Szkolenie na baristę
Szkolenie na baristę
Witam, ja też jestem zainteresowany szkoleniem w temacie barista. Mieszkam w Łodzi i bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dzionka.
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dzionka.
- darek
- stale zagląda do filiżanki
- Kontaktowanie:
Szkolenia dla baristów, tak samo jak szkolenia dotyczące przygotowania do każdego innego zawodu, z reguły są płatne. Bo praca baristy to właśnie zawód, chociaż często jeszcze w Polsce nie jest tak traktowany. Jeśli więc chcesz nauczyć się parzyć kawę na potrzeby domowoego hobby, to pozostaje ci samokształcenie, jak napisał dopeman, lub zawarcie znajomości z kimś, kto na pracy baristy się zna i udzieli ci wskazówek w ramach koleżeńskiej przysługi.
Jeśli natomiast interesuje cię szkolenie przygotowujące do pracy zawodowej, to obecnie większość liczących się na rynku dostawców kawy i maszyn organizuje szkolenia dla swoich klientów. Są także firmy niezależne, przeprowadzające szkolenia za konkretna opłatą.
Jeśli natomiast interesuje cię szkolenie przygotowujące do pracy zawodowej, to obecnie większość liczących się na rynku dostawców kawy i maszyn organizuje szkolenia dla swoich klientów. Są także firmy niezależne, przeprowadzające szkolenia za konkretna opłatą.
Szkolenie
Przeglądam to forum od jakiegoś czasu, ponieważ naszę się z zamiarem otwarcia baru kawowego (na razie to plany). Czytając posty czegoś się dowiedziałam i przede wszystkim doszłam do wniosku, że powinnam zacząć od jakiegoś szkolenia. Stąd moje pytanie, czy te oferowane przez np. Primulatora lub Coffee Zone są dobrą drogą? Może ktoś przeszedł takie szkolenie (nie mam na myśli zawodowych baristów) i mógłby coś na ten temat podpowiedzieć. A może są jakieś lepsze?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- S Z A M A N
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Kontaktowanie:
Moim skromnym zdaniem, najpierw powinnaś sama zacząć się szkolić, czytając nie tylko tutejsze teksty, odwiedzając różne miejsca i baczniej przyglądając się kawie... być może nie będziesz potrzebować żadnego specjalnego szkolenia;-) a jeśli w końcu trafisz na jakieś szkolenie, to będziesz miała własne zdanie.
a.
a.
Mari aa
myśle,że warto skorzystać ze szkoleń zarówno tych organizowanych przez Coffe Zone jak i Primulator.
Podpytaj się obu firm ile kosztują te szkolenia. Myślę, że w powiedzenie droższe to lepsze niekoniecznie się w tym przypadku sprawdzają, ale...
mogę się mylić:)
Biznes kawowy jest naprawdę bardzo fajny, ale nie jest to łatwe zajęcie!!!
Zgadzam się z opinię, że każde szkoleni można przenieść w warunki domowe, a napewno pozwolą w inny sposób popatrzeć na "ziarenka"
..
myśle,że warto skorzystać ze szkoleń zarówno tych organizowanych przez Coffe Zone jak i Primulator.
Podpytaj się obu firm ile kosztują te szkolenia. Myślę, że w powiedzenie droższe to lepsze niekoniecznie się w tym przypadku sprawdzają, ale...
mogę się mylić:)
Biznes kawowy jest naprawdę bardzo fajny, ale nie jest to łatwe zajęcie!!!
Zgadzam się z opinię, że każde szkoleni można przenieść w warunki domowe, a napewno pozwolą w inny sposób popatrzeć na "ziarenka"
..
Arabika jest dla mięczakow!!!
ROBUSTA?
ROBUSTA?
W te wakacje zrobiłem kurs barmana w jednej z warszawskich szkół, przy okazji mialem różnego rodzaju szkolenia , między innymi z parzenia kawy. Szkolenie bylo ciekawe i bardzo pomocne ,bo prowadzący potrafił w bardzo humorystyczny sposob przekazać podstawową wiedze z obsługi ekspresów , rodzajów kaw i przepisów 
Dzięki temu przerzuciłem się z kawy mielonej na kawe ziarnistą. Dużo przyjemniej się pije dobrą kawe ,ktorą potrafie sobie sam zrobić w domu
Moderator pododawał ogonki, kreski do polskich liter oprócz dwóch "ą" które już były. Autorze pisz po polsku, tak jak u siebie w zeszycie.

Dzięki temu przerzuciłem się z kawy mielonej na kawe ziarnistą. Dużo przyjemniej się pije dobrą kawe ,ktorą potrafie sobie sam zrobić w domu

Moderator pododawał ogonki, kreski do polskich liter oprócz dwóch "ą" które już były. Autorze pisz po polsku, tak jak u siebie w zeszycie.
- buki
- @dmin
- Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
- Kontaktowanie:
I jak Cię nauczył robić espresso?
Pytam z ciekawości, trochę podejrzliwie, nie wierzę bowiem, że ogólny kurs barmański przewiduje fachowe szkolenie baristy...
Profesjonalne szkolenia: www.warsztaty-kawowe.pl
Pytam z ciekawości, trochę podejrzliwie, nie wierzę bowiem, że ogólny kurs barmański przewiduje fachowe szkolenie baristy...
Profesjonalne szkolenia: www.warsztaty-kawowe.pl
kawa krzepi 
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.
-
- S Z A M A N
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Kontaktowanie:
W Łodzi chyba najłatwiej zostać baristą
Wystarczy odwiedzać Art Caffe... i rozmawiać i mieć oczy i umysł otwarty. A w Warszawie -- kawiarnia Temida. A.

Ostatnio zmieniony czw 02 lis 2006, 22:22 przez antonio, łącznie zmieniany 1 raz.
Hm, ja już po pół roku uzytkowania Bricoletty zacząłem z grubsza łapać o co chodzi (i nie idzie o gałkologię
). Powoli chyba zaczynam oczekiwać konkretnego efektu od maszyny przy danych parametrach zmielenia kawy, ilości i czasu zrzutu wody. Ręka czasem wręcz sama wędruje do pokrętła regulacji młynka itd. Ale uważam, że daleko mi do bycia baristą. Z dużą dozą ciekawości obserwuję baristów przy pracy, rozmawiam z nimi jak tylko mam szansę, zawsze się słyszy coś ciekawego i nowego.

-
- kawa w żyłach
- Kontaktowanie:
Chyba wiem o jaką szkołę chodzi. Na solcu jest jedna z lepszych szkół barmańskich ale niestety szkolenie z parzenia kawy nie jest na najwyższym poziomie (musiałem opuścić szkolenie bo takie bzdury gadali
, jakieś kawowe herezje...) zarys jest dobry ale w szczegółach to kompletna klapa, no chyba że się coś poprawiło 

- dust
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Faema duo2
FaktW Łodzi chyba najłatwiej zostać baristąWystarczy odwiedzać Art Caffe... i rozmawiać i mieć oczy i umysł otwarty. A w Warszawie -- kawiarnia Temida. A.

Jeśli ktoś ma ochotę zapoznać się z moją kawą, ekspresem, pasją i wiedzą to zapraszam

Już kilka osób wkręciłem w temat espresso, cappuccino itp.

I love coffee, coffee loves My