Kawowo—kulinarnie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
n-krzychu
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 123
Rejestracja: śr 09 cze 2010, 23:07
Sprzęt: młynek i-steel Ascaso
ekspres Ascaso Uno Prof PID
Lokalizacja: Bolesławiec Śl

Re: Kawowo—kulinarnie

Postautor: n-krzychu » śr 04 kwie 2012, 23:39

Czy ktoś z Was przyrządza samodzielnie w domu sushi?
A i owszem. I ostatnio nawet dość często.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Kawowo—kulinarnie

Postautor: cyrus » śr 04 kwie 2012, 23:49

To miło :D A możecie polecić jakieś strony (porządne, rzecz jasna i godne zaufania), od czego zacząć? Tak z ciekawości, gdzie się zaopatrujecie w surowce? :kwiat:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

manner
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 245
Rejestracja: czw 25 cze 2009, 22:42
Sprzęt: la pavoni DMB, mukka, clever

Re: Kawowo—kulinarnie

Postautor: manner » czw 05 kwie 2012, 9:58

surowce w sensie - ryby? :) ja gdzies wyczytałem że jeśli nie masz pod ręką zaufanego sprzedawcy który da sobie ręką uciąć że ma ryby naprawdę świeże - to lepiej kupić mrożone. i kupiłem takie w makro - jak mnie nachodzi ochota to rozmrażam kawałek (tuńczyk, łosoś albo coś tam jeszcze - nie pamiętam) i tyle. resztę składników w dowolnym markecie można kupić bez problemu. istotny jest odpowiedni ryż, ocet ryżowy i wasabi. do tego glony nori, ogórek, avocado, można zamiast ryby wykorzystać paluszki krabowe (surimi), dymka, marchewka ugotowana na słodko, oczywiście sos sojowy, cokolwiek co Ci wpadnie do głowy można zawinąć w rolki :) how-to znajdziesz np. na youtube

smacznego :)
trzeba faktycznie być czubkiem aby mieć czas na docenienie tego, co potrafi być ukryte w 25 ml naparu. // (c) by trickykid

Awatar użytkownika
n-krzychu
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 123
Rejestracja: śr 09 cze 2010, 23:07
Sprzęt: młynek i-steel Ascaso
ekspres Ascaso Uno Prof PID
Lokalizacja: Bolesławiec Śl

Re: Kawowo—kulinarnie

Postautor: n-krzychu » czw 05 kwie 2012, 13:18

Ja szczerze mówiąc nie daję surowej ryby. Rodzinka nie tolerowała. W ogóle ostatnia staram się nie jadać zwierzątek ( no ale bez ortodoksji ). Dodaję wędzonego łososia.
Ale jak przedmówca już pisał - najważniejsze jest naprawdę: odpowiedni ryż dobrej jakości do sushi, ocet ryżowy z którego się robi marynatę do ryżu, odpowiednie ugotowanie i wychłodzenie ryżu ( tak to nie czary, że chłodzą w drewnianej misie wachlarzem ) sos sojowy i wasabi. A wasabi mam w proszku i rozrabiam tuż przed użyciem.
Zawsze dodaję ogórka koniecznie z odrzuconą częścią z pestkami, omlet japoński ( jajka rozbełtane z dashi, lub wywarem z glonów kombu i grzybów poku i odrobiną cukru, oleju sezamowego i cieniutko smażony ), marynowaną marchewkę i avocado, czarny sezam. I nie zawsze robię maki zawijane w nori. Bez glonów też jest dobre, ale faktycznie wygląd inny.
A kupuję produkty na alledrogo.
O sushi jest w necie dużo - google je zna. Nie przychodzi mi do głowy w tej chwili jakaś szczególna godna polecenia.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Kawowo—kulinarnie

Postautor: cyrus » wt 17 kwie 2012, 23:32

Jestem po 1. próbie. Ryż mi nie wyszedł. Po 5-10 min gotowania ryżu na małym ogniu, cała woda wyparowała/wchłonęła się do niego i zaczął mi on przywierać do garnka :cry: No to dolałem wody :oops:
W końcu ryż wyszedł kleisty, aż nadto. Tak mi paszczę zakleiło, że ho-ho :mrgreen: Taki jakiś rozmoknięty wyszedł... Ale miałem wrażenie, że co niektóre ziarnka były niedogotowane. No nic. trzeba będzie popróbować :|
Człowiek to jest głupi jednak. Najpierw sobie życie utrudnił kawą, to teraz jeszcze ryżem : D
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

manner
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 245
Rejestracja: czw 25 cze 2009, 22:42
Sprzęt: la pavoni DMB, mukka, clever

Re: Kawowo—kulinarnie

Postautor: manner » śr 18 kwie 2012, 8:19

:)
początki są trudne - woda właśnie ma się wchłonąć, wtedy trzeba wyłączyć grzanie i zostawić pod przykryciem na jakieś 15 minut.

fajna strona --> http://www.przepisnasushi.pl/
trzeba faktycznie być czubkiem aby mieć czas na docenienie tego, co potrafi być ukryte w 25 ml naparu. // (c) by trickykid

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Kawowo—kulinarnie

Postautor: ignacy » czw 10 maja 2012, 22:35

Wpadła mi w ręce butelka naprawdę zacnego, ciemnego rumy. Ma ktoś jakieś sprawdzone propozycje co do napojów kawowo-rumowych? ;)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

szyroki
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 72
Rejestracja: pn 08 lis 2010, 9:25
Sprzęt: Technivorm Moccamaster
Lokalizacja: Tychy

Re: Kawowo—kulinarnie

Postautor: szyroki » pt 11 maja 2012, 0:03

Ja mam, moim zdaniem jedyną słuszną propozycję. Mianowicie:
1. Robimy kawę i pijemy.
2. Jeśli strzał był dobry, nagradzamy się setką rumu. Jeśli sink shot - pijemy z żalu.

Polecam :-)

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: Kawowo—kulinarnie

Postautor: profik » pt 11 maja 2012, 11:50

Tiramisu.

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kawowo—kulinarnie

Postautor: Metiu » pt 11 maja 2012, 11:58

W tiramisu stosuje się amaretto. :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Kawowo—kulinarnie

Postautor: ignacy » pt 11 maja 2012, 12:18

Tiramisu.
Tiramisu nie podchodzi pod napój :mrgreen:

edit
Trochę poszperałem i generalnie plan na drink jest taki, można to czasem w trochę innej formie znaleźć jako "jamaica coffee":

- czarna z aeropressu wzmocniona espresso (w oryginale jest americano)
- 50tka rumu
- bita śmietana
- brązowy cukier (opcjonalnie)

Zobaczymy co z tego wyjdzie pewnie jutro.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: Kawowo—kulinarnie

Postautor: profik » pt 11 maja 2012, 14:17

ale setka rumu tez idzie :)

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Kawowo—kulinarnie

Postautor: Poe » ndz 13 maja 2012, 15:57

Wczoraj na znanych wielu osobom Moich Wypiekach pojawił się przepis na ciasto-espresso z kremem cafe latte. Ok, w przepisie podana jest kawa instant, ale spokojnie można zastąpić dobrym, gęstym espresso, tylko nie zastępować 1:1 (tj. 5 łyżek instantu do 5 łyżek espresso, bo tu mamy proszek a tu płyn, przez co ciasto może nam się zrobić zbyt rzadkie). Myślę, że może by dać ok. 2 łyżek espresso. Jeszcze nie próbowałem piec, może jakoś w tygodniu znajdę trochę czasu.

Tu przepis.

O, i jeszcze z dziś ciasteczka migdałowe, jak dla mnie idealnie pasujące do kawy (osobiście nie trawię niczego z posmakiem migdałowym poza migdałami i CZASAMI marcepanu, ale na pewno znajdą się tu smakosze ;)) - LINK
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
rafla
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 332
Rejestracja: sob 04 gru 2010, 22:46
Sprzęt: Krups, Eureka, Ascaso, Jura, Bialetti
Lokalizacja: Galicja

Re: Kawowo—kulinarnie

Postautor: rafla » pn 14 maja 2012, 14:47

- czarna z aeropressu wzmocniona espresso (w oryginale jest americano)
- 50tka rumu
Brzmi jak Irish tylko zamiast whisky rum... 50tka... będzie mocne. :D
"Yo I'm a lazy arse, scruffy hair, outa bed stumbling... Grumbling: Where's my Coffee?"

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Kawowo—kulinarnie

Postautor: ignacy » pn 14 maja 2012, 20:42

Tak, 50tka jest za mocna, daję 25-30, dwie kostki trzcinowego cukru i "dużą czarną" z Aeropressu. Przemiał do espresso, 15g blendu do espresso w tłok, zalewam do pełna ~180ml wody ok 90 stopni i przeciskam - musi być mocna. Próbowałem z taką bardziej drippowaną, ale była za lekka... ;)

W gruncie rzeczy to właśnie takie Irish, tylko z rumem. Bita śmietana oczywiście 36%, mikserem.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości