Strona 3 z 3

cantuccini di Felicetta

: pn 29 lis 2010, 12:56
autor: Jaralf
Witam wszystkich ciasteczkożerców

Znalazłem na forum o Toskanii jeszcze jeden interesujący przepis na:

Cantuccini di Felicetta

500 g mąki
400 g cukru
3 jajka
50 g oliwy
200 g migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wymieszać dokładnie składniki ze sobą, używając połowy migdałów drobno posiekanych a połowy w całości. Masa musi być jednorodna Uformować w spłaszczony wałek, posmarować żółtkiem jajka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temp 180/200 stopni. Kiedy się zarumienią wyjąć, pociąć na kawałki i dopiec jeszcze pięć minut.

Powiem Wam, że je upiekłem i wyszly całkiem dobre. Żona mi wyjadła całą puszkę zanim się zorientowałem :( że już nie ma.

Biscotti

: pn 29 lis 2010, 13:01
autor: Jaralf
Jeżeli ktoś lubi dla odmiany podaję też przepis na biscotti z tego samego toskańskiego forum:

Biscotti

Składniki:

*1 duże jajko

*90 g drobnego cukru

*1 szklanka mąki pszennej

*pół łyżeczki proszku do pieczenia

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub z migdałów)

*100 g całych, obranych migdałów

*70 g drobno posiekanej suszonej moreli

Wykonanie:

Jajko ubić mikserem razem z cukrem (bez rozdzielania na białko i żółtko). Dodać ekstrakt, mąkę wymieszaną z proszkiem, wsypać migdały, morelę, wymieszać.

Obsypując dłonie mąką uformować w podłużny chlebek o długości około 20 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką (ciasto będzie lepiące). Piec w temperaturze 175ºC przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć, ostudzić.

Po wystudzeniu pokroić go nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwaracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.

Z przepisu wyjdzie około 15 ciasteczek, które można długo przechowywać zamknięte w szczelnym pojemniczku.

Także i te ciasteczka mam już zdegustowane. Osobiście wolę cantuccini, bo w tych biscotti morele robią się żujkowato-żelkowate.
Ale może ktoś będzie miał inne zdanie.
Smacznego

: pn 29 lis 2010, 15:29
autor: profik
Za skomplikowane zbyt długo pracy i w ogóle ja taki leniwy jestem, że nigdy tego nie zrobię!

A tak na poważnie to przepisy jak przepisy trzeba mieć czas na wykonanie i chęci, których czasem po prostu nie ma, a kawę można szybko zrobić i sobie poleżeć , poodpoczywać.

Dlatego do szybkiej kawy proponuję coś naprawdę szybkiego i bardzo smacznego (mój starszy to polubił, co jest niewykonalne, czyli naprawdę warte zachodu) :P

* duży kubek
* 4 łyżki mąki
* 4 łyzki cukru
* 2 łyżki kakao
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 3 łyżki oleju
* 3 łyżki mleka

Wymieszać suche, potem dodać jajko, mleko, olej, wymieszać i do mikrofali na 3 minuty (najwyższa moc).

działa, a tylko 5 minut pracy. Jeśli ktoś się uwija to podczas 25 sec ekstrakcji esspresso zdąży zrobić ciasto :)

ps. DUŻY kubek! :twisted:

: pn 29 lis 2010, 19:48
autor: zbignes
Mąka raczej tortowa, czy krupczatka?(450-500).
Z całęgo ziarna dla będących na diecie lub preferujących zdrowe odżywianie?

: pn 29 lis 2010, 20:28
autor: profik
Ja daję jaką mam :):) Mąka pszenna 450 bodaj :)

Z inna nie próbowałem...

Re: Co podajecie przed kawką?

: wt 27 mar 2012, 10:49
autor: profik
Coś genialnego polecam każdemu!

Film instruktażowo wizualny - tutaj!

Po więcej:
Przepis tutaj!