Postautor: jareczek36 » pn 18 lip 2011, 20:34
Ostatni raz piszę, bo uprzedni post po prostu mi wcięło a może jestem goguś.
A co niby mechanik może zrobić prasą,nie za bardzo to widzę,jedynie zrobienie ściągacza.
Odkręcamy kondensator,przy demontażu nie dotykać styków,może popieścić.
Odkręcamy śruby pokrywy silnika i demontujemy pokrywę, pod nią powinna być śruba (śruby) zabezpieczające stojan.
Jak mamy zdemontowane dolne mocowanie żaren,na ośce wirnika jest klin(dwa kliny),teraz dokładnie nie pamiętam,jak jest wyjmujemy.
Następnie zabieramy się za wybicie wirnika,najlepiej jak byśmy przygotowali równą płytę z drewna-sklejki na która postawimy korpus młynka,można sprawdzić go czy od spodu nie ma pozostałości po odlewaniu jak są to usuwamy pilnikiem tak aby była równa powierzchnia.
Przed wybijaniem wirnika można wkręcić śrubę z podkładką aby wirnik nie spadł na dół z impetem,można tez podłożyć coś od spodu aby miał mięknie lądowanie jak nie przykręcimy śruby.
Przy wybijaniu zwrócić uwagę aby nie uszkodzić gwintu, w tym celu można użyć wałek z aluminium, miedzi. Może być twarde drewno.
Jak mamy zdemontowany wirnik,to mocujemy za pomocą sznurka stojan z pewnym luzem tak aby nam nie spadł na dół i uszkodził uzwojenia.
Łapiemy w dwie ręce korpus młynka i równomiernie uderzamy o płytę którą używaliśmy do wybijania wirnika, uprzednio można sobie zaznaczyć kreskami na korpusie i stojanie,będzie widać czy wychodzi jak i będzie pomocne przy montażu.
Przed montażem stojana można w korpusie młynka na prowadzeniach przeczyścić drobnym papierem,wydmuchać i posmarować olejem, smarem,jak by to był łój to było by super.
Oczywiście stojan tez smarujemy na prowadzeniach.
Montaż stojana wykonujemy tą samą metodą, co pamiętam do pewnego momentu stojan wchodził jak go uderzałem w korpus,później tylko udarem.
Co pamiętam łożyska były jednostronnie kryte (z) a według mnie powinny być dwustronnie (z z ) może to szczegół.
Ale jak nie wymienimy na nowe, dobrze by było przemyć w benzynie i nałożyć nowy smar, aby hulał następne kilkadziesiąt lat.
Ostatnio zmieniony pn 18 lip 2011, 22:24 przez
jareczek36, łącznie zmieniany 2 razy.