Proszę o poradę co do zaparzania w moce
-
- kawa w żyłach
- Posty: 725
- Rejestracja: sob 05 lis 2011, 16:56
- Sprzęt: Moka 3cup/FP/Skerton/Clever Dripper/Aeropress
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Z takiej kawiarki to by mi wszystko smakowało!
- SzaChowieC
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 298
- Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
- Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic| - Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Zgadzam się bardzo ładna. Idę zrobię może się uda. Wyniki pewnie wieczorem opiszę bo zaraz do szkoły trzeba iść.
-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Mam w domu też blaszaka marki GAT, 6-cup
. Jutro spróbuję na nim
.


- kawcio
- S Z A M A N
- Posty: 3474
- Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
- Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe - Lokalizacja: Warszawa
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Spróbuj doprowadzić do tego, by zaczęło wypływać, tak jak u Antonia nie pózniej jak po minucie...
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King
Espresso: Black Dog | Flower King
- SzaChowieC
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 298
- Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
- Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic| - Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
@Antonio - wrząca woda, grubo zmielona kawa, duży gaz zgadza się?
BTW rano wrząca woda, kawa nie za grubo zmielona, duży gaz a czas do ekstrakcji to aż 2 min...
Na najmniejszym palnik było by dłużej, zaś na średni palnik jest większy od podstawki moki więc muszę używać takiej blaszki podtrzymującej mokę może to wydłuża czas parzenia bo ogień najpierw musi ogrzać blaszkę a dopiero potem mokę...
BTW rano wrząca woda, kawa nie za grubo zmielona, duży gaz a czas do ekstrakcji to aż 2 min...
Na najmniejszym palnik było by dłużej, zaś na średni palnik jest większy od podstawki moki więc muszę używać takiej blaszki podtrzymującej mokę może to wydłuża czas parzenia bo ogień najpierw musi ogrzać blaszkę a dopiero potem mokę...
- SzaChowieC
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 298
- Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
- Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic| - Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Za radą Kawcia
- czas do ekstrakcji to 1 minuta uzyskana przez wrzącą wodę, grubo zmieloną kawę, której było 3/4 sitka i duży gaz. Efekt zachęcający do działań ponieważ kawa wyszła bardziej zbilansowana nie było nadmiernej goryczki ani kwasku. Nie powiem że czułem czekoladę czy orzechy, ale kawa była naprawdę... dobra. Po raz pierwszy czułem czy różnią się pierwsze kropelki od ostatnich. 


-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Ta moja moka jest dość delikatna, zbiorniczek na wodę nie jest duży ani ciężki, więc dość szybko się ogrzewa. Zalany zimną wodą i postawiony na gorącym palniku zaczyna się opróżniać po minucie, najwyżej dwóch. Pewnie na innym palniku wyglądałoby to inaczej. Gdy kawa zaczyna wypływać, unoszę mokę do góry, by ograniczyć przepływ, zwolnić ekstrakcję.
- SzaChowieC
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 298
- Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
- Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic| - Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Ja przykręcam gaz, by ekstrakcja była wolniejsza potem chwilę trzymam zanim wlewam do szklaneczki i wtedy wypływa ostateczna ilość naparu bez bladej piany.Gdy kawa zaczyna wypływać, unoszę mokę do góry, by ograniczyć przepływ, zwolnić ekstrakcję.
-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 217
- Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
- Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
- Lokalizacja: Radzionków
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Antonio, jak na tej szóstce to wyszło ?
Ja zaopatrzyłem się w "zwykłą" bialetti moka express 6cup i też ciężko mi się wstrzelić w brak goryczy...
A próby były różne - całe sitko, 3/4, 4/5, ubite, nie ubite, postukiwane o blat, woda ciepła zimna, gorąca.
Kawa - natura equa - mielonka.
Ekstrakcję przerywałem na 2 sposoby - przez wcześniejsze zdjęcie moki z ognia, i przez zanurzenie dołu w wodzie.
Dość nieprzewidywalne toto :/ - chyba mam pecha.
Ja zaopatrzyłem się w "zwykłą" bialetti moka express 6cup i też ciężko mi się wstrzelić w brak goryczy...
A próby były różne - całe sitko, 3/4, 4/5, ubite, nie ubite, postukiwane o blat, woda ciepła zimna, gorąca.
Kawa - natura equa - mielonka.
Ekstrakcję przerywałem na 2 sposoby - przez wcześniejsze zdjęcie moki z ognia, i przez zanurzenie dołu w wodzie.
Dość nieprzewidywalne toto :/ - chyba mam pecha.
- SzaChowieC
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 298
- Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
- Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic| - Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Spróbuj z ciepłą wodą, kawy nasyp do pełna i ostukaj tak by zostało miejsce, gaz daj duży do ekstrakcji jak się zacznie to zmniejszy by zwolnić ekstrakcję i skończ przed pianą polewając zimną wodą.
-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 217
- Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
- Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
- Lokalizacja: Radzionków
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Dziś robiłem z nieco uklepaną kawą (delikatnie wewnętrzną częścią dłoni), było nieco lepiej.
Mam kuchenkę z płytą ceramiczną, jak zmniejszę moc nawet po rozpoczęciu ekstrakcji, to ekstrakcja trwa bardzo długo...
Mam kuchenkę z płytą ceramiczną, jak zmniejszę moc nawet po rozpoczęciu ekstrakcji, to ekstrakcja trwa bardzo długo...
-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 94
- Rejestracja: ndz 19 kwie 2009, 11:24
- Sprzęt: Jura F50 II+Graef CM80+tygielek+ekspres przelewowy
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Dziś próbowałem wg waszego przepisu i czas miałem 70 sekund, ale to co uzyskałem to był kwas, a kawa drip it.
ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!
-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 217
- Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
- Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
- Lokalizacja: Radzionków
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Chyba mam - właśnie nasypałem kawy, której się nie ukrywam bałem - kimbo aroma italiano - 65 robusty, 35 arabiki.
I wreszcie mi się to chyba udało
- kawa przyjemnie gorzka, a nie przeraźliwie i cierpko.
Jutro podejście drugie ;]
I wreszcie mi się to chyba udało

Jutro podejście drugie ;]
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Spróbuj z Pellini. I chwilę po tym jak zacznie się ekstrakcja, zdejmij mokę z płyty. Proces i tak będzie jeszcze trwał, ale skończy się zanim wyleci piana. 

-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 217
- Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
- Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
- Lokalizacja: Radzionków
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Pellini, ale która i gdzie ? ;]
Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość