Kakao / czekolada z ekspresu ciśnieniowego - czy to możliwe?
Dysza jest na ogół tylko do spieniania mleka, ewentualnie do podawania gorącej wody np. na herbatę (kakao/czekolada do zrobienia). W niektórych ekspresach jest to oddzielna dysza/rurka. Poczytaj trochę o espresso, cappuccino i spienianiu mleka chociażby tutaj - klik, czy też tu - klik. Przybliży Ci to pojęcia związane z ekspresami, parzeniem kawy i spienianiem.sl 
======
Trudno jest też coś polecić. Wybór jest duży. Począwszy od ceny a skończywszy na rodzaju ekspresu - automat czy kolbowy?

======
Trudno jest też coś polecić. Wybór jest duży. Począwszy od ceny a skończywszy na rodzaju ekspresu - automat czy kolbowy?
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie 
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60
- Metiu
- kawa w żyłach
- Posty: 718
- Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
- Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
- Lokalizacja: Wrocław
Postanowiłem zrobić mały odkop, po to by nie tworzyć nowego tematu.
Czy próbował ktoś czekolad takich jak: "CIOK TIME!", "Mokito CIOK!", "Agust CIOKLY BAR" lub "LaBrasiliana CIOK FUSION" ?
Jeśli tak, proszę o krótką recenzję lub po prostu napiszcie, którą polecacie.

Czy próbował ktoś czekolad takich jak: "CIOK TIME!", "Mokito CIOK!", "Agust CIOKLY BAR" lub "LaBrasiliana CIOK FUSION" ?

Jeśli tak, proszę o krótką recenzję lub po prostu napiszcie, którą polecacie.
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery
- Remogiusz
- ojciec chrzestny
- Posty: 2075
- Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
- Sprzęt: W stopce
- Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia
Może nie tyle wiodący producenci ale jednak:
Dolce Gusto wyszło na przeciw Waszym wymaganiom, czekoladoikakaopijcy
http://allegro.pl/kapsulki-dolce-gusto- ... 20438.html
Właśnie przyszły pierwsze kapsuły Nesqick do MediaM.
http://www.mediamarkt.pl/wroclaw-park-h ... -specjalna
(dolny rząd, pierwsza karta od lewej, lewy górny róg strony
)
pozdrawiam
Dolce Gusto wyszło na przeciw Waszym wymaganiom, czekoladoikakaopijcy
http://allegro.pl/kapsulki-dolce-gusto- ... 20438.html
Właśnie przyszły pierwsze kapsuły Nesqick do MediaM.
http://www.mediamarkt.pl/wroclaw-park-h ... -specjalna
(dolny rząd, pierwsza karta od lewej, lewy górny róg strony

pozdrawiam

Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)
- Metiu
- kawa w żyłach
- Posty: 718
- Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
- Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
- Lokalizacja: Wrocław
Jogi, czy Mokito było gęste, lekko przypominające budyń, czy to coś w typie rozpuszczalnego kakao?
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery
- n-krzychu
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 123
- Rejestracja: śr 09 cze 2010, 23:07
- Sprzęt: młynek i-steel Ascaso
ekspres Ascaso Uno Prof PID - Lokalizacja: Bolesławiec Śl
Pozwolę sobie odpowiedzieć - choć pytanie kierowane do Jogiego. Mokito ubite i porządnie zagrzane dyszą do mleka jest gęste, jak to zależy ile proszku dorzucisz do mleka - może być jak budyń. Nawet dobre. Synowi ( 13 lat ) smakuje bardzo, córka ( 16 lat ) niestety woli podróbki kakao z serii "puchatek" - nie ma porównania czekolada to czekolada, ale to pewnie okres buntu 

Pewnie, że lepiej jest wrzucić do mleka pół tabliczki czekolady i grzać to dyszą, ale czy wyjdzie to, co zamierzaliśmy? Efekt z włoskich saszetek jest nieporównywalny z tym z produkowanych powszechnie proszków o nazwie czekolada na gorąco. Są oczywiście lepsze i gorsze, dlatego właśnie Mokito wydało mi się gęstsze i ciemniejsze.
?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M


-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
Włoska czekolada na gorąco to najczęściej mieszanka kakao, cukru i zagęszczaczy różnego rodzaju: mączki ziemniaczanej, kukurydzianej, chleba świętojańskiego itp. Warto przed zakupem przyjrzeć się zawartości pod kątem składu chemicznego. Napisałem, że to oszustwo, ale jest to oszustwo powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Od jakiegoś czasu staram się nie jadać czegoś takiego... Wolę jednak prawdziwą czekoladę, najlepiej 100% kakao, a nie 90% mleka UHT albo w proszku.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość