Kawa bezkofeinowa — skąd, jaka, rodzaje, smaki

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » sob 17 lut 2007, 18:03

Zapomniałeś o Kayumas?

Czy są szanse na rozbudowanie oferty z Etiopii? Harrar?

Awatar użytkownika
blackcoffeeroasters
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 326
Rejestracja: pt 06 paź 2006, 14:57
Sprzęt: ekspres

Postautor: blackcoffeeroasters » sob 17 lut 2007, 22:36

Etiopia z nowego zbioru już do nas płynie :dymek: Konkrety przełom lutego/marca.

Kayumas wpadło zamiast Yigra do s18 ale fakt nie zaszkodzi i w tym - thnx :idea:

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » sob 17 lut 2007, 23:11

Aaajj, Ireneusz jest genialny ;-)
a.

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » sob 17 lut 2007, 23:40

Mało powiedziane... :lol:
____________________

bossini
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: ndz 31 sie 2008, 21:54

Postautor: bossini » sob 13 gru 2008, 22:26

Zkontrybuuję się do dyskusji może :) Niektóre kawy mają wypłukiwaną kofeine w całkowicie nieszkodliwy sposób - parą wodną. Więc nie zawsze wchodzi w gre chemnia. Np. Lavazza, aby daleko nie szukać

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » sob 13 gru 2008, 23:31

To prawda. Skoro Lavazza stosuje taką metodę, to cały poprawny świat kawy także.

bossini
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: ndz 31 sie 2008, 21:54

Postautor: bossini » ndz 14 gru 2008, 9:08

Ale czy Kimbo, to już nie wiadomo, bo nie dokopałem się do tych informacji.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 14 gru 2008, 11:04

Myślę, że oddzielaniem kofeiny od ziaren zajmują się wyspecjalizowane przetwórnie ;-) a nie palarnie?

bossini
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: ndz 31 sie 2008, 21:54

Postautor: bossini » ndz 14 gru 2008, 14:28

No tak, ale ja tylko piszę, które znane mi, końcwe produkty dostepne na rynku sa odkofeinowywane naturalnie. A czy to robi palarnia (raczej nie) czy "wytwórnia ziaren", to sprawa mniej istotna.

Awatar użytkownika
Ireneusz Woszczek
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: pt 26 sty 2007, 13:31
Kontaktowanie:

Postautor: Ireneusz Woszczek » ndz 14 gru 2008, 14:35

Szok!
Aaajj, Ireneusz jest genialny ;-)
Mało powiedziane... :lol:
No tak dostało mi się.
Jak czytam temat na forum to widzę, że całkiem zasłużenie. Może napiszę więc dlaczego tak się stało.
Kiedyś pewnej firmie dałem zlecenie aby wypromowała moją palarnię.
W ramach tych działań od czasu do czasu otrzymywałem od pracownika tej firmy plik z pytaniami z różnych for internetowych a ja na nie odpowiadałem.
Następnie pracownik ten umieszczał te odpowiedzi na forach. W związku z tym, że efekty tych działań były marne zrezygnowałem z tego typu usług.

Widzę, że to nie było dobre działanie bo tekst, który tu się ukazał nie powinien tu być w takiej postaci. No cóż stało się.

Tak więc niech mi wybaczą czytelnicy forum.
W przyszłości postaram się aby moje posty miały więcej sensu.
Pozdrawiam
Irek

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 14 gru 2008, 19:42

...i żeby były napisane przez Ciebie osobiście ;-) --- od razu widać, że składasz zdania całkiem poprawnie ;-)

Awatar użytkownika
cinek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 720
Rejestracja: ndz 05 paź 2008, 23:01
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: cinek » pn 15 gru 2008, 14:59

Zkontrybuuję się do dyskusji może :) Niektóre kawy mają wypłukiwaną kofeine w całkowicie nieszkodliwy sposób - parą wodną. Więc nie zawsze wchodzi w gre chemnia. Np. Lavazza, aby daleko nie szukać
Chemik to ja nie jestem, ale z tego co czytałem wynika, że użycie pary wodnej nie rozstrzyga czy ten proces jest całkiem "achemiczny". Jeśli odbrze rozumiem to odbywa się to wszystko w 3 etapach. Najpierw wypłukuje się z ziaren wodą wszystko to co się rozpuszcza w wodzie; następnie z tego roztworu usuwa się kofeinę albo za pomocą chemicznych świństw (indirect solvent decaffeination) albo za pomocą filtrów (np. węglowych) (indirect adsorbent decffeination); wreszcie bezkofeinowy roztwór z powrotem wtłacza się do ziaren i w przypadku metody chemicznej trzeba jeszcze usunąć resztki tych świństw. Łatwo się domyślić, która metoda jest lepsza :wink: Ponadto są jeszcze 2 metody, w których kofeinę usuwa się bezpośredni o z ziaren. Stara (direct solvent decaffeination) polega po prostu na tym, że ziarna przepłukuje się roztworem ze świństwem :shock: , a w nowej (supercritical CO_2 decaffeination) przez ziarna przepuszcza się CO_2 pod bardzo wysokim ciśnieniem, przy którym zachowuje się on jak ciecz i bardzo selektywnie wyłapuje kofeinę. Ta ostatnia metoda też jest całkiem bezpieczna i chyba pozwala zachować najwięcej aromatu, ale zapewne jest najdroższa.
Czyli chyba najlepiej kiedy jest napisane otwartym tekstem jakiej metody użyto, ale np. na stronie Lavazzy to nie jest napisane, może na samych paczkach kawy?
Isomac Zaffiro + Mazzer Mini, Classico od Mastro Antonio.

Tica
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 39
Rejestracja: czw 13 lis 2008, 1:47
Lokalizacja: Krakow
Kontaktowanie:

Postautor: Tica » wt 16 gru 2008, 23:26

Bezkofeinowa kawe mozna zakupic rowniez w naszej palarni w Krakowie na ul. Kamiennej 16. Obecnie jestesmy w posiadaniu Gwatemali Atitlan, ktora jest dekofeinizowana naturalnymi metodami. prosze tylko o zamowienie z co najamniej 1 dniowym wyprzedeniem poniewaz malo się tego sprzedaje i wypalamy na specjalne zamowienie.
Zauwazylam ze wiele osob zrazilo się do kawy bezkofeinowej poniewaz wiekszosc tego co jest na rynku po prostu zle smakuje. Problem lezy w tym ze sam proces dekofeinizacji jest bardzo inwazyjny i bardzo kosztowny. Zielone ziarna trzeba transportowac do niewielu na swiecie miejsc, ktore się tym trudnia. Aby uzyskac dobra kawe decaf powinno się uzywac ziarno wysokiej klasy a wiec drozsze. Niestety malo, kto chce zaplacic 30% wiecej za kawe decaf wiec czesto producenci takiej kawy uzywaja tanszego ziarna po to zeby uzyskac mniej wiecej podobna cene jak kaw kofeinowych.
Ocecnie znane sa dwa procesy naturalnej dekofeinizacji Swiss Water process i jeszcze nowsza i bardziej egzotyczna metoda przy uzyciu CO2 pod wysokim cisnieniem. To czy kawa jest smaczna zalezy od jakosci ziarna wyjsciowego. ( tego przed dekofeinizacja)
pozdrawiam mamy karmiace i nie tylko.
Kelleran Coffee Company

Awatar użytkownika
cinek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 720
Rejestracja: ndz 05 paź 2008, 23:01
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: cinek » śr 17 gru 2008, 17:40

Z tego co rozumiem, Swiss Water process jest udoskonaloną wersją metody indirect adsorbent decaf. Trik polega na tym, że kofeinę z ziaren wypłukuje się nie po prostu wodą, ale roztworem zawierającym wszystkie poza kofeiną rozpuszczalne w wodzie składniki kawy (tak więc najpierw trzeba poświęcic trochę ziaren żeby taki roztwór uzyskać). Dzięki temu nie ma różnicy stężeń tych składników (między ziarnami i roztworem) i do roztworu dyfunduje tylko kofeina, a więc nie trzeba potem nasycać ziaren tymi składnikami, które przy tradycyjnym IAD przechodzą wraz z kofeiną do wody.
Swiss Water pisze, że ok. 70% kawy bezkofeinowej jest wziąż uzyskiwana metodami chemicznymi i że często nawet w takiej sytuacji twierdzi się, że użyto "metody wodnej" albo "naturalnej". Jeśli więc Wasza kawa decaf jest uzyskiwana metodą Swiss Water to może warto się tym pochwalić na stronie?
Isomac Zaffiro + Mazzer Mini, Classico od Mastro Antonio.

Awatar użytkownika
GUCIO-59
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: ndz 27 lis 2011, 13:44
Sprzęt: Siemens EQ.5 TE506509 macchiatoPlus - czarny piano, kawiarka - BIALETTI "Brikka", tygielek - "GiPFEL", Brasilia Zassenhaus - młynek.
Lokalizacja: STA/RP

Re: Bezkofeinowa --- gdzie i jaka

Postautor: GUCIO-59 » śr 02 maja 2012, 16:56

Dzisiaj kupiliśmy sobie 0,5 kg LAVAZZA Decaffeinato i muszę przyznać, że nam smakuje... Tania nie była.
CELLINI nr. 1 Zgodnie z przepisami USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych wszelkie prawa do fotografii są własnością jej autora. Kopiowanie i rozpowszechnianie jej w jakiejkolwiek formie jest zabronione.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości