Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..
Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..
"Miniacz" jest ze mną 7 lat, popracuje kolejne 7, dostał nowe żarna.. Jednak zastanawiam się cały czas nad wskoczeniem półkę wyżej, tak jak zrobiłem to z ekspresem (unica pid).
Dużo dobrego wyczytałem o młynku bezzery bb 005 i to nadal jest mój nr.1
młynkiem który mnie urzekł i rozważałbym zbieranie funduszy jest Baratza Vario W, sam fakt mielenia do pojemnika który jest ważony i daje precyzyjną dozę wydaje mi się genialny.. No ale podobno ten model jest dedykowany do alternatywy..
Czy ktoś z Was przesiadał się z półki mini na coś wyżej i może się podzielić doświadczeniem?
Dużo dobrego wyczytałem o młynku bezzery bb 005 i to nadal jest mój nr.1
młynkiem który mnie urzekł i rozważałbym zbieranie funduszy jest Baratza Vario W, sam fakt mielenia do pojemnika który jest ważony i daje precyzyjną dozę wydaje mi się genialny.. No ale podobno ten model jest dedykowany do alternatywy..
Czy ktoś z Was przesiadał się z półki mini na coś wyżej i może się podzielić doświadczeniem?

doppio napoletano lungo?
- roger
- Consigliere
- Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..
Baratza Vario W = Mahlkoenig Vario W 

.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10
No tak zauważyłem podobieństwo 

doppio napoletano lungo?
- jan_bar
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
"Czy ktoś z Was przesiadał się z półki mini na coś wyżej i może się podzielić doświadczeniem"?
Dopeman, przesiadłem się z podobnej półki co Ascaso i-mini (Demoki 207, i-mini miałem wcześniej) na gastronomiczne żarna 64 mm i efektem tego była naprawdę kolosalna różnica w jakości przemiału, więc i w finalnym efekcie. Ja osobiście bym w ogóle nie rozważał kupna fikuśnych młynków od firm znanych skądinąd z produkcji dobrych ekspresów jak (przykładowo) Isomac czy Bazzera. Produkcja młynka i ekspresu to są zasadniczo dwie rożne sprawy. Tylko laikom młynek do kawy wydaje się prosty jak cep.
.... (tyle wydać na młynek do kawy?) ...
Gorąco polecam żarna co najmniej 64 mm (to ci trochę ogranicza, ale i racjonalizuje wybór), najlepiej ze sprężynkami. Na forum był niedawno bardzo ciekawy wątek o sprężynkach w żarnach i czemu one służą.
Dopeman, przesiadłem się z podobnej półki co Ascaso i-mini (Demoki 207, i-mini miałem wcześniej) na gastronomiczne żarna 64 mm i efektem tego była naprawdę kolosalna różnica w jakości przemiału, więc i w finalnym efekcie. Ja osobiście bym w ogóle nie rozważał kupna fikuśnych młynków od firm znanych skądinąd z produkcji dobrych ekspresów jak (przykładowo) Isomac czy Bazzera. Produkcja młynka i ekspresu to są zasadniczo dwie rożne sprawy. Tylko laikom młynek do kawy wydaje się prosty jak cep.
.... (tyle wydać na młynek do kawy?) ...

Gorąco polecam żarna co najmniej 64 mm (to ci trochę ogranicza, ale i racjonalizuje wybór), najlepiej ze sprężynkami. Na forum był niedawno bardzo ciekawy wątek o sprężynkach w żarnach i czemu one służą.
קפה
- jan_bar
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
" ... rozważałbym zbieranie funduszy jest Baratza Vario W"
Lekki (podobnie jaki-mini), będzie jeździł po blacie kuchennym - to mój dawny koszmar. Coś za szybki jak na żarna 54 mm, chyba będzie grzał kawę. No i ta elektronika, która zawsze będzie miała okazję się popsuć. Jak dla mnie - za skomplikowany przy tak niedużych gabarytach. Za podobne pieniądze masz gastro klasykę z dużymi żarnami: Mazzer, Fiorenzato, Macap.
Lekki (podobnie jaki-mini), będzie jeździł po blacie kuchennym - to mój dawny koszmar. Coś za szybki jak na żarna 54 mm, chyba będzie grzał kawę. No i ta elektronika, która zawsze będzie miała okazję się popsuć. Jak dla mnie - za skomplikowany przy tak niedużych gabarytach. Za podobne pieniądze masz gastro klasykę z dużymi żarnami: Mazzer, Fiorenzato, Macap.
קפה
- piomic
- Consigliere
- Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...
Ja przeskoczyłem na używanego Mazzera SJ. Nie ma porównania.
Mówisz o używanych gastro tych firm? Bo nowe niestety słono kosztują.. Chyba że wersje domowe jak m2m, ale chyba nie o to Ci chodziło.Za podobne pieniądze masz gastro klasykę z dużymi żarnami: Mazzer, Fiorenzato, Macap.

doppio napoletano lungo?
-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Mam podobny młynek, Mahlkönig Vario. Nie jeździ po blacie, elektronika się nie psuje i kawa się nie grzeje." ... rozważałbym zbieranie funduszy jest Baratza Vario W"
- pafcio0
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Arrarex Caravel, Dripy Tiamo i Hario , Chemex, Phin, Kawiarki Bialetti, tygielek, młynek Eureka Mignon, Hario slim, Grindripper
Też nie czaję o co chodzi z tym "jeżdżeniem". Może pochyły blat?
Mam podobny młynek, Mahlkönig Vario. Nie jeździ po blacie, elektronika się nie psuje i kawa się nie grzeje.

Vario bym sobie odpuścił ze względu na nietrwały mechanizm regulacji - jeden z wielu przykładów. W Forte podobno wyeliminowano ten problem, no ale cena wzrosła znacząco. Jak widać, jakość przemiału to nie wszystko. Po początkowych zachwytach przyszedł czas na zderzenie z rzeczywistością, którego plastik nie wytrzymał.
Też jestem zdania, że lepszym wyborem będzie używany młynek gastro. Większy, cięższy i mniej wygodny, ale trwalszy i sprawdzony.
Też jestem zdania, że lepszym wyborem będzie używany młynek gastro. Większy, cięższy i mniej wygodny, ale trwalszy i sprawdzony.
-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Masz fantazję trzeba przyznać, a ja ten młynek ponad cztery lata i nic z mechanizmem regulacji się nie dzieje. Ktoś pieprznął w wajchę i ją odkształcił, a potem kręci filmy, żeby naiwni się ekscytowali.
Wyczytałem gdzieś że regulacja przemiału w Vario działa tylko na włączonym młynku. Czy to prawda?

doppio napoletano lungo?
-
- kawa w żyłach
Regulacja grubości mielenia działa zawsze, ale producent zaleca zmieniać grubość przemiału przy włączonym silniku i pustym hopperze. Podobnie jak inni producenci młynków zresztą. Młynki z większymi żarnami mają lepszą jakość przemiału niż Vario, nic w tym dziwnego. Ale Vario ma też inne zalety, zero retencji na przykład, trzy timery oraz wygodne i powtarzalne regulacje. Do mielenia na espresso używałem go prawie cztery lata. Później przeszedł do rezerwy, wygryzł go większy brat. Teraz służy do aeropressa i jako drugi młynek do espresso.
I oczywiście nie bierzesz pod uwagę tego, że brak problemów z Twoim egzemplarzem nie oznacza wcale, że inni ich tych problemów nie mają?Masz fantazję trzeba przyznać, a ja ten młynek ponad cztery lata i nic z mechanizmem regulacji się nie dzieje. Ktoś pieprznął w wajchę i ją odkształcił, a potem kręci filmy, żeby naiwni się ekscytowali.
A niestety mają. Doniesień o wyrabiającym się mechanizmie regulacji i innych problemach (m. in. z rozjeżdżającą się kalibracją żaren i elektroniką) z plastikowymi młynkami Baratzy jest w sieci sporo. Plus jest taki, że producent wie, że dał d... i przesadził z cięciem kosztów, więc żeby zachować dobre imię usuwa te wady mimo upływu gwarancji. Niektórym zwraca nawet pieniądze pod warunkiem wymiany Vario na Forte.
-
- kawa w żyłach
Wcześniej pisałem, że mam Mahlköniga Vario podobnego do Baratzy Vario. Nie psuje się, to nie mogę podejrzewać, że pozostałe są wyjątkowo awaryjne. A kalibracja żaren, akurat w tym młynku, nie może się rozjeżdżać. Maksymalny lub minimalny odstęp między żarnami może się zwiększać lub zmniejszać. Zresztą jej poprawienie zajmuje minutę, jeżeli ktoś wie o co chodzi i ja zrobiłem to z ciekawości, bo nie było takiej potrzeby.
@Jtk, napisz może czy istnieje jakiś młynek w dobrej cenie, który ma wyłącznie dobre opinie i nie ma o nim negatywnych filmików w sieci?
@Jtk, napisz może czy istnieje jakiś młynek w dobrej cenie, który ma wyłącznie dobre opinie i nie ma o nim negatywnych filmików w sieci?