Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: jan_bar » pn 03 lis 2014, 22:56

Jan Żartowniś ;). Mój Mahlkonig jest lepszy niż Mazzer, a nie ma sprężynek..
No ale ty Antonio grasz w zupełnie innej lidze.

O tu masz taki bardzo porządny Mahlkonig (może to właśnie twój?), który mi się przyśnił w Zaduszki.
http://www.mahlkoenig.com/us_products/DK-27-LVH.html

Młynek jak się patrzy, z pewnością starczy na lata albo i wieki.
Ja nawet o takim nie marzę, jestem tylko skromnym użytownikiem prostego sprzętu kuchennego.
:)
קפה

Kondzior
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 46
Rejestracja: sob 28 gru 2013, 23:37
Sprzęt: E-61 , alternatywa

młynki 64-80mm, kilka ręcznych

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: Kondzior » wt 04 lis 2014, 9:27

Ładny młyn, ale gdzie tam podłożyć kolbę : :?: :wink: : .

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: antonio » wt 04 lis 2014, 18:11

Dobry dla zakładów produkcyjnych Tchibo... ;)

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: dopeman » wt 11 lis 2014, 10:33

Macap M4D stanął u mnie na blacie od kolego Wilhelma.

No i znów od nowa zaczynam. Narazie skapitulowalem i espresso "zrobił" mi i-mini..

Jakieś porady? ;)
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: roger » wt 11 lis 2014, 12:27

jakie porady potrzebujesz?
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: dopeman » wt 11 lis 2014, 13:01

No więc :)
1) przestawienie o jeden ząbek zmienia diametralnie efekt z braku ekstrakcji do potopu szwedzkiego
2) powtarzalność jest zerowa, po ustawieniu w miarę zadowalającego efektu kolejny shot przelewa się za szybko, dodaję 0,2s jest a ok, ale kolejny znów jest za wolny lub w ogóle ledwo leci i te 0,2s to za dużo
3) z wylotu młynka leca kostki zmielonej kawy
4) każda ekstrakcja jest niespokojna, strumień się gnie i szybko blednie
5) na tej samej kawie i-mini daje spokojną ekstrakcję, dobre body i smak
6) wyświetlacz nie wyświetla wszystkich literek, zależnie jak się go dociśnie tak wyświetla... ...

Kawa świeżuteńka espresso#1 od antonio
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: roger » wt 11 lis 2014, 13:12

1) Zmień na płynną regulację (potocznie zwaną śrubą mikrometryczną, dużo łatwiej się reguluje, ja sprowadzam tylko młynki z płynną regulacją więc nie ma doświadczenia w tych bez ;))

2) jakie masz czasy na pojedyncze i podwójne espresso? ważyłeś pojedyncze i podwójne mielenie?
3) kostki czyli bryłki? zrób zdjęcie.
4) złe ustawienie mielenia i/lub czas mielenia
5) hmmmm
6) to znaczy że jest uszkodzony.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: jtk » wt 11 lis 2014, 14:33

Może już czas na wymianę żaren? Jaki młynek ma przebieg?
Z tym wyświetlaczem to trochę nieładnie, szczególnie że stan miał być idealny...

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: dopeman » wt 11 lis 2014, 14:57

1) jaki to koszt?
2) ustawialem tylko na singlu na sitku lama, czas to 3,2-3,4 sekundy.
3) tak kostki, brylki, im drobniej tym ich jest więcej
4) doza mniej-więcej jak z imini, mielenie drobniejsze bo na ząbek grubszym leci ciurkiem nawet przy maksimum upakowania w sitku.
5) no właśnie .. ten młyn Nowy kosztuje 3 razy tyle co mini
6) da się z tym żyć :(

Dzięki za odpowiedź!

Przed chwilą znów do cappu poleciało ciurem a za chwilę robilem espresso i było znów w miarę ok. To tak jakby mimo timera wysypywalo się i tak raz więcej raz mniej.

Młyn ma 3 lata, nigdy nie był rozkręcany i czyszczony..z drugiej strony i mini nie rozkrecalem 7 lat, może z 5 razy przepuscilem przez niego ryż dla czystości ;)
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: RAF77 » wt 11 lis 2014, 16:02

Myślę tak.
Ustaw ząbek grubiej, żeby nie zbrylało, zmiel 14-15 gram na podwójne sitko.
Nie kręć po każdej kawie, zrób dwie, trzy, bo zawsze coś tam zostaje z poprzedniego mielenia w kanale i żarnach.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Odp: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: dopeman » wt 11 lis 2014, 18:06

Jtk: Wilhelm zapewniał że wszystko grało, musiało coś w przesyłce..

Raf77: Tyle że ja rzadko pijam doppio. Młyn nie jest łaskawy nawet dla mieszanek z robustą, dzieje się to samo, na ~30 strzałów jeden wyszedł z centkami, ciut za krótki ale poprawne body i smak, kolejne strzały na tym samym ustawieniu porażka :) Ariadna od Antonio, super świeża. To są niezłe jaja. Ja myślałem że sobie coś ulepszę a tu taki cios.
Dziś już się chyba poddam.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Odp: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: dopeman » wt 11 lis 2014, 18:14

Kostki Rubika
Załączniki
uploadfromtaptalk1415726062217.jpg
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 453
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: daniels1 » wt 11 lis 2014, 18:33

Na swoim Macapie mam takie same kostki, im drobniej tym ich więcej i dlatego używam Compaka K6 i tam przemiał jest dużo lepszy ale nawet jak na Macapie mieliłem to takich problemów z ekstrakcją nie miałem i mogłem utrzymać powtarzalność strzałów. Sprawdź na NPF-ie jak z kanałowaniem, może to zbrylanie ma wpływ na taką ekstrakcję. Rzadko robię pojedyncze espresso a na podwójnym sitku miałem lepsze efekty, spróbuj na podwójnym, najwyżej będziesz pić do połowy :lol: .
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: dopeman » wt 11 lis 2014, 19:04

Panowie zmieniłem młyn na 3 razy droższy, kosztujący w detalu prawie 3 tyś, nie po to żeby czegoś nie móc tylko żeby móc więcej.
Jutro go chyba rozbiorę i wyczyszczę żarna. Wystarczy szczotkowanie czy je wymoczyć w czymś..?

:(
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: roger » wt 11 lis 2014, 21:38

Według mnie za drobno mielisz, ja mój mam ustawiony chyba na 4,5 sec przy pojedynczym espresso. Jutro sprawdzę Ci dokładnie.
Delikatne grudki w niczym nie przeszkadzają :)
Do czyszczenia żaren możesz zastosować proszek.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości