Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Piotr » wt 08 lut 2011, 22:57

Kilka razy zrobiłem szynki z mięsa nie sklepowego, znaczy nie nastrzykniętego wodą i karagenami

A na marginesie, to kawalki polędwicy i szynki leżą sobie w lodowce od listopada w lodówce (pojemnik na warzywa) i nie mają żadnych nalotow ni pleśni!

Jak ktoś chętny, to slużę!
To może jutro kolacja u ciebie :D przyjadę z ekipą. Ja też wędzę możemy się wymienić jakimiś wskazówkami, techniką :wink: ale to na priv nie będziemy tu robić forum wędliniarskiego.
Piszę książkę.
Ponumerowałem już strony.
- Steven Wright.

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Postautor: Kekacz » śr 09 lut 2011, 12:18

A najbardziej podoba mi się: sąsiadki, która prowadziła oborę. :D
Wyspecjalizowana była :D Bez złośliwości. :wink: Chlewu nie prowadziła? :)
Brzmi jak brzmi ;)
Ale tak, była wyspecjalizowana. Ręcznie doiła tylko dla swoich, resztę z dość sporego pogłowia zwierzyny scentralizowaną dojarką. Mleko odstawiała do mleczarni.
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

Awatar użytkownika
lucky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 90
Rejestracja: pn 23 mar 2009, 16:01
Lokalizacja: Koło

Postautor: lucky » sob 12 lut 2011, 1:39

Myślę że wielu z was zdziwiło by się smakiem takiego mleka naprawdę prosto od krowy - Przede wszystkim jest bardzo tłuste i ostro "wali krową" tzn. specyficznie pachnie i smakuje.
Jest to naturalny smak mleka. Przyzwyczailiśmy się do tych wyjałowionych produktów i już nie pamiętamy prawdziwego smaku.
Reneka LC, Mazzer SJ

Awatar użytkownika
Tamper
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 149
Rejestracja: pn 07 lut 2011, 9:28
Sprzęt: La Pavoni Professional, Graef CM 80
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Postautor: Tamper » sob 12 lut 2011, 17:50

Są już obecnie pokolenia, które na pytanie "Skąd się bierze mleko?" odpowiedzą... "Z lodówki". Rola krowy idzie w zapomnienie.

ourson
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 25
Rejestracja: ndz 19 lip 2009, 17:38

Postautor: ourson » sob 12 lut 2011, 20:24

Rola krowy to pikuś... Są już pokolenia które na pytanie jakiego koloru jest krowa odpowiedzą: fioletowego.

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » ndz 13 lut 2011, 0:24

A niektorzy twierdzą, że wszystkie fioletowe "mają na imię" Milka :wink:

jacmal
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: wt 19 lut 2008, 3:38

Postautor: jacmal » ndz 13 lut 2011, 15:23

Mleko jest dla cielat.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » ndz 13 lut 2011, 18:57

tak ;)
lub bardziej ogólnie - dla dzieci zwierząt rogatych ;)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
kotva
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 244
Rejestracja: sob 18 wrz 2010, 15:21
Sprzęt: La Scala Eroica L1
ANFIM KS-T
KRUPS GVX2
Chemex
Aeropress
Hario
Tiamo
Bialetti Mokka
kawa: od wielu dobrych krajowych dostawców:)
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: kotva » ndz 13 lut 2011, 21:25

W nawiązaniu do pasteryzacji mleka i UHT.

Pasteryzację odkrył-wymyslił dla ludzkosci francuski mikrobiolog: LUDWIK PASTEUR. Jest to chwilowy proces(1 sek) podgrzania produktów do temp. 100 stopni C lub do temp. 85 stopni C przez ok. 30 sek. tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużenie trwałości produktów poprzez unieszkodliwienie form wegetatywnych mikroorganizmów. Proces ten nie niszczy jednak form przetrwalnikowych ani większości wirusów.

UHT-Ultra Hight Temperature - polega na błyskawicznym, 1-2 sekundowym podgrzaniu do temp. ponad 100 °C (135-150 °C dla mleka) i równie błyskawicznym ochłodzeniu do temperatury pokojowej. Cały proces trwa 4-5 sek. Zabija to florę bakteryjną nie zmieniając walorów smakowych produktu.

Z tym drugim NIKT z nas się nie zgadza (nikt, kto pił mleko prosto od MUĆKI)
...i aby klient nigdy nie musiał Cię poganiać...

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 14 lut 2011, 8:41

Mleko jest dla cielat.
Tylko mi nie mów, że z piersi Twojej mamy leciało piwo. :wink:
A tak w ogóle, to wszyscy jesteśmy dużymi dziećmi, co widać czasem na forum wyraźnie. :D
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Postautor: profik » pn 14 lut 2011, 13:04

Co do mleka i "Mućki" to nie wiem czy wiecie ale jesteśmy jedynymi ssakami (że tak to nazwę :D), którzy po pierwsze jako dorośli pija mleko, po drugie nie swoje tylko innych ssaków po trzecie widzieliście kiedyś dorosłą mućkę pijącą kozie mleko :?: :twisted:

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 14 lut 2011, 13:37

A widziałeś mućkę pożerającą hamburgera? Albo wilka żywiącego się trawą? Człowiek nie świnia, wszystko zeżre. :twisted:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » pn 14 lut 2011, 17:07

Dzik(gatunek) jest z natury wszystkożernym i nie gardzi białkiem zwierzęcym, spożywa z równą chęcią bialko roślinne i zwierzęce. Swinia jest wytworem udomowienia dzika.

Awatar użytkownika
STELLINI POLSKA
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 648
Rejestracja: ndz 13 lut 2011, 1:11
Sprzęt: La Spaziale MiniVivaldi MK2, moka Bialetti, aeropress.
Alex Duetto II i Macap Mx 900
Lokalizacja: DANIA Odense/POLSKA -Dolny Śląsk
Kontaktowanie:

Mleko - biały morderca?

Postautor: STELLINI POLSKA » pn 02 maja 2011, 14:10

Buszując po Hydeparku przeczytałem podpis pod postem o treści "pij mleko będziesz kaleką". Z ciekawości poszperałem i wygooglowałem sobie taki artykuł dotyczący mleka :shock: http://www.faceci.com.pl/mleko.html
Zawsze mówiłem, że jak kawa to tylko czarna :wink: .
JAKUB

Awatar użytkownika
m.michał
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 109
Rejestracja: ndz 06 lut 2011, 18:52
Sprzęt: .
Lokalizacja: Mielec

Re: Mleko - biały morderca?

Postautor: m.michał » pn 02 maja 2011, 23:56

We wszystkim trzeba zachować umiar.
Wyobraźcie sobie cappu bez mleka.


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości