Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoza
-
- zagląda od święta
- Posty: 10
- Rejestracja: ndz 11 lis 2012, 22:04
- Sprzęt: DeLonghi EC 820.B
zaparzacz espresso
Blednięcie naparu espresso
Witam serdecznie, mam problem z zaparzeniem espresso, napar bardzo szybko blednie.
Na obecną chwilę kupuje lavazza clasic mieloną gdyż nie mam jeszcze młynka (rocky lub vario w niedalekiej przyszłości).
Nie wiem juz czy za slabo stępluje kawę, czy jest jej za mało, czy poprostu ta kawa nie nadaje się do espresso.
Proszę doradźcie, dodam że często mam błoto w kawie.
Na obecną chwilę kupuje lavazza clasic mieloną gdyż nie mam jeszcze młynka (rocky lub vario w niedalekiej przyszłości).
Nie wiem juz czy za slabo stępluje kawę, czy jest jej za mało, czy poprostu ta kawa nie nadaje się do espresso.
Proszę doradźcie, dodam że często mam błoto w kawie.
- Blondas
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 272
- Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
- Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin
Re: Blednięcie naparu espresso
Napisz jak szybko się to dzieje i ile czasu potrzebujesz na zrobienie 25 ml espresso lub 50 ml doppio (dając oczywiście odpowiednią ilość kawy). O ile pamiętam doświadczenia z którąś z Lavazzy, to woda przelatywała przez nią szybko, czyli była zbyt grubo mielona; najpewniej to jest przyczyną. Niestety jasnowidztwo trudno uprawiać i słabe/nierówne tamperowanie lub mała ilość również mogą być. Poeksperymentuj, czyli daj więcej kawy (spróbuj zważyć) i mocniej ubij. Zobaczysz jaki będzie miało to wpływ.
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
Re: Blednięcie naparu espresso
1. Kawa mielona nie nadaje się do przyrządzania espresso.
2. Jakość Lavazzy pozostawia bardzo dużo do życzenia.
3. Jest zmielona za grubo.
4. Nawet jak mocno ubijesz kawę, to może dojść do kanałowania (ale chyba nie przy tak grubo mielonej kawie). Ale o kanałowaniu poczytać możesz
2. Jakość Lavazzy pozostawia bardzo dużo do życzenia.
3. Jest zmielona za grubo.
4. Nawet jak mocno ubijesz kawę, to może dojść do kanałowania (ale chyba nie przy tak grubo mielonej kawie). Ale o kanałowaniu poczytać możesz

Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin
- ded
- @mod
- Posty: 708
- Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
- Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P - Lokalizacja: Ciechanów
Re: Blednięcie naparu espresso
Ja po kupnie pierwszego ekspresu też próbowałem z Lavazza - bez pozytywnych efektów. Kup młynek i świeżą kawę.
-
- zagląda od święta
- Posty: 10
- Rejestracja: ndz 11 lis 2012, 22:04
- Sprzęt: DeLonghi EC 820.B
zaparzacz espresso
Re: Blednięcie naparu espresso
Na zakup młynka będę musiał jeszcze trochę poczekać. Chociaż już sobie upatrzyłem Rockiego lub Ascaso.
Wracając do blednięcia naparu. Dopiero po jakims czasie zorientowalem się ze filiżanki mają 50ml a nie 25ml ja wcześniej myślałem. Przez to cały czas robiłem 50ml espresso na małym sitku.
Wracając do blednięcia naparu. Dopiero po jakims czasie zorientowalem się ze filiżanki mają 50ml a nie 25ml ja wcześniej myślałem. Przez to cały czas robiłem 50ml espresso na małym sitku.
- RAF77
- kawa w żyłach
- Posty: 776
- Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
- Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo
Re: Odp: Blednięcie naparu espresso
To wydajnie.
Duża oszczędność na kawie:-)
Duża oszczędność na kawie:-)
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo
Re: Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoza
Czy jest ktoś kto używa sitka pojedyńczego sitka FAEMA 7gr?
Próbuję dociec ile sypać do niego kawy. Wziąłem wage, nasypałem 8gr i jeśli robię espresso to w stiku robi się błotko. Mam młynek VARIO i ustawiłem najdrobniejsze mielenie jakie się da.
Do tego sitka trzeba więcej sypać czy co? Do którego miejsca?
Dodam, że wychodzi zbyt duża ilość naparu. Po 15 sek jest już z 40ml.
Pytanie czy sypać 10g? W takim razie po co na sitku jest to 7?
Próbuję dociec ile sypać do niego kawy. Wziąłem wage, nasypałem 8gr i jeśli robię espresso to w stiku robi się błotko. Mam młynek VARIO i ustawiłem najdrobniejsze mielenie jakie się da.
Do tego sitka trzeba więcej sypać czy co? Do którego miejsca?
Dodam, że wychodzi zbyt duża ilość naparu. Po 15 sek jest już z 40ml.
Pytanie czy sypać 10g? W takim razie po co na sitku jest to 7?

-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
Re: Odp: Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoz
Tak, do takich sitek więcej kawy się aplikuje... Ale dużo zależy od stopnia palenia.
-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 217
- Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
- Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
- Lokalizacja: Radzionków
Re: Odp: Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoz
Sypiesz aż po ekstrakcji zobaczysz odbicie ringu z prysznica na ciastku - wtedy odejmujesz ok 0.1 -0.2 grama i masz dobrą dozę (tak aby to odbicie się nie pojawiało). Wagę użytej kawy pomnóż razy dwa i masz optymalną wagę naparu - ją osiągamy ustawiając młynek.
Re: Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoza
Jutro będę testował na podwójnym sitku, zobacze ile tam sypię. Dziś robiłem jeszcze raz na pojedyńczym sitku i wsypałem 11gr, a i tak było za mało, bo za szybko i za dużo nalało się kawy. Oczywiście była najdrobniej jak się da zmielona. (Młynek VARIO, ustawione na 1 i A)
Jeśli do podwójnego wejdzie mi jakies 15-16g, to już lepiej chyba robić podwójne. Prawie na jedno wychodzi.
Jeśli do podwójnego wejdzie mi jakies 15-16g, to już lepiej chyba robić podwójne. Prawie na jedno wychodzi.
-
- zagląda od święta
- Posty: 12
- Rejestracja: czw 01 mar 2012, 21:29
- Sprzęt: Rocket Cellini Evo+Fio64 Evo i kawiarka
Re: Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoza
a z podwójnego sitka wychodzi poprawnie? Bo jeśli nie to kawa z grobowca faraona 

Re: Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoza
Od Antonia. Hmm kupiona rok temu, ale nie była otwierana. Z podwójnego nie było idealnie dziś, ale dużo lepiej.
-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
Re: Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoza
To trzeba drobniej... Młynek musi mieć jakąś dodatkową regulację. Wprawdzie nie znam się na domowym Vario, ale coś słyszałem o takowej regulacji. Generalnie z pojedynczym sitkiem jest kłopot, gdy zaparzamy jakieś jasno palone ziarna. W przypadku mocniej, konkretniej palonych mieszanek do espresso, to powinno działać jak w przypadku podwójnego sitka. Żeby efekty były porównywalne w pojedynczym i podwójnym sitku, do tego pierwszego musimy dać relatywnie więcej kawy i zaparzyć ją w wyższej temperaturze.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość