Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
-
- zagląda od święta
- Posty: 6
- Rejestracja: pn 11 paź 2010, 20:36
Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
Ciezko mi znalezc odpowiedni dzial..... Jaka czekolade polecacie do kawiarni. Zalezy mi na jakosci i smaku. jak zapatrujecie się na marke ristora? Z gory dzieki za odpowiedzi i pomoc
-
- kawa w żyłach
- Posty: 340
- Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
- Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
- Lokalizacja: Poznań
Re: czekolada do Picia :)
W dziale: Kawa: oferty sklepów, dystrybutorów, palarni...znajdziesz sklepy które głównie sprzedają kawę, ale czekoladę też można kupić.
Kto szuka nie błądzi. Nie chciał bym robić bezpośredniej reklamy. Polecam przeszukanie powyższego działu. 
Ps: http://www.youtube.com/watch?v=T2iISWltdzc


Ps: http://www.youtube.com/watch?v=T2iISWltdzc

Piszę książkę.
Ponumerowałem już strony. - Steven Wright.
Ponumerowałem już strony. - Steven Wright.
- kawcio
- S Z A M A N
- Posty: 3474
- Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
- Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe - Lokalizacja: Warszawa
Re: czekolada do Picia :)
Możemy mieć tu taki wątek po części związany z istotą tego forum. 
Warto może rozwinąć tą tematykę również w kierunku maszyn gastronomicznych produkujących wysokiej jakości produkt czekoladowy
@A.Grabowski Proszę o polskie znaki

Warto może rozwinąć tą tematykę również w kierunku maszyn gastronomicznych produkujących wysokiej jakości produkt czekoladowy

@A.Grabowski Proszę o polskie znaki
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King
Espresso: Black Dog | Flower King
-
- zagląda od święta
- Posty: 6
- Rejestracja: pn 11 paź 2010, 20:36
Re: czekolada do Picia :)
Piotr i kawcio słuszna i trafna uwaga!
ĄĘ.

-
- kawa w żyłach
- Posty: 340
- Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
- Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
- Lokalizacja: Poznań
Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
Cieszę się, że zrozumiałeś i nie stało się to dla ciebie jakąś wielką obrazą majestatu.
Jak nie znajdziesz nic co by cię zainteresowało to daj znać, są inne firmy które też sprzedają czekoladę. Podam ci namiary, a nawet powiem jak ją użyć(mam taką jedną sprawdzoną
). Choć generalnie za tym nie przepadam.


Piszę książkę.
Ponumerowałem już strony. - Steven Wright.
Ponumerowałem już strony. - Steven Wright.
Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
Przypomnę może jeszcze, że z tego wątku: http://www.caffeprego.pl/phpBB3/viewtop ... 832#p87832 dowiemy się, że tego typu czekolady to sztuczne świństwo. 

?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M


-
- kawa w żyłach
- Posty: 340
- Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
- Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
- Lokalizacja: Poznań
Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
Moje zdanie w tej sprawie jest takie samo.
Napisałem gdzie można dostać jaką czekoladę, ale napisałem to na priv, a nie oficjalnie na forum.
To forum kawowe. 



Piszę książkę.
Ponumerowałem już strony. - Steven Wright.
Ponumerowałem już strony. - Steven Wright.
Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
Czy istnieje jakaś specjalna metoda?jak ją użyć
?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M


Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
Czy istnieje jakaś specjalna metoda?jak ją użyć
SPOSÓB PRZYRZADZANIA: w ekspresie - czekoladę wsypuje się do filiżanki i zalewa mlekiem; po wymieszaniu napój ubija przy użyciu dyszy do cappuccino. Pod wpływem temperatury czekolada gęstnieje, a dzięki powietrzu pompowanemu przez dyszę ekspresu nabiera "puszystości".
Przygotowując czekoladę w naczyniu podgrzewanym na ogniu - na kuchence gazowej lub elektrycznej - trzeba ją stale mieszać, aby się nie przypaliła i aby osiągnęła odpowiednią konsystencję.
Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
Pytanie brzmiało: SPECJALNA! W tłumaczeniu z polskiego na nasze: inna, wyjątkowa, odmienna, niespotykana... 

?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M


-
- zagląda od święta
- Posty: 6
- Rejestracja: pn 11 paź 2010, 20:36
Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
a w jaki najlepszy sposób przygotować czekoladę w czekoladziarce? Propocję, etapy działania? 

-
- kawa w żyłach
- Posty: 340
- Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
- Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
- Lokalizacja: Poznań
Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
Jogi ja jakoś ostatnio( od kilku lat) zaczynam rozumieć, że ludziom trzeba tłumaczyć wszystko od podstaw.Czy istnieje jakaś specjalna metoda?jak ją użyć

A jakim mlekiem?..SPOSÓB PRZYRZADZANIA: w ekspresie - czekoladę wsypuje się do filiżanki i zalewa mlekiem....


Piszę książkę.
Ponumerowałem już strony. - Steven Wright.
Ponumerowałem już strony. - Steven Wright.
Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
Nie interesuje się czekoladą , przepis znalazłem na stronie http://www.pabloni.pl/CZEKOLADA_DO_PICIA-k32-0--.html ale nie chciałem rzucać linka ... Ja jednak poproszę espresso i spadam z tego dzialu a pan Grabowski może o wszystkie szczegóły zapytać dostawcę sprzętu , chyba najprościej tak jest .
Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
No myślałem, że jest jednak jakiś trik. Bo np. zawsze mam wrażenie, że zanim całość zgęstnieje, to już mleko jest za bardzo ugotowane.
Nie znam się na czekoladziarkach, ale wydaje mi się, że tam się stosuje innego typu czekoladę (?).
Nie znam się na czekoladziarkach, ale wydaje mi się, że tam się stosuje innego typu czekoladę (?).
?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M


- Kekacz
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 209
- Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
- Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
- Lokalizacja: Rzeszów
- Kontaktowanie:
Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko
Tak dla potomności.
Jeśli ktoś ma zamiar robić w domu czekoladę z proszku, ale bez angażowania do tego mocy ekspresu, polecam zaopatrzyć się w garnek do gotowania mleka z podwójnymi ściankami, pomiędzy które wlewa się wodę. Nie sposób przypalić czekolady, chyba że ktoś zrobi specjalnie wszystko na opak
.
Mam takie coś, działa.
Jeśli ktoś ma zamiar robić w domu czekoladę z proszku, ale bez angażowania do tego mocy ekspresu, polecam zaopatrzyć się w garnek do gotowania mleka z podwójnymi ściankami, pomiędzy które wlewa się wodę. Nie sposób przypalić czekolady, chyba że ktoś zrobi specjalnie wszystko na opak

Mam takie coś, działa.
| RS PID + G_MDF Teflon stepless
| Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość