Graef CM 80
-
- zagląda od święta
- Sprzęt: Bialetti Moka ekspres 2cup
Re: Graef CM 80
Ratunku, czytałem o młynkach chyba z miesiąc, no i w końcu zdecydowałem się na Graefa.
Przyszedł we wtorek 16-10. Dzisiaj, czyli po tygodniu czekania na świeżą kawę Mexico GMP odpalam młynek, a on nieszczęsny mieli tak grubo , że aż strach. Zdjąłem żarna, pod nimi 3 cienkie podkładki czyli już nic fabrycznego nie można podłożyć. Prawdopodobnie źle skalibrowany w fabryce.
Teraz pytanie do tych co już przerabiali ten temat, bawić się w podkładanie grubszych podkładek, czy odesłać młynek do sklepu. Kupiłem w Redcoonie.
pozdrawiam.Krzysiek.B
Przyszedł we wtorek 16-10. Dzisiaj, czyli po tygodniu czekania na świeżą kawę Mexico GMP odpalam młynek, a on nieszczęsny mieli tak grubo , że aż strach. Zdjąłem żarna, pod nimi 3 cienkie podkładki czyli już nic fabrycznego nie można podłożyć. Prawdopodobnie źle skalibrowany w fabryce.
Teraz pytanie do tych co już przerabiali ten temat, bawić się w podkładanie grubszych podkładek, czy odesłać młynek do sklepu. Kupiłem w Redcoonie.
pozdrawiam.Krzysiek.B
Pozdrawiam.Krzysiek.B
O podkładkach było już sporo w tym temacie. Jeśli nie chcesz się w to bawić (a moim zdaniem takie zabawy przy nowym produkcie nie mają sensu), zwróć Graefa póki jeszcze możesz, dołóż stówkę i kup Iberitala, względnie Ascaso.
-
- zagląda całkiem śmiało
- Sprzęt: Jura F50 II+Graef CM80+tygielek+ekspres przelewowy
Też kupiłem w Redcoonie miesiąc temu, możliwe że mamy z tej samej partii. U mnie też mielił zbyt grubo, dołożyłem 2 podkładki po 0,2mm i jest już ok. Do tygielka mielę więc do espresso tym bardziej nada się. Miałem problem jedynie ze znalezieniem podkładek, szukaj w serwisach agd. Zastanawiam się teraz czy nie dorzucić jeszcze z 1mm to bym pewnie uzyskał idealny pył, ale trochę boję się o żarna.Ratunku, czytałem o młynkach chyba z miesiąc, no i w końcu zdecydowałem się na Graefa.
pozdrawiam.Krzysiek.B
Jak już sam rozebrałeś to widzisz, że dorzucenie podkładki to żadna filozofia.
ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!
-
- zagląda całkiem śmiało
- Sprzęt: Gaggia Classic, Graef CM70
Bialetti Dama 2 cup + MPM MMK-01+ COMBAT Frabosk 3
Zastanawiałem się nad tym młynkiem, albo cm 70 ale wychodzi na to, że od razu lepiej zainwestować w eurekę, kupować młynek za 600 zł, żeby bawić się w podkładki?!
-
- zagląda całkiem śmiało
Jaka tam zabawa, włożyć podkładkę to żadem problem, moim zdaniem to na pierwszy młynek w zupełności wystarczy, dla mnie była to już górna granica jaką mogłem przeznaczyć, bo myślałem nad jakimś tchibo. A kiedyś może jakiś Macap albo Mazzer zastąpi Graefa
ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!
-
- zagląda od święta
Chodzi o to, że fabryczne 3 podkaładki ( 0,9mm ) był wsadzone od razu. Dzisiaj zdjąłem fabryczne i dołożylem swoją 1,3mm i dalej bylo słabo, dopiero jak dałem jeszcze 2 fabryczne około 0,6mm to dopiero zaczął mielić dobrze, ale to już razem 1,9mm
Problem polega na tym, że bolec który obraca żarna ma 2,5mm, a to już niebezpiecznie mało, może zerwać.
Nie mineło jeszcze 10 dni więc odsyłam młynek i biorę następny, tylko jeżeli to cała partia taka, to każdy może mieć ten problem.
Problem polega na tym, że bolec który obraca żarna ma 2,5mm, a to już niebezpiecznie mało, może zerwać.
Nie mineło jeszcze 10 dni więc odsyłam młynek i biorę następny, tylko jeżeli to cała partia taka, to każdy może mieć ten problem.
Pozdrawiam.Krzysiek.B
-
- zagląda całkiem śmiało
Ja dołożyłem 4mm i śmiga, w sumie zobacz drugi, tylko czekać będziesz musiał, to kawy chociaż przygotuj na zapas.
-
- zagląda od święta
Sorki, ale nie mogleś dać 4mm bo bolec który trzyma żarno, ma 2,5mm.Ja dołożyłem 4mm i śmiga, w sumie zobacz drugi, tylko czekać będziesz musiał, to kawy chociaż przygotuj na zapas.
Pozdrawiam.Krzysiek.B
-
- zagląda całkiem śmiało
Oczywiście masz rację, uciekło mi 0, czyli 0,4mm.
- GIGGY
- zagląda całkiem śmiało
- Sprzęt: DREAM Red & I-2 Red ... Ascaso rulezz !!!
- Kontaktowanie:
Są już jakieś opinie w tym temacie ? Bo mocno się zastanawiam nad i-2 mini lub własnie CM70 ...Zastanawiałem się nad tym młynkiem, albo cm 70 ...
pzdr
---
Pzdr Greg
Pzdr Greg
- rafla
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Krups, Eureka, Ascaso, Jura, Bialetti
Jak przeglądniesz ten temat to znajdziesz opinie.
Każdy z tych młynków ma swoje wady i zalety, wszystkie znajdziesz na forum.

"Yo I'm a lazy arse, scruffy hair, outa bed stumbling... Grumbling: Where's my Coffee?"
- GIGGY
- zagląda całkiem śmiało
- Sprzęt: DREAM Red & I-2 Red ... Ascaso rulezz !!!
- Kontaktowanie:
Nie chcę być wściBski ale co do CM70 ciężko coś konkretnego znaleźć a wierz mi, iż szukałem dokładnieJak przeglądniesz ten temat to znajdziesz opinie.Każdy z tych młynków ma swoje wady i zalety, wszystkie znajdziesz na forum.

Pzdr
---
Pzdr Greg
Pzdr Greg
-
- zagląda śmielej
- Sprzęt: Ascaso Basic, graef CM 80
Na sam początek Graef myślę,że to dobry wybór;) Poszukać nawet używanego, można znaleźć w granicach 300-400 zł. bo kupować jakieś wynalazki typu MPM, Krupsy to nie warto 
Proszę używać wielkich liter i polskich znaków. //cyrus

Proszę używać wielkich liter i polskich znaków. //cyrus
-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY
Znalazłem obszerne porównanie dwóch najczęściej wymienianych tu młynków: Ascaso i2-mini vs Graef cm80, użytkowniczka z Niemiec zakupiła oba i porównywała co i jak:
http://www.kaffee-netz.de/m-hlen/37479- ... leich.html
Odnośnie nowszego modelu cm81 znalazłem na stronie producenta taki opis: "Baugleich wie Kaffeemühle CM 80, Aluminiumgehäuse weiß lackiert." - czyli to jest to samo co cm80 tylko lakierowany na biało.
http://www.kaffee-netz.de/m-hlen/37479- ... leich.html
Odnośnie nowszego modelu cm81 znalazłem na stronie producenta taki opis: "Baugleich wie Kaffeemühle CM 80, Aluminiumgehäuse weiß lackiert." - czyli to jest to samo co cm80 tylko lakierowany na biało.
-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY
Czy wśród forumowiczów są osoby które mają możliwość porównania młynka Graef 80 z innymi, podobnymi konstrukcjami niedużych rozmiarów, np. Eureka Mignon, Ibertal Challenge, Mahlkoenig Vario itp. Albo może gdzieś w necie znaleźliście jakieś podobne porównanie i moglibyście podesłać link?