Darmowe szkolenie baristów Kraków, włoski specjalista

Spotkania, zloty, mistrzostwa, ogłoszenia o imprezach kawowych
ccaffe
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 45
Rejestracja: wt 26 paź 2010, 18:25
Sprzęt: ekspres
Lokalizacja: Chorzów

Darmowe szkolenie baristów Kraków, włoski specjalista

Postautor: ccaffe » wt 26 paź 2010, 18:37

Witam serdecznie! Na polskim rynku pojawiła się doskonała kawa z Bolonii - Attibassi, z tej okazji podczas targów HORECA w Krakowie, 17 listopada, a być może także 18 listopada odbędzie się podstawowy kurs baristów, prowadzący przez jednego z najlepszych włoskich baristów Maria Grazia Licursi.
Szczegółowe informacje i zapisy [email protected].
Pozdrawiam, Robert
Ostatnio zmieniony czw 04 lis 2010, 17:18 przez ccaffe, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » wt 26 paź 2010, 20:24

Cieszę się z każdej inicjatywy tego typu, aczkolwiek nie przesadzajcie z tymi fanfarami - Polska to nie pustynia (aczkolwiek prawie :-) )
Natomiast szkoda, że w folderze PDF powielacie jacobsowo-tchibowe wmawianie ludziom, że wypaloną kawę wozi się w workach jutowych.
Spore zastrzeżenia budzi też informacja (dział o kawie): "Gorąca para wodna, w krótkim czasie parzenia kawy, można wydobyć wszystkie jej walory smakowe, a do napoju nie dostaje się szkodliwy pył."
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

ccaffe
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 45
Rejestracja: wt 26 paź 2010, 18:25
Sprzęt: ekspres
Lokalizacja: Chorzów

Dzięki za interakcje

Postautor: ccaffe » wt 26 paź 2010, 21:06

No tak, to trochę takie marketingowe...ale niebawem prawdziwa strona, ufam, że zdążymy przed targami w Krakowie, ta stronka taka trochę tymczasowa... pozdr

Awatar użytkownika
RafauCaffeine
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: wt 31 mar 2009, 14:54
Sprzęt: Żodyn
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: RafauCaffeine » wt 26 paź 2010, 21:54

pod jakim względem jednego z najlepszych baristów? :P
jakoś nigdy nie słyszałem...

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » wt 26 paź 2010, 22:01

Z opcji włoskich mistrzów/baristów, obecnie przebywających na terenie RP(w tym momencie lepszego nie ma i nie znajdziesz) :wink:

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: loock » wt 26 paź 2010, 23:22


ccaffe
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 45
Rejestracja: wt 26 paź 2010, 18:25
Sprzęt: ekspres
Lokalizacja: Chorzów

Postautor: ccaffe » śr 27 paź 2010, 8:51

pod jakim względem jednego z najlepszych baristów? :P
jakoś nigdy nie słyszałem...
Prowadząca kurs w Krakowie Maria Grazia Licursi, szefowa regionu Lombardia AIBES, mieszka obecnie w Rzymie, pierwszy raz w Polsce.

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Postautor: roger » śr 27 paź 2010, 10:14

ccaffe, wszystko się zgadza tylko czy AIBES to nie organizacja zrzeszająca barmanów a nie baristów ??
Więc wg jakich kryteriów ta Pani jest jednym z najlepszych włoskich baristów ??
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

ccaffe
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 45
Rejestracja: wt 26 paź 2010, 18:25
Sprzęt: ekspres
Lokalizacja: Chorzów

Postautor: ccaffe » śr 27 paź 2010, 11:21

Nie cytujemy poprzedzającego postu. //Jogi-mod

Zgadza się i nie zgadza - określenie "barista" pochodzi z języka włoskiego i oznacza dosłownie barman serwujący ciepłe napoje (np. espresso) i zimne alkoholowe i bezalkoholowe.
AIBES zajmuje się szkoleniem barmanów zarówno w dziedzinie napojów zimnych jak i gorących.
Rzeczywiście nie jest to AICAF, który zajmuje się wyłącznie kawą i tylko kawą oraz szkoleniem specjalistów od kawy.
Dlatego też Maria Grazia prowadzi kursy pierwszego stopnia, chodziaż doskonale prowadzi tez kursy Latte Art
Widzę, że tutaj trzeba uważać na każde słowo, ale dzięki za czujność, bo znaczy, że trafiłem w dobre miejsce.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 27 paź 2010, 11:29

Tutaj wszyscy po kursie drugiego stopnia, więc kitu nie wciśniesz. :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Postautor: roger » śr 27 paź 2010, 12:04

za to kolega ładnie zacytował wikipedię.
Jednak co do pochodzenia słowa barista opinie są podzielone :lol:
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

ccaffe
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 45
Rejestracja: wt 26 paź 2010, 18:25
Sprzęt: ekspres
Lokalizacja: Chorzów

mimo wszystko zaprszam do Krakowa na degustacje

Postautor: ccaffe » śr 27 paź 2010, 12:27

I oczywiście sprawdzenie jakości kursu. Chciałbym, aby w Polsce wszyscy barmani mieli taką wiedzę i przynajmniej kurs I stopnia, czasem strach zamawiać kawę :D

Awatar użytkownika
RafauCaffeine
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: wt 31 mar 2009, 14:54
Sprzęt: Żodyn
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: RafauCaffeine » śr 27 paź 2010, 12:30

ja u barmana to bym kawy raczej nie zamawiał :d

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 27 paź 2010, 12:41

E tam, kawa z prądem jak najbardziej. Tylko z przewagą prądu, żeby zabić paskudny smak kawy. :D
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

ccaffe
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 45
Rejestracja: wt 26 paź 2010, 18:25
Sprzęt: ekspres
Lokalizacja: Chorzów

Postautor: ccaffe » śr 27 paź 2010, 12:45

Moja wina, posługuje się włoszczyzną, tam to trochę inaczej działa, chociaż są też tylko kawiarze, u nas raczej nie ma tylko kawiarzy, ale bramnko-kelnerko-sprzedawca serwuje ten cudowny napój...
Dojdziemy do AICAF i w Polsce


Wróć do „Wydarzenia kawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości