Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Dzastina

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Dzastina » pn 16 lip 2012, 11:58

Hej, wybieram się na wakacje do Kołobrzegu. Znacie jakąś dobrą kawiarnię (żeby były też słodkości, jakieś czekolady dla dziecka) ? Z góry dziękuje za odpowiedź. Najlepiej jakby była niedaleko portu :)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: antonio » pn 16 lip 2012, 12:35

Mariacka 30, w centrum, "Palarnia Kawy" — tak to się prosto nazywa. Bywa, że można mnie zastać w porcie: Obrońców Westerplatte 18E/U4 — kawą poczęstuję, czekoladę też mogę zrobić.

tomeh
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: czw 15 mar 2012, 12:39
Sprzęt: nie mam
Kontaktowanie:

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: tomeh » ndz 05 sie 2012, 22:59

Mam taki garnek w domu do mleka. A czekoladę robiłem z saszetek zalewanych wrzątkiem. Dobre ale bez rewelacji.
Portal open-youweb.com informacje tematyczne.

Awatar użytkownika
ziarenko
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 440
Rejestracja: pn 09 mar 2009, 15:13
Lokalizacja: Poznań

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: ziarenko » wt 06 lis 2012, 20:00

Tę czekoladę Butlersa można kupić w Almie, 10 porcji w cenie <15PLN.
Odgrzeję wątek bo właśnie kupiłem na spróbowanie. I wszystko ładnie pięknie tylko czemu to takie rzadkie ? Wziąłem nawet mniej mleka niż w przepisie, podgrzewałem je na gazie i wyszła konsystencja kakao :roll: W smaku dobre ale spodziewałem się że będzie gęstsze. Czy istnieje w ogóle czekolada w proszku/pastylkach która przy zachowaniu proporcji z przepisu na opakowaniu będzie gęsta ?
Bialetti Mukka Express, DeLonghi Caffe Treviso, AeroPress, i-2 mini, drip Tiamo, Tiamo Slim, Coffee Press Tiamo

Awatar użytkownika
kaz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 173
Rejestracja: pt 13 sty 2006, 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: kaz » śr 07 lis 2012, 0:06

Ziarenko- kup na próbę np. jedną z włoskich marek oznaczonych jako "Densa= gęsta", bez zawartości mleka w proszku (Crastan, Ciobar, Columbus, Ristora, Bon Ciok, Oraciok itp.), a nie powinieneś się zawieść ;-)

Pozdrawiam
Kaz
W młynku: Palombini Super Crema.
barecasa

kawoholik85
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 30
Rejestracja: pt 12 paź 2012, 16:46
Sprzęt: nie mam
Kontaktowanie:

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: kawoholik85 » czw 15 lis 2012, 9:02

Picie w kawiarni czekolady? Przecież to woda z kakao. W takiej wersji to wolę pójść do sklepu i kupić sobie czekoladę w proszku i sporządzić sobie ją z mlekiem.

morimaru
Posty: 3
Rejestracja: pt 16 lis 2012, 22:31
Sprzęt: nie mam

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: morimaru » pt 16 lis 2012, 22:54

Owszem, są kawiarnie, które podają wodę z kakao, ale są też takie, które podają prawdziwą, pyszną czekoladę. Nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka, proszę. :)

kawoholik85
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 30
Rejestracja: pt 12 paź 2012, 16:46
Sprzęt: nie mam
Kontaktowanie:

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: kawoholik85 » pn 19 lis 2012, 11:04

No dobra. W takim razie gdzie mogę się napić takie pełnowartościowej czekolady??? :)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: antonio » pn 19 lis 2012, 11:15

Najlepiej zrób ją sobie sam... Z czekoladą jest gorzej niż z kawą, niestety. Warto spróbować rzetelnie zrobionej (nieprzemysłowej) czekolady, np. Manufaktura Czekolady.

blazej
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 55
Rejestracja: sob 29 lis 2008, 20:28

Re: Odp: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: blazej » pn 19 lis 2012, 13:10

A czy najlepsza nie będzie jeśli rozpuścimy tabliczkę czekolady w odrobinie mleka?

Ewentualnie mleko, cukier, masło, kakao i do gara?

jackpe
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 145
Rejestracja: sob 24 wrz 2011, 17:09
Sprzęt: I-mini2, Ascaso Basic, FP.
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: jackpe » pn 19 lis 2012, 20:06

Od dość dawna stosuję ten przepis. Kiedyś go znalazłem w necie i tak już zostało. Czym dłużej będziesz trzymał na ogniu tym będzie gęstsza. Robię to na czekoladzie z Wedla.

Z podanych niżej składników wychodzi ok. 7 porcji pysznej gęstej czekolady.

Składniki:
1 litr mleka 3,2%
250 ml śmietanki 30%
2 tabliczki gorzkiej czekolady np. Wedel Dark 60, lub Dark 90
pół łyżeczki cynamonu
(jeżeli ktoś lubi to szczypta chili)

Do garnka wlewamy mleko i śmietanę. Na niezbyt dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Odstawiamy z ognia, dodajemy cynamon i dalej mieszamy aby nieco zmniejszyć temperaturę. Jest to ważne, ponieważ gdybyśmy wrzuciły czekoladę do wrzątku to trudno będzie pozbyć się grudek czekoladowych, a tak to ładnie się wszystko połączy. Po lekkim przestudzeniu mleczka ze śmietanką i cynamonem, dodajemy połamane tabliczki gorzkiej czekolady i mieszamy parę minut. Z powrotem wstawiamy garnek na bardzo mały ogień i mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości. Nie doprowadzamy juz do wrzenia tylko utrzymujemy temperaturę. Ja uwielbiam gęstą, dlatego mieszam długo minimum 30 minut.
No i zasadzie można już spożywać (można przecedzić przez siteczko, aby pozbyć się ew. grudek.).Ale jeszcze lepsza jest po wystudzeniu, schłodzeniu w lodówce i ponownym podgrzaniu tuż przed podaniem.
Schładzamy wkładając garnek do zimnej wody i mieszając… Poźniej przecedzamy i gotowe

Informacje dodatkowe:
- wedlowska czekolada ma ok. 60% kakao, co daje mocny ale super aksamitny smak. Jeżeli dodamy czekolady o zawartości kakao większej np. 90% to smak będzie bardziej wyrazisty. Zależy od gustu.
- jeżeli dodamy więcej czekolady niż w przepisie to szybciej nam się zagęści i na pewno to nie zaszkodzi doznaniom smakowym

Awatar użytkownika
rafla
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 332
Rejestracja: sob 04 gru 2010, 22:46
Sprzęt: Krups, Eureka, Ascaso, Jura, Bialetti
Lokalizacja: Galicja

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: rafla » wt 20 lis 2012, 15:53

Fajne ceny w tej manufakturze :D Ktoś jeszcze próbował?
"Yo I'm a lazy arse, scruffy hair, outa bed stumbling... Grumbling: Where's my Coffee?"

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Metiu » wt 20 lis 2012, 17:39

Ja próbowałem czekoladę z borówką amerykańską z Manufaktury. Polecam. :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

blazej
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 55
Rejestracja: sob 29 lis 2008, 20:28

Re: Odp: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: blazej » wt 20 lis 2012, 22:13

Temat co prawda o pitnej czekoladzie, ale może ktoś będzie wiedział. Czy da się w domu zrobić tabliczkę dobrej czekolady używając produktów ogólnie dostępnych w marketach? Naczytałem się o tej manufakturze i chętnie bym spróbował:-P

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: antonio » śr 21 lis 2012, 7:28

Manufaktura podobno zaczyna od surowca, od ziaren kakaowca. Podobno palą ziarna, a potem cała reszta. Podobno jest to długa i ciężka droga. Mnie ich czekolady smakują. Na tle przemysłowych czekolad nasyconych tłuszczem roślinnym, soją czy słonecznikiem, mlekiem w proszku itp. — czekolady z Manufaktury są po prostu kakaowe, przynajmniej w 70% :).

Nie da się zrobić czegoś dobrego z supermarketowych surowców: nawet przyzwoitego kakao w proszku nie znajdziemy.


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości