Odkamienianie przy podłączeniu bezpośrednim do wodociągu

Tylko dla orłów!!! Dyskusje o przeróbkach, doróbkach, zmianach, słowem: o tuningowaniu maszyn :) O zamianie dysz też tutaj :)
Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Odkamienianie przy podłączeniu bezpośrednim do wodociągu

Postautor: buki » wt 18 gru 2007, 13:47

Jak można odkamienić ekspres bezpośrednio podpięty do wodociągu?
Tak sobie przypomniałem, jak kiedyś Ojciec Kierownik (eNKa) gmerał w moim ekspresie, wykręcał taki pręcik odpowiadający za poziom lustra wody w bojlerze...
Ten pręcik można wykręcić całkowicie.
Wiecie już do czego zmierzam...

Czy można wykręcić i przez dziurkę po tym pręciku wstrzyknąć odkamieniacz (np. kwasek cytrynowy) i dzięki temu odkamienić bojler BEZ ROZKRĘCANIA całego żelastwa? Potem zakręcić pręcik, potrzymać noc cała.... i przelać wodę, przepłukać bojler...
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » wt 18 gru 2007, 17:24

Jeżeli lubisz herbatkę z cytrynką, to można :lol:
A co z HXem?
Łeba 2007

grzesiek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 328
Rejestracja: pt 05 sty 2007, 18:34

Postautor: grzesiek » wt 18 gru 2007, 17:59

Przepraszam za jakość rysunku :wink:
Układ stosowany do dodawania czegoś czasem do płynu.
Obrazek
Zamykasz 2 brązowe zawory, udkręcasz korek, sypiesz/lejesz, zakręcasz, otwierasz zawory. Całe ustrojstwo masz na zewnątrz. Korek można zastąpić zaworem kulowym, trochę kapie jak otwierasz korek. Nie grzebiesz w maszynie, nie zalewasz mieszkania.
Niektórzy dają dodatkowy zawór, by całą wodę skierować przez "zasobnik" na odkamieniacz.

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » wt 18 gru 2007, 18:12

Buki, HX-a trza rozebrać, odkamienić, wypłukać i zmontować.
Chodzi o Twój ekspres? Miałes kiedyś zdaje się osmozę zamontować...?
____________________

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » wt 18 gru 2007, 23:35

Grzesiek... help, można jaśniej? gdzie co wlewam, gdzie co montuję .... nie rozumiem :shock: Mam boiler i jedyną łatwą rzeczą do wyjęcia jest właśnie ów "bolec"...

MariuszH: miałem. I nawet mam. Ale hydraulik nie umiał podłączyć do ekspresu i... tak zostało, ponieważ ja też nie umiem. Mam już jakiś trójnik, jakąś rurkę... ale nie wszystko.
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » wt 18 gru 2007, 23:41

Ale hydraulik nie umiał podłączyć do ekspresu
A Ty nie miałeś się kogo zapytać? :walniety:
Łeba 2007

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » wt 18 gru 2007, 23:43

Buki, jeśli nie rozumiesz, to dobrze i nawet się nad tym nie zastanawiaj, to nie zadziała. Hx-y się ROZBIERA. Ale oczywiscie zrobisz jak zechcesz...
____________________

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » wt 18 gru 2007, 23:46

Problem nie polega na wprowadzeniu kwasu do boilera, tylko na jego wypłukaniu, ale może lubisz herbatę z cytrynką :D
Poza tym jeżeli nie zawaliłeś maszyny całkowicie, to jak zastosujesz osmozę, ekspres sam Ci się z czasem oczyści z kamienia.
Łeba 2007

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » śr 19 gru 2007, 0:24

ak zastosujesz osmozę, ekspres sam Ci się z czasem oczyści z kamienia.
To samo mówi Ojciec Kierownik.
Dlatego chciałbym zaraz po nowym roku to zrobić ( :shock: :?: )

Nie rozumiem jaki problem jest z wypłukaniem??? Przecież ja mogę przelać z 50 litrów wody żeby przepłukać - pod bieżącą wodą, to nawet się nie natrudzę w nalewaniu i noszeniu wody (gdybym miał na zbiornik).

MariuszH: wiem, że się rozbiera, ale myślałem, że moze to niekonieczne, skoro można wprowadzić tam płyn odkamieniający.
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » śr 19 gru 2007, 0:38

Buki, skoro nie ma problemu, to nie rozumiem czemu nie podłączysz tego kurna wężyka trójnikiem na wyjściu z osmozy. Przecież to jest łatwiejsze niż wypłukać boiler. Zajmie Ci może 3 minuty ;)
Łeba 2007

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » śr 19 gru 2007, 0:45

Nie rozumiem jaki problem jest z wypłukaniem???
Buki, nie wypłuczesz dokładnie boilera wodą ktora do niego napływa i jednocześnie z drugiej strony wypływa. Syf ktory tam będzie po odkamienieniu, bedzie się motał po zbiorniku i wcale nie będzie musial z niego wypływać...
____________________

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » śr 19 gru 2007, 9:51

Ok ok ok....
to był tylko taki głupi pomysł... Myślałem, że coś odkryję :)
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
robinx
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 184
Rejestracja: pn 02 lip 2007, 12:32
Lokalizacja: Krosno

Postautor: robinx » śr 19 gru 2007, 11:13

jak zastosujesz osmozę, ekspres sam Ci się z czasem oczyści z kamienia.
Czyli właściciel i ewentualni goście wypiją ten kamyk w kawie? Wiem, że to śladowe ilości ale zawsze. Obstawałbym raczej za rozebraniem i dokładnym czyszczeniem, płukaniem.
Wąchacz spalin Obrazek
Gaggia Baby Class / Demoka M203

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » śr 19 gru 2007, 16:12

Robinx, a jak pijesz wodę bez osmozy, to co się dzieje z tym "kamieniem"? :D
____________________

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » śr 19 gru 2007, 18:02

Kamień to przy tej całej reszcie jest jak witamina :D
Robinx, na pewno piłeś kiedyś wodę mineralną, wiesz ile tam jest kamienia?
Łeba 2007


Wróć do „Tuning”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości