Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Bratek
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: ndz 24 lut 2013, 16:52
Sprzęt: DeLonghi EC 850M, Mazzer Luigi Super Jolly Drogheria

Re: Odp: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy

Postautor: Bratek » ndz 23 cze 2013, 20:40

Oczywiście, że możliwe. Wasze młynki mają różne żarna i pewnie wyprodukowano je w różnych okresach, a może i miejscach...
Dzięki Antonio za uspokojenie, bo ja już wszędzie węszę problemy.

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 452
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy

Postautor: daniels1 » pn 24 cze 2013, 10:07

Witam
ty,Widzę, że masz rownież taki sam ekspres jak ja więc jeżeli chodzi o ustawienie młynka pod ten ekspres to ja oscyluję w pomiędzy 5,6-6,0, chociaż oczywiście to zależy wszystko od kawy ale przy tym ekspresie wszystkie moje kawy ładnie chodziły.
:D
Kurde ustawiłem tak jak poradziłeś pomiędzy 5,6 a 6,0 ale przemiał wychodzi tak gruby, że widać wszystkie części składowe każdego ziarenka (łuski jakieś i inne tego typu). Kawa jakaś Sagefredo więc nie najlepsza ale jedyne względne espresso wychodzi przy ustawieniu 4,8-5,0. Czy to w ogóle możliwe, żeby była taka różnica w ustawieniach pomiędzy dwoma takimi samymi młynami? No bo nie sądzę, żeby przyczyną była kawa.
Podałem ci zakresy mojego młynka dla orientacji, mój młynek na takich zakresach dobrze mieli pod espresso do mojego Delonghi ale twój młynek może się oczywiście różnic, to nie jest żadna wada. Musisz zawsze ustawiać młynek pod kawę, niestety :)
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy

Postautor: Poe » ndz 08 wrz 2013, 10:14

Bardzo dziękuję za poglądowe zdjęcia, bo we wtorek będzie mnie czekała bardzo podobna akcja - czyszczenie Mazzera, którego nabyłem w tym tygodniu, także wersja Drogheria.

Powiedzcie mi tylko, proszę, w jakich granicach oscylujecie przy przemiale pod dripa i aero? bo espresso już tu gdzieś padło, gdzie szukać mniej więcej.
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

OneLove
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 32
Rejestracja: sob 01 gru 2012, 21:23
Sprzęt: Dużo tego

Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy

Postautor: OneLove » pt 18 paź 2013, 16:50

Obecnie też zastanawiam się nad Mazzerem w wersji Drogheria do użytku domowego. Tylko chciałbym poznać opinie użytkowników, mających młynek w domu, ktorzy mielą kawę prosto do PF. Oczywiscie chodzi mi o modele bez zadnych przerobek dotyczących statyczności i tym podobnych.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy

Postautor: Poe » sob 02 lis 2013, 23:52

Mam ten młyn (drogheria) od niecałych dwóch miesięcy i jeśli chodzi o jakość przemiału pod espresso oraz możliwości nastaw, jestem bardzo zadowolony. Jednak jeśli chodzi o utrzymanie porządku na blacie, to tego już powiedzieć nie mogę ; ) Po prostu ta wersja bardzo słabo nadaje się do przemiału bezpośrednio do PF'a. Bardzo mocno sypie poza kolbę, wylot jest szeroki i nieprzystosowany do tego typu przemiału. Dodatkowo, w mojej wersji nie było dołączonej tacki pod młynek, co już zupełnie mnie wykańcza i muszę w końcu rozejrzeć się gdzieś za takową.

Także młyn prze-zacny, ale lubi poświntuszyć ;)
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy

Postautor: antonio » ndz 03 lis 2013, 0:03

Może warto zrobić mu jakąś protezę...

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy

Postautor: Poe » ndz 03 lis 2013, 17:24

Chętnie, tylko z drugiej strony, mam niestety tak, że strasznie nie lubię takich domowych samoróbek, bo z reguły bardzo kiepsko to wygląda. A lubię jak coś jednak dobrze wygląda. Więc jedynie w grę wchodzi jakiś oryginalny lejek albo coś takiego, a to znowu wysokie koszta.
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy

Postautor: WojSob » pn 04 lis 2013, 22:52

w mojej wersji nie było dołączonej tacki pod młynek, co już zupełnie mnie wykańcza i muszę w końcu rozejrzeć się gdzieś za takową.)
O tackę możesz spytać w tym sklepie: http://www.atp-czesci.pl/index.php?disp ... h%5Bnazwa_

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy

Postautor: roger » pn 04 lis 2013, 23:32

Cena tej tacki to ~23-25 euro.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy

Postautor: Poe » wt 05 lis 2013, 11:30

Straszne ceny mają takie tacki... Ponad 200-250zl za kawałek blachy albo plastiku?

@roger , w takiej cenie jeszcze dałbym się skusić. Dalbys radę ściągnąć takową?
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy

Postautor: roger » wt 05 lis 2013, 11:57

Jasne ;) Skąd cena 250 zł?
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

maxwell
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 50
Rejestracja: ndz 03 lip 2011, 21:24
Sprzęt: Isomac Amica + Astoria Beretta (był Ascaso Basic)

Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy

Postautor: maxwell » wt 05 lis 2013, 13:03

@Roger, a lej zsypowy do Mazzer SJ, wiele :)?

Awatar użytkownika
Maciolus
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 201
Rejestracja: ndz 06 cze 2010, 12:54
Sprzęt: Espresso: Mazzer Robur, FrankenRancilio S26
Alternatywa: Aeropress
Strych: Omnia Fantasia, MODA/Melitta AromaRoast
Lokalizacja: Kraków

Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy

Postautor: Maciolus » ndz 10 lis 2013, 19:18

Mam ten młyn (drogheria) od niecałych dwóch miesięcy i jeśli chodzi o jakość przemiału pod espresso oraz możliwości nastaw, jestem bardzo zadowolony. Jednak jeśli chodzi o utrzymanie porządku na blacie, to tego już powiedzieć nie mogę ; ) Po prostu ta wersja bardzo słabo nadaje się do przemiału bezpośrednio do PF'a. Bardzo mocno sypie poza kolbę, wylot jest szeroki i nieprzystosowany do tego typu przemiału. Dodatkowo, w mojej wersji nie było dołączonej tacki pod młynek, co już zupełnie mnie wykańcza i muszę w końcu rozejrzeć się gdzieś za takową. Także młyn prze-zacny, ale lubi poświntuszyć ;)
Mam identycznego Mazzera, użytek domowy, namielanie bezpośrednio do PF'a. Miałem podobny problem + zbrylanie przemiału. Problemy ustąpiły po dokupieniu siateczki antystatycznej (Mazzer Static Screen). Próbowałem wcześniej zastąpić ją wynalazkami DIY, ale nie spełniały zadania. Takwięc mój SJ jest prze-zacny, ale nie świntuszy już :bat:

Obrazek

Dodam jeszcze, że tajemniczo wylot młyna nie był uziemiony (brak ciągłości z obudową). Po wciśnięciu drucika pomiędzy komin wylotu a jego uchwyt udało się dodatkowo zmniejszyć zjawiska elektrostatyczne. Zdemontowałęm ponadto klips mocujący woreczki na kawę - przeszkadzał w bezpośrednim namielaniu. Aktualnie kawa namiela się wąskim strumieniem, mam możliwość precyzyjnego rozkładu kawy w PF'ie.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy

Postautor: piomic » sob 22 mar 2014, 22:05

Kombinujecie z tym klipsem jak qń pod górkę.

W aluminiowym korpusie 25mm powyżej mocowania (osi) klipsa jest wykonana przez fabrykę dziurka. Na wylot, od prawa do lewa (lub na odwrót).
1. Jedną łapką (prawą lub lewą) otwieramy klipsa
2. Do drugiej (lewej lub prawej) bierzemy coś cienkiego (gwoździk, śrubkę, drucik, wykałaczkę...) z kwalifikacjami do bycia zawleczką
3. Wtykamy to cienaictwo w dziurkę na wylot
4. Puszczamy klipsa
5. Sprężyna klipsa dociska zawleczkę coby nie wypadła
6. Zapominamy o problemie klipsa, kawa z fabrycznego lejka leci prosto do PFa.

Nie ma za co. :mrgreen:

yann
Posty: 3
Rejestracja: pn 30 lis 2015, 20:39
Sprzęt: La Pavoni Professional v2.2, AP, FP, moka, Mazzer SJ '09, Hario mini

Re: Mazzer Luigi Super Jolly — pytania, problemy

Postautor: yann » pn 30 lis 2015, 21:37

Witajcie, jestem biernym uczestnikiem dyskusji na forum od kilku miesięcy. Dziś zabieram głos licząc na Waszą pomoc.
Otóż od nieco ponad tygodnia jestem (szczęśliwym?) właścicielem Mazzera SJ '09 w wersji Drogheria (omawianej w wątku).

Dokładnie oczyszczony: dość powiedzieć, że 2 godziny spędziłem z wykałaczką w ręku celem pozbycia się starego smaru z obu gwintów.
Kiedy tylko przyszły nowe żarna rozpocząłem testy z markerem: dół trze względnie równomiernie, góra pracuje na około 1/3 możliwości przy "miękkim zero". Nigdzie niestety nie natrafiłem na wzorzec do którego mógłbym porównać "swoje" wyniki. Na HB ktoś zajmujący się serwisem profesjonalnie stwierdził zdawkowo, że wszystkie jakie napotkał miały tendencję do "łapania bardziej z jednej strony". W świecie nic idealnie równoległe nie jest, natomiast nie wiem jakie odstępstwa są akceptowalne w świecie espresso.

I tu jestem w kropce: nie mam ani doświadczenia, ani sprzętu na którym testy mógłbym przeprowadzić. Po lekturze przeróżnych forów zakładam, być może niesłusznie, że powinienem dążyć do stworzenia ekstremalnej sytuacji, czyli zapchania ekspresu. Oznaczałoby to, że młyn jest w stanie wyprodukować jednolity i odpowiednio drobny pył. Wtedy, jak rozumiem, mogę być spokojny, że młyn podoła każdemu zadaniu.

Na tę chwilę dysponuję tylko oznaczeniem soft i hard zero:
http://imgur.com/K7dp1Qd

Czy któryś z forumowiczów zechciałby porównać oznaczone parametry ze swoim SJ?
Jeśli wygląda to dobrze, wówczas jak mniemam najlepiej by było wpierw przesezonować żarna (5-10 kg kawy na ustawieniu tuż przed soft zero?).
A następnie udać się do zaprzyjaźnionego serwisu, kawiarni, może sklepu z kawą celem testów przemiału na tamtejszym ekspresie. Tutaj też poprosiłbym o sugestię przyjaznego miejsca w Warszawie. :)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości