Kawa zbożowa

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
cheesecake
Posty: 2
Rejestracja: śr 23 sty 2013, 22:01
Sprzęt: DeLonghi Cafe Treviso

Kawa zbożowa

Postautor: cheesecake » śr 23 sty 2013, 22:12

Witam!
Zastanawia mnie fakt, że na pudełku kawy zbożowej "Kujawianka" napisano, że można przygotowywać ją w ekspresie. Kawa jest grubo mielona.
Czy jej ziarna nie uszkodzą mojego ekspresu ciśnieniowego? Czy ktoś z Was miał może już do czynienia z taką kawą, bądź przygotowywał ją w powyższy sposób? Bardzo proszę o wasze sugestie. Z góry dziękuję :wink:
PS: Przepraszam, że zawracam Wam głowę kawą zbożową, podczas gdy Wy zajmujecie się głownie prawdziwą kawą. :wink:

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Kawa zbożowa

Postautor: Oskar1 » czw 24 sty 2013, 7:54

Może im o ekspres przelewowy chodziło? Wysokociśnieniowego wprawdzie nie uszkodzi (chyba że zatka ale ekspres powinien być na to odporny).

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Kawa zbożowa

Postautor: Crom » czw 24 sty 2013, 10:01

Myślę że traktowanie kawy zbożowej jako coś "gorszego" od naturalnej jest niezasadne, jeśli ktoś lubi smak takiej kawy to jest to świetny produkt, na dodatek ma ona szereg pozytywnych właściwości dla naszego organizmu, jest zdrowsza od kawy naturalnej i można ją pić bez ograniczeń i o dowolnej porze.
http://urodaizdrowie.pl/kawa-zbozowa
http://www.kawatopodstawa.pl/2011/05/kawa-zbozowa/

Przy okazji warto napisać że zbożówka to idealna "kawa bezkofeinowa niskodrażniąca" - naturalna, nie poddawana żadnym procesom usuwania kofeiny bo jej nie ma, wręcz zalecana jak ktoś ma delikatny żołądek.

Wydaje mi się że zaparzanie kawy zbożowej w ekspresie nie bardzo ma sens, kawa jest grubo mielona i ziarno musi się długo moczyć w wysokiej temperaturze żeby uwolnić smak do wody, może jakby ją zmielić na pył to efekt byłby szybszy. Nie sądzę żeby nasypanie takiej kawy do ciśnieniowca mogło go uszkodzić, inną kwestią jest że pewnie taki szybko przelany napar nie będzie specjalnie smaczny.

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Kawa zbożowa

Postautor: Oskar1 » czw 24 sty 2013, 11:10

Chyba potrzebny mi urlop bo widzę że nie dokończyłem zdania w poprzednim wpisie (proszę o wybaczenie - byłem przed poranną kawą ;-) )... No ale Crom mnie uzupełnił - też wydaje mi się że charakterystyka ekstrakcji nie jest zgodna z tym co firmy produkujące ekspresy starają się dopracować do perfekcji dla kawy z kawy (po normalnemu: da się ale efekt powinien być marny).
No ale przetestuj i napisz co wyszło - jedyne co możesz stracić to czas na próbę i czyszczenie sitka i porta filtra, bo z opisów wychodzi że jest dość zaśmiecona plewami :-)

cheesecake
Posty: 2
Rejestracja: śr 23 sty 2013, 22:01
Sprzęt: DeLonghi Cafe Treviso

Re: Kawa zbożowa

Postautor: cheesecake » czw 24 sty 2013, 14:30

Kupiłem dzisiaj i spróbowałem. Za pierwszym razem wsypałem 3 łyżeczki. Niestety próba ubicia jej w sitku nie udała się (kawa jest zbyt grubo zmielona i ma jakieś dziwne kawałki :wink: ). Włączyłem ekspres. Kawa w ogóle nie leciała. Za drugim razem dałem trochę mniej kawy. Niestety kawa leciała przez pierwsze 5 sekund,a potem sama woda. Osobiście nie polecam.

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Kawa zbożowa

Postautor: Oskar1 » czw 24 sty 2013, 16:52

Czyli jest jeszcze gorzej niż się spodziewałem. Dzięki za test. :-)

Oksana
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: śr 23 sty 2013, 17:58
Sprzęt: nie mam
Kontaktowanie:

Re: Kawa zbożowa

Postautor: Oksana » wt 29 sty 2013, 9:49

Tutaj przeprowadzono testy kaw zbożowych http://tofalaria.blogspot.com/2011/03/j ... owych.html

jamg
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: śr 09 sty 2013, 15:59
Sprzęt: makinetka, "ekspres" wietnamski, Hario V60, młynek Tiamo Mini Slim Hybrid, deLonghi EN266BAE

Re: Kawa zbożowa

Postautor: jamg » ndz 03 lut 2013, 1:01

Firma od faceta z wąsami produkuje specjalną makinetkę do kawy zbożowej http://www.bialetti.it/uk/catalogue/sch ... d_cat=111#

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Kawa zbożowa

Postautor: Crom » śr 13 lut 2013, 14:46

Miłośnikom dobrej kawy zbożowej polecam kawy ekologiczne wyprodukowane przed firmę Dary Natury. Dostępne w sklepach zielarskich. Kawa jest sprzedawana w małych opakowaniach, droższa od marketowej zbożówki, szczelnie zapakowana i zmielona na drobniutki pył, dzięki czemu parzy się szybciej i efektywniej. Ponoć wykonana z czystych ekologicznie surowców. W smaku bardzo przyzwoita. Mam wersję kawy "ziołowo-zbożowej" (żyto, jęczmień, pszenica, głóg, tarnina, cykoria i wiesiołek).

Dostępne są od tego producenta także kawa z żołędzi (95% prażone żołędzie, 5% kardamon, imbir, cynamon, goździki) i żołędziówka z żeń-szeniem.
http://www.ziolowyzakatek.sklep.pl/pl/c/KAWY/96

Awatar użytkownika
ziarenko
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 440
Rejestracja: pn 09 mar 2009, 15:13
Lokalizacja: Poznań

Re: Kawa zbożowa

Postautor: ziarenko » śr 13 lut 2013, 16:12

Ciekawe skąd się to wzięło aby napój składający się najczęściej z prażonego żyta, cykorii i buraka cukrowego nazywać w ogóle kawą :bat:
Bialetti Mukka Express, DeLonghi Caffe Treviso, AeroPress, i-2 mini, drip Tiamo, Tiamo Slim, Coffee Press Tiamo

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa zbożowa

Postautor: antonio » śr 13 lut 2013, 18:52

Z wojennej biedy i odcięcia od plantacji...

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: Kawa zbożowa

Postautor: donkiszot » śr 13 lut 2013, 19:34

Kawa zbożowa jest tak samo kawą jak herbata owocowa jest herbatą. ;) Ciężko wygrać ze skrótami myślowymi. :roll:

Awatar użytkownika
paimon
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 70
Rejestracja: czw 29 lis 2012, 14:52
Sprzęt: nie mam

Re: Kawa zbożowa

Postautor: paimon » śr 13 lut 2013, 20:44

Stare czasy, wakacje (ich część spędzana na wsi) u dziadków. Tam zawsze pachniało o poranku zbożówką. Osobiście wolałem świerze mleczko od krowy bez tego zbożowego misz maszu :wink:

Troche taki PRL-owskie zastąpienie kawy o czym starsi zapewne pamiętają :)

grzesiek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 328
Rejestracja: pt 05 sty 2007, 18:34

Re: Kawa zbożowa

Postautor: grzesiek » czw 14 lut 2013, 20:05

Kompletnie zakleja kafetierkę, trzeba potem rozbierać, nie polecam. A tradycyjnie zaparzona w rondelku pycha.
Nescafe — światowy lider produkcji słoików na tartą bułkę.

karolcia
Posty: 5
Rejestracja: czw 31 sty 2013, 13:40
Sprzęt: nie mam

Re: Kawa zbożowa

Postautor: karolcia » pt 15 lut 2013, 11:15

Kompletnie zakleja kafetierkę, trzeba potem rozbierać, nie polecam. A tradycyjnie zaparzona w rondelku pycha.
Popieram, smak dzieciństwa normalnie:-). Aż się dzisiaj zaopatrzę w jedno opakowanie:-)


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości