Już mam Bezzera Unica PID
- jan_bar
- kawa w żyłach
- Posty: 376
- Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
- Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Już mam Bezzera Unica PID
A robiłeś backflush regularnie (codziennie) i z użyciem detergentu (raz w tygodniu)?
קפה
- daniels1
- kawa w żyłach
- Posty: 458
- Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
- Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
Re: Już mam Bezzera Unica PID
Ja na swoim Giotto nigdy takiego nalotu nie miałem, czyszczę ekspres codziennie i również z Britty używam wody i oznak kamienia na prysznicu nie mam.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
Re: Już mam Bezzera Unica PID
Jan_bar: zazwyczaj codziennie na koniec dnia, choć czasem noca już nie robiłem hałasu, więc nie do końca regularnie.
Z chemią robilem tak co 3 tygodnie.
No ale osad kawowy to nie jest. Wygląda na kamień.
Co robić?
Z chemią robilem tak co 3 tygodnie.
No ale osad kawowy to nie jest. Wygląda na kamień.
Co robić?


doppio napoletano lungo?
-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
Re: Już mam Bezzera Unica PID
Wziąć kwasu cytrynowego sporą paczkę, rozpuścić w zimnej wodzie, nalać roztworu do zbiornika na wodę, uruchomić maszynkę itd.
Re: Już mam Bezzera Unica PID
U wylotu dyszy spieniania zbiera się cały czas kropla wody, po wytarciu znów. Być może coś tam się skrapla, ale wydaje mi się że wcześniej tak nie było, no i wydaje mi się że wydajność pary spadła.
Co to może być? Kamień?
Co to może być? Kamień?

doppio napoletano lungo?
-
- zagląda od święta
- Posty: 11
- Rejestracja: czw 09 maja 2013, 21:35
- Sprzęt: Bezzera Unica + Mazzer Mini, Jura F70
Re: Już mam Bezzera Unica PID
Ja nie używam dyszy do spieniania, a też mam ten efekt. Może nie codziennie, ale co 2-3 dni pojawi się kilka kropli (kiedyś działo się to rzadziej). Może taki urok Bezzery. Możliwe, że jak automat dobiera wodę do bojlera to czasem "popuści".
Re: Już mam Bezzera Unica PID
Witam po świętach. Pozdrawiam tutejszych bywalców .
Śledzę to forum od dłuższego czasu i na podstawie opinii itd. kupiłem owo cudo parę dni temu. Wygląda w kuchni pięknie. Robi wrażenie . Oswoiłem się z obsługą , zrobiłem kilka powiedzmy espresso i mam pytanie do użytkowników , jak ubijacie przemiał w poj. sitku, chodzi mi o rozmiar tampera , bo w zestawie jest taka plastikowa zabawka do ubijania o różnych średnicach . Widziałem na filmie stosowanie tampera o mniejszej średnicy, dosypanie kawy i większa średnica tampera. Przyznam , że ogarnięcie tej bezzery jest wyjątkowo proste ....
Śledzę to forum od dłuższego czasu i na podstawie opinii itd. kupiłem owo cudo parę dni temu. Wygląda w kuchni pięknie. Robi wrażenie . Oswoiłem się z obsługą , zrobiłem kilka powiedzmy espresso i mam pytanie do użytkowników , jak ubijacie przemiał w poj. sitku, chodzi mi o rozmiar tampera , bo w zestawie jest taka plastikowa zabawka do ubijania o różnych średnicach . Widziałem na filmie stosowanie tampera o mniejszej średnicy, dosypanie kawy i większa średnica tampera. Przyznam , że ogarnięcie tej bezzery jest wyjątkowo proste ....

-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 96
- Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
- Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Już mam Bezzera Unica PID
Witaj,
Temat sitek, średnic, technik ubijania itp. to inny dział, Unica nie ma nic do tego...
Szybciej uzyskasz info...
Pozdrawiam
Temat sitek, średnic, technik ubijania itp. to inny dział, Unica nie ma nic do tego...
Szybciej uzyskasz info...
Pozdrawiam
Niech moc będzie z kawą...
Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości