Jak przejść z białej kawy na czarną?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
fraisse
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 67
Rejestracja: śr 14 sty 2009, 21:07
Sprzęt: Gaggia Classic
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak przejść z białej kawy na czarną?

Postautor: fraisse » pn 09 maja 2011, 6:24

Hmm,najgorsze jest to,że póki co czarna kawa mi nie wychodzi.Kupiłam sobie Sumatrę ,poprosiłam o zmielenie jej do kawy parzonej i co? I wyszło takie coś byle jakie,o takie jak piszę w moim motto :) O tym,że mleko wypłukiwało mi wapno z kości wiedziałam od zawsze i nie przejmowałam się tym- nie jest to więc kwestia tego efektu ubocznego.Jak ja bym się teraz napiła latte :(
'' Proszę o filiżankę pani wyśmienitej gorącej wody z tymi brązowymi otrębami. No, chyba że jakimś cudem zaczęła pani sprzedawać prawdziwą kawę.'' Tak powinniśmy zamawiać kawę w wielu kawiarniach...

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Jak przejść z białej kawy na czarną?

Postautor: antonio » pn 09 maja 2011, 6:47

A w latte byłoby źle przygotowane espresso. Albo latte albo kawa...

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak przejść z białej kawy na czarną?

Postautor: piovit » pn 09 maja 2011, 8:14

Czy nie możesz krowiego mleka zastąpić sojowym, albo innym dziwactwem?

Awatar użytkownika
fraisse
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 67
Rejestracja: śr 14 sty 2009, 21:07
Sprzęt: Gaggia Classic
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak przejść z białej kawy na czarną?

Postautor: fraisse » pn 09 maja 2011, 18:57

Nie stać mnie szczerze mówiąc na sojowe,piłam ok 1 l dziennie ,a różnica w cenie jest.Kupię jakoś maszynę do czarnej kawy i będę działać...
'' Proszę o filiżankę pani wyśmienitej gorącej wody z tymi brązowymi otrębami. No, chyba że jakimś cudem zaczęła pani sprzedawać prawdziwą kawę.'' Tak powinniśmy zamawiać kawę w wielu kawiarniach...

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak przejść z białej kawy na czarną?

Postautor: kawcio » pn 09 maja 2011, 20:50

Co zrobiłaś z tą zmieloną Sumatrą?
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
fraisse
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 67
Rejestracja: śr 14 sty 2009, 21:07
Sprzęt: Gaggia Classic
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak przejść z białej kawy na czarną?

Postautor: fraisse » pn 09 maja 2011, 21:04

Zalałam ją gorącą wodą aby zrobić zwykłą parzoną kawę.
'' Proszę o filiżankę pani wyśmienitej gorącej wody z tymi brązowymi otrębami. No, chyba że jakimś cudem zaczęła pani sprzedawać prawdziwą kawę.'' Tak powinniśmy zamawiać kawę w wielu kawiarniach...

dejvinside
Posty: 4
Rejestracja: wt 19 kwie 2011, 22:02
Sprzęt: Bodum Kenya

Re: Jak przejść z białej kawy na czarną?

Postautor: dejvinside » pn 09 maja 2011, 21:05

Do kawy czarnej wg mnie najlepszy jest french press, ale niestety moje horyzonty nie sięgają jeszcze takiego sprzętu jak Chemex, AeroPress - nawet dobrego dripa.

Jeśli chodzi o przechodzenie z białej kawy na czarną - potrzebowałem lat, dosłownie :D

W wieku 17 lat piłem roztwór mleko+rozpuszczalna kawa+cukier i niczego innego nie byłem sobie w stanie wyobrazić.

Potem przyszedł czas na kawki ze szkolnego automatu (liceum!).

Potem zapatrzenie w modę Kofi Hejwen i bieganie po mieście z kubkami latte z tejże kawiarni czy W Biegu Cafe. Ech, te czasy...

Pierwsza praca i hektolitry kawy rozpuszczalnej z mlekiem, przy czym powoli rezygnowałem z cukru.

Potem miłość do Starbucksa i ich latte, jakże to było trendy!

Kolejna praca, wreszcie jakiś ekspres, rok picia kawy z mlekiem, bez cukru... Potem nowy ekspres, który sam wybrałem, lepsza kawa.

Aż w końcu, kiedy zorientowałem się, że trzy kawy dziennie z mlekiem raczej rozstrajają mój żołądek - przyszła pora na czarną. Espresso, americano bez cukru, naturalnie. Do tego większa świadomość kawy, ktora przerodziła się w miłość.

I tak czuję się już dorosły :)

Awatar użytkownika
fraisse
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 67
Rejestracja: śr 14 sty 2009, 21:07
Sprzęt: Gaggia Classic
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak przejść z białej kawy na czarną?

Postautor: fraisse » pn 09 maja 2011, 21:14

Ja mając 7 lat wypiłam swoje pierwsze cappuccino ,później długo ,długo nic.
Mając 15 lat wypiłam swoje pierwsze latte i tak oto trzy lata jadę tylko na tym,oczywiście próbowałam innych...
Obecnie szukam dobrej czarnej...
'' Proszę o filiżankę pani wyśmienitej gorącej wody z tymi brązowymi otrębami. No, chyba że jakimś cudem zaczęła pani sprzedawać prawdziwą kawę.'' Tak powinniśmy zamawiać kawę w wielu kawiarniach...

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak przejść z białej kawy na czarną?

Postautor: kawcio » pn 09 maja 2011, 21:19

To jest bardzo skomplikowana sprawa. Jeśli nie masz czasu na czytanie forum, to przynajmniej, na początek kup ten aeropress jak zadeklarowałaś i się nim pobaw. Młynek przynajmniej ręczy będzie konieczny...
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
fraisse
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 67
Rejestracja: śr 14 sty 2009, 21:07
Sprzęt: Gaggia Classic
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak przejść z białej kawy na czarną?

Postautor: fraisse » pn 09 maja 2011, 21:30

Młynek mam,nawet dwa.Kupię i będę działać...Denerwuje mnie jednak to,ze nie mam czasu na eksperymenty...Kiedyś miałam czas,by trzy godziny bawić się z kawą...
'' Proszę o filiżankę pani wyśmienitej gorącej wody z tymi brązowymi otrębami. No, chyba że jakimś cudem zaczęła pani sprzedawać prawdziwą kawę.'' Tak powinniśmy zamawiać kawę w wielu kawiarniach...

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak przejść z białej kawy na czarną?

Postautor: kawcio » pn 09 maja 2011, 21:36

Nie masz czasu na czytanie forum, na eksperymenty..... :bat:
Co my tu możemy zaradzić w takich okolicznościach przyrody.....? Masz czas by wypić? ;)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
fraisse
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 67
Rejestracja: śr 14 sty 2009, 21:07
Sprzęt: Gaggia Classic
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak przejść z białej kawy na czarną?

Postautor: fraisse » pn 09 maja 2011, 21:41

Powiem szczerze,już nie jedną kawę zostawiłam w połowie nie wypitą.
Czas będę miała dopiero w czerwcu,ale będę na innym kontynencie i bez jakichkolwiek narzędzi do kawy.
Na razie wysokie obroty i pragnę kawy by mnie trochę ożyła bo czasem już nie wiem jak mam na imię...
'' Proszę o filiżankę pani wyśmienitej gorącej wody z tymi brązowymi otrębami. No, chyba że jakimś cudem zaczęła pani sprzedawać prawdziwą kawę.'' Tak powinniśmy zamawiać kawę w wielu kawiarniach...

Awatar użytkownika
fraisse
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 67
Rejestracja: śr 14 sty 2009, 21:07
Sprzęt: Gaggia Classic
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak przejść z białej kawy na czarną?

Postautor: fraisse » pn 09 maja 2011, 21:49

A póki co idę już,miłej nocy życzę.
'' Proszę o filiżankę pani wyśmienitej gorącej wody z tymi brązowymi otrębami. No, chyba że jakimś cudem zaczęła pani sprzedawać prawdziwą kawę.'' Tak powinniśmy zamawiać kawę w wielu kawiarniach...

Awatar użytkownika
fraisse
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 67
Rejestracja: śr 14 sty 2009, 21:07
Sprzęt: Gaggia Classic
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak przejść z białej kawy na czarną?

Postautor: fraisse » sob 14 maja 2011, 21:25

Kupiłam French Press i parze 2 kawy dziennie.Idzie coraz lepiej.
'' Proszę o filiżankę pani wyśmienitej gorącej wody z tymi brązowymi otrębami. No, chyba że jakimś cudem zaczęła pani sprzedawać prawdziwą kawę.'' Tak powinniśmy zamawiać kawę w wielu kawiarniach...

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak przejść z białej kawy na czarną?

Postautor: kawcio » ndz 15 maja 2011, 0:31

Niedozwolone jest pisanie tutaj pisanie w takich seriach.... ;) Można edytować, to miałem na myśli.
Ale jeśli już chciałaś podbić temat to napisz może co to za French Press, jakie ziarna, jak zmielone i jakie wrażenia smakowe.....
?
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości