Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Wazon | AP | FP | Bialetti Musa | Melitta 102 | DL KG40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: trickykid » ndz 21 lip 2013, 23:30

Moim skromnym zdaniem uważam, że właśnie na tym powinien opierać się główny dylemat. Sam osobiście jestem zdania, że jedynym powodem, dla którego spożywamy produkty z mleka krowiego to zawarta w nich kazamorfina która lekko otępia i uzależnia. Pierwotny jej cel polegał na tym, by u pobudzić apetyt na mleko u cieląt, ale okazuje się, że na ludzi działa równie dobrze. To zaprowadziło ludzkość do tego, by zbudować piramidę niedorzecznych motywacji usprawiedliwiających jakże chętne spożywanie wydzieliny ciała innego zwierzęcia. W zeszłym roku całkowicie odstawiłem produkty mleczne i gluten. W efekcie zniknęły wzdęcia, chroniczne zmęczenie i brak koncentracji, spadło mi 40 Kg (mogę podesłać foty na priv) przy jednocześnie zwiększonych porcjach jedzenia, zniknęła nadwrażliwość zębów i napady głodu. Nie ma w mleku niczego, co by było potrzebne człowiekowi a czego nie możnaby było znaleźć w innych, zdrowszych dla ludzi potrawach.
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: kawcio » pn 22 lip 2013, 14:51

Nie podważając niczyjej teorii, przekonania chciałbym tylko potwierdzić, już pewnie nie pierwszy raz w tym wątku, że również na własnym ciele przekonałem się o negatywnym wpływie mleka krowiego na mój organizm. Miewalem podobne objawy jak przedmówca. Długo zajęło mi przyswojenie tej nowej myśli, że to wlaśnie mleko było odpowiedzialne za te dolegliwości. Nosilem bowiem w głowie, zakorzeniona od dziecka przekonanie, że mleko jest przecież źródłem zdrowia i podejrzenia szły w zupełnie innych, niewłaściwych kierunkach. Z mlekiem krowim, które odstawilem zupełnie jakieś 2 lata temu, podobnie jak z glutenem, który staram się odstawić zupełnie, ale to jeszcze mi nie wychodzi ;) jest problem, że szkodzi czy obciąża układ tylko częściowo i tylko części populacji, te trudności w większości przypadków przebiegają bezobjawowo. Porównanie do grzyba po którym stosunkowo szyko widzimy skutki w postaci zejścia nie jest zbyt trafne. Reasumując dyskusja nie jest jednostronna, podzielam zdanie danielsa1, bo kiedy podejmowaniem decyzję o odejściu od mleka wiele artykułów pokrywało się z jego wpisami i w większości z wpisami antonia, no może bez tych najbardziej radykalnych :), dlatego mleku krowiemu mówię 'PRECZ!'
Ostatnio zmieniony pn 22 lip 2013, 16:00 przez kawcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: Blondas » pn 22 lip 2013, 15:45

No i fajnie, że dyskusja nie jest jednostronna. Dzięki trickykid za wzmiankę o kazamorfinie. Nawet nie wiedziałem o istnieniu. Okazuje się, że takie peptydy powstają nie tylko z kazeiny mleka krowiego, ale również innych gatunków, a nawet ludzkiego :shock: , a ponadto z białek zbóż (m.in. gluten), jęczmienia (ciekawe czy w piwsku też jest :? ), ryżu, mięsa (i zawartej w nim krwi), niektórych warzyw. Napisałeś też na końcu coś, co warto podkreślić. Każdy produkt, którego się nie toleruje, można wywalić z diety i zastąpić innym. I to jest dla mnie sedno tej dyskusji. Jeżeli ktoś nie toleruje mleka (czy innych produktów), to ma go nie spożywać, tylko zastanowić się, czego mu będzie brakować jak je odstawi i uzupełnić te braki.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: kawcio » pn 22 lip 2013, 16:06

Właśnie zastanawiam się czym można zastąpić browar, który zawiera gluten i do którego wciąż mam słabość, niektórym wypiekami domowym też nie mogę się wciąż oprzeć...
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: WojSob » pn 22 lip 2013, 17:24

Takie drobne odstępstwa, w dobrej wierze, są chyba dopuszczalne i nie są karane :), jakąś niestrawnością.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8522
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: antonio » pn 22 lip 2013, 17:45

Browar też powinien być niepasteryzowany, niesterylizowany :).

Blondas, wciąż jesteś zdania, że mleko jest nam nieodzowne do życia. Jest jakie jest, ale nie mlekiem człowiek żyje. Myślę, że nie trzeba mleka niczym zastępować, bo nie ma takiej potrzeby. Zastępcze produkty są tylko gorsze: owsiane, sojowe, ryżowe itp. Szczerze też nie do końca się mogę od mleczarni uwolnić, bo jadam śmietany, jogurty, masło, ale w zasadzie nie powinienem, nie chcę ale muszę ;).

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Odp: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylk

Postautor: Blondas » pn 22 lip 2013, 18:12

Nigdy nie byłem zdania, że jest absolutnie nieodzowne. Dyskusja raczej była o tym, żeby nie generalizować, że jest szkodliwe. Jeżeli jesteś w stanie zapewnić organizmowi odpowiednią ilość przede wszystkim wapnia z innych źródeł, to nie ma problemu. Badania (znowu te badania :mrgreen: ) pokazują, że większość tego nie robi i spożywa wapnia zbyt mało.
A'propos glutenu, to np w celiakii nawet niewielka jego ilość może zaostrzyć zmiany w jelicie i zniweczyć częściowo efekty dotychczasowej diety.
Pozdrawiam
Piotrek

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8522
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: antonio » pn 22 lip 2013, 18:33

Nawet, gdy nie cierpimy na celiakię, najlepiej odpuścić sobie to zdradliwe badziewie, albo przynajmniej pszenicę.

W sprawie wapnia nie udowodniłeś nam, że jest on w ogóle przyswajalny przez organizmy, gdy mają do czynienia z mlekiem UHT lub pasteryzowanym. Podobno w trakcie takich procesów zmienia się forma wiążąca w mleku wapń i staje się on bezwartościowym balastem; by ten balast strawić, potrzebny jest wapń z zasobów organizmu: kości, zębów. Czy to prawda?

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Odp: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylk

Postautor: Blondas » pn 22 lip 2013, 20:29

Antonio, jeżeli to co znajdę będzie dla Ciebie wartościowe, a nie tylko wybranym przeze mnie artykułem, który pasuje do mojej tezy, to jutro w robocie coś konkretnego poszukam. O ile pamiętam, to w tekstach, które widziałem pisze się o około 30% dostępności wapnia niezależnie od rodzaju mleka.
Gluten jest tak wszechobecny, że trudno go unikać, a na ogół nie ma potrzeby (większość ludzi toleruje go, tylko niewielki odsetek nie), to przecież jeden z rodzajów białka. Dieta bezglutenowa jest jedną z najbardziej upierdliwych diet.
Pozdrawiam
Piotrek

side
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: czw 18 kwie 2013, 17:03
Sprzęt: Tygielek
Phin

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: side » pn 22 lip 2013, 22:34

Moze na poczatek dobrze jest sobie odpowiedziec na pytanie, czy ten „mleczny” wapn faktycznie jest nam niezbędny? Przeciez wiele ludzi nie toleruje nabialu i zyja w zdrowiu.
W czasach paleo gdy nie bylo mleka, to ludzie dozywali sędziwych lat.
Ja nie pijam mleka, bo go nie lubie i chyba nie tolreuje, ale w zamian uwielbiam jego pochodne takie jak: śmietan(k)a, ser zolty czy maslo. W odróżnieniu od mleka produkty te zawieraja duzo dobrego tluszczu.
Np. taka smietanka bardzo lubie sobie „posłodzić” kawke.
30% jest najlepsza 8)

Prozdrowotne właściwości tłuszczu mlekowego
http://www.uwm.edu.pl/wnz/v3/fck_files/text/3.pdf

Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Wazon | AP | FP | Bialetti Musa | Melitta 102 | DL KG40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: trickykid » wt 23 lip 2013, 8:22

W czasach paleo gdy nie bylo mleka, to ludzie dozywali sędziwych lat.
Czyli przy odrobinie szczęścia, pod pięćdziesiątkę. I tylko dlatego, że ich dieta składała się w 90% z owoców + trochę ryb, i raz od wielkiego święta, małego kawałka upolowanego ssaka.
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: kawcio » wt 23 lip 2013, 10:23

Zastanawiam się skąd u nas w ogóle ta popularność mleka. Mówię ogólnie o krajach europejskich. W azjatyckich krajach jest zupełnie inaczej, jest tam produktem niszowych. Fakt maja bogatą kuchnię, i ogolną zasadę, że wszystko co się rusza można zjeść, ale i wiele krajów europejskich ma się przecież czym pochwalić. Mleka tam w Azji wschodniej nie piją prawie w ogóle, a czy są bardziej chorowici i żyją krócej? Raczej zupełnie na odwrót, warto tez zauważyć, że i glutenu spoczywają znacznie mniej niż my, szczególnie klasy średnie i wyższe.
A propos glutenu to w USA jest ostatnio szał na 'gluten free', w sumie się nie dziwię, bo zabija to społeczeństwo (cześć społeczeństwa z nadwagą). Obstawiam, że w ciągu roku Mac wprowadzi buły w wersji gluten free :)
Ostatnio zmieniony wt 23 lip 2013, 11:40 przez kawcio, łącznie zmieniany 3 razy.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: Blondas » wt 23 lip 2013, 10:38

Popularność może wynikać z tego, że u nas popularne było udomowienie bydła i innej mlekodajnej gadziny. Są plemiona nawet w Afryce trzymające bydło/kozy, podczas gdy ogólnie nie było to zbyt popularne (o dziwo doszło u nich do selekcji genów sprzyjających trawieniu mleka). Ludy koczownicze piły mleko kobyle tudzież napoje z niego. Azjaci mają teraz odmienną genetykę (inna selekcja), dodatkowo inny klimat, roślinność, robale i trudno wnioskować, że jedne choroby a brak innych to skutek głównie diety. Japończycy żyją długo, ale czy średnia życia pozostałych ludów azjatyckich jest dłuższa niż w Europie czy Ameryce Północnej? W wielu miejscach borykają się przede wszystkim z niedożywieniem i chorobami, których u nas nie ma. Są choroby, które dla Europejczyków nie są niebezpieczne, a niedożywionych Azjatów zabijają, choćby i głupia biegunka wirusowa (brak odpowiedniej opieki medycznej oczywiście też się do tego dokłada).
Pozdrawiam
Piotrek

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8522
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylk

Postautor: antonio » wt 23 lip 2013, 10:44

Blondas, ale niedożywienie jest nieco inną sprawą... Nie wynika ono z braku w diecie mleka lecz z biedy. Brak opieki medycznej też wiąże się z ekonomią, a nie z rozsądnym jedzeniem.

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Mleko i śmietana - UHT i świeże (w kawie i nie tylko)

Postautor: Blondas » wt 23 lip 2013, 10:56

oczywiście, że tak, natomiast utrudnia albo uniemożliwia porównywanie nas z Azjatami.
Pozdrawiam
Piotrek


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości