Co do kawy?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
sansdoute

Postautor: sansdoute » śr 24 maja 2006, 19:38

Popijając cappuccio, jada się w Italii delikatne brioche... Ciekawe, czy kiedyś ktoś u nas wpadnie na pomysł by piec coś takiego zamiast zalanych po brzegi cukrem, nadmuchanych drożdżowych buł.
W Polsce, a nawet w Wwie pieką brioche i można je kupić, ale osobiście tego chwilowo nie uczynię - widziałem bowiem kiedyś w geancie, carrefourze, czy innym śmietniku. Szkoda psuć sobie pozytywne wyobrażenie powstałe po postach Antonio.

Lepiej spróbować samemu, choć to może być jak z pizzą, że tak naprawdę chodzi o pewien doskonały gatunek mąki..., po prostu Włochy...
(tak na marginesie, to brioche chyba pochodzą znad Loary)

Magma
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: sob 04 lut 2006, 20:28

Postautor: Magma » ndz 28 maja 2006, 12:53

Przetestowałam ten przepis na brioszki. Robi się rewelacyjnie prosto i szybko. Wyszły bardzo ładne (nawet bez foremek). Zrobiłam takie "bałwanki" z dwóch kulek. Jeśli chodzi o smak.. to zdecydowanie do kawy wolę jakieś ciasto. Być może z dodatkiem konfitur (np wiśni) brioszki byłyby lepsze.
A może prześlecie jakiś sprawdzony i nietrudny przepis na ciasto do kawy?

aninq

Postautor: aninq » czw 31 sie 2006, 9:49

Ja do kawy opdaję czekoladkę osobno pakowaną lub ciasteczko również pakowane osobno czasem klienci proszą o czekoladke a inni znów o ciasteczko tacy sa rozpuszczeni:)
Oprócz tego mozna zamówic szarlotkę z dwoma gałkami lodów(jakie sobie klient zazyczy) bita smietana i sosem karmelowym.No cóz prawdziwa bomba kaloryczna ale idzie jak woda.Mozna równiez zamówic serniczek na zimno lub na ciepło według uznania klienta:)A niektórzy dostaja do kawki wodę według życzenia klienta:)

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » czw 31 sie 2006, 10:15

czarno-biała czekolada czyli gorzko-mleczna ale "oddzielnie" :shock: :shock: :shock:
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

aninq

Postautor: aninq » czw 31 sie 2006, 11:11

czekolada mleczna lub gorzka sa pakowane w małe sreberka z napisem alfredo kupuje je w darbovenie ciasteczka równiez :) musze jasniej przelewać swoje mysli :wink:

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » czw 31 sie 2006, 11:17

Gorzka czekolada - polecam Amedei Chuao od tego sprzedawcy: http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=3859337 lub bardziej standardowo - ciasteczka cantuccini z migdałami.
Ostatnio zmieniony pt 01 wrz 2006, 10:06 przez zamek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » czw 31 sie 2006, 11:17

Spotkałem się w Krakowie* z ciasteczkami podawanymi do kawy na sztuki - tzn nie dawali, ale można było kupić na sztuki - jakieś Jeżyki czy inne Delicje czy Pieguski. Bardzo dobry pomysł, chora była tylko cena, już nie pamiętam czy 0,50 gr czy 1 zł za ciasteczko. Jeśli całe opakowanie kosztuje właściciela kawiarni ok 2,50-3,00 zł, w opakowanoi jest ok. 9-12 ciastek, to branie 0,50 gr za ciastko to po prostu skąpstwo i chytrość.

Nie możnaby tego zwyczaju traktować jako po prostu płatnego dodatku do kawy, ale w rozsądnej cenie? Czyli żeby jedno ciastko kosztowało iloraz ceny całkowitej i ilości sztuk + jakaś symboliczna marża za "fatygę załatwiania ciastek"?

W końcu chyba zarabiają na kawie? Choć może w tej kawiarni zarabiali właśnie na ciastkach i to kawa była dodatkiem.

* nie pamiętam nazwy kawiarni, ale była to kawiarnia na ul. Zwierzynieckiej
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

aninq

Postautor: aninq » czw 31 sie 2006, 13:56

U mnie te ciasteczka i czekoladki sa dodawane bezpłatnie do kawy i dziwie się że mozna za to ściągac od klienta :shock: No cóz jak juz nie ma się czego złapac to trzeba się łapac byle czego!

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » czw 31 sie 2006, 14:11

Czyżby? Dajesz pewnie zwykłe ciasteczka, kruche, a nie delicje czy pieguski, zgadza się?
A poza tym nie dajesz ich 5, ale 1 ciasteczko lub 1 czekoladkę.

A tu chodzi o to, że ktoś kupuje kawę i ma ochotę na ciastka, ale nie chce w spożywczym za rogiem kupować całej paczki, ani u Ciebie kupować całej paczki, ale chciałby zjeść 4 ciastka do kawy...

No i Ty mu nie dasz 4 ciastek gratis, bo gdyby tak wielu chciało, to musiałabyś niedługo zamknąć interes.
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

aninq

Postautor: aninq » czw 31 sie 2006, 15:00

Daję do kawy czekoladke jedną, chyba że ktoś ma ochotę na ciasteczko, to dostaje ciastko i dostaje to gratis. Sa one firmy Alfredo o smaku orzechowym, więc nie byle jakie herbatniki z Tesco.
Jeśli ktoś chce coś większego, zamawia sernik lub szarlotkę za którą płaci. Oczywiscie, że nie rozdaję szarlotek czy serników, bo raczej bym na tym źle wyszła, ale jeśli ktoś poprosi o jeszcze jedną czekoladkę czy ciasteczko, to nie ma problemu - dostaje.
Błędy poprawił Juls.

Anka

Postautor: Anka » czw 31 sie 2006, 15:18

Czy kawą, którą podajesz również jest Alfredo?

aninq

Postautor: aninq » czw 31 sie 2006, 16:46

Tak kawa jest marki Alfredo którą miele codziennie rano przed przyjsciem klientów oraz kawy swiata w pouches -india kenya, brazylia,etiopia,columbia,papua.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » czw 31 sie 2006, 16:56

którą miele codziennie rano
Czyli po 3 godzinach jest to piasek bez aromatu a nie kawa...
W takim przypadku żadne ciasteczko nie pomoże... :evil: :roll:
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

aninq

Postautor: aninq » czw 31 sie 2006, 17:11

Kawa jest mielona kiedy wchodzi klient do kawiarni. Poza tym nie ma takiej możliwosci, żeby kawa stała trzy godziny czy też nawet dwie. Mam stałą klientelę od 3 lat i zawsze przychodzą o tej samej godzinie :) Poza tym klienci mają możliwość zmielenia kawy własnorecznie. Do tego mam młynki ręczne i chetnie to robią - sami wiedzą co piją, a rano mielę kawę dla siebie i swoich pracowników oraz trzech panów czekających na otworzenie kawiarni.

Błędy poprawił Juls.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » czw 31 sie 2006, 17:26

Przepraszam, ale sama napisałaś, że mielisz codziennie rano przed 1 klientem... jasno z tego zdania wynika, że mielisz kawe na cały dzień...
Teraz to inaczej wygląda jak już wyjaśniłaś! :)
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość