Szkolenie na baristę

Spotkania, zloty, mistrzostwa, ogłoszenia o imprezach kawowych
jacek wojtas

Szkolenie na baristę

Postautor: jacek wojtas » śr 24 maja 2006, 6:47

Witam, ja też jestem zainteresowany szkoleniem w temacie barista. Mieszkam w Łodzi i bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dzionka.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » śr 24 maja 2006, 11:53

proponuję lekture forum, a poźniej praktykę w domu na własnym sprzęcie. na profesjonalistów bym raczej nie liczył bo z reguły jedyne co robią tutaj to podają wyniki zawodów i tłumaczą że w domu nie da się pić dobrego espresso ;)
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
darek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 194
Rejestracja: ndz 11 sty 2004, 17:20
Lokalizacja: Gdynia
Kontaktowanie:

Postautor: darek » śr 07 cze 2006, 14:08

Szkolenia dla baristów, tak samo jak szkolenia dotyczące przygotowania do każdego innego zawodu, z reguły są płatne. Bo praca baristy to właśnie zawód, chociaż często jeszcze w Polsce nie jest tak traktowany. Jeśli więc chcesz nauczyć się parzyć kawę na potrzeby domowoego hobby, to pozostaje ci samokształcenie, jak napisał dopeman, lub zawarcie znajomości z kimś, kto na pracy baristy się zna i udzieli ci wskazówek w ramach koleżeńskiej przysługi.
Jeśli natomiast interesuje cię szkolenie przygotowujące do pracy zawodowej, to obecnie większość liczących się na rynku dostawców kawy i maszyn organizuje szkolenia dla swoich klientów. Są także firmy niezależne, przeprowadzające szkolenia za konkretna opłatą.

marie_aa
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: wt 18 lip 2006, 9:25
Lokalizacja: śląskie

Szkolenie

Postautor: marie_aa » wt 18 lip 2006, 15:05

Przeglądam to forum od jakiegoś czasu, ponieważ naszę się z zamiarem otwarcia baru kawowego (na razie to plany). Czytając posty czegoś się dowiedziałam i przede wszystkim doszłam do wniosku, że powinnam zacząć od jakiegoś szkolenia. Stąd moje pytanie, czy te oferowane przez np. Primulatora lub Coffee Zone są dobrą drogą? Może ktoś przeszedł takie szkolenie (nie mam na myśli zawodowych baristów) i mógłby coś na ten temat podpowiedzieć. A może są jakieś lepsze?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » wt 18 lip 2006, 17:06

Ostatnio są organizowane spotkania grupowe, na których zapewne można sporo się dowiedzieć i nauczyć.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » wt 18 lip 2006, 21:43

Moim skromnym zdaniem, najpierw powinnaś sama zacząć się szkolić, czytając nie tylko tutejsze teksty, odwiedzając różne miejsca i baczniej przyglądając się kawie... być może nie będziesz potrzebować żadnego specjalnego szkolenia;-) a jeśli w końcu trafisz na jakieś szkolenie, to będziesz miała własne zdanie.
a.

Andy

Postautor: Andy » wt 18 lip 2006, 22:32

Oj, można się sporo dowiedzieć i podpatrzyć. Może ciut trudno przenieść doświadczenia z komercyjnych maszyn ze spotkań do domu, ale zawsze jest łatwiej. Już się cieszę na sobotnie spotkanie u Paela :D . Próbkę kawy mam już przygotowaną :wink: .

robusta
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 29
Rejestracja: ndz 13 lis 2005, 17:56

Postautor: robusta » wt 18 lip 2006, 22:40

Mari aa

myśle,że warto skorzystać ze szkoleń zarówno tych organizowanych przez Coffe Zone jak i Primulator.

Podpytaj się obu firm ile kosztują te szkolenia. Myślę, że w powiedzenie droższe to lepsze niekoniecznie się w tym przypadku sprawdzają, ale...
mogę się mylić:)

Biznes kawowy jest naprawdę bardzo fajny, ale nie jest to łatwe zajęcie!!!

Zgadzam się z opinię, że każde szkoleni można przenieść w warunki domowe, a napewno pozwolą w inny sposób popatrzeć na "ziarenka"

..
Arabika jest dla mięczakow!!!
ROBUSTA?

michalbb84

Postautor: michalbb84 » czw 02 lis 2006, 13:46

W te wakacje zrobiłem kurs barmana w jednej z warszawskich szkół, przy okazji mialem różnego rodzaju szkolenia , między innymi z parzenia kawy. Szkolenie bylo ciekawe i bardzo pomocne ,bo prowadzący potrafił w bardzo humorystyczny sposob przekazać podstawową wiedze z obsługi ekspresów , rodzajów kaw i przepisów ;)
Dzięki temu przerzuciłem się z kawy mielonej na kawe ziarnistą. Dużo przyjemniej się pije dobrą kawe ,ktorą potrafie sobie sam zrobić w domu ;)

Moderator pododawał ogonki, kreski do polskich liter oprócz dwóch "ą" które już były. Autorze pisz po polsku, tak jak u siebie w zeszycie.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » czw 02 lis 2006, 13:57

I jak Cię nauczył robić espresso?
Pytam z ciekawości, trochę podejrzliwie, nie wierzę bowiem, że ogólny kurs barmański przewiduje fachowe szkolenie baristy...

Profesjonalne szkolenia: www.warsztaty-kawowe.pl
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 02 lis 2006, 18:31

W Łodzi chyba najłatwiej zostać baristą ;-) Wystarczy odwiedzać Art Caffe... i rozmawiać i mieć oczy i umysł otwarty. A w Warszawie -- kawiarnia Temida. A.
Ostatnio zmieniony czw 02 lis 2006, 22:22 przez antonio, łącznie zmieniany 1 raz.

Andy

Postautor: Andy » czw 02 lis 2006, 21:10

Hm, ja już po pół roku uzytkowania Bricoletty zacząłem z grubsza łapać o co chodzi (i nie idzie o gałkologię :wink: ). Powoli chyba zaczynam oczekiwać konkretnego efektu od maszyny przy danych parametrach zmielenia kawy, ilości i czasu zrzutu wody. Ręka czasem wręcz sama wędruje do pokrętła regulacji młynka itd. Ale uważam, że daleko mi do bycia baristą. Z dużą dozą ciekawości obserwuję baristów przy pracy, rozmawiam z nimi jak tylko mam szansę, zawsze się słyszy coś ciekawego i nowego.

BLIZNA
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 320
Rejestracja: śr 03 mar 2004, 17:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: BLIZNA » pt 03 lis 2006, 9:16

Dopeman...co to za stwierdzenie?Profesjonalista nie pomoże?Zależy który... 8) Nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka...z kawą :D
A w domu zrobisz dobre espresso, musisz mieć tylko dobry sprzęt i dobrze poukładane w głowie :D To jak?Rozmawiamy???

BLIZNA
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 320
Rejestracja: śr 03 mar 2004, 17:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: BLIZNA » pt 03 lis 2006, 10:00

Chyba wiem o jaką szkołę chodzi. Na solcu jest jedna z lepszych szkół barmańskich ale niestety szkolenie z parzenia kawy nie jest na najwyższym poziomie (musiałem opuścić szkolenie bo takie bzdury gadali :evil: , jakieś kawowe herezje...) zarys jest dobry ale w szczegółach to kompletna klapa, no chyba że się coś poprawiło :D

Awatar użytkownika
dust
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 199
Rejestracja: ndz 13 sie 2006, 1:24
Sprzęt: Faema duo2
Lokalizacja: Łódź

Postautor: dust » pt 03 lis 2006, 12:24

W Łodzi chyba najłatwiej zostać baristą ;-) Wystarczy odwiedzać Art Caffe... i rozmawiać i mieć oczy i umysł otwarty. A w Warszawie -- kawiarnia Temida. A.
Fakt :D
Jeśli ktoś ma ochotę zapoznać się z moją kawą, ekspresem, pasją i wiedzą to zapraszam :D
Już kilka osób wkręciłem w temat espresso, cappuccino itp. :wink:
I love coffee, coffee loves My


Wróć do „Wydarzenia kawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość