Dzbanek do spieniania mleka
-
- zagląda od święta
- Sprzęt: DeLonghi EC 820.B
zaparzacz espresso
Dzbanek do spieniania mleka
Witam serdecznie.
Czy mogę prosić o polecenie kubka do spieniania mleka?
Nie bardzo wiem, co wybrać, a potrzebuje spienić mleko do dwóch cappuccino na raz. Ekspres do kawy który mam (DeLonghi EC 820.B) ma krótką dyszę, wiec zakładam, że kubek powinien być niski.
Pozdrawiam
Czy mogę prosić o polecenie kubka do spieniania mleka?
Nie bardzo wiem, co wybrać, a potrzebuje spienić mleko do dwóch cappuccino na raz. Ekspres do kawy który mam (DeLonghi EC 820.B) ma krótką dyszę, wiec zakładam, że kubek powinien być niski.
Pozdrawiam
-
- S Z A M A N
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Kontaktowanie:
Re: Odp: Dzbanek do spieniania mleka
Dzbanek że stali nierdzewnej o pojemności 350ml. Np. marki Motta, ale może być też z Chin.
-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Re: Dzbanek do spieniania mleka
Do dwóch cappuccino, pojemność podana przez Antonia może być za mała. Półlitrowy będzie stosowniejszy.
-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
Półlitrowy jest na trzy filiżanki, made in Italy
.

-
- zagląda od święta
zaparzacz espresso
Myślę że 0,5L będzie praktyczniejszy, mniej rozbryzga się podczas prób spieniania.
Teraz pytanie czy kupić made in china czy jakiś firmowy, jak to jest z jakością?
Teraz pytanie czy kupić made in china czy jakiś firmowy, jak to jest z jakością?
- ded
- @mod
- Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P - Lokalizacja: Ciechanów
JA tam poszedłem na ilość. Kupiłem 3 szt z Kerfura- puki co żaden się nie rozpadł. Kosztowały ok 4zł za szt, po spienianiu wkładam go do zmywarki a przy następnej kawie nie muszę się martwić myciem, bo jest kolejny pod ręką. Kubki są najzwyklejsze i do late-art się zupełnie nie nadają. Profesjonalny z tego co wiem, powinien być szerszy na dole i z dziubkiem. Z mojego doświadczenia 0,3 jest akurat na 2 cappu.
- Oskar1
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Na dwa cappu to jest 200ml mleka do spienienia - co Ty chcesz robić w półlitrowym garnku?Do dwóch cappuccino, pojemność podana przez Antonia może być za mała. Półlitrowy będzie stosowniejszy.
-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Pewnie spieniać mleko, bez problemów
.
W innym wątku pisałeś, że jesteś zwolennikiem sztywniejszej piany w cappuccino. Jeżeli 200 ml mleka będziesz chciał spienić w 0,35 l dzbanku, w preferowany przez ciebie sposób, to po prostu ci się w nim nie zmieści.
A ciekawe w czym, made in Italy, spienia się mleko na jedno cappuccino?

W innym wątku pisałeś, że jesteś zwolennikiem sztywniejszej piany w cappuccino. Jeżeli 200 ml mleka będziesz chciał spienić w 0,35 l dzbanku, w preferowany przez ciebie sposób, to po prostu ci się w nim nie zmieści.
A ciekawe w czym, made in Italy, spienia się mleko na jedno cappuccino?
-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
WojSob, made in Italy są odpowiednie filiżanki do cappuccino. Jeśli ktoś ma większe filiżanki, to pewnie będzie potrzebował dzbanka 500ml. Na jedno cappuccino spieniamy mleko w 350ml dzbanku.
- Oskar1
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Przed chwilą spieniłem 200ml mleka (nie do cappu bo nie pijam, ale tak żeby się napić ciepłego mleka choć znachor Antonio uważa że szkodziPewnie spieniać mleko, bez problemów.

Problem byłby gdybym chciał spienić na mikropiankę bo tam trzeba mleko ostro polerować i podczas wirowania by się faktycznie wychalapało. Przy sztywniejszej mleko się chlupie pod nią i powierzchnia jest tylko lekko wzburzona.
-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
Oskar, nie każdy kto porzucił cycek staje się znachorem
.

-
- zagląda od święta
zaparzacz espresso
Pozostanę przy 0.5L.
Nawet znalazłem na stronie (proszę o usunięcie linku jeśli jest to nie zgodne z regulaminem).
http://www.creamsupplies.co.uk/motta-mi ... tegory=491
Teraz jeszcze pozostanie zakup tampera
http://www.creamsupplies.co.uk/motta-ta ... tegory=492
Z tym że tutaj mam pewną wątpliwość, gdyż sitko ma średnicę 50mm a tamper znalazłem ze średnicą 49mm, czy to jest prawidłowy rozmiar?
Nawet znalazłem na stronie (proszę o usunięcie linku jeśli jest to nie zgodne z regulaminem).
http://www.creamsupplies.co.uk/motta-mi ... tegory=491
Teraz jeszcze pozostanie zakup tampera
http://www.creamsupplies.co.uk/motta-ta ... tegory=492
Z tym że tutaj mam pewną wątpliwość, gdyż sitko ma średnicę 50mm a tamper znalazłem ze średnicą 49mm, czy to jest prawidłowy rozmiar?
- Joanna T.
- kawa w żyłach
- Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro
DeLonghi plus motta? Na serio?
Trochę dziwnym wydaje się kupowanie dzbanka za 100 złotych do sztywnego cappuccino. Te stalgastowe za 30 złotych są nawet łatwiejsze w obsłudze...
Trochę dziwnym wydaje się kupowanie dzbanka za 100 złotych do sztywnego cappuccino. Te stalgastowe za 30 złotych są nawet łatwiejsze w obsłudze...
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl
-
- zagląda od święta
- Sprzęt: Philips Saeco Exprelia HD
Jeżeli mogę pomóc, to za niewielką cenę coś koło 30 zł widziałem taki kubek ze stali nierdzewnej w Ikea. Jest wystarczająco duży i myślę, że spokojnie starczy.
- Blondas
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin
O ile dzbanek z Ikei nadaje się do spieniania, o tyle nie nadaje się do latte art. Większy mam Ascaso (0,6 litra, zdecydowanie lepiej zrobiony niż ten z Ikei i na wąski dziubek). Mały dzbanek kupiłem w Tescomie. Ma specyficzny kształt, ale spienia się i leje bardzo dobrze.
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek