Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
jarma
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 914
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 22:11
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: jarma » ndz 23 maja 2010, 22:04

Czy jest w sklepach do kupienia śmietana 36% nie-UHT?
Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera :)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 23 maja 2010, 22:12

W sklepach nie kupujemy śmietany, bo jej tam w ogóle nie ma (poza znikomymi wyjątkami, np. Klimeko). Ktoś, kto prowadzi kawiarnię, powinien wiedzieć, gdzie się śmietanę kupuje... No ale faktycznie, czepiam się ;). Trudno znaleźć prawdziwą śmietanę w małych opakowaniach --- w hurtowniach mleczarskich bywa tylko w 5 litrowych. Trudno taką ilość zużyc w ciągu paru dni w typowej kawiarence.

Awatar użytkownika
jac
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: wt 05 sty 2010, 13:54
Lokalizacja: Nyneshamn

Postautor: jac » ndz 23 maja 2010, 22:48

Antonio możesz mnie za to zjeść,ale czy nie uważasz że każdy ma prawo do wyznaczenia sobie własnego standardu? i nie znaczy to że nie masz racji,ja wolę naleśniki wysmażone indi1984 woli blade -pewnie używa takiego ciasta żeby były bardziej chrupiące.
To jego sprawa i to bardzo fajnie że pokazał nam swoją kawiarnie,chciałbym zobaczyć jakieś zdjęcia z twojej.

UHT jest pełnowartościowym produktem spożywczym,jasne że każdy by wolał świeże ale w naszym pięknym kraju i z rozszalałym sanepidem raczej nie wyobrażam sobie krowy stojącej koło mojego ekspresu żebym miał zawsze świeże mleko.
La Cimbali m32 DT/2 + Cadet Silver

Awatar użytkownika
indi1984
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 147
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 13:22
Sprzęt: Wega Nova Anzola dell'Emilia
Lokalizacja: Edinburgh

Postautor: indi1984 » ndz 23 maja 2010, 22:49

Zgadza się, dlatego żeby nie zmarnować, lepiej kupować właśnie takie :-)
Stosowałem śmietanę, o której mówicie i niestety lokal nie był w stanie jej przerobić i musiała lądować w koszu...

Kawa aromatyzowana syropami istnieje w moim menu obok "normalnych" kaw typu chociażby np. espresso. No cóż, jeśli chce się zarabiać, to trzeba mieć takie coś w ofercie - taki jest rynek i trudno!
A prawdziwy kawosz i tak zamówi espresso lub dobre cappu i będzie mieć w nosie kawy aromatyzowane :)

Stosowanie świeżych owoców ma tylko i wyłącznie sens, jeśli jest się typowo nastawionym na naleśnikarnię ze sprzedażą conajmniej 50 szt. dziennie, lecz niestety (na pewno zdajesz sobie z tego sprawę) cena takiego naleśnika będzie wysoka ( i tu znowu odnoszę się do specyficznego elbląskiego klienta...)

Świeże owoce stosuję do Fondue oraz do deserów lodowych:-)

Ciągle uważam, że śmietana z syfonu to dobre rozwiązanie, jeśli nie ma się 30 tysi wzwyż na nową maszynkę do bitej śmietany. Nową bo w używki bym się nie pchał

:shock:
Była Astoria Divina + Młynek Compak K-6 Nero Brillante
Była Astoria CKE + Młynek Compak K-6 Nero Brillante

Jest Wega Nova Anzola dell'Emilia + Młynek Wega Contacolpi

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pn 24 maja 2010, 6:31

Zaskoczyła mnie tylko opinia o wyższości syfonu do bitej śmietany nad maszyną do bitej śmietany. Ta ostatnia jest prostym, genialnym, solidnym urządzeniem. Niezawodnym, jeśli się o nią dba --- jest tu jak z maszyną do kawy :). Używana, np. marki Carpigiani będzie dobrą inwestycją tam, gdzie jest większy popyt na śmietanę. We wspomnianej lodziarni moich znajomych stoi kolubryna z lat 60-70 i nie zamierza pójść na złom.

UHT jest jakie jest. Zgoda, że spożywcze i najbardziej legalne, błogosławione przez Sanepid, a dla mnie niestety niejadalne. Różnica w odczuciach zmysłowych między śmietaną a UHT jest znacznie większa niż między mlekiem a UHT. Oczywiście, podobnie jak mleko UHT, śmietana UHT ubija się zawsze i na byle czym. Ale jak smakuje i jakie są jej koleje w naszych ciałach? Jest to szerszy problem --- przepraszam, że akurat tutaj z okazji skorzystałem, dotyczy to ogromnej większości kawiarni.

Fotografie espresso, cappuccino z mojej kawiarni można jeszcze znaleźć na forum. Blada crema pojawiła się tylko raz i dotyczyła zwietrzałej kawy z jakiejś kultowej palarni w USA. Zastanawiam się nad przyczyną bladej cremy. Czasem taki efekt dają niektóre świeżo palone, tzn. wyjęte prosto z pieca ziarna, ale wtedy woda przelatuje przez kawę dość szybko. Movenpick chyba jednak świeżością nie grzeszy.
Ostatnio zmieniony pn 24 maja 2010, 17:33 przez antonio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » pn 24 maja 2010, 9:10

Myślę, że indi próbuje nam narobić apetytu - a to espresso, a to 'latte art' z syropu czekoladowego, a to naleśnikami, a to śmietaną, a w kwestii kawy jest bardzo początkujący albo naładowany wytycznymi z Rumii, które albo są dziwne albo masowo nieprzestrzegane w lokalach podających Alfredo czy Movenpick. Nie zniechęćmy gościa, ale trzeba mu uświadomić, że na tym forum są także właściciele i bariści dobrych kawiarni, a przyznam, że mi (i na pewno nie tylko mi) trudno zaimponować tym, co indi pokazuje. Jak go nawrócić?
Syropów bym akurat się nie czepiał, bez przesady z tą ortodoksją. Ale indi, skoro już sporo zainwestowałeś w ładny lokal, nie uważasz, że warto by było nad samą kawą też popracować? Nie wiem, czy doczytałeś się tego w ogromie postów na forum, ale system, jaki przyjąłeś (wygląda ma to, że jest to dzierżawa ekspresu w zamian za odpowiednio duże zużycie marnej kawy, za którą w dodatku sporo płacisz) to nie jest droga do dobrej kawy. Po zdjęciach i filmach, które nam tu pokazujesz, widać też wyraźnie, że czeka Cię jeszcze mnóstwo pracy nad techniką parzenia i teksturowania mleka - o ile będziesz chciał ją wykonać.
Kawa to niestety nie jest bułka z masłem - mówię to po 5 latach zajmowania się nią zawodowo i hobbystycznie.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
jarma
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 914
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 22:11
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: jarma » pn 24 maja 2010, 11:00

Ktoś, kto prowadzi kawiarnię, powinien wiedzieć, gdzie się śmietanę kupuje... No ale faktycznie, czepiam się ;).
Czepiasz się, czepiasz :) Ale ja pytałam o śmietanę dla siebie a nie dla właściciela kawiarnii, świeże mleko nie-UHT można kupić, więc myślałam że śmietanę też.
Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera :)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pn 24 maja 2010, 11:16


Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » pn 24 maja 2010, 11:26

...i że niby prowadzą sprzedaż wysyłkową...
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » pn 24 maja 2010, 12:01

Moim zdaniem mleko UHT to biała ciecz pełna trupów.

Awatar użytkownika
indi1984
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 147
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 13:22
Sprzęt: Wega Nova Anzola dell'Emilia
Lokalizacja: Edinburgh

Postautor: indi1984 » pn 24 maja 2010, 12:04

Jeśli chodzi o wytyczne z Rumii, to nigdy nie byłem na żadnym szkoleniu u nich. Całą moją wiedzę kawową zdobyłem gdzie indziej (równeż korzystając z tego forum).i
Jak go nawrócić?
- to proste, podaruj mi 15 tys. zł. i możemy wejść na wyższy poziom kultury kawowej :D
Kawa to niestety nie jest bułka z masłem
Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, kawa to moja mała pasja i malutkimi kroczkami dążę do doskonałości 8)
pozdr.
Była Astoria Divina + Młynek Compak K-6 Nero Brillante
Była Astoria CKE + Młynek Compak K-6 Nero Brillante

Jest Wega Nova Anzola dell'Emilia + Młynek Wega Contacolpi

Awatar użytkownika
WEGier
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 251
Rejestracja: czw 18 cze 2009, 14:56
Lokalizacja: Częstochowa

Postautor: WEGier » pn 24 maja 2010, 12:12

kawa to moja mała pasja i malutkimi kroczkami dążę do doskonałości 8)
pozdr.
i tego się trzymaj i nie zrażaj się "starym wyjadaczom"

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Postautor: roger » pn 24 maja 2010, 12:59

Moim zdaniem mleko UHT to biała ciecz pełna trupów.
ja ogólnie mleka nie lubię, ale na tej zasadzie wszystko co jemy jest do d*** :-) ... z tymi trupami to hmmm :-)

wyluzujmy trochę, no chyba że każdy kupi sobie krowę,świnię,konia itp a Polska stanie się krainą mlekiem i miodem płynącą :lol:

a indiemu życzę powodzenia w dochodzeniu do doskonałości.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pn 24 maja 2010, 13:48

Nie masz racji. UHT jest złe i tyle. Żadnym problemem nie jest kupno li tylko pasteryzowanego mleka, np. Milandia, Milko.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » pn 24 maja 2010, 13:53

Dlaczego UHT jest złe?
Ostatnio zmieniony pn 24 maja 2010, 15:25 przez buki, łącznie zmieniany 1 raz.
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości