Ziarno-wygląd

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
anca
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: pt 31 sie 2007, 21:16
Sprzęt: ascaco basic,mukka bialetti easy timer. bałkańska dżezwa
Lokalizacja: Zamość

Ziarno-wygląd

Postautor: anca » ndz 03 lip 2011, 12:07

Chciałabym się dowiedzieć jakie mogą być różnice w wyglądzie ziarna i o czym świadczą. Brakuje mi na forum wątku,w którym można by znależć odpowiedż na tego typu pytania jak:
-o czym świadczy ziarno mniej i bardziej błyszczące?
-ziarna jasne i ciemne
-ziarna podłużne i okrągłe
-na co wskazuje jasne i ciemne pęknięcie
-jak odróżnić arabikę od robusty?
Liczę na to ,że w watku tym pojawią się zdjęcia i wypowiedzi profesjonalistów :)
Wiem ,że na pewno odpowiedzi n forum można znależć...ale wymaga to przekopania całego archiwum:)
Stąd moja propozycja oddzielnego tematu:)

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Re: Ziarno-wygląd

Postautor: slavik » ndz 03 lip 2011, 12:44

Ja wiem, ja wiem...
-ziarna jasne i ciemne...
To najprawdopodobniej chodzi o stopień upalenia.
Bardziej podchodzi mi jasne i średnie wypalenie.
To tyle mojej wiedzy w temacie... 8)
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
STELLINI POLSKA
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 648
Rejestracja: ndz 13 lut 2011, 1:11
Sprzęt: La Spaziale MiniVivaldi MK2, moka Bialetti, aeropress.
Alex Duetto II i Macap Mx 900
Lokalizacja: DANIA Odense/POLSKA -Dolny Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Ziarno-wygląd

Postautor: STELLINI POLSKA » ndz 03 lip 2011, 13:09

Tak pobieżnie o paleniu:

5 STYLÓW PALENIA ZIAREN:
- cynamonowy i amerykański czyli dwa style jasne - ziarna nabierają jasnego orzechowego koloru, brak połysku (matowe) -teoretycznie kawy palone w ten sposób a w szczególności arabiki zachowują maksimum źródłowego czy też jak niektórzy mówią pierwotnego smaku i swoją naturalną kwaskowość + minimum goryczki
- w miarę coraz mocniejszego palenia zamiast kwaskowatości pojawia się więcej goryczy a ziarna ciemnieją a na ich powierzchni mogą pojawiać się ślady olejków eterycznych - tu wchodzimy już w styl wiedeński (stopień palenia średni) a ziarna upalone uzyskują kolor brązowy
- kolejne dwa style to styl francuski i styl włoski - tu ziarno pali się na ciemno brązowy kolor - na ziarnach mogą pojawić się plamki z olejków

Oczywiście różne palarnie stosują jeszcze style pośrednie, których nie odważę się nazywać :wink: (każda z nich ma swoją terminologię) a w przypadku mieszanek łączą ziarna o różnych stopniach palenia w celu uzyskania założonego wcześniej profilu smakowego.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
JAKUB

Awatar użytkownika
anca
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: pt 31 sie 2007, 21:16
Sprzęt: ascaco basic,mukka bialetti easy timer. bałkańska dżezwa
Lokalizacja: Zamość

Re: Ziarno-wygląd

Postautor: anca » ndz 03 lip 2011, 17:34

Czy robusta zawsze jest okrągła a arabica podłużna???? I czy palone ziarno- myte ma zawsze biały tzw.pergamin czy to nie jest zasadą?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Ziarno-wygląd

Postautor: antonio » ndz 03 lip 2011, 20:01

Ziarna robusty, jak pisałem gdzie indziej, bywają piękne, na kształt łzy, kropli. Bywają duże, większe niż typowe ziarna wielu arabik. Myte ziarna zawsze mają tę białą, jasną wstążkę, robusty myte także. Ziarna robusty niekoniecznie są okrągłe. Moim zdaniem są bardziej geometryczne, równo wycięte, idealne, ostre, kanciaste, twarde; szczerze: czasem gapię się w te idealne kształty z niemałą konsternacją ;). To ziarna arabik są bardziej owalne, wygładzone, okrągłe, miękkie...

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Re: Ziarno-wygląd

Postautor: Wit » pn 04 lip 2011, 9:52

Słowo o matowości/błyszczeniu. Pojawia się przy mocniejszym wypaleniu (aczkolwiek jest na to jakiś patent, nie wiem, nie palę). To występujące na powierzchnię olejki. Unikam takich ziaren z powodu konieczności nadmiernie częstego czyszczeniu hoppera z tłuszczu, który bardzo szybko zaczyna paskudnie capić. Samo ziarno zresztą też jełczeje szybciej, jeśli jest spocone.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
STELLINI POLSKA
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 648
Rejestracja: ndz 13 lut 2011, 1:11
Sprzęt: La Spaziale MiniVivaldi MK2, moka Bialetti, aeropress.
Alex Duetto II i Macap Mx 900
Lokalizacja: DANIA Odense/POLSKA -Dolny Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Ziarno-wygląd

Postautor: STELLINI POLSKA » pn 04 lip 2011, 10:39

Plamiaste ziarenka przysparzają trochę kłopotów (i starzeją się też szybciej) ale najlepsze włoskie espressa jakie dane mi było w życiu spróbować w czasie kilkukrotnych wyjazdów do Italii były właśnie z takich ziarenek. Oczywiście podstawą jest tu ich świeżość :wink: .
JAKUB

Awatar użytkownika
ranGo
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 332
Rejestracja: pt 18 mar 2011, 12:11
Sprzęt: e61

Re: Ziarno-wygląd

Postautor: ranGo » pn 04 lip 2011, 11:23

z tłuszczu, który bardzo szybko zaczyna paskudnie capić.


Bardzo szybko to minuta, godzina... ?
Samo ziarno zresztą też jełczeje szybciej, jeśli jest spocone
A jeśli nie jest spocone jak długo jelczeje ?

A na zdjęciu moje ulubione ziarenka peaberry. Kiedyś nikt ich nie chciał, teraz stały się rarytasem :)
Załączniki
kenya-peaberry.jpg
Kenya Peaberry

Awatar użytkownika
STELLINI POLSKA
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 648
Rejestracja: ndz 13 lut 2011, 1:11
Sprzęt: La Spaziale MiniVivaldi MK2, moka Bialetti, aeropress.
Alex Duetto II i Macap Mx 900
Lokalizacja: DANIA Odense/POLSKA -Dolny Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Ziarno-wygląd

Postautor: STELLINI POLSKA » pn 04 lip 2011, 11:53

Ostatnio próbowałem espresso z datą palenia 03.03.2011 ( czyli 4 miesiące po wyjściu z pieca) , które dostałem jakiś czas temu od kolegi z Sandalja z Włoch .Jego ziarenka klasycznie upalone w stylu Italiano, dużo oleistych plamek na ziarnach ale po otwarciu paczki żadnych oznak nieprzyjemnych procesów typu jełczenie itd. Sam napar też wyszedł ok - z pewnością jego smak byłby o niebo lepszy gdyby ziarenka miały np. tydzień lub dwa ale prawdę mówiąc nie miałem się do czego doczepić - krema gęsta, smak i zapach bardzo przyjemny - wniosek z tego taki, że dobrze zapakowane 4 miesiące takie ziarenka wytrzymują bez większych strat.
JAKUB

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Ziarno-wygląd

Postautor: antonio » pn 04 lip 2011, 18:10

A z moich wrażeń i doświadczeń z włoskimi ziarnami wynika, że po 2-3 miesiącach zaczyna się widoczny proces starzenia się. Dobre ziarna są świetne w granicach 1-2 miesięcy. Potem jest coraz gorzej. Niestety tłuste ziarna zostawiają swój wyraźny ślad w młynku. Po jasno palonych ziarnach młynka nie trzeba nawet czyścić.

Mariusz cafe
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: wt 28 cze 2011, 9:40
Sprzęt: Krups 8260

Re: Ziarno-wygląd

Postautor: Mariusz cafe » pn 04 lip 2011, 19:20

A jak te tłuste plamki na ziarenkach wpływają bezpośrednio na smak kawy? Zakładając,że kawa jest świeża czyli nie dopuszczając do ewentualnego zjełczenia tłuszczu.
Czy wpływa to może bezpośrednio na kwasowość kawy?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Ziarno-wygląd

Postautor: antonio » wt 05 lip 2011, 12:43

Tłuszcz na powierzchni oznacza najczęściej już raczej brak kwaskowatości i nadmiar goryczki.

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

przekrój ziarna

Postautor: zbignes » czw 12 kwie 2012, 15:40

@ Ulaaa,
szukam i nie mogę znależć przekroju ziarna kawy z opisem(rys). Coś jak w ziarnie zboża, gdzie mamy łuskę, okrywe owocowonasienną, warstwą aleuronową, zarodek itp. Albo może wiesz gdzie tego szukać? Za pomoc z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony czw 12 kwie 2012, 18:25 przez ignacy, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przeniosłem do już istniejącego, bardziej odpowiedniego wątku

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Julia i Ja

Postautor: ignacy » czw 12 kwie 2012, 16:27

było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Julia i Ja

Postautor: zbignes » czw 12 kwie 2012, 17:00

Dzięki za linka, szukałem informacji po polsku i nie znalazłem.
A gdzie jest zarodek?
Olak :kwiat: , dzięki za pomoc, normalnie to ten zarodek powinien być częścią ziarna i wyraźnie zaznaczony a nie ot tak symbolicznie :wink:
Mały prezancik, jakoś takie mam skojarzenia :wink: http://www.youtube.com/watch?v=QG-zPgyQDD8
Ostatnio zmieniony czw 12 kwie 2012, 17:53 przez zbignes, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości