Co podajecie przed kawką?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
aninq

Co podajecie przed kawką?

Postautor: aninq » czw 31 sie 2006, 10:01

Moze temat jest juz poruszony na forum ale nie znalazłam :oops:
Mam pytanie macie pełna kawiarnię zamówienia sypia się jak grzyby po deszczu ekspres tylko jeden klienci czekaja i jeszcze czekają ...wy cali nerwowi...mysleliscie kiedys o tym co można podać klientowi zanim dostanie kawę?Myslałam o podaniu wody tak jak się dostaje wode w restauracjach ale jakos mi to nie gra nie pasuje mi to .
Moze macie jakies doswiadczenia w tej kwestii? A może ta woda to dobry pomysł?

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » czw 31 sie 2006, 10:12

Do espresso i tak podaje się wodę, więc podanie wody w ogóle przed zamówieniem - może być: będzie czym zreutralizować smaki w ustach, przed podaniem napoju bogów...
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

aninq

Postautor: aninq » czw 31 sie 2006, 11:09

Tak myslałam że to jednak dobry pomysł żeby klienci nie siedzieli o suchych ustach w oczekiwaniu:)
Myslałam równiez o podaniu kiści winogrona zamiast wody ale chyba to nie jest dobry pomysł winogrona i kawa :?

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » czw 31 sie 2006, 11:10

ale chyba to nie jest dobry pomysł winogrona i kawa :?
oj nie... :shock:
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

aninq

Postautor: aninq » czw 31 sie 2006, 13:57

no własnie jakos to nie komponuje ze soba a więc pozostanę na szklaneczce wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej według uznania :)

Awatar użytkownika
andrew
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 449
Rejestracja: ndz 11 cze 2006, 0:18
Sprzęt: La Cimbali
Jura Impressa
Lokalizacja: Śląsk - Zabrze
Kontaktowanie:

Postautor: andrew » czw 31 sie 2006, 20:20

A moze poprostu zmienic ekspres na bardziej wydajny :idea:

Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Postautor: jacek » czw 31 sie 2006, 20:31

Ja przed kawą proszę o popielnicznę. Wiem, że to obrzydliwe, ale to jedna z niewielu sytuacji, gdy nie mogę sobie odmówić...

artur m.

Postautor: artur m. » pt 01 wrz 2006, 9:51

Ja - jako klient - bym mógł przekąsić takie malutkie włoskie ciasteczka migdałowe, czyli amaretti... :) robi się to banalnie łatwo i b. szybko, nie jest też zbyt kosztowne. Lekkie, trochę chrupiące, bez intesywnego smaku, niezbyt słodkie. Ale nie wiem, czy można w wielu sklepach kupić jakieś dobre amaretti.

pozdrawiam

artur m.

aninq

Postautor: aninq » pt 01 wrz 2006, 9:54

artur m masz moze sprawdzony przepis na te cudeńka?

artur m.

Postautor: artur m. » pt 01 wrz 2006, 10:03

Mam :). Robiłem parę razy w domu, wyszły ok. Napiszę Ci po południu.

pozdrawiam

artur

Juls

Postautor: Juls » pt 01 wrz 2006, 10:20

Przepis na amaretti (ok. 40 sztuk).

Składniki:
- 75 g obranych migdałów, przekrojonych na połowy lub posiekanych,
- 75 g miałkiego cukru,
- 1 białko,
- 3 łyżeczki likieru Amaretto,
- cukier puder, do posypania

Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłożyć dwie blachy pergaminem.
2. Migdały i cukier zmiksować na proszek. Dodać białko i Amaretto, i miksować, aż ciasto stanie się miękkie.
3. Przełożyć je do szprycy dekorującej z okrągłą końcówką o średnicy 1,5 cm. Wyciskać dwuipółcentymetrowe ciasteczka pozostawiając odstępy. Zapełnic dwie blachy. Końcówkę należy trzymać 1 cm nad blachą, aby uformować regularne krążki. Piec 12-15 minut, do zarumienienia. Ostudzić na metalowej podstawce. Z pozostałą częścią ciasta postępować w podobny sposób, blachy przygotowywać jak w punkcie 1. Ciasteczka oprószyć cukrem, gdy są jeszcze ciepłe.

Przepis sprawdzony.

Serdecznie pozdrawiam,
Juls ;)

aninq

Postautor: aninq » pt 01 wrz 2006, 10:27

Juls bardzo dziekuję za przepis no to biorę się do pieczenia zobaczymy co mi wyjdzie :D

artur m.

Postautor: artur m. » pt 01 wrz 2006, 17:20

Ja robię troszkę inaczej, tzn. dodaję parę drobiazgów, ale to raczej kwestia upodobań, mam też więcej migdałów. Przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu z jakiejś małej niemieckiej książeczki dot. ciastek do kawy:

na ok 60 sztuk

białko z jednego jajka,
50 g cukru pudru
100 g zmielonych migdałów
proszku do pieczenia ok. 1/4 łyżeczki
parę kropel Amaretto
dwie szczypty cynamonu
ćwierć łyżeczki startej skórki z cytryny (czasowo ekonomiczniej - kropelka aromatu cytrynowego, w warunkach domowych lepiej dać skórkę)
szczypta soli

Przygotowanie w zasadzie jak wyżej:
ubić białko na super sztywno, dodać sól, stopniowo dodawać cukier, dalej migdały zmielone, cynamon, skórkę z cytryny i na koniec amaretto.
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni, wyciskać dwucentymetrowe placuszki ze szprycy dekorującej z końcówką o sporej średnicy na papier do pieczenia. Piec ok. 15-20 min. Bez wiatraczka, bo wyschna za bardzo. No i lepiej nie przetrzymać, bo będą nie do zgryzienia...

pozdrawiam

jeśli ktoś chce, to mogę podać jeszcze równie prosty przepis na cantuccini :wink:

artur m.

Yoanna
@dmin
@dmin
Posty: 431
Rejestracja: ndz 06 lut 2005, 22:53

Postautor: Yoanna » pt 01 wrz 2006, 17:32

Notoście narobili... mąż nie da mi spokoju aż mu nie zrobie tych cudów :wink:

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » pt 01 wrz 2006, 19:36

A sam nie "umi" :?:
"All those moments will be lost in time...like tears, in rain"


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość