewentualnie do podawania gorącej wody np. na herbatę (kakao/czekolada do zrobienia). W niektórych ekspresach jest to oddzielna dysza/rurka. Poczytaj trochę o espresso, cappuccino i spienianiu mleka chociażby tutaj - klik, czy też tu - klik. Przybliży Ci to pojęcia związane z ekspresami, parzeniem kawy i spienianiem.sl :wink:
======
Trudno jest też coś polecić. Wybór jest duży. Począwszy od ceny a skończywszy na rodzaju ekspresu - automat czy kolbowy?
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Metiu » ndz 28 lis 2010, 21:21

Postanowiłem zrobić mały odkop, po to by nie tworzyć nowego tematu. :wink:
Czy próbował ktoś czekolad takich jak: "CIOK TIME!", "Mokito CIOK!", "Agust CIOKLY BAR" lub "LaBrasiliana CIOK FUSION" ? :)
Jeśli tak, proszę o krótką recenzję lub po prostu napiszcie, którą polecacie.
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
Remogiusz
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2075
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
Sprzęt: W stopce
Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia

Postautor: Remogiusz » pn 29 lis 2010, 0:07

Może nie tyle wiodący producenci ale jednak:
Dolce Gusto wyszło na przeciw Waszym wymaganiom, czekoladoikakaopijcy

http://allegro.pl/kapsulki-dolce-gusto- ... 20438.html

Właśnie przyszły pierwsze kapsuły Nesqick do MediaM.

http://www.mediamarkt.pl/wroclaw-park-h ... -specjalna

(dolny rząd, pierwsza karta od lewej, lewy górny róg strony ;) )
pozdrawiam ;)
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 29 lis 2010, 8:34

Kiedyś próbowałem czekoladę z Camardo i Mokito. Ta druga była lepsza.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Metiu » pn 29 lis 2010, 16:36

Jogi, czy Mokito było gęste, lekko przypominające budyń, czy to coś w typie rozpuszczalnego kakao?
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
n-krzychu
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 123
Rejestracja: śr 09 cze 2010, 23:07
Sprzęt: młynek i-steel Ascaso
ekspres Ascaso Uno Prof PID
Lokalizacja: Bolesławiec Śl

Postautor: n-krzychu » pn 29 lis 2010, 19:08

Pozwolę sobie odpowiedzieć - choć pytanie kierowane do Jogiego. Mokito ubite i porządnie zagrzane dyszą do mleka jest gęste, jak to zależy ile proszku dorzucisz do mleka - może być jak budyń. Nawet dobre. Synowi ( 13 lat ) smakuje bardzo, córka ( 16 lat ) niestety woli podróbki kakao z serii "puchatek" - nie ma porównania czekolada to czekolada, ale to pewnie okres buntu :wink:

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Metiu » pn 29 lis 2010, 19:11

Dziękuję za odpowiedź. :wink: Chyba się skuszę na to Mokito... :roll:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pn 29 lis 2010, 19:11

Przecież wszystkie te włoskie czekolady to budyń i oszustwo.

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Metiu » pn 29 lis 2010, 19:27

A może się nie skuszę? :cry:
Szamanie co proponujesz? :)
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » wt 30 lis 2010, 9:02

Pewnie, że lepiej jest wrzucić do mleka pół tabliczki czekolady i grzać to dyszą, ale czy wyjdzie to, co zamierzaliśmy? Efekt z włoskich saszetek jest nieporównywalny z tym z produkowanych powszechnie proszków o nazwie czekolada na gorąco. Są oczywiście lepsze i gorsze, dlatego właśnie Mokito wydało mi się gęstsze i ciemniejsze.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » wt 30 lis 2010, 11:27

Włoska czekolada na gorąco to najczęściej mieszanka kakao, cukru i zagęszczaczy różnego rodzaju: mączki ziemniaczanej, kukurydzianej, chleba świętojańskiego itp. Warto przed zakupem przyjrzeć się zawartości pod kątem składu chemicznego. Napisałem, że to oszustwo, ale jest to oszustwo powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Od jakiegoś czasu staram się nie jadać czegoś takiego... Wolę jednak prawdziwą czekoladę, najlepiej 100% kakao, a nie 90% mleka UHT albo w proszku.

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » wt 30 lis 2010, 12:16

Nigdy nie robiłem takiej czekolady.
Czy ją się tylko rozpuszcza w mleku , czy też kombinuje ze spienianiem mleka jednocześnie?


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość