Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: jan_bar » ndz 07 gru 2014, 20:58

JMam specjalnie do tego oddzielny odkurzacz i po prostu wysysam wszystkie resztki.
Mnie się wydaje, że odkurzacz to może być normalny - do użytku domowego, a specjalna tylko jego końcówka. I tylko do tego.
Ja tak mam.
קפה

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: jan_bar » ndz 07 gru 2014, 21:08

Dopeman
Nie używaj wagi do dozowania kawy tylko syp do przegów PF-a i wyrównaj palcem - tak robią bariści. Powtarzalność takiego dozowania umożliwi ci ustawieie młynka. Od razu będziesz widział co jest nie tak i łatwo skorygujesz. Żarna w twoim nowym młynku coś NIE wyglądają. Ja przy kupnie nowego młyna to bym jednak zaczał od wymiany żaren. Nezależnie od tego, co sprzdający by nie opowiadał o rzadkości używania młynka. Po tym niedrogim zabiegu młyn powinien byc jak nowy.
קפה

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: jan_bar » pn 05 sty 2015, 17:12

czy istnieje jakiś młynek w dobrej cenie, który ma wyłącznie dobre opinie i nie ma o nim negatywnych filmików w sieci?
Wszystko da się "poprawić", zniszczyć, zepsuć, uszkodzić i w dodatku sfilmować. Łącznie z tytanowymi żarnami. Ale jest też rozsądek, który należy włączyć. Jest sprzęt używany przez profesjonalistów, możliwy także do użycia w domu. Nie jest przypadkiem, że niektóre młynki używane są w barach, a inne nie. Na tym forum i na innych forach napisane jest o młynkach bardzo dużo - właściwie to niemal wszystko.
קפה

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: RAF77 » pn 05 sty 2015, 21:35

Co to znaczy "w dobrej cenie"?
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: Crom » śr 03 lut 2016, 21:24

bardzo ciekawy ten wątek a zwłaszcza jego podsumowanie:
mam ładny, wielki, cichy i szybki młyn, który w filiżance nie daje nic czego i-mini nie dawał. Nawet rzekł bym że ekstrakcje lepsze, bardziej miarowe dawał właśnie mini..co świadczy chyba o bardziej równomiernym przemiale? Między bajki muszę włożyć opowieści o tym jak to wyraźnie poprawia się smak, jak to blonding występuje później i inne tego typu cechy wymieniane jednym tchem przy gastromłynkach.
no ale może to kwestia zużycia, tylko w sumie kupując młynek gastro zazwyczaj nabywa się używane modele w których nie tylko same żarna mogą być już wyrobione

ciekaw jestem z której półki "mini" się przesiadałeś, bo w obudowach o podobnym kształcie "mini" ascaso sprzedaje 2 zupełnie różne młynki....
1) tańszy i-2 ze stożkowymi żarnami 38mm, częściowo plastikową konstrukcją i obudową, (podobne żarna i ceny mają graef, tańsze baratza)
2) droższy i-1 z płaskimi żarnami 54mm i metalową zarówno konstrukcją jak i obudową, (to już inna półka cenowo-jakościowa, podobne żarna i ceny mają demoka, rocky, macap m2m czy eureka)

powszechnie myli się te 2 młynki od ascaso, które mają inną budowę, całkowicie inne żarna

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: dopeman » czw 07 lip 2016, 22:52

@crom mowa o wersji z żarnami stożkowymi :)
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: RE: Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: piomic » sob 09 lip 2016, 9:30

1) tańszy i-2 ze stożkowymi żarnami 38mm, częściowo plastikową konstrukcją i obudową, (podobne żarna i ceny mają graef, tańsze baratza)
Nie wiem jakie i-mini miałeś w rękach ale mój miał żarna stożkowe i metalową (zdecydowanie metalową -- monolit) obudowę. Więc pewnie to był i-1,5 [i-półtora].

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: Crom » sob 09 lip 2016, 16:33

nie chodziło o obudowę zwenętrzną młynka (która nie jest taka ważna) tylko o "obudowę" serca młynka czyli żaren - umieszczenie ich w konstrukcji przy użyciu plastikowych części.

na tym foto wyraźnie widać odmienną konstrukcję "serca" obu modeli: http://www.ascaso.com/img-div-cafe/grupos-molinos2.jpg

albo na tym:
i2: http://www.home-barista.com/forums/user ... g_0769.jpg
i1: http://www.home-barista.com/forums/user ... _screw.jpg
cóż więcej dodawać, zdjęcia mówią same za siebie.

Z tego testu porównawczego: https://www.bellabarista.co.uk/pdf/comp ... erlook.pdf wynika też, że ww. różnice konstrukcyjne mają duży wpływ na przemiał ze wskazaniem na znacząco lepsze możliwości modelu i1.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Upgrade z i-mini na..? Macap, bezzera, wega..

Postautor: piomic » sob 09 lip 2016, 19:43

W swoim poście wymieniałeś oddzielnie "konstrukcję" i "obudowę", skoro Twoja "obudowa" to konstrukcja mocowania -- co jest "konstrukcją"? No i jak nazwiesz to co "statystyczny" rozumie jako obudowę -- zewnetrzną powierzchnię urządzenia?


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości