Dzięki Antonio za uspokojenie, bo ja już wszędzie węszę problemy.Oczywiście, że możliwe. Wasze młynki mają różne żarna i pewnie wyprodukowano je w różnych okresach, a może i miejscach...
Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy
-
- zagląda od święta
- Posty: 7
- Rejestracja: ndz 24 lut 2013, 16:52
- Sprzęt: DeLonghi EC 850M, Mazzer Luigi Super Jolly Drogheria
Re: Odp: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy
- daniels1
- kawa w żyłach
- Posty: 453
- Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
- Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy
Podałem ci zakresy mojego młynka dla orientacji, mój młynek na takich zakresach dobrze mieli pod espresso do mojego Delonghi ale twój młynek może się oczywiście różnic, to nie jest żadna wada. Musisz zawsze ustawiać młynek pod kawę, niestetyKurde ustawiłem tak jak poradziłeś pomiędzy 5,6 a 6,0 ale przemiał wychodzi tak gruby, że widać wszystkie części składowe każdego ziarenka (łuski jakieś i inne tego typu). Kawa jakaś Sagefredo więc nie najlepsza ale jedyne względne espresso wychodzi przy ustawieniu 4,8-5,0. Czy to w ogóle możliwe, żeby była taka różnica w ustawieniach pomiędzy dwoma takimi samymi młynami? No bo nie sądzę, żeby przyczyną była kawa.Witam
ty,Widzę, że masz rownież taki sam ekspres jak ja więc jeżeli chodzi o ustawienie młynka pod ten ekspres to ja oscyluję w pomiędzy 5,6-6,0, chociaż oczywiście to zależy wszystko od kawy ale przy tym ekspresie wszystkie moje kawy ładnie chodziły.

Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
- Poe
- kawa w żyłach
- Posty: 385
- Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
- Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
- Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
- Kontaktowanie:
Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy
Bardzo dziękuję za poglądowe zdjęcia, bo we wtorek będzie mnie czekała bardzo podobna akcja - czyszczenie Mazzera, którego nabyłem w tym tygodniu, także wersja Drogheria.
Powiedzcie mi tylko, proszę, w jakich granicach oscylujecie przy przemiale pod dripa i aero? bo espresso już tu gdzieś padło, gdzie szukać mniej więcej.
Powiedzcie mi tylko, proszę, w jakich granicach oscylujecie przy przemiale pod dripa i aero? bo espresso już tu gdzieś padło, gdzie szukać mniej więcej.
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero: Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio
Drip/Aero: Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio
Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy
Obecnie też zastanawiam się nad Mazzerem w wersji Drogheria do użytku domowego. Tylko chciałbym poznać opinie użytkowników, mających młynek w domu, ktorzy mielą kawę prosto do PF. Oczywiscie chodzi mi o modele bez zadnych przerobek dotyczących statyczności i tym podobnych.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Poe
- kawa w żyłach
- Posty: 385
- Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
- Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
- Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
- Kontaktowanie:
Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy
Mam ten młyn (drogheria) od niecałych dwóch miesięcy i jeśli chodzi o jakość przemiału pod espresso oraz możliwości nastaw, jestem bardzo zadowolony. Jednak jeśli chodzi o utrzymanie porządku na blacie, to tego już powiedzieć nie mogę ; ) Po prostu ta wersja bardzo słabo nadaje się do przemiału bezpośrednio do PF'a. Bardzo mocno sypie poza kolbę, wylot jest szeroki i nieprzystosowany do tego typu przemiału. Dodatkowo, w mojej wersji nie było dołączonej tacki pod młynek, co już zupełnie mnie wykańcza i muszę w końcu rozejrzeć się gdzieś za takową.
Także młyn prze-zacny, ale lubi poświntuszyć
Także młyn prze-zacny, ale lubi poświntuszyć

Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero: Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio
Drip/Aero: Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio
-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
Re: Odp: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy
Może warto zrobić mu jakąś protezę...
- Poe
- kawa w żyłach
- Posty: 385
- Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
- Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
- Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
- Kontaktowanie:
Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy
Chętnie, tylko z drugiej strony, mam niestety tak, że strasznie nie lubię takich domowych samoróbek, bo z reguły bardzo kiepsko to wygląda. A lubię jak coś jednak dobrze wygląda. Więc jedynie w grę wchodzi jakiś oryginalny lejek albo coś takiego, a to znowu wysokie koszta.
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero: Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio
Drip/Aero: Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio
-
- kawa w żyłach
- Posty: 336
- Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
- Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
- Lokalizacja: Trzebnica
Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy
O tackę możesz spytać w tym sklepie: http://www.atp-czesci.pl/index.php?disp ... h%5Bnazwa_w mojej wersji nie było dołączonej tacki pod młynek, co już zupełnie mnie wykańcza i muszę w końcu rozejrzeć się gdzieś za takową.)
- roger
- Consigliere
- Posty: 1150
- Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
- Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
- Lokalizacja: Solny Gród / Kraków
Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy
Cena tej tacki to ~23-25 euro.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10
- Poe
- kawa w żyłach
- Posty: 385
- Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
- Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
- Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
- Kontaktowanie:
Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy
Straszne ceny mają takie tacki... Ponad 200-250zl za kawałek blachy albo plastiku?
@roger , w takiej cenie jeszcze dałbym się skusić. Dalbys radę ściągnąć takową?
@roger , w takiej cenie jeszcze dałbym się skusić. Dalbys radę ściągnąć takową?
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero: Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio
Drip/Aero: Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio
- roger
- Consigliere
- Posty: 1150
- Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
- Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
- Lokalizacja: Solny Gród / Kraków
Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy
Jasne
Skąd cena 250 zł?

.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10
-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 50
- Rejestracja: ndz 03 lip 2011, 21:24
- Sprzęt: Isomac Amica + Astoria Beretta (był Ascaso Basic)
Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy
@Roger, a lej zsypowy do Mazzer SJ, wiele
?

- Maciolus
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 201
- Rejestracja: ndz 06 cze 2010, 12:54
- Sprzęt: Espresso: Mazzer Robur, FrankenRancilio S26
Alternatywa: Aeropress
Strych: Omnia Fantasia, MODA/Melitta AromaRoast - Lokalizacja: Kraków
Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy
Mam identycznego Mazzera, użytek domowy, namielanie bezpośrednio do PF'a. Miałem podobny problem + zbrylanie przemiału. Problemy ustąpiły po dokupieniu siateczki antystatycznej (Mazzer Static Screen). Próbowałem wcześniej zastąpić ją wynalazkami DIY, ale nie spełniały zadania. Takwięc mój SJ jest prze-zacny, ale nie świntuszy jużMam ten młyn (drogheria) od niecałych dwóch miesięcy i jeśli chodzi o jakość przemiału pod espresso oraz możliwości nastaw, jestem bardzo zadowolony. Jednak jeśli chodzi o utrzymanie porządku na blacie, to tego już powiedzieć nie mogę ; ) Po prostu ta wersja bardzo słabo nadaje się do przemiału bezpośrednio do PF'a. Bardzo mocno sypie poza kolbę, wylot jest szeroki i nieprzystosowany do tego typu przemiału. Dodatkowo, w mojej wersji nie było dołączonej tacki pod młynek, co już zupełnie mnie wykańcza i muszę w końcu rozejrzeć się gdzieś za takową. Także młyn prze-zacny, ale lubi poświntuszyć


Dodam jeszcze, że tajemniczo wylot młyna nie był uziemiony (brak ciągłości z obudową). Po wciśnięciu drucika pomiędzy komin wylotu a jego uchwyt udało się dodatkowo zmniejszyć zjawiska elektrostatyczne. Zdemontowałęm ponadto klips mocujący woreczki na kawę - przeszkadzał w bezpośrednim namielaniu. Aktualnie kawa namiela się wąskim strumieniem, mam możliwość precyzyjnego rozkładu kawy w PF'ie.
- piomic
- Consigliere
- Posty: 1272
- Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
- Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...
Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy
Kombinujecie z tym klipsem jak qń pod górkę.
W aluminiowym korpusie 25mm powyżej mocowania (osi) klipsa jest wykonana przez fabrykę dziurka. Na wylot, od prawa do lewa (lub na odwrót).
1. Jedną łapką (prawą lub lewą) otwieramy klipsa
2. Do drugiej (lewej lub prawej) bierzemy coś cienkiego (gwoździk, śrubkę, drucik, wykałaczkę...) z kwalifikacjami do bycia zawleczką
3. Wtykamy to cienaictwo w dziurkę na wylot
4. Puszczamy klipsa
5. Sprężyna klipsa dociska zawleczkę coby nie wypadła
6. Zapominamy o problemie klipsa, kawa z fabrycznego lejka leci prosto do PFa.
Nie ma za co.
W aluminiowym korpusie 25mm powyżej mocowania (osi) klipsa jest wykonana przez fabrykę dziurka. Na wylot, od prawa do lewa (lub na odwrót).
1. Jedną łapką (prawą lub lewą) otwieramy klipsa
2. Do drugiej (lewej lub prawej) bierzemy coś cienkiego (gwoździk, śrubkę, drucik, wykałaczkę...) z kwalifikacjami do bycia zawleczką
3. Wtykamy to cienaictwo w dziurkę na wylot
4. Puszczamy klipsa
5. Sprężyna klipsa dociska zawleczkę coby nie wypadła
6. Zapominamy o problemie klipsa, kawa z fabrycznego lejka leci prosto do PFa.
Nie ma za co.

-
- Posty: 3
- Rejestracja: pn 30 lis 2015, 20:39
- Sprzęt: La Pavoni Professional v2.2, AP, FP, moka, Mazzer SJ '09, Hario mini
Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy
Witajcie, jestem biernym uczestnikiem dyskusji na forum od kilku miesięcy. Dziś zabieram głos licząc na Waszą pomoc.
Otóż od nieco ponad tygodnia jestem (szczęśliwym?) właścicielem Mazzera SJ '09 w wersji Drogheria (omawianej w wątku).
Dokładnie oczyszczony: dość powiedzieć, że 2 godziny spędziłem z wykałaczką w ręku celem pozbycia się starego smaru z obu gwintów.
Kiedy tylko przyszły nowe żarna rozpocząłem testy z markerem: dół trze względnie równomiernie, góra pracuje na około 1/3 możliwości przy "miękkim zero". Nigdzie niestety nie natrafiłem na wzorzec do którego mógłbym porównać "swoje" wyniki. Na HB ktoś zajmujący się serwisem profesjonalnie stwierdził zdawkowo, że wszystkie jakie napotkał miały tendencję do "łapania bardziej z jednej strony". W świecie nic idealnie równoległe nie jest, natomiast nie wiem jakie odstępstwa są akceptowalne w świecie espresso.
I tu jestem w kropce: nie mam ani doświadczenia, ani sprzętu na którym testy mógłbym przeprowadzić. Po lekturze przeróżnych forów zakładam, być może niesłusznie, że powinienem dążyć do stworzenia ekstremalnej sytuacji, czyli zapchania ekspresu. Oznaczałoby to, że młyn jest w stanie wyprodukować jednolity i odpowiednio drobny pył. Wtedy, jak rozumiem, mogę być spokojny, że młyn podoła każdemu zadaniu.
Na tę chwilę dysponuję tylko oznaczeniem soft i hard zero:
http://imgur.com/K7dp1Qd
Czy któryś z forumowiczów zechciałby porównać oznaczone parametry ze swoim SJ?
Jeśli wygląda to dobrze, wówczas jak mniemam najlepiej by było wpierw przesezonować żarna (5-10 kg kawy na ustawieniu tuż przed soft zero?).
A następnie udać się do zaprzyjaźnionego serwisu, kawiarni, może sklepu z kawą celem testów przemiału na tamtejszym ekspresie. Tutaj też poprosiłbym o sugestię przyjaznego miejsca w Warszawie.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
Otóż od nieco ponad tygodnia jestem (szczęśliwym?) właścicielem Mazzera SJ '09 w wersji Drogheria (omawianej w wątku).
Dokładnie oczyszczony: dość powiedzieć, że 2 godziny spędziłem z wykałaczką w ręku celem pozbycia się starego smaru z obu gwintów.
Kiedy tylko przyszły nowe żarna rozpocząłem testy z markerem: dół trze względnie równomiernie, góra pracuje na około 1/3 możliwości przy "miękkim zero". Nigdzie niestety nie natrafiłem na wzorzec do którego mógłbym porównać "swoje" wyniki. Na HB ktoś zajmujący się serwisem profesjonalnie stwierdził zdawkowo, że wszystkie jakie napotkał miały tendencję do "łapania bardziej z jednej strony". W świecie nic idealnie równoległe nie jest, natomiast nie wiem jakie odstępstwa są akceptowalne w świecie espresso.
I tu jestem w kropce: nie mam ani doświadczenia, ani sprzętu na którym testy mógłbym przeprowadzić. Po lekturze przeróżnych forów zakładam, być może niesłusznie, że powinienem dążyć do stworzenia ekstremalnej sytuacji, czyli zapchania ekspresu. Oznaczałoby to, że młyn jest w stanie wyprodukować jednolity i odpowiednio drobny pył. Wtedy, jak rozumiem, mogę być spokojny, że młyn podoła każdemu zadaniu.
Na tę chwilę dysponuję tylko oznaczeniem soft i hard zero:
http://imgur.com/K7dp1Qd
Czy któryś z forumowiczów zechciałby porównać oznaczone parametry ze swoim SJ?
Jeśli wygląda to dobrze, wówczas jak mniemam najlepiej by było wpierw przesezonować żarna (5-10 kg kawy na ustawieniu tuż przed soft zero?).
A następnie udać się do zaprzyjaźnionego serwisu, kawiarni, może sklepu z kawą celem testów przemiału na tamtejszym ekspresie. Tutaj też poprosiłbym o sugestię przyjaznego miejsca w Warszawie.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości