Standaryzacja ustawień Ascaso i-mini

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
jgx
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 72
Rejestracja: pt 25 lis 2011, 13:07
Sprzęt: Francis Francis X1, Ascaso i-Steel
Lokalizacja: Cze-wa

Re: Standaryzacja ustawień Ascaso i-mini

Postautor: jgx » czw 09 lut 2012, 21:00

witam
czy mógłby ktoś obeznany w temacie odpowiedzieć mi na takie pytanie - czy może zajść taka sytuacja że prędzej zablokuje żarna (czyli mocno im "dam w kość") niż zapcham ekspres? Mój sprzęt to prawie nowy Delonghi EC750 oraz i2 steel - chciałbym doprowadzić do sytuacji w której przemiał będzie tak drobny że będzie bardzo mało kapać - poniżej 25s. dla 25 - obecnie jestem ok. niecałe pół obrotu od punktu zero - znak punktu zero mam ok. godz 17. a znak pozycji ok 12 - i w tej chwili jeszcze leci dość żwawo, fakt że kawa (lavazza quloita oro) zwietrzała data do końca lipca b.r i małą doze daje bo tylko 7g ale za to mocno ubijam - czy może tak być że kręcąc po jednym obrocie dojde do punktu zero zanim dojdę do naprawdę drobnego przemiału. Pytam bo trochę mam stracha dalej kręcić i nie wiem co mam robić, wiem że powinienem zakupić świeżą kawe ale dopiero zamówiłem jakieś niemieckie Dallmayr z datą 03.2013 do testów a zanim przyjdzie chciałbym uzyskać lepszy przemiał na tym co mam

Awatar użytkownika
renqien
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: czw 19 sty 2012, 15:53
Sprzęt: La Pavoni Puccino, Mazzer Super Jolly

Re: Standaryzacja ustawień Ascaso i-mini

Postautor: renqien » czw 09 lut 2012, 21:29

A to nie jest tak, że pompa daje za duże ciśnienie i dlatego leci szybciej? Nie znam tego ekspresu, ale wiem że czas 25 sek. uzyskuje się przy ciśnieniu ~9 Bar. Jeśli pompa da więcej, to poleci szybciej. Myślę, że wydłużenie ekstrakcji przez drobniejsze zmielenie spowoduje tylko pogorszenie smaku kawy. Raczej próbowałbym regulować czas siłą ubicia, ale skoro piszesz, że masz mocno ubitą...

jgx
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 72
Rejestracja: pt 25 lis 2011, 13:07
Sprzęt: Francis Francis X1, Ascaso i-Steel
Lokalizacja: Cze-wa

Re: Standaryzacja ustawień Ascaso i-mini

Postautor: jgx » czw 09 lut 2012, 21:48

ekspres jak ekspres - ja nic z pompą nie kombinowałem bo nawet nie ma przy nim takiej możliwości - producent chyba wie jakie ma być ciśnienie, co do ubicia to mocniej się już nie da bo naprawde się zapieram o ten tamper

Awatar użytkownika
renqien
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: czw 19 sty 2012, 15:53
Sprzęt: La Pavoni Puccino, Mazzer Super Jolly

Re: Standaryzacja ustawień Ascaso i-mini

Postautor: renqien » czw 09 lut 2012, 22:14

OK, tylko producent dał zapewne sitko na podwójną dawkę kawy, a Ty ubijasz pojedynczą. Może jest możliwość założenia pojedynczego sitka? Wtedy wylot jest mniejszy i czas ekstrakcji się wydłuży. Nie wiem, tak gdybam, musi ktoś obeznany w temacie się wypowiedzieć.

jgx
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 72
Rejestracja: pt 25 lis 2011, 13:07
Sprzęt: Francis Francis X1, Ascaso i-Steel
Lokalizacja: Cze-wa

Re: Standaryzacja ustawień Ascaso i-mini

Postautor: jgx » czw 09 lut 2012, 22:22

sitka mam dwa - na jedną i dwie dawki - ja robie zawsze jedną kawe i używam sitka pojedyńczego, są to sitka ze specjalnym zaworkiem do cremy, normalne zakupiłem i będzie pojutrze

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Re: Standaryzacja ustawień Ascaso i-mini

Postautor: slavik » czw 09 lut 2012, 22:48

...Pytam bo trochę mam stracha dalej kręcić i nie wiem co mam robić, wiem że powinienem zakupić świeżą kawe ale dopiero zamówiłem jakieś niemieckie Dallmayr z datą 03.2013 do testów a zanim przyjdzie chciałbym uzyskać lepszy przemiał na tym co mam...
Zgadza się, powinieneś zamówić lepsze ziarna. Niekoniecznie musi to być Dall...
Ziarna w jakiejś mierze świeżo palone...
Bo testowanie na tym co masz lub kupisz taniego do testów, może trwać wieki... :wink:
Podwójne sitko bardziej się sprawdza, bez cremotwórczych udziwnień.
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Standaryzacja ustawień Ascaso i-mini

Postautor: Jogi » pt 10 lut 2012, 8:18

jgx - Proszę o trochę więcej uwagi w pisaniu. Piszesz prawie wszystkie posty w jednym długim zdaniu, bez wielkich liter, bez kropek, czasem bez przecinków. Zrozumienie takiego tekstu nie jest łatwe, a czytanie go to męka. Dla dobra swojego i innych dołóż trochę starań.

Wracając do tematu - a czy to taki wielki problem odkręcić parę śrubek i raz sprawdzić, gdzie jest styk żaren, żeby uniknąć tragedii? Wtedy o wiele łatwiej będzie też ustawić przemiał dla kolejnych kaw.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości