Jak wam się działa na Mleku dla Baristów

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Jak wam się działa na Mleku dla Baristów

Postautor: Wit » pt 09 kwie 2010, 21:42

Dziś kupiłem zgrzewę w Makro. Smak w porządku, sprawia wrażenie wyraźnie słodszego od innych marek. Natomiast jeśli chodzi o efekty i łatwość spieniania, a też teksturę pianki, to wydaje mi się, że to nic nadzwyczajnego. Cena niewygórowana (2 PLN netto za karton).
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » pt 09 kwie 2010, 23:02

Jak się nazywa?

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » pt 09 kwie 2010, 23:18

Tu - >klik< - i okoliczne posty góra/dół. Da się wypić... :wink:
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
raff
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 419
Rejestracja: śr 15 sie 2007, 11:32
Sprzęt: NS Oscar + Compak K10 WBC
Aeropress, Hario V60, Chemex
Lokalizacja: 05-092

Postautor: raff » sob 10 kwie 2010, 1:02

Ja poki co poluje na jakies sensowne zrodlo mlekovity 3.5%, mleko dla baristow nie rzuca na kolana niczym poza nazwa ;)
Decaffeinated coffee is kind of like kissing your sister.

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Postautor: Szelest » sob 10 kwie 2010, 1:09

Ja przeszedłem z mlekowity na Koneckie 3,5% - jestem bardzo zadowolony zarówno ze smaku, jak i efektów spieniania.
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

Awatar użytkownika
xczabajx
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 300
Rejestracja: wt 06 maja 2008, 11:50
Sprzęt: W pracy: LaMarzocco Linea z Mazzer Super Jolly manual
W domu: Bialetti Mukka / Bodum french press / Drip Hario z Hario Skerton
Lokalizacja: Szczyrk

Postautor: xczabajx » sob 10 kwie 2010, 21:38

Mleko dla baristów oprócz tego, że słodsze nie różni się od każdego innego tłustego mleka UHT. Chwyt reklamowy nic więcej. Patrząc od strony tekstury i latte artów jedynie Łaciate mi jakoś nie podchodzi. Mlekowita jak najbardziej ok.
ESPRESSO TILL DEATH!

plonspio
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 160
Rejestracja: pt 23 lis 2007, 6:41
Sprzęt: francis francis x1
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontaktowanie:

Postautor: plonspio » ndz 11 kwie 2010, 15:04

Jak wyżej, żadna rewelacja. Po prostu jeden z wielu rodzajów mleka, starający się być czymś wyjątkowym :lol:
Następnym krokiem producenta powinno być mleko dedykowane do cappucino, latte itd.itd :wink:
Wyobrażacie sobie baterię różnych rodzajów mleka, każde do przygotowania innego napoju ?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 11 kwie 2010, 17:25

Wicie, spadłeś nam z tym pytaniem jak... jakby Cię ze sto lat nie było. Od dawna dyskutujemy o tymże mleku. Mleko jak mleko... skoro ludzie tego chcą, to trzeba im to dać. Najpewniej wypiją i to.

Nie cierpię i nie stosuję już od dawna mleka UHT i każdemu odradzam wszelkie produkty UHT. Niestety, wciąż nie ma na naszym rynku jakiegoś sensownego mleka świeżego, pasteryzowanego w niewysokiej temperaturze --- ze względów zdrowotnych tylko takie należałoby stosować. Byłoby miło, gdyby takie mleko miało więcej tłuszczu, ok. 3,5%. Do domu (a nie do kawiarni --- ze względu na cenę) fajne jest mleko filtrowane.

"Mleko dla baristów" jest moim zdaniem oszustwem. Bo dla jakich baristów je wymyślono? Takich, którzy nie mają lodówki i nie dbają o zdrowie swoich gości? Argument większej zawartości białka też do mnie wcale nie przemawia. Wolałbym więcej tłuszczu.

Dobry smak kryje się w naturalnych produktach, jak najmniej przetworzonych. To, co wychodzi z wielkich mleczarni jest najczęściej do kitu. Wystarczy porównać UHT-e produkty mleczarni Rotr ze smacznymi wyrobami np. firmy Klimeko.

Awatar użytkownika
s_biela
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 307
Rejestracja: pt 25 wrz 2009, 10:11
Sprzęt: Demoka 783, i-mini czarne aluminim, Bieletti Venus, tygielek
Lokalizacja: Londyn

Postautor: s_biela » ndz 11 kwie 2010, 17:33

Antonio wybacz ale modna ostatnimi czasy i wygłoszona przez Ciebie opinia, żabrzmiała jakoby byla jedynie słuszna, a nie jest....

Nie chcę tu robić offtopa, ale ludzie często kupują UHT nie z braku świadomości, ale dlatego, że mleko świerze niektórym poprostu nieodpowiada, mimo, że używają do niego (jak i do UHT) lodówki, oraz zwracają uwagę na to co zdrowe...
oj... chyba będzie europicola

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 11 kwie 2010, 22:35

"Mleko świerze nieodpowiada" --- no nie odpowiada :).
Nie jest jedynie słuszna moja teza. I wcale nie jest modna. Przepraszam, nie chciałem, żeby zabrzmiała jak wyrocznia. Moja odpowiedź na Wita pytanie brzmi: ładnie mi się to mleko spienia, nieźle się trzyma w formie pianki. Nie będę jednak tego spożywał za żadne skarby. Innym nie zabraniam przecież... :)
Moja niechęć dotyczy teraz każdego mleka :) W końcu raz na zawsze wyrosłem z cielęcego (a ściślej mleczarskiego) pokarmu.
Ale z punktu widzenia cappuccino, moim zdaniem, mleko dla baristów powinno być tłuste. Niestety, zabrakłoby wtedy materiału dla innego superproduktu tytułowej mleczarni: śmietanki UHT ;).
Ostatnio zmieniony pn 12 kwie 2010, 3:26 przez antonio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
WEGier
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 251
Rejestracja: czw 18 cze 2009, 14:56
Lokalizacja: Częstochowa

Postautor: WEGier » pn 12 kwie 2010, 0:11


Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » pn 12 kwie 2010, 9:56

przerobiłem na pewno wszystkie mleka normalnie dostępne - przecież nie będę jechał nie wiadomo gdzie. Bardzo mnie zbijecie, jak powiem, że mleko UHT jest dla mnie lepsze niż ogólnie dostępne mleka "świeże"? No po prostu lepiej wychodzi w kawie, choć na zimno wolę pić mleko nie poddane obróbce Ultra High Temperature.
Zastanawia mnie ta słodycz mleka dla baristów. Jest tak ewidentnie wyższa, że budzi podejrzenia. Z drugiej strony nie wiem, czym trzeba by dosłodzić mleko, żeby uzyskać taki efekt. Anyway, podtrzymuję, że pod względem tekstury nic nadzwyczajnego.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
elek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 170
Rejestracja: pt 20 kwie 2007, 12:46
Sprzęt: Rancilio Silvia MC4
Lokalizacja: centralne mazowsze
Kontaktowanie:

Postautor: elek » pn 12 kwie 2010, 21:21

Wit - spróbowałem kilka miesięcy temu:
fakt; łatwo się spienia, kremuje, jednak jest ono dziwne:
podczas spieniania zachowuje się jakby było sztucznie zagęszczone (skondensowane ?),
w smaku też dziwne, jakby mączne,
szczęściem zanabyłem tylko 2 litry,
gość którego napoiłem cappu z tego mleka, stwierdził opuchliznę kolan kolejnego dnia
ciekawe .... :roll:
avatar to Semiramida,
Semiramida prosi o kciuki podczas Word Show które odbędzie się 29-30.10.2011 w Poznaniu


soft, niezmiennie silesia

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » wt 13 kwie 2010, 10:18

Wow! A nie wyskoczyły mu pryszcze? :D
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
hskprzemek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 224
Rejestracja: wt 10 lut 2009, 11:42
Lokalizacja: Stolyca

Postautor: hskprzemek » wt 13 kwie 2010, 10:50

Widocznie nie jest baristą i mu zaszkodziło
La Nouva Era Cuadra,i jej kolega Magister


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości