Młynek do 1500 zł
Re: Młynek do 1500 zł
oki dzięki za info
Pozdrawiam

- Twolipan
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Rancilio Sylvia V3 II, Cunill Full Metal
Tu się podepnę, bo uważam to za super alternatywę dla wymienianych wczesnie marek, w dodatku za 2/3 ceny
http://sklep.gastromer.pl/prod/tauro_4680.php

http://sklep.gastromer.pl/prod/tauro_4680.php
-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Widzę, ze wszystkim wciskasz młynek z dozownikiem jako najlepszy do domu 
Ja tam uważam, że do domu najlepiej wybierać młynki stworzone do domu
(choćby nawet ciut gorszej jakości przemiału)
A tak bardziej na poważnie to da się jakoś zdjąć ten dozownik czy cuś ?

Ja tam uważam, że do domu najlepiej wybierać młynki stworzone do domu

A tak bardziej na poważnie to da się jakoś zdjąć ten dozownik czy cuś ?
- Twolipan
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Rancilio Sylvia V3 II, Cunill Full Metal
Da się, ale kto mi będzie tak ładnie dozował kawę, rozbrylał i przechowywał nadmiar w czasie półgodzinnej przerwy między shotami? 

-
- zagląda od święta
- Sprzęt: Steel UNO PROF EL + Ascaso I-2 Steel
Witam, nie będę zakładał nowego tentu, bo interesuje mnie młynek 1000 do 1500zł. Ostanie wypowiedzi są z 2012 wiec zakładam, że wiele się zmieniło w polecanych młynach. Obecnie używam I-Steel i-2 Grinder Inox chciałbym go sprzedać i kupić coś lepszego. Proszę o wskazanie kilu ciekawych modeli i parę słów dlaczego.
Młynek wykorzystuje w domu 6 kaw dziennie.
Młynek wykorzystuje w domu 6 kaw dziennie.
- Tedi
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Do espresso, to młynek z żarnami płaskimi 64 mm. Można kupić młynek z mniejszymi żarnami, lecz to wpływa znacząco na smak doppio i zachowanie podczas ekstrakcji. Mówiąc ogólnie.
W zaproponowanej przez Ciebie cenie, szukał bym markowy używany Włoski młynek.
W zaproponowanej przez Ciebie cenie, szukał bym markowy używany Włoski młynek.
-
- S Z A M A N
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Kontaktowanie:
@Tedi, czy musisz swoim doppio epatować? Wszystkie dzieci na świecie mówią o espresso, a Ty jeden tylko nie...na smak doppio

Zgadzam się z Tobą. Mam na sprzedaż Rossi RR55OD za 1500zł. Szybki, mocny, elektroniczny z timerami...
- Tedi
Antonio, czy Ty chcesz mnie wykończyć?
Ok, będę mówił podwójne espresso. 

-
- zagląda od święta
- Sprzęt: Gaggia Classic RI8161
To i ja się podepnę, bo czas na nowy młyn.
Rozważam dwie wersje:
* nowy Ascaso i1 mini - fajne gabaryty, zmieści się ładnie koło ekspresu no i dosyć tani.
* używany Mazzer Super Jolly za ok. 1300 zł. - olbrzym, musiałbym zmienić albo całkowicie wywalić hopper; do tego kusi wywalenie tego dozownika żeby leciało prosto jak z kranu. Ale za to niezniszczalne bydle bez żadnych elektronicznych udziwnień
Wiem że Mazzer to przepaść jeśli idzie o jakość przemiału, ale czy w przypadku 2-4 kaw dziennie na Gaggi Cassic nie będzie to przerost formy?
Rozważam dwie wersje:
* nowy Ascaso i1 mini - fajne gabaryty, zmieści się ładnie koło ekspresu no i dosyć tani.
* używany Mazzer Super Jolly za ok. 1300 zł. - olbrzym, musiałbym zmienić albo całkowicie wywalić hopper; do tego kusi wywalenie tego dozownika żeby leciało prosto jak z kranu. Ale za to niezniszczalne bydle bez żadnych elektronicznych udziwnień

Wiem że Mazzer to przepaść jeśli idzie o jakość przemiału, ale czy w przypadku 2-4 kaw dziennie na Gaggi Cassic nie będzie to przerost formy?
- Tedi
Powiem tak, do espresso dobry przemiał to podstawa. Żarna płaskie 64 mm z firmowego młynka przemiał odpowiedni zapewnią. Gabaryty, trudno są one spore (mozna mielić bez zbiornika), młyn robotę stosunkowo ciężką musi wykonać w taki sposób by ziarno obrobione miało w miarę równe drobiny i żeby podczas ciecia nie powodować zbyt wysokiego nagrzewania obrabianego ziarna.
Z własnych obserwacji plus skromne doświadczenie mając pod swoja "opieką" kilka gastronomicznych młynków mogę śmiało polecić żarna płaskie 64 mm. Ten rozmiar jest to min. które może być również traktowane z powodzeniem jako max. srednica żarna bdb do espresso.
Z własnych obserwacji plus skromne doświadczenie mając pod swoja "opieką" kilka gastronomicznych młynków mogę śmiało polecić żarna płaskie 64 mm. Ten rozmiar jest to min. które może być również traktowane z powodzeniem jako max. srednica żarna bdb do espresso.
- swiezopalona
- zagląda całkiem śmiało
- Sprzęt: Młynek Tiamo mini, Hario V60 + Hario Buono, AeroPress, Bialetti Moka Express 3, automat Saeco
- Kontaktowanie:
@Janisław zerknij jeszcze na Baratza Sette 30 AP. Nowy super młynek w dobrej cenie. Bezpośrednie mielenie do kolby.To i ja się podepnę, bo czas na nowy młyn.
Rozważam dwie wersje:
- roger
- Consigliere
- Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
No a co z Macap M2 

.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10
- Tedi
Pasuje do tematu.
A na poważnie. Jak ktoś kupi sobie Macapa M2 to będzie mógł mielić kawę przez dziesiątki lat.
Może być zadowolony w pełni z tego młynka jak poświeci swój czas na dobór kawy i zgra przemiał ziarna z parametrami ekspresu.
Żarna wielkie, to dla takich dziwaków jak ja. Ekspresy gastro to i młynki gastro.
Hobbystyczne nastawienie na wyciskanie smaków z kawy. Ot taki mój relaks, ważne jest to jak diabli
, by moja żona miała cień szansy ze mną wytrzymać, gdy znajdę sobie zajęcie. 

A na poważnie. Jak ktoś kupi sobie Macapa M2 to będzie mógł mielić kawę przez dziesiątki lat.
Może być zadowolony w pełni z tego młynka jak poświeci swój czas na dobór kawy i zgra przemiał ziarna z parametrami ekspresu.
Żarna wielkie, to dla takich dziwaków jak ja. Ekspresy gastro to i młynki gastro.