Darmowe szkolenie baristów Kraków, włoski specjalista
-
- zagląda śmielej
- Posty: 45
- Rejestracja: wt 26 paź 2010, 18:25
- Sprzęt: ekspres
- Lokalizacja: Chorzów
Darmowe szkolenie baristów Kraków, włoski specjalista
Witam serdecznie! Na polskim rynku pojawiła się doskonała kawa z Bolonii - Attibassi, z tej okazji podczas targów HORECA w Krakowie, 17 listopada, a być może także 18 listopada odbędzie się podstawowy kurs baristów, prowadzący przez jednego z najlepszych włoskich baristów Maria Grazia Licursi.
Szczegółowe informacje i zapisy [email protected].
Pozdrawiam, Robert
Szczegółowe informacje i zapisy [email protected].
Pozdrawiam, Robert
Ostatnio zmieniony czw 04 lis 2010, 17:18 przez ccaffe, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wit
- Consigliere
- Posty: 1321
- Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
- Sprzęt: '
- Lokalizacja: Otwock/Warszawa
Cieszę się z każdej inicjatywy tego typu, aczkolwiek nie przesadzajcie z tymi fanfarami - Polska to nie pustynia (aczkolwiek prawie
)
Natomiast szkoda, że w folderze PDF powielacie jacobsowo-tchibowe wmawianie ludziom, że wypaloną kawę wozi się w workach jutowych.
Spore zastrzeżenia budzi też informacja (dział o kawie): "Gorąca para wodna, w krótkim czasie parzenia kawy, można wydobyć wszystkie jej walory smakowe, a do napoju nie dostaje się szkodliwy pył."

Natomiast szkoda, że w folderze PDF powielacie jacobsowo-tchibowe wmawianie ludziom, że wypaloną kawę wozi się w workach jutowych.
Spore zastrzeżenia budzi też informacja (dział o kawie): "Gorąca para wodna, w krótkim czasie parzenia kawy, można wydobyć wszystkie jej walory smakowe, a do napoju nie dostaje się szkodliwy pył."
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie 

-
- zagląda śmielej
- Posty: 45
- Rejestracja: wt 26 paź 2010, 18:25
- Sprzęt: ekspres
- Lokalizacja: Chorzów
Dzięki za interakcje
No tak, to trochę takie marketingowe...ale niebawem prawdziwa strona, ufam, że zdążymy przed targami w Krakowie, ta stronka taka trochę tymczasowa... pozdr
- RafauCaffeine
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 238
- Rejestracja: wt 31 mar 2009, 14:54
- Sprzęt: Żodyn
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontaktowanie:
- roger
- Consigliere
- Posty: 1150
- Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
- Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
- Lokalizacja: Solny Gród / Kraków
ccaffe, wszystko się zgadza tylko czy AIBES to nie organizacja zrzeszająca barmanów a nie baristów ??
Więc wg jakich kryteriów ta Pani jest jednym z najlepszych włoskich baristów ??
Więc wg jakich kryteriów ta Pani jest jednym z najlepszych włoskich baristów ??
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10
-
- zagląda śmielej
- Posty: 45
- Rejestracja: wt 26 paź 2010, 18:25
- Sprzęt: ekspres
- Lokalizacja: Chorzów
Nie cytujemy poprzedzającego postu. //Jogi-mod
Zgadza się i nie zgadza - określenie "barista" pochodzi z języka włoskiego i oznacza dosłownie barman serwujący ciepłe napoje (np. espresso) i zimne alkoholowe i bezalkoholowe.
AIBES zajmuje się szkoleniem barmanów zarówno w dziedzinie napojów zimnych jak i gorących.
Rzeczywiście nie jest to AICAF, który zajmuje się wyłącznie kawą i tylko kawą oraz szkoleniem specjalistów od kawy.
Dlatego też Maria Grazia prowadzi kursy pierwszego stopnia, chodziaż doskonale prowadzi tez kursy Latte Art
Widzę, że tutaj trzeba uważać na każde słowo, ale dzięki za czujność, bo znaczy, że trafiłem w dobre miejsce.
Zgadza się i nie zgadza - określenie "barista" pochodzi z języka włoskiego i oznacza dosłownie barman serwujący ciepłe napoje (np. espresso) i zimne alkoholowe i bezalkoholowe.
AIBES zajmuje się szkoleniem barmanów zarówno w dziedzinie napojów zimnych jak i gorących.
Rzeczywiście nie jest to AICAF, który zajmuje się wyłącznie kawą i tylko kawą oraz szkoleniem specjalistów od kawy.
Dlatego też Maria Grazia prowadzi kursy pierwszego stopnia, chodziaż doskonale prowadzi tez kursy Latte Art
Widzę, że tutaj trzeba uważać na każde słowo, ale dzięki za czujność, bo znaczy, że trafiłem w dobre miejsce.
- roger
- Consigliere
- Posty: 1150
- Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
- Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
- Lokalizacja: Solny Gród / Kraków
za to kolega ładnie zacytował wikipedię.
Jednak co do pochodzenia słowa barista opinie są podzielone
Jednak co do pochodzenia słowa barista opinie są podzielone

.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10
-
- zagląda śmielej
- Posty: 45
- Rejestracja: wt 26 paź 2010, 18:25
- Sprzęt: ekspres
- Lokalizacja: Chorzów
mimo wszystko zaprszam do Krakowa na degustacje
I oczywiście sprawdzenie jakości kursu. Chciałbym, aby w Polsce wszyscy barmani mieli taką wiedzę i przynajmniej kurs I stopnia, czasem strach zamawiać kawę 

- RafauCaffeine
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 238
- Rejestracja: wt 31 mar 2009, 14:54
- Sprzęt: Żodyn
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości