
KRAKOWSKIE SPOTKANIE KAWOWE (kwiecień 2011) - CUPPING!
Re: KRAKOWSKIE SPOTKANIE KAWOWE już w kwietniu!
Ja też chyba będę z córką (lat prawie 7) 

- robert2010
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 60
- Rejestracja: wt 25 maja 2010, 20:06
- Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: KRAKOWSKIE SPOTKANIE KAWOWE już w kwietniu!
Tak ja przypuszczałem - w okolicach ulicy Kamiennej nie przewiduje się utrudnień w ruchu.
Re: KRAKOWSKIE SPOTKANIE KAWOWE już w kwietniu!
Ja właśnie wróciłem ze spotkania... Z pediatrą
Córeczka chora. 


Kupię ekspres dźwigniowy.
- piovit
- Consigliere
- Posty: 1469
- Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
- Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne. - Lokalizacja: Kraków
Re: KRAKOWSKIE SPOTKANIE KAWOWE już w kwietniu!
Szczerze się zdziwiłem, że Cię nie było. Teraz wiem dlaczego.
Usprawiedliwienie uznane
.
Dołączam awatar żeby Twoja nie czuła się samotna
Usprawiedliwienie uznane

Dołączam awatar żeby Twoja nie czuła się samotna

Re: KRAKOWSKIE SPOTKANIE KAWOWE już w kwietniu!
Dzięki za tę "dupianą" solidarnośćnie czuła się samotna


Kupię ekspres dźwigniowy.
- piovit
- Consigliere
- Posty: 1469
- Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
- Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne. - Lokalizacja: Kraków
Re: KRAKOWSKIE SPOTKANIE KAWOWE już w kwietniu!
Nie no, sam nie. Z CP była jeszcze Yoanna i gdzieś tam w głębi cuppował Roger. Spotkanie było bardzo kameralne, raczej mało-forumowe.Bo chyba sam nie byłeś
- robert2010
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 60
- Rejestracja: wt 25 maja 2010, 20:06
- Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: KRAKOWSKIE SPOTKANIE KAWOWE już w kwietniu!
Zgadza się - spotkanie było kameralne - kilkanaście osóbNie no, sam nie. Z CP była jeszcze Yoanna i gdzieś tam w głębi cuppował Roger. Spotkanie było bardzo kameralne, raczej mało-forumowe.Bo chyba sam nie byłeś
Sam cupping wypadł ok (moja subiektywna ocena), ale jeżeli są inne opinie to chętnie się z nimi zapoznam.
Postaram się w jak najkrótszym czasie zamieścić wątek z przebiegu cuppingu i końcowymi uwagami.
Wszystkim przybyłym bardzo dziękuje za wspólnie spędzony czas i zapraszam na kolejne spotkania, o których będę informował na forum
- robert2010
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 60
- Rejestracja: wt 25 maja 2010, 20:06
- Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: KRAKOWSKIE SPOTKANIE KAWOWE już w kwietniu!
W sobotę 09.04.2011r. w Palarni Kawy Kelleran w Krakowie, odbył się cupping z udziałem gości z forum Caffe Prego oraz naszych klientów. Dziękując za poświęcony czas wszystkim, którzy przybyli na spotkanie, mam jednocześnie nadzieję, że dobrze się bawili, a od czasu degustacji z użyciem formularza ocen, codzienna kawa smakuje im jeszcze lepiej
.
Dziękuję przede wszystkim za pełne zapału zaangażowanie w testowanie kawy i oddanie nam efektów swojej percepcji smakowej. Wykorzystamy z całą powagą wyniki tego cuppingu w podjęciu decyzji o wyborze kolejnego rodzaju kawy do naszego asortymentu i już zawsze w przyszłości będziemy się odwoływać do Waszych opinii, kiedy staniemy przed kolejnym wyborem.
Dlatego z góry zapraszamy na kolejne testowanie nowych kaw, a poniżej przedstawiamy wyniki sobotniego cuppingu.
2. Do cuppingu użyliśmy 3 kaw:
A. Costa Rica Las Pavas, West Valley
Region: Tarrazu
Plantacja: Las Pavas
Wysokość na jakiej rośnie: 1650m n.p.m.
Zbiory: 2009/2010
Rodzaj ziarna: Caturra ( mutacja ziarna Bourbon odnaleziona w 1930r. koło miasta Caturra)
B. Ethiopia Washed Yirgacheffe-2 Organic, Fairtrade
Wysokość na jakiej rośnie: 1800-2300m n.p.m.
Zbiory: październik- styczeń
Rodzaj obróbki ziarna: metoda na mokro, suszone na łóżkach afrykańskich
Wielkość plantacji: 1.25ha
Drzewka kawowca rosnące między prywatnymi ogrodami, z których owoce kawowców są zbierane na użytek domowy lub sprzedawane na targu.
C. Ethiopia Unwashed Sidamo-3
Wysokość na jakiej rośnie: 1800-2000m n.p.m.
Zbiory: sierpień- grudzień
Rodzaj obróbki ziarna: metoda na sucho, suszone na łóżkach afrykanskich
Wielkość plantacji: 2.5ha
Drzewka kawowca na 65% plantacji rosną w cieniu większych drzew. Uprawiane są na czerwonych glebach wulkanicznych,
nawożone naturalnymi nawozami pochodzenia zwierzęcego.
Degustujący kawy nie znali ich nazw i pochodzenia do czasu zakończenia cuppingu, kawy były oznaczone numerami 1,2,3. Jest to klasyczna praktyka przy cuppingu, polegająca na tzw. „ślepej próbie” – stosuje się ją po to, aby uniknąć zasugerowania się osób testujących i zapewnić obiektywizm ocen.
Całość przebiegła zgodnie z opisem zamieszczonym tutaj (http://www.kellerancoffee.pl/index.php? ... st_cupping).
Każda osoba otrzymała formularz i wedle własnego gustu starała się jak najtrafniej oddać to, co czuła w ustach „siorbiąc ” kolejną łyżkę naparu kawowego.
3. Ocenę kaw usystematyzowano w 6 kategoriach. W każdej z nich kawa mogła otrzymać maksymalnie 10 punktów oraz opis. Łącznie każda z kaw mogła uzyskać 100 punktów (suma ocen z formularza +40) i – co istotniejsze z naszej strony – opis i wrażenia z jej degustacji.
Jak widać w poniższej tabeli (http://www.kellerancoffee.pl/index.php? ... potkan&t=1) oceny kaw są bardzo zbliżone, aczkolwiek oceny indywidualne wyraźnie się od siebie różnią. Wynika to z indywidualnych gustów i upodobań smakowych poszczególnych osób, oraz pokazuje, jak subiektywne wrażenia smakowe jednego człowieka różnią się od wrażeń innych ludzi.. Dlatego chcielibyśmy prosić, aby osoby biorące udział w cuppingu, podzieliły się na forum swoimi wrażeniami na temat kaw, które testowali. Oczywiście chodzi o zwykłe, „potoczne” opinie o testowanych kawach, bo podsumowanie testów, podajemy poniżej.
W świetle wyników cuppingu, żadna z degustowanych kaw nie okazała się faworytem. Decyzja co do zakupu zielonego ziarna jednej bądź dwóch z degustowanych kaw pozostaje otwarta. Z pewnością uwzględnimy opinie, które pojawią się na forum.
Dziękujemy za spotkanie i czekamy na komentarze

Dziękuję przede wszystkim za pełne zapału zaangażowanie w testowanie kawy i oddanie nam efektów swojej percepcji smakowej. Wykorzystamy z całą powagą wyniki tego cuppingu w podjęciu decyzji o wyborze kolejnego rodzaju kawy do naszego asortymentu i już zawsze w przyszłości będziemy się odwoływać do Waszych opinii, kiedy staniemy przed kolejnym wyborem.
Dlatego z góry zapraszamy na kolejne testowanie nowych kaw, a poniżej przedstawiamy wyniki sobotniego cuppingu.
2. Do cuppingu użyliśmy 3 kaw:
A. Costa Rica Las Pavas, West Valley
Region: Tarrazu
Plantacja: Las Pavas
Wysokość na jakiej rośnie: 1650m n.p.m.
Zbiory: 2009/2010
Rodzaj ziarna: Caturra ( mutacja ziarna Bourbon odnaleziona w 1930r. koło miasta Caturra)
B. Ethiopia Washed Yirgacheffe-2 Organic, Fairtrade
Wysokość na jakiej rośnie: 1800-2300m n.p.m.
Zbiory: październik- styczeń
Rodzaj obróbki ziarna: metoda na mokro, suszone na łóżkach afrykańskich
Wielkość plantacji: 1.25ha
Drzewka kawowca rosnące między prywatnymi ogrodami, z których owoce kawowców są zbierane na użytek domowy lub sprzedawane na targu.
C. Ethiopia Unwashed Sidamo-3
Wysokość na jakiej rośnie: 1800-2000m n.p.m.
Zbiory: sierpień- grudzień
Rodzaj obróbki ziarna: metoda na sucho, suszone na łóżkach afrykanskich
Wielkość plantacji: 2.5ha
Drzewka kawowca na 65% plantacji rosną w cieniu większych drzew. Uprawiane są na czerwonych glebach wulkanicznych,
nawożone naturalnymi nawozami pochodzenia zwierzęcego.
Degustujący kawy nie znali ich nazw i pochodzenia do czasu zakończenia cuppingu, kawy były oznaczone numerami 1,2,3. Jest to klasyczna praktyka przy cuppingu, polegająca na tzw. „ślepej próbie” – stosuje się ją po to, aby uniknąć zasugerowania się osób testujących i zapewnić obiektywizm ocen.
Całość przebiegła zgodnie z opisem zamieszczonym tutaj (http://www.kellerancoffee.pl/index.php? ... st_cupping).
Każda osoba otrzymała formularz i wedle własnego gustu starała się jak najtrafniej oddać to, co czuła w ustach „siorbiąc ” kolejną łyżkę naparu kawowego.
3. Ocenę kaw usystematyzowano w 6 kategoriach. W każdej z nich kawa mogła otrzymać maksymalnie 10 punktów oraz opis. Łącznie każda z kaw mogła uzyskać 100 punktów (suma ocen z formularza +40) i – co istotniejsze z naszej strony – opis i wrażenia z jej degustacji.
Jak widać w poniższej tabeli (http://www.kellerancoffee.pl/index.php? ... potkan&t=1) oceny kaw są bardzo zbliżone, aczkolwiek oceny indywidualne wyraźnie się od siebie różnią. Wynika to z indywidualnych gustów i upodobań smakowych poszczególnych osób, oraz pokazuje, jak subiektywne wrażenia smakowe jednego człowieka różnią się od wrażeń innych ludzi.. Dlatego chcielibyśmy prosić, aby osoby biorące udział w cuppingu, podzieliły się na forum swoimi wrażeniami na temat kaw, które testowali. Oczywiście chodzi o zwykłe, „potoczne” opinie o testowanych kawach, bo podsumowanie testów, podajemy poniżej.
W świetle wyników cuppingu, żadna z degustowanych kaw nie okazała się faworytem. Decyzja co do zakupu zielonego ziarna jednej bądź dwóch z degustowanych kaw pozostaje otwarta. Z pewnością uwzględnimy opinie, które pojawią się na forum.
Dziękujemy za spotkanie i czekamy na komentarze
Ostatnio zmieniony czw 02 cze 2011, 16:09 przez robert2010, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: KRAKOWSKIE SPOTKANIE KAWOWE już w kwietniu!
Teraz chyba warto by zdecydować, pod jaką metodę będziecie palić dane ziarna i wtedy zrobić cupping konkretnej metody. Bo smak kawy zalanej wrzątkiem a smak espresso to dwie skrajności. Nie da się na podstawie takiego cuppingu jednoznacznie stwierdzić, że dana kawa będzie się sprawdzała znakomicie w metodzie przelewowej czy espresso.
?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M


- kawcio
- S Z A M A N
- Posty: 3474
- Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
- Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe - Lokalizacja: Warszawa
Re: KRAKOWSKIE SPOTKANIE KAWOWE już w kwietniu!
Chyba wiem jakiej można spodziewać się odpowiedzi, bo to niebanalna kwestia 
Ale zobaczmy jakie Robert ma podejście do tematu...

Ale zobaczmy jakie Robert ma podejście do tematu...
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King
Espresso: Black Dog | Flower King
- robert2010
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 60
- Rejestracja: wt 25 maja 2010, 20:06
- Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: KRAKOWSKIE SPOTKANIE KAWOWE już w kwietniu!
Na całym świecie, wszystkie poważne firmy kawowe (hurtownie kawy, małe palarnie i duże koncerny kawowe) dokonują oceny kawy dokładnie tak samo, jak odbywało się to u nas - nigdy inaczej! Zawodowy "cupper" na podstawie klasycznego cuppingu tworzy profil kawy i to w zupełności wystarcza mu do oceny. Mówimy oczywiście o zawodowcach, którzy muszą mieć do uprawiania tego zawodu predyspozycje fizyczne (genetyczne) : posiadać większą niż przeciętny człowiek liczbę kubków smakowych na języku.
Dopiero na kolejnym etapie - etapie tworzenia blendów do ekspresu ciśnieniowego, dokonawszy wyboru składu mieszanki na podstawie klasycznego cuppingu singlowych gatunków kawy, cupper przeprowadza test każdej mieszanki czy też singli robiąc espresso i testując. Szanujący się ekspert nigdy nie tworzy podstawowego profilu singlowej arabiki, zaparzając ją w ekspresie ciśnieniowym !
Dopiero na kolejnym etapie - etapie tworzenia blendów do ekspresu ciśnieniowego, dokonawszy wyboru składu mieszanki na podstawie klasycznego cuppingu singlowych gatunków kawy, cupper przeprowadza test każdej mieszanki czy też singli robiąc espresso i testując. Szanujący się ekspert nigdy nie tworzy podstawowego profilu singlowej arabiki, zaparzając ją w ekspresie ciśnieniowym !
Co do pytania o metodę wypalania, to wypalamy kawę zawsze taką samą metodą : tradycyjną, w klasycznej palarce marki "PROBAT". Chodziło Ci zapewne o stopień wypalenia - masz rację, w codziennej praktyce robimy cupping tej samej kawy trzy - czterokrotnie, wypalonej na jasno, średnio i średnio-ciemno. Czasami powtarzamy cupping po kilku dniach, żeby sprawdzić, czy profil smakowy kawy nie zmienia się w miarę upływu czasu od daty wypalenia (bo jak od dziesiątków lat twierdzą najwięksi eksperci od kawy, jest ona najlepsza po 7 dniu po wypaleniu - a potem z każdym dniem traci coś ze smaku i aromatu. Po 14 dniach od wypalenia eksperci kawę wymieniają na świeżą.Teraz chyba warto by zdecydować, pod jaką metodę będziecie palić dane ziarna i wtedy zrobić cupping konkretnej metody. Bo smak kawy zalanej wrzątkiem a smak espresso to dwie skrajności. Nie da się na podstawie takiego cuppingu jednoznacznie stwierdzić, że dana kawa będzie się sprawdzała znakomicie w metodzie przelewowej czy espresso.
- buki
- @dmin
- Posty: 2492
- Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
- Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
- Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
- Kontaktowanie:
Re: KRAKOWSKIE SPOTKANIE KAWOWE już w kwietniu! temat - CUPP
Właśnie wstawiłem zdjęcia ze spotkania "siorbających"
- GALERIA

kawa krzepi 
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.
- STELLINI POLSKA
- kawa w żyłach
- Posty: 648
- Rejestracja: ndz 13 lut 2011, 1:11
- Sprzęt: La Spaziale MiniVivaldi MK2, moka Bialetti, aeropress.
Alex Duetto II i Macap Mx 900 - Lokalizacja: DANIA Odense/POLSKA -Dolny Śląsk
- Kontaktowanie:
Re: KRAKOWSKIE SPOTKANIE KAWOWE już w kwietniu! temat - CUPP
Fajnie macie w tym Krakowie
, piękne miasto,fajne spotkania,pozazdrościć!

JAKUB
Re: KRAKOWSKIE SPOTKANIE KAWOWE już w kwietniu! temat - CUPP
To było fantastyczne spotkanie.
Dziękuję właścicielowi za pomysł, pasję i zaangażowanie, wokół których łączy ludzi.
Spotkanie bardzo owocne i pouczające. Świat kawy jest bogaty jak świat wina- nie do ogarnięcia, Wystarczy go tylko odkrywać dzień po dniu, filiżankę za filiżanką, kilogram za kilogramem- i starać się zrozumieć coś czego w całości zrozumieć się nie da. W tym kontekście zaczynam rozumieć istotę "Świętego Graala" o którym tak często pisze Antonio...
wpadłem trochę w filozoficzny ton, więc na koniec po prostu napisze że to było bardzo fajne spotkanie.
Jeszcze jeszcze jeszcze....
Dziękuję właścicielowi za pomysł, pasję i zaangażowanie, wokół których łączy ludzi.
Spotkanie bardzo owocne i pouczające. Świat kawy jest bogaty jak świat wina- nie do ogarnięcia, Wystarczy go tylko odkrywać dzień po dniu, filiżankę za filiżanką, kilogram za kilogramem- i starać się zrozumieć coś czego w całości zrozumieć się nie da. W tym kontekście zaczynam rozumieć istotę "Świętego Graala" o którym tak często pisze Antonio...

wpadłem trochę w filozoficzny ton, więc na koniec po prostu napisze że to było bardzo fajne spotkanie.
Jeszcze jeszcze jeszcze....
My Ascaso DREAM came true... + i-2 mini
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość