Młynek do 1500 zł
Re: Młynek do 1500 zł
Niezbyt fortunnie przytoczony wbór porównania młynków i niepotrzebnie na CP publikowany(ocena przeprowadzona w Godshot, nie było jednej kawy na wszystkie młyny tylko różne
, panował chaos ale było "fajnie" ). Martin, autor tego prównania przecież napisał : Przeprowadzone porówmamie jest niewiele mówiące, bez większego znaczenia ( Leider müssen wir darauf hinweisen, dass der Mühlenvergleich, so wie er stattfand nicht allzu aussagekräftig ist). Miejsce jakie zajeła np Demoka(2) a Compak A8(6) na pierwszy rzut oka poddaje w wątpliwośc wartośc tego porównania, autor podaje też warunki w jakich powinno się odbyc poprawne badanie/ocena.

- wasyl
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Kolba, graty, automaty
Szkoda Jogi, że nie wziąłeś pod uwagę nowego Macapa M4 . W cenie byś się zmieścił nawet w wersji chrom.A gdzie Macapki?
Cicha praca, mały hopper( to chyba lubisz

caffewasyl.pl już wkrótce
-
- S Z A M A N
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Kontaktowanie:
Ilekroć Macapa z Mazzerem porównywałem, ten ostatni był bardziej przyjazny i szybki.
Jeśli ktoś kiedyś zechce wspomnianego przez Jogiego Compaka, to proszę o kontakt
. Znam dość nieoficjalne źródło tegoż producenta.
Jeśli ktoś kiedyś zechce wspomnianego przez Jogiego Compaka, to proszę o kontakt

Pewnie zależy którego Mazzera z Macapem będziemy porównywali. Mazzer MIni i Macap mają tej samej wielkości żarna i mniej więcej ten sam czas mielenia. Jak dla mnie dźwięk ma przyjemniejszy jednak Macap, bo Mazzer bardziej gwiżdże. Mazzer Mini E i SJ to już żarna 64 mm, z tym, że podobno te do SJ mają inną geometrię i mielą jeszcze szybciej.
Chociaż już mi chodzi po głowie próba tuningu bezdozownikowego w stylu Adama Słodowego.
Jak najbardziej wziąłem. Ale pod uwagę brałem głównie młynki bez dozownika, więc jeżeli ten bardzo będzie mi przeszkadzał, to nic nie trwa wiecznie i nastąpi kolejna zmiana.nie wziąłeś pod uwagę nowego Macapa M4
Chociaż już mi chodzi po głowie próba tuningu bezdozownikowego w stylu Adama Słodowego.

?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M

-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
Generalnie młynki elektroniczne mają zupełnie inne żarna niż żarna zwykłych młynków.
Nie wiem, jak jest z Macapem. Może ktoś sprawdzi, czy rzeczywiście M4 i M4D mają różne żarna?
?

- kawcio
- S Z A M A N
- Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe - Lokalizacja: Warszawa
A niby po co miałyby być inne? Chyba jedynym wyjątkiem jest MMini i MMini-E.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King
-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
Nie jest żadnym wyjątkiem. Zupełnie różne żarna mają elektroniczne i tradycyjne wersje młynków Rossi i choćby Mahlkoniga. A niby czemu żarna miałyby być takie same?
- kawcio
- S Z A M A N
- Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe - Lokalizacja: Warszawa
Bo dla mnie to te same młyny tylko inaczej sterowane np Super Jolly Electronic, Major Electroni, etc. mają już te same żarna jak ich odpowiedniki z dozownikami.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
W sumie tutaj się podepnę bo pasuje z tematem- poszukuje młynka jak w temacie - cenowo może być ciut więcej - granica jest płynna;) Poszukuję czegoś dobrego na ładnych parę lat - przygodę z kawą rozpoczynam dopiero jednak zakupy zawszę staram się robić raz a dobrze;) Wiadomo że też nie chciałbym przestrzelić co by w domu nie strzelać z armaty do wróbli:) Co polecicie? Wiem również że jest na forum kilku przedstawicieli w strefie kawy - może byście jakoś naświetlił gdzie co kto i jak;) Liczę na fachowość/serwis ew może jakiś rabacik;) Ekspresu tez poszukuję wiec może być zakup kombi;) Jak na razie udało się znaleźć przedstawiciela Mahlkonig i cenę za Vario Home.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawdę .... aż czasem ciężko ich wyprzedzić:) GSF 600 S 2000rok - prawdziwy bandzior:)
Możesz mieć Macapa M4 z dozownikiem za cenę ok. 1550,- zł plus koszty wysyłki - link
Taki sam młynek stoi w Szajbie, wersja chromowana jest droższa od lakierowanej o ok. 150,- zł.
Taki sam młynek stoi w Szajbie, wersja chromowana jest droższa od lakierowanej o ok. 150,- zł.
To pewnie ten sam przedstawiciel, który ma MazzeryJak na razie udało się znaleźć przedstawiciela Mahlkonig i cenę za Vario Home.

?

wersja chrom M4 z dozownikiem to 400 euro.
@Jogi
z używanymi to kiszka jest - na forum nikt nic mądrego obecnie od jakiegoś czasu nie sprzedaje
a gdzieś kupować nie wiadomo co szczególnie zagramanicą to już całkiem:(
a co do Mazzera z Primulatora to zadałem pytanko - czekam na odp.
Edit
dostałem ceny Mazzera w Primulatorze - wszystko ładnie pięknie ceny fajne już mi się uśmiecha gęba a tu...taki drobny szkopuł - "netto" :O masakra
@Jogi
z używanymi to kiszka jest - na forum nikt nic mądrego obecnie od jakiegoś czasu nie sprzedaje

a co do Mazzera z Primulatora to zadałem pytanko - czekam na odp.
Edit
dostałem ceny Mazzera w Primulatorze - wszystko ładnie pięknie ceny fajne już mi się uśmiecha gęba a tu...taki drobny szkopuł - "netto" :O masakra
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawdę .... aż czasem ciężko ich wyprzedzić:) GSF 600 S 2000rok - prawdziwy bandzior:)
Challenge Manual czy to dobry wybór ?
Jak masz te 1500, to niezbyt. Szukaj czegoś solidniejszego: Macap, Compak, Eureka, Mazzer itp.
?