
Graef CM 80
-
- zagląda od święta
- Posty: 16
- Rejestracja: wt 28 lut 2012, 0:11
- Sprzęt: Ascaso Uno Prof Black; Macap M2M; Bialetti Venus (4);Bialetti MOKA EXPRESS (3);Dripper Clever
Re: Graef CM 80
Nie dawałem żadnych podkładek. Widziałem w tym wątku coś na temat podkładek, ale też widziałem, że nie wszyscy muszą używać
Rozumie, że trzeba wyjąć dolne żarno? Wziąć podkładkę spod niego do sklepu żeby coś dobrać?

-
- zagląda śmielej
- Posty: 40
- Rejestracja: ndz 26 cze 2011, 19:30
- Sprzęt: Ascaso Basic, graef CM 80
Re: Graef CM 80
Tak, odkręcasz śrubkę , wyjmujesz żarno i powinny być 3 cienkie podkładki, 4 o takiej grubości powinna załatwić sprawę, choć tez kwestia ziarna jakie sypiesz, potem i tak trzeba regulować 

Ostatnio zmieniony pt 31 sie 2012, 16:15 przez Marcin_sd, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- zagląda od święta
- Posty: 16
- Rejestracja: wt 28 lut 2012, 0:11
- Sprzęt: Ascaso Uno Prof Black; Macap M2M; Bialetti Venus (4);Bialetti MOKA EXPRESS (3);Dripper Clever
Re: Graef CM 80
Wielkie dzięki
Pójdę po podkładkę i się zobaczy
Natomiast pewnie na mój problem z dwoma najgrubszymi ustawieniami to nie pomoże
ale cóż bywa.
[03/09]
Zdecydowałem się zajrzeć pod dolne żarno, żeby sprawdzić ilość podkładek. Wydawało mi się, że mam zbyt gruby przemiał. W moim przypadku były tylko dwie podkładki, czyli około 0,5 mm. Chyba trochę mało. Jutro idę po podkładki. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie górnego żarna. U mnie w dolnej części żłobienia są jakby wyrównane. Nie idą one w pełni do samego końca żarna tylko są wyrównane trochę nad dolną krawędzią żarna. Jak to wygląda u was?
[04/09]
Podkładki to był zły pomysł
Po dołożeniu podkładki młynek przestał przemielać. Żarna chodziły ale przemiał nie wylatywał do dzióbka tylko zostawał w stożku żaren. Po wyjęciu podkładek wszystko wróciło do normy.


Natomiast pewnie na mój problem z dwoma najgrubszymi ustawieniami to nie pomoże

[03/09]
Zdecydowałem się zajrzeć pod dolne żarno, żeby sprawdzić ilość podkładek. Wydawało mi się, że mam zbyt gruby przemiał. W moim przypadku były tylko dwie podkładki, czyli około 0,5 mm. Chyba trochę mało. Jutro idę po podkładki. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie górnego żarna. U mnie w dolnej części żłobienia są jakby wyrównane. Nie idą one w pełni do samego końca żarna tylko są wyrównane trochę nad dolną krawędzią żarna. Jak to wygląda u was?
[04/09]
Podkładki to był zły pomysł

-
- zagląda od święta
- Posty: 16
- Rejestracja: wt 28 lut 2012, 0:11
- Sprzęt: Ascaso Uno Prof Black; Macap M2M; Bialetti Venus (4);Bialetti MOKA EXPRESS (3);Dripper Clever
Re: Odp: Graef CM 80
Nie edytuję poprzedniego posta, aby zmotywować kogoś do zerknięcia
Cały czas dziwnie jest z przemiałem młynka. Tak jak pisałem pod żarnem mam fabrycznie tylko 2. Dołożenie podkładki sprawiło, że przestał mielić. Kawa mielona była tylko wewnątrz żaren i młynek nie przepuszczał jej dalej. Oceniając przemiał wizualnie to przy obecnej kawie zszedłem na 3-4. Efekt jest taki,że młynek mieli dość długo gdyż ziarna jakby wyskakują i jakby ich niełapało. Taki sam efelt był z podkładką tylko w tym wypadku wolno ale chociaż kawa wypada. Pomóżcie proszę bo już zgłupiałem. Ogólnie jestem mocno początkujący i może popełniam jakieś błędy np. źle oceniam grubość przemiału. Oceniam ją sprawdzając przede wszystkim strukturę w palcach. Jak zdecydowanie wyczuwam drobiny kawy to uważam, że jest za grubo. Dodatkowo posiłkujAąc się jakimiś poradnikami ściskam kawę palcami i jak udaje się ją zbić bez odcisków palca to jest ok. Proszę pomóżcie.

-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 50
- Rejestracja: ndz 03 lip 2011, 21:24
- Sprzęt: Isomac Amica + Astoria Beretta (był Ascaso Basic)
Re: Graef CM 80
Jeśli mielisz do moki lub dripa to chyba nie ma co przesadzać z tak mocnym rozdrabnianiem?
Poszukaj w tym wątku - był bodajże link do instrukcji obrazującej rozkręcanie i skręcanie żaren (być może nie dla Graefa ale dla Sunbeam - to to samo). W przypadku tego młynka położenie górnego żarna przy składaniu ma duże znaczenie.
Rowki w żarnach nie dochodzą do samej krawędzi - zobacz
Młynek ma dość spore luzy osi dolnego żarna, co może (raczej na pewno) rzutować na jakość przemiału - niestety Mazzer to nie jest.
Jakiej grubości podkładkę dołożyłeś?
Poszukaj w tym wątku - był bodajże link do instrukcji obrazującej rozkręcanie i skręcanie żaren (być może nie dla Graefa ale dla Sunbeam - to to samo). W przypadku tego młynka położenie górnego żarna przy składaniu ma duże znaczenie.
Rowki w żarnach nie dochodzą do samej krawędzi - zobacz
Młynek ma dość spore luzy osi dolnego żarna, co może (raczej na pewno) rzutować na jakość przemiału - niestety Mazzer to nie jest.
Jakiej grubości podkładkę dołożyłeś?
-
- zagląda od święta
- Posty: 16
- Rejestracja: wt 28 lut 2012, 0:11
- Sprzęt: Ascaso Uno Prof Black; Macap M2M; Bialetti Venus (4);Bialetti MOKA EXPRESS (3);Dripper Clever
Re: Odp: Graef CM 80
Mielę pod ekspres ciśnieniowy ascaso arc. Wybrałem ten młynek przez łatwość regulacji, bo stosuję równieźż inne metody. Przy zmianie ustawień wyraźnie zmienia się przemiał. Może podsumuję mojego poprzedniego posta dla większej klarowności tekstu.
1) Bawiłem się podkładkami. Fabrycznie mam 2.Udalo mi się znaleźć pasujące ale 3 razy grubsze od fabrycznych. W związku z powyższym wająłem fabryczne i wsadziłem jedną z nowych. Efekt był taki że młynek nie mielił kawy na zwenatrz. Kawa kruszyła się i kotłowała między żarnami ale nie wychodziła z młynka.
2) Na ustawieniu 3-4 (podkładki fabryczne) ziarna są jakby gorzej łapane przez żarna. Mielenie idzie wolno a ziarna mocno podskakują tak jakby właśnie ich nie łapało. Pytanie było jak to wygląda u innych posiadaczy tego młynka na tych najmniejszych ustawieniach.
3) Pytałem również o moją ocenę przemiału i czy nie popełniam tutaj jakiegoś błędu w sztuce.
4) Młynek mam dobrze poskładany. Zwracałem szczególną uwagę na to jak wkładam żarna itd. Chyba bym go złożył z zamkniEtymi oczami
5) Pytałem też jak u innych wygląda żłobienie górnego żarna przy jego dolnej krawędzi, gdyż u mnie to żłobienie nie ciągnie się do samej dolnej krawędzi tylko urywa się kawałek nad nią. Może to normalne, ale jako laik pytam.
1) Bawiłem się podkładkami. Fabrycznie mam 2.Udalo mi się znaleźć pasujące ale 3 razy grubsze od fabrycznych. W związku z powyższym wająłem fabryczne i wsadziłem jedną z nowych. Efekt był taki że młynek nie mielił kawy na zwenatrz. Kawa kruszyła się i kotłowała między żarnami ale nie wychodziła z młynka.
2) Na ustawieniu 3-4 (podkładki fabryczne) ziarna są jakby gorzej łapane przez żarna. Mielenie idzie wolno a ziarna mocno podskakują tak jakby właśnie ich nie łapało. Pytanie było jak to wygląda u innych posiadaczy tego młynka na tych najmniejszych ustawieniach.
3) Pytałem również o moją ocenę przemiału i czy nie popełniam tutaj jakiegoś błędu w sztuce.
4) Młynek mam dobrze poskładany. Zwracałem szczególną uwagę na to jak wkładam żarna itd. Chyba bym go złożył z zamkniEtymi oczami

5) Pytałem też jak u innych wygląda żłobienie górnego żarna przy jego dolnej krawędzi, gdyż u mnie to żłobienie nie ciągnie się do samej dolnej krawędzi tylko urywa się kawałek nad nią. Może to normalne, ale jako laik pytam.
-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 50
- Rejestracja: ndz 03 lip 2011, 21:24
- Sprzęt: Isomac Amica + Astoria Beretta (był Ascaso Basic)
Re: Graef CM 80
Z podpisu wynika, że nie posiadasz ciśnieniowca
.
No dobra - znalazłem TU.
Zauważ, że jedna fabryczna podkładka 0,2 lub 0,3 mm daje skok o ok. 7 stopni na skali. Czy mierzyłeś dokładnie grubość podkładek, czy może robiłeś to na oko?
1) U mnie były 4 podkładki (razem ok. 1,0 mm) - pod espresso nie łapało skali. Założyłem jedną o grubości 1,4 mm i teraz mielę między 10 a 15 na skali.
2) Prawdopodobnie doprowadziłeś do stanu, że nie było już luzu na żarnach.
3) A co na to ekspres? Jak wygląda kawa? Przelatuje za szybko czy może ciurka za wolno. Tak jak pisałem to nie jest profesjonalna maszyna i nie uzyskasz z niej bardzo jednorodnego przemiału.
4) super
5) Oglądałeś zdjęcia (powiększenia) z linka do poprzedniego mojego postu? Tam dosyć dobrze to widać. U nie jest tak samo jak to opisujesz.

No dobra - znalazłem TU.
Zauważ, że jedna fabryczna podkładka 0,2 lub 0,3 mm daje skok o ok. 7 stopni na skali. Czy mierzyłeś dokładnie grubość podkładek, czy może robiłeś to na oko?
1) U mnie były 4 podkładki (razem ok. 1,0 mm) - pod espresso nie łapało skali. Założyłem jedną o grubości 1,4 mm i teraz mielę między 10 a 15 na skali.
2) Prawdopodobnie doprowadziłeś do stanu, że nie było już luzu na żarnach.
3) A co na to ekspres? Jak wygląda kawa? Przelatuje za szybko czy może ciurka za wolno. Tak jak pisałem to nie jest profesjonalna maszyna i nie uzyskasz z niej bardzo jednorodnego przemiału.
4) super

5) Oglądałeś zdjęcia (powiększenia) z linka do poprzedniego mojego postu? Tam dosyć dobrze to widać. U nie jest tak samo jak to opisujesz.
-
- zagląda od święta
- Posty: 16
- Rejestracja: wt 28 lut 2012, 0:11
- Sprzęt: Ascaso Uno Prof Black; Macap M2M; Bialetti Venus (4);Bialetti MOKA EXPRESS (3);Dripper Clever
Re: Odp: Graef CM 80
Podpisu jeszcze nie zdążyłem zaktualizować 
Nie wiem, jak ja czytałem twój poprzedni post, ale kompletnie mi uciekł fragment o górnym żarnie
Podkładki mierzyłem na oko, ale chyba nie mam co iść w tym kierunku patrząc na wynik testu
Co do kawy to przelatywała ona dosyć szybko. Kawa nie jest pierwszej jakości, bo robiłem próby. Chciałem się natomiast dowiedzieć jak organoleptycznie dobrze sprawdzić, czy dane mielenie ma szansę na bycie czymś sensownym
Chyba można stwierdzić przed załadowaniem ekspresu czy poziom mielenia jest zbliżony do właściwego? 

Nie wiem, jak ja czytałem twój poprzedni post, ale kompletnie mi uciekł fragment o górnym żarnie

Podkładki mierzyłem na oko, ale chyba nie mam co iść w tym kierunku patrząc na wynik testu

Co do kawy to przelatywała ona dosyć szybko. Kawa nie jest pierwszej jakości, bo robiłem próby. Chciałem się natomiast dowiedzieć jak organoleptycznie dobrze sprawdzić, czy dane mielenie ma szansę na bycie czymś sensownym


-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 50
- Rejestracja: ndz 03 lip 2011, 21:24
- Sprzęt: Isomac Amica + Astoria Beretta (był Ascaso Basic)
Re: Odp: Graef CM 80
Mniej więcej tak, ale tu kłania się "teoria względności"Chyba można stwierdzić przed załadowaniem ekspresu czy poziom mielenia jest zbliżony do właściwego?

Niestety ten młynek i jemu podobne tak mają, że nawet przy bardzo drobnych przemiałach będziesz miał wrażenie, że można by jeszcze drobniej. Po prostu rozrzut kalibru drobin jest duży.
Nie piszesz jaką masz kawę (kiedy palona), jaką dozę stosujesz, jak ubijasz. Określenie "kawa przeleciała dość szybko" też niewiele mówi. Szybki wypływ nie musi być koniecznie oznaką zbyt grubego przemiału. Kawa może kanałować (w ciastku są dziury).
-
- zagląda od święta
- Posty: 16
- Rejestracja: wt 28 lut 2012, 0:11
- Sprzęt: Ascaso Uno Prof Black; Macap M2M; Bialetti Venus (4);Bialetti MOKA EXPRESS (3);Dripper Clever
Re: Odp: Graef CM 80
Ogólnie na wstępie badzo Ci dziękuję za dotychczasową korespondencję:)
Co do kawy to ubijam ją tak na 3/4 sitka. Wydaje się, że nie dochodzi do kanalizacji bo ciastko w mojej ocenie jest jednolite. Ogólnie sprawdzę na innych kawach ale jednak wychodzi, że nie da się uczyć na czymś tanim bo człowiek i tak niczego się nie nauczy
Martwi mnie ten efekt z trudnym mieleniem na niskich wartościach ustawień młynka. Czyli chodzi mi o to jakby nie łapanie ziaren przez żarna. No chyba, że to też kwestia tej kawy...nie powiem żebym nie głupiał
Co do kawy to ubijam ją tak na 3/4 sitka. Wydaje się, że nie dochodzi do kanalizacji bo ciastko w mojej ocenie jest jednolite. Ogólnie sprawdzę na innych kawach ale jednak wychodzi, że nie da się uczyć na czymś tanim bo człowiek i tak niczego się nie nauczy

Martwi mnie ten efekt z trudnym mieleniem na niskich wartościach ustawień młynka. Czyli chodzi mi o to jakby nie łapanie ziaren przez żarna. No chyba, że to też kwestia tej kawy...nie powiem żebym nie głupiał

-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 50
- Rejestracja: ndz 03 lip 2011, 21:24
- Sprzęt: Isomac Amica + Astoria Beretta (był Ascaso Basic)
Re: Odp: Graef CM 80
Jeśli myślisz o kawie, to zupełna racja. Jeśli o ekspresie, to co powiesz na stary Delonghi EC710, którym do tej pory cisnąłem kawę (momentami nawet przyzwoitą)? Twój Arc, na początek jest w sam raz (a może chcesz go odprzedać - właśnie rozglądam się za czymś takimOgólnie sprawdzę na innych kawach ale jednak wychodzi, że nie da się uczyć na czymś tanim bo człowiek i tak niczego się nie nauczy


Spróbuj z inną, koniecznie świeżą kawą - możesz być zaskoczony. Zacznij od większych wartości na skali młynka, zasyp sitko z małą górką, wyrównaj, ubij, obserwuj - jeśli w ciągu 25-30 sekund uzyskasz 25-30 ml (dla pojedynczego sitka) lub do 60 ml (dla podwójnego) to jesteśmy w domu, chociaż niektórzy twierdzą, że dopiero wtedy zaczynają się schody

Powodzenia.
-
- zagląda od święta
- Posty: 16
- Rejestracja: wt 28 lut 2012, 0:11
- Sprzęt: Ascaso Uno Prof Black; Macap M2M; Bialetti Venus (4);Bialetti MOKA EXPRESS (3);Dripper Clever
Re: Odp: Graef CM 80
Obecny ekspres mam nadzieję pozostawić na długo
Nie będę raczej mierzył gdzieś wyrzej ze względu na finanse i sam fakt, że zapewne nie wykorzystałbym wszystkich możliwości 
Co do młynka to mam nadzieję, że pokaże jeszcze swoje pozytywne oblicze.
No nic trzeba się "trochę" pouczyć sztuki parzenia


Co do młynka to mam nadzieję, że pokaże jeszcze swoje pozytywne oblicze.
No nic trzeba się "trochę" pouczyć sztuki parzenia

-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 94
- Rejestracja: ndz 19 kwie 2009, 11:24
- Sprzęt: Jura F50 II+Graef CM80+tygielek+ekspres przelewowy
Re: Graef CM 80
Czy po tuningu da się zmielić tym kawę do parzenia w tygielku? Bo jak na razie efekt jest mizerny - muł nie zachodzi między zęby 
dzięki za pomoc. dołożyłem podkładkę 0,2mm, było za mało więc drugą 0,2mm i jest już ok, mam nadzieję, że żarna wytrzymają.

dzięki za pomoc. dołożyłem podkładkę 0,2mm, było za mało więc drugą 0,2mm i jest już ok, mam nadzieję, że żarna wytrzymają.
ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!
Re: Graef CM 80
Witam,
mam pytanie do posiadaczy młynka Graef CM 80.
Czy fabrycznie nowy młynek przed opuszczeniem fabryki jest testowany? Mój młynek zaraz po zakupie miał w sobie resztki kawy i ewidentnie był używany. Zastanawia mnie tylko czy przechodził jakieś testy w fabryce czy został zwrócony przez innego klienta.
Drugie pytanie to czy to normalne, że przy mieleniu w przedziale 0 - 7 ziarna wyskakują zamiast wpadać do przemiału, a w przedziale 8 - 20 młynek mieli normalnie? Przeczytałem cały ten wątek i ponoć spotkaliście się już z tym problemem ale nikt nie napisał jak temu zaradzić. Czy mam go zwrócić, naprawiać czy tuningować? Młynek jest nowy i nie chciałbym zaczynać przygody z nim od jego rozkręcania. Najgorsze jest to, że z oszczędności młynek kupiła mi siostra w niemieckim MM (130 euro) i to co zaoszczędziłem wydam teraz na przesyłki...
mam pytanie do posiadaczy młynka Graef CM 80.
Czy fabrycznie nowy młynek przed opuszczeniem fabryki jest testowany? Mój młynek zaraz po zakupie miał w sobie resztki kawy i ewidentnie był używany. Zastanawia mnie tylko czy przechodził jakieś testy w fabryce czy został zwrócony przez innego klienta.
Drugie pytanie to czy to normalne, że przy mieleniu w przedziale 0 - 7 ziarna wyskakują zamiast wpadać do przemiału, a w przedziale 8 - 20 młynek mieli normalnie? Przeczytałem cały ten wątek i ponoć spotkaliście się już z tym problemem ale nikt nie napisał jak temu zaradzić. Czy mam go zwrócić, naprawiać czy tuningować? Młynek jest nowy i nie chciałbym zaczynać przygody z nim od jego rozkręcania. Najgorsze jest to, że z oszczędności młynek kupiła mi siostra w niemieckim MM (130 euro) i to co zaoszczędziłem wydam teraz na przesyłki...
- Geralt0073
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 223
- Rejestracja: ndz 13 maja 2012, 12:50
- Sprzęt: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, Mazzer Super Jolly, LaCimbali Cadet, Tiamo Mini Slim Hybrid, Turecki młynek ręczny
- Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Re: Graef CM 80
W przedziale 0-7 występuje tzw. popcorning, a Graefie chyba jedyny sposób na to, to wszypanie więcej ziaren do hoppera.
A odnośnie resztek kawy: sprawdź, czy na żarnach nie ma żadnych defektów (nawet małe zniekształcenia, czy odpryski świadczą o zużyciu żaren, a nowe żarna (oryginalne
) kosztują koło 200zł). Jeśli defektów nie ma, to chyba nie musisz się martwić.
A odnośnie resztek kawy: sprawdź, czy na żarnach nie ma żadnych defektów (nawet małe zniekształcenia, czy odpryski świadczą o zużyciu żaren, a nowe żarna (oryginalne

Jestem monarchistą.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości