Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Metiu » wt 10 lip 2012, 19:54

Happy end... :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

AromaCaffee
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: wt 24 lip 2012, 23:16
Sprzęt: ASCAO ARC FUN

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: AromaCaffee » wt 24 lip 2012, 23:20

Ja używam cukru trzcinowego do każdego rodzaju kawy, w zwykłym markecie trudno to dostać ;) z tym cukrem kawa inaczej smakuje, ah i ten rodzaj cukru jest mniej szkodliwy :)
www.aromacaffee.eu - wszystko czego potrzebujesz by zaparzyć pyszną kawę.

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: SzaChowieC » śr 25 lip 2012, 12:50

Szczerze powiem że nie spotkałem się z brakiem takiego cukru nawet w osiedlowym sklepie. Tak z ciekawostek to wczoraj widziałem po raz pierwszy cukier cynamonowy... Próbował już może ktoś?

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: loock » śr 25 lip 2012, 21:56

Ja używam cukru trzcinowego do każdego rodzaju kawy, w zwykłym markecie trudno to dostać ;) z tym cukrem kawa inaczej smakuje, ah i ten rodzaj cukru jest mniej szkodliwy :)
Każdy rafinat jest ponoć tak samo szkodliwy :)

Attibassi_fan
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 145
Rejestracja: sob 31 gru 2011, 10:38
Sprzęt: Młynek M 5, ekspresy: Grimac TWENTY (dwie grupy - bojler 5l) i Cuadra ( 1 grupa - bojler 1,8l)
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Attibassi_fan » czw 26 lip 2012, 9:51

..ja osobiście cukru nie używam.. ale ten cynamonowy do posypania na wierzchu zwłaszcza jako dodatek do cappuccino.. właśnie z cynamonowym moim gościom smakuje.. :)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: antonio » pn 30 lip 2012, 8:22

Trzcinowy cukier nie jest chyba rafinowany albo jest mniej rafinowany. Cynamonowy cukier do posypania na wierzchu cappuccino — to musi być okropne :).

tomeh
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: czw 15 mar 2012, 12:39
Sprzęt: nie mam
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: tomeh » ndz 05 sie 2012, 22:55

Osobiście nie używam wcale cukru. Kiedyś białego.
Portal open-youweb.com informacje tematyczne.

Awatar użytkownika
Bailout
Posty: 5
Rejestracja: wt 09 paź 2012, 17:23
Sprzęt: Saeco Nina Plus Cappuccino

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Bailout » wt 09 paź 2012, 17:31

Cześć. To mój pierwszy post tutaj, tak że witam wszystkim i w ogóle. Z góry prośba za nie linczowanie początkującego za dyletantyzm. I teraz do rzeczy. Otóż lubię kiedy pianka (dla purystów zapewne crema, aczkolwiek wątpię czy moja spełnia kryteria) jest słodka. Dlatego do filiżanki sypię cukier i podczas nalewania się kawy mieszam, żeby uzyskać odpowiedni efekt. Mało to wygodne, ale jeśli słodzę później, to mieszanie rozbija większość pianki. I moje (prawdopodobnie głupie) pytanie brzmi, czy można cukier zapodać razem z kawą do kolby? Czy uzyskam zadowalający efekt, nie zniszczę ekspresu? Ewentualnie może ktoś ma inny patent na słodką piankę?

fux
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 566
Rejestracja: ndz 01 sie 2010, 8:05
Sprzęt: Izzo ALEX Duetto & MACAP M4D, tygielek
Lokalizacja: inąd

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: fux » wt 09 paź 2012, 18:15

Logicznie to woda leci z góry przez kawę w kolbie do filiżanki.
Nie wiem, jak będzie zachowywała się drożność otworków w sitku w dłuższej perspektywie. Nie wiem, jak będzie reagowała sama kawa.
Ja akurat kawy nie słodzę...
Może jeszcze inni Forumowicze coś Ci podpowiedzą.
Uważam, że maszynie nic się nie stanie.
Zrób test i zobaczysz, co będzie.
I witaj na Forum zakręconych na punkcie dobrej kawy.

dandy
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 561
Rejestracja: śr 03 cze 2009, 21:36
Sprzęt: aeropress, grindripper, Incanto, KG89
Lokalizacja: Lublin

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: dandy » wt 09 paź 2012, 19:38

Ani ja kawy (już) nie słodzę, w życiu bym jednak na to nie wpadł by zapodać cukier razem z kawą do kolby.. :o
Ekspres powinien dać se radę, ale mam wątpliwości, czy cukier nie przeszkodzi w uzyskaniu równie dobrego naparu co metodą normalną :)
Koniecznie daj znać jakie będą efekty Twojego eksperymentu.

Awatar użytkownika
ginos
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 29 sty 2007, 19:48
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: ginos » śr 10 paź 2012, 8:53

Dodawanie cukru trzcinowego do kolby nie jest takie nowe. Nazywa się to o ile dobrze pamiętam espresso cubano. Ponoć na Kubie jest to dość powszechnie praktykowane. Parę razy spróbowałem i efekt wyśmienity. Espresso gęste z posmakiem karmelu rewelacja. Ale stosuję ten sposób tylko kiedy kupuję kawę z Kuby. Najpierw kawa do kolby następnie łyżeczka cukru i podpinam. Mniam
Nie sztuką jest zaparzyć kawę. Sztuką jest zaparzyć ją dobrze...
Isomac Venus, Clever, Phin :D + I-mini, Graef CM80

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Poe » śr 10 paź 2012, 9:15

A nie ma to identycznego smaku, jakby dodać tę łyżeczkę bezpośrednio do espresso?
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: SzaChowieC » śr 10 paź 2012, 9:28

Może bardziej chodzi o to że potem trzeba mieszać - crema się rozejdzie a po za tym tak z łyżeczką do filiżanki? :evil:

Awatar użytkownika
Bailout
Posty: 5
Rejestracja: wt 09 paź 2012, 17:23
Sprzęt: Saeco Nina Plus Cappuccino

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Bailout » czw 11 paź 2012, 11:11

Logicznie to woda leci z góry przez kawę w kolbie do filiżanki.
Nie wiem, jak będzie zachowywała się drożność otworków w sitku w dłuższej perspektywie. Nie wiem, jak będzie reagowała sama kawa.
Ja akurat kawy nie słodzę...
Może jeszcze inni Forumowicze coś Ci podpowiedzą.
Uważam, że maszynie nic się nie stanie.
Zrób test i zobaczysz, co będzie.
I witaj na Forum zakręconych na punkcie dobrej kawy.
Ani ja kawy (już) nie słodzę, w życiu bym jednak na to nie wpadł by zapodać cukier razem z kawą do kolby.. :o
Ekspres powinien dać se radę, ale mam wątpliwości, czy cukier nie przeszkodzi w uzyskaniu równie dobrego naparu co metodą normalną :)
Koniecznie daj znać jakie będą efekty Twojego eksperymentu.
OK. No to chyba zaryzykuję :wink:
Może bardziej chodzi o to że potem trzeba mieszać - crema się rozejdzie a po za tym tak z łyżeczką do filiżanki? :evil:
Dokładnie. Mieszanie rozwala cremę :x . A mieszanie lejącej się kawy, wiem wiem, straszna wiocha, ale przynajmniej jak szybko wymieszałem, to zostawało trochę cremy.

fux
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 566
Rejestracja: ndz 01 sie 2010, 8:05
Sprzęt: Izzo ALEX Duetto & MACAP M4D, tygielek
Lokalizacja: inąd

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: fux » czw 11 paź 2012, 12:00

Zrobiłem test. Efekt do przyjęcia.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość