Co do kawy?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Co do kawy?

Postautor: jacek » czw 04 maja 2006, 9:36

Szukałem takiego wątku i nie znalazłem. Czyżby nie było?

Z czym kawa smakuje najlepiej?
Dla mnie z ciepłą szarlotką.
Lub z chłodnym sokiem pomarańczoweym.
Ze wskazaniem na szarlotkę.
Mniam ;-)

hmmm

Re: Co do kawy?

Postautor: hmmm » czw 04 maja 2006, 10:14

Z czym kawa smakuje najlepiej?
ja bym to odwróciła, bo u mnie to tak działa :wink:
co jest najlepsze z kawą?

kinder delice (z americaną)
czekoladowo-bezowy deser z kavy na Nowym Świecie (z espresso doppio)
świeży croissant z letnią latte (mleko na 110 stopni)

:)

--
mam mokę. nie mam cremy. zbieram na dream. a jak nie to na automat ;-)

Andy

Postautor: Andy » czw 04 maja 2006, 11:21

Dla mnie espresso najlepsze jest samo w obie. Ale jeśli już jakiś dodatek, to np. taki mały marcepanik z Wawla - dla mnie bomba. Smakują mi również takie "mazurki z Pożegnania i "makaroniki. A w Stoney Point Java są takie fajne cisteczka bakaliowo ziarnowe spojone masą chyba kakaowo-miodową albo cos koło tego.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8514
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 10 maja 2006, 0:20

Espresso jest po to by o nim dłużej pamiętać -- dobry posmak ma największe dla mnie znaczenie. Espresso warto wypić na samym końcu, po obiedzie, po deserze, dopiero wtedy posmak dobrej kawy wydaje się błogi;)

Popijając cappuccio, jada się w Italii delikatne brioche... Ciekawe, czy kiedyś ktoś u nas wpadnie na pomysł by piec coś takiego zamiast zalanych po brzegi cukrem, nadmuchanych drożdżowych buł.

a.

Andy

Postautor: Andy » śr 10 maja 2006, 8:07

Antonio, a może byś gdzieś wynalazł tradycyjny włoski przepis na takie ciasteczko? Można to przecież upiec w domu :D . Ja z chęcią bym spróbował.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8514
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 10 maja 2006, 14:11

Podobno jest to bardzo trudne... Wg starych receptur ciasto wymaga długotrwałego dojrzewania, chłodzenia, wyrastania itp. w odpowiednich warunkach, np na lodzie;) We włoskich barach wypieka się takie rogaliki z mrożonych gotowców;) Są jednak znacznie bardziej delikatne niż wypieki znane w Polsce, np. marki Hiestand.
a.

Andy

Postautor: Andy » śr 10 maja 2006, 14:15

Hm, tym bardziej jestem ciekaw przepisu. Może jednak uda Ci się coś znaleźć?

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » śr 10 maja 2006, 21:43

Brioche - dla ambitnych

Ingredients
Yeast Batter
2 tsp dried yeast or 15g/½oz fresh yeast
3 tbsp milk, hand-hot
1 tsp sugar
25g/1oz strong white flour

Other Ingredients
200g/8oz strong white flour
large pinch of salt
1 tbsp caster sugar
50g/2oz butter
2 eggs, beaten

Method
1. Stir yeast into the milk. If using dried yeast leave it to stand for 5 minutes.
2. Mix in the flour and sugar and leave in a warm place until frothy - about 20 minutes.
3. Sift together the flour, salt and sugar.
4. Rub in the butter.
5. Beat the eggs into the frothy batter.
6. Stir in the flour mixture and work to a soft dough. Turn onto a lightly floured surface and knead until smooth and no longer sticky.
7. Cover the dough and leave to rise until doubled in size - about 1-1½ hours.
8. Knock back the risen dough.
9. Grease twelve brioche tins 7cm/3in in diameter or twelve deep bun tins.
10. Divide the dough into twelve equal pieces. With each piece cut off a quarter and form the largest part into a ball and place in tin. Firmly press a hole in the centre of the ball and place remaining small piece of dough as a knob in this. Glaze with beaten egg.
11. Cover and leave to prove until light and puffy - about 30-40 minutes.
12. Bake in a very hot oven 230C/450F/Gas 8 until golden brown - about 18-20 minutes. Cool on a wire rack.

A dla Tych ;) co wolą iść na łatwizne http://www.gotowanie.v9.pl/pieczywo/bri ... niowe.html
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

Magma
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: sob 04 lut 2006, 20:28

Postautor: Magma » ndz 14 maja 2006, 18:16

jestem za szarlotką na gorąco z gałką lodów. (Zamiast szarlotki może być ewentualnie sernik na gorąco).

Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Postautor: jacek » wt 23 maja 2006, 10:26

Jak z gałką lodów?
Obok, na niej, w niej ;-)

Magma
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: sob 04 lut 2006, 20:28

Postautor: Magma » wt 23 maja 2006, 11:49

gorąca szarlotka. obok gałka lodów, talerz ozdobiony bitą śmietaną i świeżymi owocami. Pycha

W wersji domowej do kawy polecam Rafaello!

Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Postautor: jacek » wt 23 maja 2006, 15:45

Straszna rozpusta, przy której kawa schodzi na margines - ale pycha bez wątpienia... ;-)

Magma
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: sob 04 lut 2006, 20:28

Postautor: Magma » wt 23 maja 2006, 19:22

Taka rozpusta na codzień mogłaby się źle skończyć, ale od czasu do czasu...czemu nie.

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » śr 24 maja 2006, 8:57

NIKT na To jeszcze nie wpadł, dlatego pragne poinformować szacowne grono:

Kawa NAJLEPIEJ smakuje w MIŁYM towoarzystwie, pod warunkiem , że sama w sobie jest dobra, pyszna, wyborna :!:
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

sansdoute

Postautor: sansdoute » śr 24 maja 2006, 19:15

Brioche - dla ambitnych
Załączam link do wersji krajowej, czyli brioszki:

http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis13301.html

Osobiście nie testowałem, więc nie wiem czy nie trujące ;)


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość