Co z tymi cenami cukru ? (do kawy)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
indi1984
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 147
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 13:22
Sprzęt: Wega Nova Anzola dell'Emilia
Lokalizacja: Edinburgh

Co z tymi cenami cukru ? (do kawy)

Postautor: indi1984 » ndz 20 mar 2011, 11:53

Każdy z nas to już zauważył, a część z nas która posiada kawiarnie zastanawia się co zrobić z tym fantem. Chodzi oczywiście o cenę cukru, która miejscami sięga 6,50 zł za kg ! Wielu z naszych klientów słodzi kawę, co wiąże się z przymusem zakupienia przez nas owego cukru. A żeby zaopatrzyć kawiarnię w tenże surowiec na chociażby tydzień, należy wydać sporą kwotę... coraz wyższą z każdym tygodniem. To jest przerażające. A jeszcze nie wspomniałem o produkcji deserów, ciast itp. do których również przecież trzeba używać cukru.W tym momencie w większości używamy cukierniczek, które stoją na stolikach. Może trzeba zacząć zastanawiać się nad wprowadzeniem opłaty za saszetkę z cukrem serwowaną do kawy? :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: Pytanie oczywiście było dla żartu... ale czy na pewno? :bat:

Pozdrawiam wszystkich i życzę cen cukru na poziomie 8 zł :lol: :lol: :lol: :lol:
Była Astoria Divina + Młynek Compak K-6 Nero Brillante
Była Astoria CKE + Młynek Compak K-6 Nero Brillante

Jest Wega Nova Anzola dell'Emilia + Młynek Wega Contacolpi

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Co z tym cukrem ? (do kawy)

Postautor: kawcio » ndz 20 mar 2011, 16:35

Mamy dość obszerny wątek o słodzeniu kawy i o cukrze
http://www.caffeprego.pl/phpBB3/viewtop ... &start=120
Możemy go tam przyłączyć, ewentualnie jeśli chodzi tu konkretnie o jego obecne wzrosty ceny, to proszę odpowiednio zmienić temat.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Re: Co z tymi cenami cukru ? (do kawy)

Postautor: Wit » wt 22 mar 2011, 18:01

Niestety, oczami wyobraźni już to widzę: ceny cukru wzrosły, więc rosną ceny na wszystko w kawiarniach. Każdy powód jest dobry... Załóżmy, że klient sypie do kawy 5 gramów cukru, który podrożał o 3 zł/kg. Wzrost kosztu=1.5 grosza. Straszne rzeczy.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Re: Co z tymi cenami cukru ? (do kawy)

Postautor: Piotr » śr 23 mar 2011, 5:12

Ja totalnie nie rozumiem tej fali drogiego cukru? :roll: Nic nie zauważyłem, pewnie dlatego że od kilku lat nie słodzę herbaty i kawy. I bardzo polecam to wszystkim. :wink: Nie zauważyłem także ponieważ, nie czytam gazet, nie oglądam telewizji i nie słucham radia :roll:, a wszyscy o tym rozmawiają niczym o wyborach prezydenckich. Jeżeli patrząc pod kontem kawiarni to zawsze się znajdzie klient, który posłodzi ale znajdzie się i ten który nie posłodzi. :wink: Na cukrze nigdy nie było braków, i raczej nie będzie, a czasem cukier w kawiarniach zastępują słodkie sosy lub syropy. :wink:
Piszę książkę.
Ponumerowałem już strony.
- Steven Wright.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Co z tymi cenami cukru ? (do kawy)

Postautor: Jogi » śr 23 mar 2011, 8:49

Komuś chyba jednak chodzi o to, że jak ceny cukru wzrosną, to wzrosną nie tylko w kawiarniach, ale prawie w połowie produktów spożywczych jest cukier i ten łańcuch będzie miał coraz więcej powiązań. A jak już ceny wszystkiego raz wzrosną, to już tak szybko (w ogóle) nie spadną. Zysk murowany... i słodzony.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
indi1984
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 147
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 13:22
Sprzęt: Wega Nova Anzola dell'Emilia
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Co z tymi cenami cukru ? (do kawy)

Postautor: indi1984 » śr 23 mar 2011, 15:12

Załóżmy, że klient sypie do kawy 5 gramów cukru, który podrożał o 3 zł/kg. Wzrost kosztu=1.5 grosza. Straszne rzeczy.
Tak, straszne ! Przy średniej 300 klientów dziennie to będzie 300 x 1,5 grosza = 4,5 zł. W skali tygodnia daje to nam 7 x 4,5 zł = 31,50 zł W skali miesiąca 31,50 x 4 = 126 zł W skali roku 126zł x 12 = 1512 zł Tak więc w ciągu najbliższego roku dopłacę do cukru (tylko w kawie ) 1512 zł Masz tyle, żeby mi dać ? Z chęcią przyjmę Wicie. Za półtora koła mógłbym coś sensownego sobie kupić, np. Zestaw dobrych tamperów dla moich baristów, lub kilka innych gratów do użycia w kawiarni. Tak więc podwyżka 1,5 grosza na kliencie jest bądź co bądź istotna.
Była Astoria Divina + Młynek Compak K-6 Nero Brillante
Była Astoria CKE + Młynek Compak K-6 Nero Brillante

Jest Wega Nova Anzola dell'Emilia + Młynek Wega Contacolpi

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Co z tymi cenami cukru ? (do kawy)

Postautor: Jogi » śr 23 mar 2011, 15:27

Nie zapominajmy jednak o tym, że koszt wytworzenia espresso a jego cena w kawiarni to dwie różne bajki i można tam upchać co najmniej kilo cukru. :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
indi1984
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 147
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 13:22
Sprzęt: Wega Nova Anzola dell'Emilia
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Co z tymi cenami cukru ? (do kawy)

Postautor: indi1984 » śr 23 mar 2011, 19:00

Koszt wytworzenia espresso to nie tylko koszt ziarna. Jest to również: koszt sprzętu (ekspres + młyn), koszty utrzymania lokalu ( koszt wynajmu, prąd, ogrzewanie, wywóz śmieci, woda ), koszt naczyń porcelanowych, koszt zmywarki, aby to potem umyć, koszt chemii do zmywarki, sól do czyszczenia ekspresu i uzdatniacza wody, koszty stałe związane z prowadzeniem działalności gospodarczej (zus, podatki, koszty szkoleń, bhp, koszty badań lekarskich dla personelu), pensja pracowników, ewentualnie kredyt lub leasing urządzeń związanych z produkcją kawy. Dochodzą koszty monitoringu i kasy fiskalnej, aby ewidencjonować sprzedaż. Połowy rzeczy i tak pewnie nie wymieniłem, bo jest tego tyle, że nie dziwię się, że espresso kosztuje 6zł -7 zł... Musi ono zarobić na siebie, na wszystkie te rzeczy oraz na właściciela. Polska to kraj, który mało sprzyja przedsiębiorcy. Dlatego wszyscy "kombinują", a jak już się możliwości owego kombinowania skończą, to trzeba podnieść ceny... Jestem wielkim miłośnikiem espresso i tematów kawowych, pasjonuje mnie ta cała zabawa. Jednak pod koniec dnia musisz mieć za co kupić bułkę, żeby nie chodzić głodnym. Tyle.
Była Astoria Divina + Młynek Compak K-6 Nero Brillante
Była Astoria CKE + Młynek Compak K-6 Nero Brillante

Jest Wega Nova Anzola dell'Emilia + Młynek Wega Contacolpi

Awatar użytkownika
ARCI
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 03 sty 2011, 17:22
Lokalizacja: WEJHEROWO

Re: Co z tymi cenami cukru ? (do kawy)

Postautor: ARCI » śr 23 mar 2011, 21:17

Wracając do cen cukru , to wybieram się w najbliższych dniach do Niemcowni , proszę o składanie zamówień - przywiozę w większych ilościach :mrgreen: po europejskiej cenie 8)
Saeco Talea Giro

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Re: Co z tymi cenami cukru ? (do kawy)

Postautor: Wit » ndz 27 mar 2011, 12:49

Tak, straszne ! Przy średniej 300 klientów dziennie to będzie 300 x 1,5 grosza = 4,5 zł. W skali tygodnia daje to nam 7 x 4,5 zł = 31,50 zł W skali miesiąca 31,50 x 4 = 126 zł W skali roku 126zł x 12 = 1512 zł Tak więc w ciągu najbliższego roku dopłacę do cukru (tylko w kawie ) 1512 zł Masz tyle, żeby mi dać ?
No, a w skali stulecia to już jest 151200 zł, to już dobry samochód!!! A jak któryś klient sypie więcej? To już bez podwyżki lokal na pewno zbankrutuje.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 28 mar 2011, 8:59

Zadałem sobie trud i policzyłem, ile zarobiłaby taka kawiarnia rocznie na samej tylko kawie, gdyby sprzedawała średnio jedną po 6 zł. Wyszło 604 800 zł. Myślę, że te 1512 zł nie będzie tu jakimś strasznym problemem, zwłaszcza że wszyscy dobrze wiemy, że zawsze jakoś ten dodatkowy koszt uda się gdzieś wrzucić. :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Co z tymi cenami cukru ? (do kawy)

Postautor: kawcio » pn 28 mar 2011, 9:26

Czyli starczy na bułkę.... hurra! ;)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
indi1984
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 147
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 13:22
Sprzęt: Wega Nova Anzola dell'Emilia
Lokalizacja: Edinburgh

Re:

Postautor: indi1984 » pn 28 mar 2011, 14:40

wiemy, że zawsze jakoś ten dodatkowy koszt uda się gdzieś wrzucić
Nie zapominaj, że najpierw musisz ten koszt ponieść :-) Czyli wyciągnąć gotóweczkę z kieszeni.
Moi kochani nie zapominajcie, że jest to działalność gospodarcza. A d.g. istnieje po to, aby zarabiać pieniądze. Wszelkie dodatkowe poniesione koszty to dodatkowa kasa wyciągnięta z kieszeni. Cen nie da się zbytnio podnieść, bo i tak są już wyśrubowane? Niestety tak powstaje i ciągle pogłębia się tzw. "szara strefa". Do tego legalni przedsiębiorcy zaczynaja kombinować, gdzie się da... I robi się coraz gorzej. Nasz kraj jest na szarym końcu, jeśli chodzi o sprzyjanie lokalnemu biznesowi. Nawet małemu, w szczególności małemu. Vat za kawę na 23% ??? To jest chore. To prawie 1/4 ceny netto. Tak się składa, że mam również lokal w wyższej szkole językowej i obcokrajowcy wykładowcy przyznają, że w ich krajach jest o niebo łatwiej. brrrr.... W takich realiach trzeba mocno trzymać każdy pojedynczy grosz w ryzach, a każdą złotówkę oglądać z trzech stron, zanim pozwoli się sobie na jej wydanie. Zaznaczam, że nie jestem chytry. Jednak taka już jest moja praca i muszę się z tym wszystkim liczyć.
Była Astoria Divina + Młynek Compak K-6 Nero Brillante
Była Astoria CKE + Młynek Compak K-6 Nero Brillante

Jest Wega Nova Anzola dell'Emilia + Młynek Wega Contacolpi

Awatar użytkownika
m.michał
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 109
Rejestracja: ndz 06 lut 2011, 18:52
Sprzęt: .
Lokalizacja: Mielec

Re: Co z tymi cenami cukru ? (do kawy)

Postautor: m.michał » czw 28 kwie 2011, 0:22

Indi - rozumiem Twoje obawy, jednak są trochę przesadzone i niesłuszne - dotyczy cukru oczywiście. To tak, jakbyś powiedział, że nie będziesz sobie kupował pudełka Tic-taków, bo w ciągu roku, zakładając, że zjesz paczkę dziennie wyniesie Cię to 365zł.

Tutaj popieram Wita.
Ale nie martw się. Już się naród otoczył tonami cukru, więc cena idzie w dół. No cóż "czym ziarenko nasiąknie za młodu, tym potem kiełkuje".

Awatar użytkownika
Remogiusz
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2075
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
Sprzęt: W stopce
Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia

Re: Co z tymi cenami cukru ? (do kawy)

Postautor: Remogiusz » czw 28 kwie 2011, 1:24

"mamy ekstra rząd i super prezydenta,
ci wszyscy ludzie to wspaniali fachowcy..."
Szczególnie podoba mi się ostatnie słowo ;)

Też nie oglądam TV i nie słucham radia- czasem jakąś gazetę poczytam ze względu na bzdury jakie tam piszą.
A u mnie pod blokiem 1 kg=6,20 :)
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość