Prawda o espresso - ale po włosku

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
m.ki
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: pn 19 lis 2012, 20:58
Sprzęt: Krups GVX2
Silvercrest Cafe Retro

Prawda o espresso - ale po włosku

Postautor: m.ki » ndz 29 paź 2017, 18:49

Tutaj http://caffeprego.com.pl/wszystko_o_kawie/espresso.html możemy przeczytać bardzo ciekawe informacje jakie powinno być espresso. Przywołane są dwa źródła - szkolenia firmy Primulator i www.espressoitaliano.org
Mam prośbę o pomoc - chciałbym dotrzeć do źródła tych informacji. Zakładam, że będzie po włosku i właśnie dlatego mi na nim zależy - ostatnio na zajęciach z włoskiego dyskutowaliśmy o kawie i chciałbym zapodać porządną definicję. Oczywiście mógłbym to przetłumaczyć mniej lub bardziej samodzielnie na włoski, ale lepiej trafić na oryginał. Szukałem już sam i nie znalazłem. Pomoże ktoś?

Pozdrowienia,
m.ki

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Prawda o espresso - ale po włosku

Postautor: piomic » ndz 29 paź 2017, 19:41


m.ki
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: pn 19 lis 2012, 20:58
Sprzęt: Krups GVX2
Silvercrest Cafe Retro

Re: Prawda o espresso - ale po włosku

Postautor: m.ki » pn 30 paź 2017, 18:52

To było pierwsze miejsce, gdzie szukałem. Z negatywnym skutkiem, niestety :(

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Prawda o espresso - ale po włosku

Postautor: antonio » pn 30 paź 2017, 19:27

Faktycznie, ten portal INEI bardzo się zmienił. Pełno tu teraz wieści ze świata, a mało treści. Spróbuj zapytać tutaj:

http://www.passionecaffe.it/forumdispla ... f%C3%A8-it

Ta grupa/forum jest też na FB.

INEI to tylko luźny związek różnych firm. Więcej teorii nt. espresso italiano znajdziesz na stronach IIAC:

http://www.assaggiatoricaffe.org/site/

oraz CSA:

http://www.assaggiatori.com/

Najlepiej zajrzeć do ich książki o espresso italiano:

http://shop.assaggiatori.com/it/Libreri ... liana.html

a już najbardziej naukowo będzie w książce Illy:

http://unicaffe.illy.com/it/progetti/pu ... e-espresso

Ale dalej googlując, znalazłem jednak to, co i Ty powinieneś. Broszurkę INEI o espresso italiano. Proszę bardzo:

L'Espresso Italiano e il Cappuccino Italiano Certificati -- PDF

m.ki
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: pn 19 lis 2012, 20:58
Sprzęt: Krups GVX2
Silvercrest Cafe Retro

Re: Prawda o espresso - ale po włosku

Postautor: m.ki » pn 30 paź 2017, 21:01

Kopalnia wiedzy po włosku! Dziękuję po wielokroć!

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Prawda o espresso - ale po włosku

Postautor: antonio » pn 30 paź 2017, 22:13

Gdybyś potrzebował czegoś bardziej szczegółowego, to pisz do nas na: [email protected]. @elka jest włoskojęzyczną absolwentką CSA :).


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość