Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
Hej, wybieram się na wakacje do Kołobrzegu. Znacie jakąś dobrą kawiarnię (żeby były też słodkości, jakieś czekolady dla dziecka) ? Z góry dziękuje za odpowiedź. Najlepiej jakby była niedaleko portu 

-
- S Z A M A N
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Kontaktowanie:
Mariacka 30, w centrum, "Palarnia Kawy" — tak to się prosto nazywa. Bywa, że można mnie zastać w porcie: Obrońców Westerplatte 18E/U4 — kawą poczęstuję, czekoladę też mogę zrobić.
-
- zagląda od święta
- Sprzęt: nie mam
- Kontaktowanie:
Mam taki garnek w domu do mleka. A czekoladę robiłem z saszetek zalewanych wrzątkiem. Dobre ale bez rewelacji.
Portal open-youweb.com informacje tematyczne.
Odgrzeję wątek bo właśnie kupiłem na spróbowanie. I wszystko ładnie pięknie tylko czemu to takie rzadkie ? Wziąłem nawet mniej mleka niż w przepisie, podgrzewałem je na gazie i wyszła konsystencja kakaoTę czekoladę Butlersa można kupić w Almie, 10 porcji w cenie <15PLN.

Bialetti Mukka Express, DeLonghi Caffe Treviso, AeroPress, i-2 mini, drip Tiamo, Tiamo Slim, Coffee Press Tiamo
Ziarenko- kup na próbę np. jedną z włoskich marek oznaczonych jako "Densa= gęsta", bez zawartości mleka w proszku (Crastan, Ciobar, Columbus, Ristora, Bon Ciok, Oraciok itp.), a nie powinieneś się zawieść 
Pozdrawiam
Kaz

Pozdrawiam
Kaz
W młynku: Palombini Super Crema.
barecasa
barecasa
-
- zagląda śmielej
- Kontaktowanie:
Picie w kawiarni czekolady? Przecież to woda z kakao. W takiej wersji to wolę pójść do sklepu i kupić sobie czekoladę w proszku i sporządzić sobie ją z mlekiem.
Owszem, są kawiarnie, które podają wodę z kakao, ale są też takie, które podają prawdziwą, pyszną czekoladę. Nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka, proszę. 

-
- zagląda śmielej
- Kontaktowanie:
No dobra. W takim razie gdzie mogę się napić takie pełnowartościowej czekolady??? 

-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
Najlepiej zrób ją sobie sam... Z czekoladą jest gorzej niż z kawą, niestety. Warto spróbować rzetelnie zrobionej (nieprzemysłowej) czekolady, np. Manufaktura Czekolady.
Re: Odp: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
A czy najlepsza nie będzie jeśli rozpuścimy tabliczkę czekolady w odrobinie mleka?
Ewentualnie mleko, cukier, masło, kakao i do gara?
Ewentualnie mleko, cukier, masło, kakao i do gara?
-
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: I-mini2, Ascaso Basic, FP.
- Kontaktowanie:
Od dość dawna stosuję ten przepis. Kiedyś go znalazłem w necie i tak już zostało. Czym dłużej będziesz trzymał na ogniu tym będzie gęstsza. Robię to na czekoladzie z Wedla.
Z podanych niżej składników wychodzi ok. 7 porcji pysznej gęstej czekolady.
Składniki:
1 litr mleka 3,2%
250 ml śmietanki 30%
2 tabliczki gorzkiej czekolady np. Wedel Dark 60, lub Dark 90
pół łyżeczki cynamonu
(jeżeli ktoś lubi to szczypta chili)
Do garnka wlewamy mleko i śmietanę. Na niezbyt dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Odstawiamy z ognia, dodajemy cynamon i dalej mieszamy aby nieco zmniejszyć temperaturę. Jest to ważne, ponieważ gdybyśmy wrzuciły czekoladę do wrzątku to trudno będzie pozbyć się grudek czekoladowych, a tak to ładnie się wszystko połączy. Po lekkim przestudzeniu mleczka ze śmietanką i cynamonem, dodajemy połamane tabliczki gorzkiej czekolady i mieszamy parę minut. Z powrotem wstawiamy garnek na bardzo mały ogień i mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości. Nie doprowadzamy juz do wrzenia tylko utrzymujemy temperaturę. Ja uwielbiam gęstą, dlatego mieszam długo minimum 30 minut.
No i zasadzie można już spożywać (można przecedzić przez siteczko, aby pozbyć się ew. grudek.).Ale jeszcze lepsza jest po wystudzeniu, schłodzeniu w lodówce i ponownym podgrzaniu tuż przed podaniem.
Schładzamy wkładając garnek do zimnej wody i mieszając… Poźniej przecedzamy i gotowe
Informacje dodatkowe:
- wedlowska czekolada ma ok. 60% kakao, co daje mocny ale super aksamitny smak. Jeżeli dodamy czekolady o zawartości kakao większej np. 90% to smak będzie bardziej wyrazisty. Zależy od gustu.
- jeżeli dodamy więcej czekolady niż w przepisie to szybciej nam się zagęści i na pewno to nie zaszkodzi doznaniom smakowym
Z podanych niżej składników wychodzi ok. 7 porcji pysznej gęstej czekolady.
Składniki:
1 litr mleka 3,2%
250 ml śmietanki 30%
2 tabliczki gorzkiej czekolady np. Wedel Dark 60, lub Dark 90
pół łyżeczki cynamonu
(jeżeli ktoś lubi to szczypta chili)
Do garnka wlewamy mleko i śmietanę. Na niezbyt dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Odstawiamy z ognia, dodajemy cynamon i dalej mieszamy aby nieco zmniejszyć temperaturę. Jest to ważne, ponieważ gdybyśmy wrzuciły czekoladę do wrzątku to trudno będzie pozbyć się grudek czekoladowych, a tak to ładnie się wszystko połączy. Po lekkim przestudzeniu mleczka ze śmietanką i cynamonem, dodajemy połamane tabliczki gorzkiej czekolady i mieszamy parę minut. Z powrotem wstawiamy garnek na bardzo mały ogień i mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości. Nie doprowadzamy juz do wrzenia tylko utrzymujemy temperaturę. Ja uwielbiam gęstą, dlatego mieszam długo minimum 30 minut.
No i zasadzie można już spożywać (można przecedzić przez siteczko, aby pozbyć się ew. grudek.).Ale jeszcze lepsza jest po wystudzeniu, schłodzeniu w lodówce i ponownym podgrzaniu tuż przed podaniem.
Schładzamy wkładając garnek do zimnej wody i mieszając… Poźniej przecedzamy i gotowe
Informacje dodatkowe:
- wedlowska czekolada ma ok. 60% kakao, co daje mocny ale super aksamitny smak. Jeżeli dodamy czekolady o zawartości kakao większej np. 90% to smak będzie bardziej wyrazisty. Zależy od gustu.
- jeżeli dodamy więcej czekolady niż w przepisie to szybciej nam się zagęści i na pewno to nie zaszkodzi doznaniom smakowym
- rafla
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Krups, Eureka, Ascaso, Jura, Bialetti
Fajne ceny w tej manufakturze
Ktoś jeszcze próbował?

"Yo I'm a lazy arse, scruffy hair, outa bed stumbling... Grumbling: Where's my Coffee?"
- Metiu
- kawa w żyłach
- Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Ja próbowałem czekoladę z borówką amerykańską z Manufaktury. Polecam. 

Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery
Re: Odp: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
Temat co prawda o pitnej czekoladzie, ale może ktoś będzie wiedział. Czy da się w domu zrobić tabliczkę dobrej czekolady używając produktów ogólnie dostępnych w marketach? Naczytałem się o tej manufakturze i chętnie bym spróbował:-P
-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
Manufaktura podobno zaczyna od surowca, od ziaren kakaowca. Podobno palą ziarna, a potem cała reszta. Podobno jest to długa i ciężka droga. Mnie ich czekolady smakują. Na tle przemysłowych czekolad nasyconych tłuszczem roślinnym, soją czy słonecznikiem, mlekiem w proszku itp. — czekolady z Manufaktury są po prostu kakaowe, przynajmniej w 70%
.
Nie da się zrobić czegoś dobrego z supermarketowych surowców: nawet przyzwoitego kakao w proszku nie znajdziemy.

Nie da się zrobić czegoś dobrego z supermarketowych surowców: nawet przyzwoitego kakao w proszku nie znajdziemy.