Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Wszystko o kawiarniach. Opinie na temat kawiarni. Wymiana zdań, polemika. Porady dla zakładających kawiarnie.
Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: ignacy » pn 13 sie 2012, 20:46

http://1c4t.blogspot.com/2011/08/barista.html - tutaj kilka mądrych słów na temat zarobków baristów od Błażeja Walczykiewicza ;)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
Geralt0073
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 223
Rejestracja: ndz 13 maja 2012, 12:50
Sprzęt: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, Mazzer Super Jolly, LaCimbali Cadet, Tiamo Mini Slim Hybrid, Turecki młynek ręczny
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: Geralt0073 » pn 13 sie 2012, 21:36

Nie sądziłem, że zarobki weteranów są tak niskie :o .
To, że początkujący, albo całkowicie zielony zarabia na poziomie 1000zł jest zrozumiałe, ale ludzie z doświadczeniem trochę ponad 3000zł?
I jak tu się dziwić, że w większości kawiarni spotyka się lurę?
Jestem monarchistą.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: ignacy » pn 13 sie 2012, 21:39

Zauważ, że te 3k to w sytuacji, gdy jesteś jednocześnie managerem/szefem baru etc., a nie tylko baristą... ;)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
Geralt0073
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 223
Rejestracja: ndz 13 maja 2012, 12:50
Sprzęt: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, Mazzer Super Jolly, LaCimbali Cadet, Tiamo Mini Slim Hybrid, Turecki młynek ręczny
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: Geralt0073 » pn 13 sie 2012, 21:50

Rzeczywiście. Zupełnie zapomniałem, że trzeba jednocześnie pracować na cztery etaty, żeby wyciągnąć te 3tys. :wink:
Jestem monarchistą.

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: Freezer64 » wt 14 sie 2012, 2:59

Geralt0073
Uważasz, że trochę ponad 3k zł na rękę dla baristy z doświadczeniem to byłoby mało ?
Jeśli tak to proponuję wyemigrować, chyba, że masz znajomości i zaklepaną ciepłą posadkę ;)
To jest Polska. Popatrz sobie na różne statystyki nt. wynagrodzeń, zwróć uwagę, że prawie zawsze podają ceny brutto. Do tego średnią zawyżają pracownicy z wieloletnim stażem, na stanowiskach kierowniczych, etc.
Po tym wszystkim okaże się, że ponad 3k na rękę dla doświadczonego baristy (który z całym szacunkiem, ale jakiego by nie miał doświadczenia to nie jest tyle "warty" co np. lekarz, inżynier, programista, etc.) to byłaby relatywnie wysoka płaca.

A jeśli byłbym naprawdę cenionym i utytułowanym basistą z licznymi nagrodami w stylu "mistrz polski" albo i wyżej to szukałbym pracy tam, gdzie "całkiem niezły barista" się nie dostanie, tylko tam gdzie jest spora konkurencja i sami naj. którzy mają pensje wyraźnie wyższe od przeciętnych ;)
Stety czy niestety pewne musiałoby to być poza polską ...

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: antonio » wt 14 sie 2012, 5:53

No właśnie, to Polska. Być może z Warszawy wygląda ona nieco inaczej... bo widać tylko czubek kociego nosa? ;)

Ignacy, te tytuły często można upiec na rożnie. Bywa tak, że przeszkadzają w pracy. Wyobraź sobie utytułowanego baristę w typowej kawiarni. Przecież nie da się go poprosić grzecznie o jakieś przyziemne czynności... Trzeba by mieć zaplecze i dodatkową obsługę dla utytułowanego baristy. Myślę, że przedsiębiorcy mogą mieć całkiem obiektywne obawy przed utytułowanymi baristami.

Mnie się podoba np. to, co zrobił Paweł Siemaszko w Gliwicach. Utytułowany jakoś jest, choć sam jest bardziej sympatyczny niż tytuły. Pracuje za trzech, na swoim. To jest jedna jeśli nie jedyna z sensownych dróg prowadzących do tego, by być usatysfakcjonowanym i skutecznym baristą. Jest to jedyny sposób na lurę w kawiarni... ;)

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: roger » wt 14 sie 2012, 11:31

... Przecież nie da się go poprosić grzecznie o jakieś przyziemne czynności... Trzeba by mieć zaplecze i dodatkową obsługę dla utytułowanego baristy.
a dlaczego nie ? znam kilku utytułowanych baristów równie sympatycznych jak opisany powyżej Paweł :)
Myślę, że przedsiębiorcy mogą mieć całkiem obiektywne obawy przed utytułowanymi baristami.

Całkowicie tego nie rozumiem, przecież utytułowany barista to także nośnik reklamy itp... Wyobrażasz sobie otwarcie restauracji lub kawiarni samymi "nowicjuszami" ?
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: antonio » wt 14 sie 2012, 13:17

Istnieje wiele udanych przedsięwzięć uruchomionych bez udziału tytułów. Ot, choćby Filtry, w których wspomniany Paweł pracował. Roger, całkowicie nie rozumiem, że mnie całkowicie nie rozumiesz... ;) Tytuł tytułem, ale przydatność dla pracodawcy mierzy się innymi wskaźnikami...

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: cyrus » wt 14 sie 2012, 13:27

Wysokością kwoty w kontrakcie? :wink:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: zbignes » wt 14 sie 2012, 13:31

Przychód i dochód...

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: roger » wt 14 sie 2012, 15:22

Antonio, nie rozumiem tych obaw a nie Ciebie :)
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Awatar użytkownika
TVmania
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 32
Rejestracja: pt 26 sty 2018, 19:21
Sprzęt: W trakcie poszukiwań

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: TVmania » sob 10 mar 2018, 11:12

Wątek stary, ale pozwolę sobie dorzucić swoje 3 grosze ;) Zaczynając pracę w kawiarni moje zainteresowanie było znikome, ale z czasem rosło ;) wiadomo, nikt nie pozwolił podejść do ekspresu przed szkoleniem ale to tylko było jak oliwa dolewana do ognia :D no i po 3 dniowym szkoleniu niesamowity wow! tyle wiedzy, tyle różnych smaków! czas zrobił swoje, poziom "kawowego bzika" coraz wyżej, youtube, fora tematyczne, mój własny ekspres ciśnieniowy z kolbą i dyszą, pierwsze latte art :D także tego, wszystko zależy od kawiarni do której się trafi ;) gorzej, gdy trzeba się z dobrą kawiarnią pożegnać i trafi się do takiej, w której jest się lepiej wyszkolonym niż obsługa pracująca kilka lat ;p
„To nie jest przyjemność – warknąłem. – To grzech. Kawa to diabelski nektar. Jest wstrętna, niezdrowa i zniewala pół świata.”

M. Helprin, Pamiętnik z mrówkoszczelnej kaset


Wróć do „Kawiarnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości