Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Kasper.K
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 122
Rejestracja: wt 22 lip 2014, 12:04
Sprzęt: Gaggia Classic, Mazzer SJ
Lokalizacja: Bydgoszcz

Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: Kasper.K » czw 24 lip 2014, 22:52

Witam,
ostatnia wizyta w kawiarni Strefa w Bydgoszczy, którą serdecznie polecam, otworzyła mi oczy na świat espresso i skłoniła do poszukiwań, które zaprowadziły mnie na forum. Wiele się już dowiedziałem, zostają oczywiście niedopowiedziane kwestie. We wspomnianej kawiarni piłem jednocześnie dwa espresso (dla porównania), oba przyrządzone na LaMa przez jedną osobę: Pierwsze (1) 100% arabica mieszanka, 25/25, zwykła wylewka i drugie (2) single origin, 50/23, NPF. Espresso 2 miało zupełnie do tej pory nieznaną dla mnie konsystencję, mianowicie oleistą wręcz, gęstą, bardzo esencjonalną, o niezwykłym aromacie i gęstej cremie. Espresso 1 miało konsystencję zdecydowanie bardziej "normalną", wodnistą, aromat nie był już tak bogaty, a smak lżejszy. Oczywiście jestem zachwycony espresso 2. Pytanie moje brzmi, który z parametrów miał największy wpływ na konsystencję kawy, co daję taką oleistość naparowi? Sama kawa czy może NPF? I czy na prostej Gaggi uda się uzyskać taką gęstość espresso...?

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: daniels1 » pt 25 lip 2014, 11:14

No NPF to raczej wpływu na konsystencję kawy nie miał, jedynie można było zaobserwować czy jest kanałowanie. Sama kawa mogła mieć duże znaczenie, jej wypalenie, świeżość. Z tego co piszesz pierwsze espresso było pojedyncze a drugie podwójne, mi zawsze sprawniej i lepiej wychodzi zawsze podwójne, na pojedynczym sitku często mi coś nie gra a n prostej Gaggi również da się zrobić porządną kawę, trzeba tylko poćwiczyć z kawą, zmieleniem itd.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Kasper.K
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 122
Rejestracja: wt 22 lip 2014, 12:04
Sprzęt: Gaggia Classic, Mazzer SJ
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: Kasper.K » pt 25 lip 2014, 11:42

Spotkałem się z opiniami, że z NPF kawa wychodzi właśnie bardziej oleista. Mielenie było takie samo, dat palenia nie znam. Czyli różnicę powoduje sama kawa?

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: piomic » pt 25 lip 2014, 19:26

Raczej użyte sitko, nie że NPF tylko że podwójne. No i oczywiście mieszanka.

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: Oskar1 » pt 25 lip 2014, 22:31

Spotkałem się z opiniami, że z NPF kawa wychodzi właśnie bardziej oleista. Mielenie było takie samo, dat palenia nie znam. Czyli różnicę powoduje sama kawa?
Popatrz na konstrukcję NPF i pomyśl czym się różnią - czy częścią w której następuje ekstrakcja kawy czy częścią w której gotowa kawa wypływa (czyli po prostu jej brakiem w npf)?
Ja bym Ci radził pójść w stronę rozczajenia co to były za kawy i czy przypadkiem druga z nich nie była bardziej świeża czy mocniej palona.

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: WojSob » pt 25 lip 2014, 23:23

NPFy mają pojemne sitka, około 20 g. Duża doza + mała woda = oleista/gęsta konsystencja naparu.

Misio1973
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: wt 18 wrz 2012, 15:17
Sprzęt: Jura z7

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: Misio1973 » pt 25 lip 2014, 23:46

Npf ma takie sitko jak mu założysz

Kasper.K
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 122
Rejestracja: wt 22 lip 2014, 12:04
Sprzęt: Gaggia Classic, Mazzer SJ
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: Kasper.K » sob 26 lip 2014, 9:45

Dzięki za odpowiedzi!

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: WojSob » sob 26 lip 2014, 11:25

Npf ma takie sitko jak mu założysz
Niby tak, ale w NPFach nie używa się niewielkich sitek. Dedykowane do nich sitka, sprzedawane w komplecie z NPFem, mają pojemność około 20 g.

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: Blondas » sob 26 lip 2014, 13:39

W NPF możesz użyć każdego sitka, jakie pasuje. Ja kupiłem sam NPF i używam sitek firmowych. Espresso wychodzi smakowo takie samo niezależnie czy z normalnego PF, czy z NPF. Aczkolwiek z NPF wygląda ładniej.
Pozdrawiam
Piotrek

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: WojSob » sob 26 lip 2014, 19:13

Zdarzyło mi się porównywać doppio z tradycyjnej kolby i NPFa, do sitka wchodziło 18 g kawy. Doppio z NPFa miało obfitszą i ładniejszą cremę i było gęstsze. Oczywiście w NPFie można używać każdego sitka jakie do niego pasuje, ale czy to ma sens? Trudno mi sobie wyobrazić efektowną ekstrakcję z 7 g sitkiem.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: antonio » sob 26 lip 2014, 21:01

W sumie tak, ale jak ocenić gęstość? ;)

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: WojSob » sob 26 lip 2014, 21:50

Piłem na przemian z obu filiżanek i takie miałem wrażenie. Nie tylko ja zresztą.

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: jan_bar » sob 26 lip 2014, 22:17

W sumie tak, ale jak ocenić gęstość? ;)
Wzrokowo.

Kiedy z wylewki wypływa gęsta i oleista ciecz to wiemy, że jest dobrze (i takoż smakuje). Kiedy natomiast pojawiają się cienkie mysie ogonki ‒ kawa do zlewu.

Rzadko kiedy kawa jest tak gęsta, że zatyka wylewkę. :D
קפה

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: antonio » ndz 27 lip 2014, 9:58

Oleistość jest odwrotnością gęstości. Większa crema to mniejsza gęstość. Można tu mówić np. o większym body.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości