Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Gdzie w Poznaniu na kawę?

Postautor: antonio » śr 05 gru 2012, 9:22

Do Uno Espresso na ul. Prusa :). Z własnym, nie-uhatym mlekiem ;).

Awatar użytkownika
Uno Espresso
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: czw 16 cze 2011, 13:23
Sprzęt: różne różniste ;)

Re: Gdzie w Poznaniu na kawę?

Postautor: Uno Espresso » śr 05 gru 2012, 23:25

albo z krową - wydoimy na miejscu! ;)

Mihu
Uno Espresso, Poznań, Prusa 4
www.unoespresso.pl
www.facebook.com/unoespresso
Zapraszamy!

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: Gdzie w Poznaniu na kawę?

Postautor: profik » sob 08 gru 2012, 15:15

Porównajcie dwa mleka. Spienione UHT i spienione pasteryzowane.

Dowiecie się dlaczego tatiana nie chciała wypić kawy w.w miejscu.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Gdzie w Poznaniu na kawę?

Postautor: ignacy » sob 08 gru 2012, 15:53

Profik, ale nikt nie twierdzi tutaj, że nie ma różnicy między pasteryzowanym, a UHT. Nie ma jednak praktycznie różnic w smaku między UHT X czy Y ;)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: Gdzie w Poznaniu na kawę?

Postautor: profik » wt 11 gru 2012, 21:54

Więc nie dziwcie się że jest to absurdalne podejście kawiarni, które chcą serwować dobre kawy podając przy tym mleko UHT... WTF?

Awatar użytkownika
Wyspiarz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 214
Rejestracja: pn 03 wrz 2012, 9:34
Sprzęt: Ekspres: Rocket Giotto EVO 2 2012
Młynek: Mazzer Mini Digital A

Re: Gdzie w Poznaniu na kawę?

Postautor: Wyspiarz » śr 12 gru 2012, 17:53

Dzizes ..... Przecież UHT to też jest mleko pasteryzowane tylko w innej temperaturze a wy przeżywacie jak Żydzi okupację, oba procesy niszczą trochę walory odżywcze, co do smaku różnic praktycznie brak, wpływu na spienianie też to nie ma prawie żadnego, ja bez problemu spieniam idealnie jedno i drugie...

Profik może najpierw SPIEŃ jedno i DRUGIE mleko i sam porównaj, albo najlepiej wpadnij jak masz ochotę ze znanym sobie mlekiem UHT i tym pasteryzowanym, spienię ci i rozleję do 5 filiżanek 4szt UHT i jedną "pasteryzowaną" i potem odwrotnie 4 dostaniesz pasteryzowane i jedną UHT oczywiście będziesz musiał wskazać w obu testach tą 1 filiżankę, Wchodzisz w to ?


pzdr. Łukasz
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Re: Gdzie w Poznaniu na kawę?

Postautor: Szelest » śr 12 gru 2012, 19:40

Jest ogromna różnica w smaku, pomiędzy UHT i pasteryzowanym - na korzyść pasteryzowanego.

Łukasz, wpadnij do nas to poeksperymentujemy z degustacją, spienianiem i malowaniem obu rodzajami mleka :)
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

Awatar użytkownika
Wyspiarz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 214
Rejestracja: pn 03 wrz 2012, 9:34
Sprzęt: Ekspres: Rocket Giotto EVO 2 2012
Młynek: Mazzer Mini Digital A

Re: Gdzie w Poznaniu na kawę?

Postautor: Wyspiarz » śr 12 gru 2012, 22:46

hehe trochę daleko jak na degustację mleka :D.

Sprawdzałem w domu szału nie ma jakiegoś bawiłem się i jednym i drugim mlekiem i oba są jak najbardziej OK.
I powtórzę oba są PASTERYZOWANE tylko ciut inaczej :).


Może zależy to też od mocy pary i czasu spieniania, choć raczej nie powinno. Ja ogarniam mleko stosunkowo szybko jakoś 25-30s w dzbanku 0.5l.


pzdr. Łukasz
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Re: Odp: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylk

Postautor: piovit » czw 13 gru 2012, 15:37

...Żydzi okupację..
"Zielony" mógłbyś uzasadnić tą poprawkę ortograficzną ?

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: Szelest » czw 13 gru 2012, 18:49

Łukasz, gdy na codzień sporządzasz kawę na UHT i okazjonalnie porównasz z pasteryzowanym, NIE wyczujesz zbyt dużej różnicy, ale gdy przestawisz się na pasteryzowane i spróbujesz po dłuższym czasie UHT, to będziesz się zastanawiał, jakim cudem to piłeś :)
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: piovit » czw 13 gru 2012, 18:51

Czyli podobnie jak z kawą z marketu, tudzież rozpuszczalną i obecnie pitą :) .

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: Szelest » czw 13 gru 2012, 19:18

Dokładnie tak samo :)
Łatwo jest się przestawić na coś lepszego i wtedy dopiero widać, jak smakują gorsze produkty :)
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

Suzui
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: śr 08 sie 2012, 22:25
Sprzęt: ESAM 2800.SB
Lokalizacja: Anglia

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: Suzui » czw 13 gru 2012, 19:57

Mleko UHT vs pasteryzowane... nie przypomina Wam to dyskusji masło vs margaryna?

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: Szelest » czw 13 gru 2012, 20:29

Mleko UHT vs pasteryzowane... nie przypomina Wam to dyskusji masło vs margaryna?
To zależy, które mleko jest masłem :)
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

Awatar użytkownika
Uno Espresso
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: czw 16 cze 2011, 13:23
Sprzęt: różne różniste ;)

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: Uno Espresso » pt 14 gru 2012, 8:45

nie mam zamiaru już zbytnio wchodzić w tą dyskusję, ale jedno wyjaśnienie - @profik - według mojego czytania ( ze zrozumieniem) tatianie nie chodziło o mleko uht vs pasteryzowane, tylko o to że na barze znajdowało się mleko z biedronki, a nie np łaciate, łowickie, czy jakiekolwiek inne... ot, tyle...

pozdro. dla mnie koniec tematu.
Mihu
Uno Espresso, Poznań, Prusa 4
www.unoespresso.pl
www.facebook.com/unoespresso
Zapraszamy!


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość